İçerik değiştir



- - - - -

Öfkeli Yıllar - Altan Öymen


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 antiqa

antiqa

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 7.424 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 10.02.2010 - 18:14


Gönderilen Resim

altan öymen'in son kitabı. altan öymen daha önce Bir Dönem Bir Çocuk ve Değişim Yılları adında iki kitap daha yazmış. bu serinin üçüncü kitabı.
kitapta adnan menderes'in iktidara geldiği 1950 yılından 6-7 eylül olaylarının yaşandığı 1955 yılına kadar yaşanan dönemi anlatıyor.

sadece türkiye tarihini anlatmıyor; marilyn monroe'nun hikayesini de anlatmış bu kitapta, mccarthy'ciliğin ne olduğunu da, türkiye'de etkilerini de, dünya konjönkötürünü de anlatıyor yani.
mihri belli'nin eşi sevim tarı'nın hayatını da anlatıyor. türkiye'de o dönemde komünistlere bakış açısını gayet net anlatmış. komünist demek o dönemlerde vatan haini demekmiş.

kitapta en çok ilgimi çeken şu oldu; menderes'le inönü menderes iktidara gelir gelmez hep bir kavga içindeler. bu böyle sürüp gidiyor. hep ortam gergin. bir dönem oluyor. 1953 yılı. bahar havası esiyor bu yıl. menderes'le inönü kavga etmiyorlar. gerçi ikisi de birbirine sataşacak ve barış havasını bozacak bir kıvılcım bekliyor. ama bu kıvılcımın karşı taraftan gelmesini istiyorlar. kavgayı başlatan taraf olmak istemiyorlar. uyum içinde olmak iki taraf için de iyi görünmüyor.
tabi bunu açık açık söylemiyorlar. işte tam bu bahar havası estiği dönemlerde bir olay patlak veriyor. vatan gazetesi yazarı ahmet emin yalman vuruluyor. beş kurşun yiyor. ahmet emin yalman ilk başlarda demokrat partili. ama daha sonra menderes hükümetiyle ters düşüyor. demokrat parti aleyhine yazılar yazıyor.

ahmet emin yalman vurulunca işler sarpa sarıyor. chp bu oalydan menderes hükümetini suçlu buluyor. irticayı alevlendirmekle falan suçluyor. irtica kavgaları başlıyor. suçlu suçsuz çok kişinin canı yanıyor. ahmet emin yalman'ı vuran herif de; hüseyin üzmez. eslli sene öncesinde de kendisinin hizmet ettiğini iddia ettiği davaya inanan insanların canını yakan insan yani hüseyin üzmez.

neyse hüseyin üzmez vuruyor sonra yakalanıyor. ahmet emin yalman hastanede. o zamanlar gazetecilik şimdikinden çok çok daha zor. haber yakalamak için gazeteciler can atıyorlar. ahmet emin yalman da hasta yatağında hüseyün üzmez'i getirtiyor ve röportaj yapıyor kendisiyle.

asıl can alıcı noktaya geliyorum; ahmet emin yalman kendisini vuran hüseyin üzmez'e hapishanedeyken okuması için yardım ediyor. yani bu hüseyin üzmez denilen adam vurduğu adamın yardımlarıyla okuyor ve 50 sene sonra da yine insanların başına bela oluyor. ahmet emin yalman keşke hiç yardım etmeseydi hüseyin üzmez'e diyesi geliyor insanın.

*
altan öymen özel hayatını gençlik yıllarını filan çok ayrıntılı bir şekilde anlatmş kitabında. adnan menderes'in zafer sarhoşluğunu (biraz tarafgir gibi geldi ama olsun) her şeyiyle anlatmış. her şey meclis tutanaklarından resimli belgeli.

bu tarz kitaplar bana sıkıcı gelirdi ama altı yüz sayfa kitabı 4 günde bitirdim. meraklılarına tavsiye ederim.





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli