İçerik değiştir



- - - - -

Küçükbaş Hayvancılık


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 13 yanıt verildi

#1 attalia

attalia

    zurnanın son deliği

  • Dokunulmazlar
  • 5.671 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:ovaya indim. beni tel'den ara :P
  • İlgi Alanları:öküzler :D

Gönderim zamanı 22.12.2009 - 22:22


SAANEN KEÇİLERİ
vcil hayvanlar türleri arasında SAANEN keçinin önemli bir yeri vardır ve ekonomik önemi fazla olan türlerden en iyisidir. Bu keçinin ilk evcilleştirilen hayvan türlerinden bir olmasına ve değişik ortamlara kısa bir zaman dilimi içinde uyum sağlamasına bağlayabiliriz.

SAANEN keçileri bilindiği üzere en fazla süt üreten keçi ırklarının başında gelir. İsviçre kökenli bu hayvanlar dünyanın her yerinde yetiştiği gibi ülkemizde de bulunmaktadır. 2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre (Kaynak : Zirai Mücadele CD 2002) Türkiye de 8.057.000 milyon baş keçi bulunmaktadır. Son beş yıl içinde ki keçi popülasyonundaki azalama oranı %10'dur. Keçi yetiştiriciliği özellikle kırsal alanlarda yaşayanlar için protein kaynağı acısından oldukça önemlidir.
SAANEN keçisi, diğer keçi ırklara ve özellikle de ülkemizde yaygın olan kıl keçilerine göre süt verimi daha çok fazladır. İyi koşullarda yetiştirilen bir SAANEN keçisinin ortalama verimine 10 adet kıl keçisi ancak ulaşabilmektedir

Neden Saanen

1980 öncesinde Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü'nün çabaları ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nden damızlık nitelikte Saanen tekeleri getirtilmiş ve bölgeden temin edilen kıl keçilerinin kullanılması ile çevirme melezlemelerine başlanmıştır. Zamanla elde edilen damızlık erkek ve dişi materyaller bölge üreticilerine dağıtılarak bu genotipin bölgede yaygınlaşması sağlanmıştır.

Sağlam kemik yapılı ve duruşu muntazam olan Saanen keçileri, değişik çevre şartlarına iyi adapte olduklarından, dünyanın bir çok köşesinde yetiştirilebilmektedir. Saanen keçisi, sütçü ırklar arasında en erken gelişen bir tiptir ve ırk karakterlerini döllerine geçirme bakımından da üstündürler . Yapılan melezlerden anlaşılmıştır ki, Saanen ırkının beyaz rengi diğer renklere baskındır. Bu ırkta süt verimi en başta gelen özelliktir. İyi bakım – besleme şartlarında ve küçük sürülerde ortalama laktasyon verimi 800 – 900 kg etrafında olup 1500-2000 kg'a çıktığı görülmüştür. Sütte yağ oranı %3 –4'dür. Bu ırkta döl verimi de yüksektir, her doğuma ortalama 1.7 – 1.9 yavru düşer. Bir doğumda 3 – 5 yavru elde edildiği görülür. Türkiye'de Saanen yetiştiriciliği üzerinde yapılan çalışmalarda, memleketimizde bu ırkın başarı ile yetiştirilebileceği ve özellikle iklim koşullarının Saanen için uygun olan bölgelerde çok iyi sonuçlar alındığı ortaya konmuştur.

Gönderilen Resim

Saanen Özellikleri

Saanen ırkı, cevre ve yapılan melezlemeler sonucunda farklılıklar gösterebilirler. Ama ağırlıklı olarak ortak özellikleri , kirli beyaz ve krem renginde, kısa tüylü ‘dür. Ancak bazılarında but çevresinde ve meme etrafında uzun kılların kapladığı bir alanı görmek mümkündür. Derisi ince, elastiki ve pembe renklidir. Kılları kısa, parlak ve sıktır. Tekelerde sakal gelişmiştir. Dişilerde genel olarak gerdanda tek veya çift küpe bulunur. Dişilerde baş zarif, gözler büyük ve parlak, kulak ince ve hafif sarkık veya diktir. Vücut yapısı derin uzun ve arkaya doğru geniş olup, boyun ince ve uzundur. Meme süt yönüne uygun olarak iyi gelişmiş olup, karın altına ve arka bacaklara doğru yayılmıştır.Erkek ve dişiler boynuzlu veya boynuzsuz olabilirler.


Ezine Saaneni keçilerine ait bazı özellikler

Özellik Ortalama
Ortalama Oğlak Doğum Ağırlığı
3,6 kg
Doğumda Göğüs Çevresi
37 cm

Sütten Kesim Yaşı
45 gün

Sütten Kesim Ağırlığı
14 kg

Ergin Keçi Ağırlığı
60 kg

Ergin Teke Ağırlığı
75 kg

Ergin Keçi Cidago Yüksekliği


72 cm

Ergin Teke Cidago Yüksekliği
84 cm

İlkine Tekeye Verilme Yaşı
7-8 ay

Keçi Başına Oğlak Sayısı (Oğlak Oranı)
1.6

Laktasyon Süresi
280 gün

Laktasyon Süt Verimi
500- 800 kg

0-2 Aylık Dönemdeki Ölüm Oranı
% 5-6

Sütün Yağ İçeriği
% 3,49

Sütün Kuru Madde Düzeyi
% 9,65

Sütün Özgül Ağırlığı
1,028 gr/cm 3



Dr. Ayhan CEYHAN
Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü
Hayvan Yetiştirme ve Islahı Bölümü, Keçi Yetiştirme Şubesi


Orijini
Saanen keçisi Saanen Vadisinden orijin alan bir İsviçre ırkıdır. Keçiler Türkiye’ninde içinde olduğu pek çok ülkede en popüler süt keçisi ırkıdır.
Irk Özellikleri
Saanen keçileri %3-4 yağlı yoğun süt üreten bir ırktır. Saanenler sütçü tip hayvanlardır, çukur veya düz yüz hatlı ve zayıf vücut yapılıdır. Saanenler Alpin keçileri ile karşılaştırıldığında orta canlı ağırlıktadır. Keçilerin canlı ağırlığı en azında 64 kg’dır. Ortalama cidağo yüksekliği yaklaşık 81 cm, tekeler ise yaklaşık 94 cm’dir.
Kıl rengi beyaz yada kremdir ve kılar genellikle kısadır.Omurga boyunca uzun tüyler vardır. Doğumda boynuzlar tam olarak çıkmamıştır. Kulaklar genellikle sivri, baş ve kulaklar dik ve narin yapıdadır. Bu ırk aşırı güneş ışığına karşı duyarlıdır ve en iyi performansını soğuk iklim koşullarda verir. Saanenler genellikle yumuşak huylu hayvanlardır ve rutin olarak makineli sağıma iyi adapte olurlar. Sevgiye çabuk cevap verirler.
Saanen Keçisi
Yüksek verimli Saanen keçisi etkili bir döl verimine sahip olmalıdır. Dişiler yumuşak huylu, çevik görünümlü ve narin görünüşlü olmalıdırlar.
Memeler iyi gelişmiş fakat etli olmamalı, sağımdan sonra pörsümüş bir görünüme sahip ve yumuşak yapılı but arasına iyi yerleşmiş olmalıdır. Memeler yuvarlak yada küre biçiminde olmalı fakat sarkık, iki yarım arasında yarık olmamalıdır. Meme gelişimi iyi ve vücuda önden ve arkadan bağlantısı sağlam keçiler tercih edilir. Memeler hayvanların yüksek süt verim zamanında sarkmamalı ve taşınabilir durumunda olmalıdır. Memenin vücut’a iyi bağlanması özellikle tercih edilir.
Meme uçları memeden ayırt edilebilir ve bir dereceye kadar iri olmalıdır. Meme uçları kare şeklinde birbirine simetrik yerleşmiş ve uzaktan belirgin olarak fark edilir olmalıdır. Keçilerin normal olmayan meme ve meme uçları sağımı zorlaştırır. Bu tür hayvanlar damızlığa ayrılmamalıdırlar.

Çene kare şeklide olmalı kısa yada uzun olmamalı ve dişler sağlam olmamalıdır. Burun ve burun deliği geniş, dudaklar enli, gözler her iki yana iyi yerleşmiş olmalıdır. Boyun uzun ve
orta şişmanlıkta, göğüs ve omuza olan bağlantısı iyi olmalıdır.
Vücut şekli düzgün ve iyi gelişmiş, yükseklik ve derinlik ölçüsüne sahip olmalıdır. Göğüs derin ve geniş olmalıdır. Kaburgalar iyi sıralanmış olmalıdır. Omuz veya göğüs kafesi arasına sıkışmış olmamalıdır. Sağrı omuz seviyesinde ve kuyruk hafifçe düşük olmalıdır.
Saanen keçileri topallamadan yürümeli ve duruşu sağlam ve düzgün olmalıdır. Bacaklar düzgün, uzun ve vücut altına kare şeklinde yerleşmelidir. Bacaklar çarpık olmamalıdır. Butlar zayıf, memenin vücut a yerleşmesine müsait olmalıdır.
Saanen Teke

Saanen tekesinin damızlık değeri; kendi döllerinin döllerinin üreme performansı ve kalitesi ile kendisinin üreme performansı birlikte değerlendirilmelidir. Teke derin, iyi vücut konformasyonlu, erkeksi (kaslı) ama görünüşte kaba olmayan kuvveti sahip olmalıdır.
Testisler iri ve bir biri ile orantılıdır. Testis torbası vücuda iyi yerleşmiş, vücuttan aşağı inmiş olmalı, her iki testis bir birinden ayrı yada dengesiz olmamalıdır.
Kabak tekler kabak keçiler ile genellikle yetiştirme programlarında boynuzsuz keçilerin yavruları ile kullanılmaz, dişiler kısır veya çift cinsiyetli doğabilir. Eğer kabak damızlık olarak aşım zamanında kullanılırsa dişilerin boynuzlu olması bu sorunu çözmektedir.
aabi okuma yazmam yoh. barnak bassam olur mu?

#2 Eylül

Eylül

    Harabenin Meleği

  • Dokunulmazlar
  • 10.820 Mesaj

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 09:37

Bende istiyorum bundan ne tesadüf açılması ama nereden temin edeceğimi bilemiyorum...bu konudada bilgi verebilirseniz sonra sütünün peynirinin kanseri önlediğini duydum...
EÐER ÇEKMEZSEN GÜLÜN NAZINI NE DİKENE DOKUN NE GÜLÜ İNCİT

#3 attalia

attalia

    zurnanın son deliği

  • Dokunulmazlar
  • 5.671 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:ovaya indim. beni tel'den ara :P
  • İlgi Alanları:öküzler :D

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 12:49

eylül bazı bölgelerde bilhassa orman köylülerini kalkındırma amaçlı sosyal yardımlaşma vakfı ile kaymakamlıkların ortaklaşa çalışması ile hibe şeklinde dağıtıldığı oluyor. senin bölgende de olabilir. ama en sağlıklı bilgiyi sana tarım il veya ilçe müdürlüğü verir. ulaşım sorunu olmasa ben de yardımcı olabilirdim. :mad1: ama kendi bölgenden temin etmen hayvanın adapdasyon sorununu ortadan kaldıracağı için daha isabetli bir karar olur. sen al bi tane evin bahçesine sal, mutfak artıklarını ( yemek artıkları dahil) siler süpürür tertemiz yapar, adeta geri dönüşüm kutusu gibi *drunk sen de bol bol süt içer, oğlak seversin. <_<
aabi okuma yazmam yoh. barnak bassam olur mu?

#4 RedSnow

RedSnow

    o σℓмαdαη αѕℓa

  • Dokunulmazlar
  • 8.898 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 12:52

Abi Sen Ne Zaman Çiftçi Oldun Su İşi Noldu... :mad1:

#5 Eylül

Eylül

    Harabenin Meleği

  • Dokunulmazlar
  • 10.820 Mesaj

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 14:52

Emin olun soracam tarım il müdürlüğüne kafama koydum bir kere ama sağma işlemini nasıl beceririm bilemiyorum...
EÐER ÇEKMEZSEN GÜLÜN NAZINI NE DİKENE DOKUN NE GÜLÜ İNCİT

#6 pac

pac

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 13.198 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Barcelona
  • İlgi Alanları:Güzel olan herşey =)

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 15:01

bizim üni de bu keçilerden yetiştirmeye başladı alan özel işletmeler çok memnun çünkü verimleri gerçekten normal keçilere göre fazla..

bizim kampüste ki keçilerle resimlerimi koyimde yakından görün..

( beni değil konsepti yani keçileri) *uhuhu
YAŞAMAK BİR UMUTTUR...

#7 Eylül

Eylül

    Harabenin Meleği

  • Dokunulmazlar
  • 10.820 Mesaj

Gönderim zamanı 23.12.2009 - 15:03

Pac bana bilgi verirmisiniz kaça alınıyor ne kadar yani kaç tane istenebiliyor tek yetiştirlebiliyormu bekliyorum bir zahmet...
EÐER ÇEKMEZSEN GÜLÜN NAZINI NE DİKENE DOKUN NE GÜLÜ İNCİT

#8 attalia

attalia

    zurnanın son deliği

  • Dokunulmazlar
  • 5.671 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:ovaya indim. beni tel'den ara :P
  • İlgi Alanları:öküzler :D

Gönderim zamanı 24.12.2009 - 08:02

Abi Sen Ne Zaman Çiftçi Oldun Su İşi Noldu... :blink:


reed, canım ciğerim. suyun suyunu çıkardılar burada. rekabetten herkes birbirini yiyo. ben de ufaktan bu sekttöre kaydım. ;)

pac, hangi üni? 18 mart? ege üni.?


eylül, saflık derecesine göre ve süt verimine göre fiyatlandırılıyor F1 derecesinden %90 lara varan saflık durumları var bu keçilerde. oğlak ve çebiçler; 300-500 anaç keçiler 400-1000 arasında olabiliyor fiyatları. tekeleri 750-1.500 e kadar çıkabiliyor. ama benim bildiğim bu yıl üni. ler satmıyor. ;)
aabi okuma yazmam yoh. barnak bassam olur mu?

#9 Eylül

Eylül

    Harabenin Meleği

  • Dokunulmazlar
  • 10.820 Mesaj

Gönderim zamanı 24.12.2009 - 12:33

Yok ben koydum kafaya alacam ama sedoş engeline takılıyor hiç bir şeye karşı çıkmazdı keçi dediğimle keçileri geliyor :blink:
EÐER ÇEKMEZSEN GÜLÜN NAZINI NE DİKENE DOKUN NE GÜLÜ İNCİT

#10 matahari

matahari

    ...Ney Neva Eyler...

  • Muhabirler
  • 2.440 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Gurup Şurup
  • İlgi Alanları:Kitap,müzik,spor ,kelime ve zeka oyunları...Genel kültür yarışmaları...

Gönderim zamanı 25.12.2009 - 10:32

Abuuu, biladerim sen çiftçi mi oldun :mellow:

Ee hayırlı olsun :+1
BİZ ÜÇ KİŞİ YAŞIYORUZ..BEN,KENDİM VE ŞAHSIM..

#11 Eylül

Eylül

    Harabenin Meleği

  • Dokunulmazlar
  • 10.820 Mesaj

Gönderim zamanı 25.12.2009 - 10:38

Hani resimleri ,resimlerini görecem diye geldimmm bennn
EÐER ÇEKMEZSEN GÜLÜN NAZINI NE DİKENE DOKUN NE GÜLÜ İNCİT

#12 attalia

attalia

    zurnanın son deliği

  • Dokunulmazlar
  • 5.671 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:ovaya indim. beni tel'den ara :P
  • İlgi Alanları:öküzler :D

Gönderim zamanı 26.12.2009 - 15:27

yaarın uğriicaam çiftliğe. o zaman çekerim :mad1:
aabi okuma yazmam yoh. barnak bassam olur mu?

#13 pac

pac

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 13.198 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Barcelona
  • İlgi Alanları:Güzel olan herşey =)

Gönderim zamanı 26.12.2009 - 15:56

attalia abi, çanakkale :