İçerik değiştir



- - - - -

Doğalgaza Yüzde 15 Zam Geliyor


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 7 yanıt verildi

#1 antiqa

antiqa

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 7.424 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 12:24


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önceki akşam katıldığı bir televizyon programında, ocak ve şubat aylarında doğalgaza zam yapılabileceğini söyledi.


Referans Gezetesi'nden Begüm Gürsoy'un haberine göre, ocakta öncelikle döviz kurundaki artış nedeniyle oluşan maliyet, tüketici fiyatlarına yansıtılacak ancak zam oranı tek haneli tutulacak. Bu dönemdeki zammın ortalama yüzde 5 civarında olması bekleniyor. Şubatta ise en az yüzde 10'luk bir zam hedefleniyor. Şubat zammını, özellikle Rusya'nın yeni yıldan itibaren satış fiyatlarını artıracak olması ve dolaylı olarak "al ya da öde" yükümlülüğünün maliyeti tetikleyecek. Böylece sadece yılın ilk iki ayında maliyet artışlarının etkisiyle en az yüzde 15,5'lik zam yapılacak.
Refer BOTAŞ, "al ya da öde" yükümlülüğü nedeniyle elinde kalan fazla gazı ise satmanın yollarını arıyor. Ancak mevcut kontratları içerisinde şu anda sadece Azeri gazı için re-export yani ithal edilen gazın ihracat hakkı bulunuyor.

Kış ayları zamlı geçecek

BOTAŞ'ın her geçen gün artan maliyetleri nedeniyle uzun zamandır tartışma konusu olan doğalgaz fiyatlarında gelecek aydan itibaren artış yapılacak. Bakan Yıldız, bu artış oranının kamuoyuna yansıdığı gibi yüzde 50 gibi yüksek bir oranda olmayacağını söyledi ancak şimdiden 2010 yılının geneli için en az yüzde 25'lik bir zam ihtiyacı mevcut. Bunun büyük bir kısmı ise yılın başında yapılacak. Özellikle doğalgaz tüketiminin yoğun olduğu bu kış aylarında yapılacak zam ise en çok konut abonelerini olumsuz etkileyecek. Çünkü sanayi kesimine yapılacak olan zammın daha aşağıda tutulması düşünülüyor.
Üstelik BOTAŞ yeni yıldan itibaren yıllık tüketimi yüksek olan serbest tüketicilere yüzde 8'e varan oranlarda iskonto uygulamaya hazırlanıyor. BOTAŞ, bu yolla düşen gaz tüketimini hareketlendirerek, "al ya da öde" yükümlülüğünün yarattığı faturayı da aşağıya çekmeyi hedefliyor.

Azeri gazı mı satılacak

Düşen doğalgaz tüketimi nedeniyle İran ve Rusya'dan aldığı doğalgazı satmakta sıkıntı çeken ve bu nedenle alamadığı gazın dahi parasını ödeme durumunda kalan BOTAŞ, çare arayışını da hızlandırdı. Elindeki fazla gazı satmayı hedefleyen BOTAŞ'ın kontratları içerisinde ise bu duruma sadece Azerbaycan izin veriyor. Azeri gazının her yıl 750 milyon metreküpünü Yunanistan'a satan BOTAŞ'ın, daha fazla gaz transfer ederek elindeki fazla gazı eritmeye yönelmesi durumunda ise iç tüketimde Rus ve İran gazının payı artacak. Ancak Türkiye hâlâ Azeri gazını düşük fiyattan aldığı için, bu durum iç tüketim maliyetlerini artıracak. Yani tüketici daha pahalıya mal edilen Rus ve İran gazını kullanarak daha yüksek faturalar ödemek durumunda kalabilecek.

2008 ZAM, 2009 İNDİRİM YILI OLDU

Uzun zamandır kamuoyunda tartışılan ve 2010 yılının genelinde yapılacak doğalgaz zamlarının yakın geçmişine bakıldığında ise 2008 yılı zam, 2009 yılı ise indirim yılı oldu. Petrol fiyatlarının tavana vurduğu 2008 yılının genelinde doğalgaza kümülatif olarak yüzde 60'lara varan oranlarda zam yapıldı. Ancak bu zammın büyük kısmı, bir kalemde yapılan yüzde 20-25'lik zamdan geldi. 2009 yılına gelindiğinde ise yapılan bu zam indirim yoluyla geri alındı. 2009 yılını zamsız geçiren Türkiye, doğalgazı yıl genelinde yüzde 38 indirimli kullanmış oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 2009 yılının başında yıl sonuna kadar zam yapılmayacağı yönünde açıklama yapmıştı. Ancak artan maliyet baskısı nedeniyle 2010 yılında indirim yerine bol bol zam yapılması bekleniyor.

http://www.hurriyet....333.asp?gid=229

#2 epru'

epru'

    coupling uk gacısı

  • Üyeler
  • 6.579 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 12:30

bişey olmaz yov.. temmuz ve ağustos'da da % 2 lik bi indirime giderler.. zekai sanıyolar ya insanları

2008 ZAM, 2009 İNDİRİM YILI OLDU


evet.. herkes * 4' den 5'den, 1'e indirdi * kombilerinin ısı seviyesini :mad1:

#3 RedSnow

RedSnow

    o σℓмαdαη αѕℓa

  • Dokunulmazlar
  • 8.898 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 12:35

Şimdi %15 Sonra Birşey Uydurup Bir Kaç Zam Daha Yine %50 Zam Olur...:mad1:

#4 Rabbit

Rabbit

    bir ilgi delisi

  • Yöneticiler
  • 11.851 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:qop

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 13:26

70+15

güzel evet güzel de ben neden aglamak istiyorum ki :mad1:
"seni o kadar yakından görünce,
keşke yalnız bunun için sevseydim seni"

#5 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 13:29

Yaparlar, bak daha neler yaparlar....En düşük ücretin yanında en pahallı elktrik, su ve yakıt kullanmak zorundamıyız diye düşünüyor insan....
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#6 ebarah

ebarah

    Onun için takıntı haline geldik

  • Dokunulmazlar
  • 2.132 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Zeytinburnu

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 14:08

Nabucco'nun,mavi akımın.Bakü-Ceyhan'ın...borularının nereye döşendiği anlaşılmıştır umarım.

Bu mesaj ebarah tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 23.12.2009 - 14:08

 580023663830.jpg


#7 pac

pac

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 13.198 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Barcelona
  • İlgi Alanları:Güzel olan herşey =)

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 16:27

hükümet zamlarla aslında tasarrufu teşvik ediyor çünkü sosyal devlet dediğin böyle olur :P
YAŞAMAK BİR UMUTTUR...

#8 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 16:41

Yapacakları ellerinde olan tek seçenek.Aslında hükümet ekonomik alanda hiç olmadığı kadar sıkışmış durumda.Geçen sene olsaydı bunlar küresel krizle geçiştirilecekti.Ancak ciddi tüm ekonomistlerin dediği gibi kriz bize yeni geliyor.İlk dalgayı gelişmiş ekonomiler aldılar yıprandılar şimdi onların yüküde birikmiş bir şekilde çığ misali gelişmekte olan ülkelere kayıyor.Yunanlılar ilk eldenbunu gördüler ki onlara olan sadece ab den gelen paranın çekilmesi oldu.Bize daha fecisi geliyor.

Hani belki Azerileri kızdırmasak şu Ermeni konusunda bu şaklabanlıkları yapıp avrupalıların abd lilerin isteklerini yapmasak belki bir ölçüde bu gaz zammını kendi lehimize çevirirdik ama işler yaş.Azerilerin gözü açıldı baktılar ki Türkler öle abi kardeş değiller üç beş kuruş için Azerileri Ermenilere satacaklar onlarda bize neredeyse bedavadan sattıkları doğalgazı en azından rusya dan veya irandan aldığımız düzeylerde fiyatlara çıkarmaya uğraşıyorlar.Haklılar ne diyeceksin...

Hükümetin ikinci sorunu ise zaten vergi toplayamayan bir yapıyı düzeltmek yerine para kazanmanın kolay yolunda gittiler.Yani ellerine ne geçerse sattılar.Eee adı üstünde sıcak para sizi o an sıcak tutuyor.Ama güzel atasözümüzün açıkladığı gibi dağ dayanmadı.Özelleştirdiğiniz her yerdeki işçidir, memurdur insanları da kıyınca elinizde hazır topladığınız vergi de gitti.Belki o kadrolar kalabalıktı ancak tek vergi aldığınız o kişilerin maaşıydı.Ve öyle az buz da değildi o vergiler çoğu işçinin eline geçen net miktardan daha fazlasını oluşturuyordu.

Geriye temel maddeler kaldı içkidir sigaradır ancak bundaki vergiyi arttırırsanız müthiş bir kaçakçılık başlayıp yoğurdu üfleyerek yemek şeklinde nitelendirdiğimiz bir başka güzide atasözüne doğru gideceklerini bildiklerinden elde kalan tek şeye saldırıyorlar.Elektrik, su ve tabii doğalgaz.

Hemen iyi haberlere geçelim.Öyle ciddi paniğe gerek yok.Ağustos böceği moda devam bir yıl sürecinde seçim göründüğünden öyle yıpratıcı bunaltıcı zamlar için erken.Hele bekleyin bakalım.İlk kar gökyüzünde görünsün o zaman karıncanın kapısını çalacağız.Seçimden sonrası için stokçuluk iyi fikir aslında bi oda boş evde değerlendirsek şimdiden...

Bir başka yazımda ise niye Akp de görünen oy azalması ve neden artık eskisi gibi akp yi savunanların espri yapamadıkları ve aşırı sinirleri üzerine olacaktır :P Yok bee şaka henüz o aşamada değiliz ama kıyı da çok uzak değil hatta tahlili iyi yapanlar şimdiden uzaklarda uçan kuşları görmeye başladılar.Malum kuş yakınlarda kara demektir ;P
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli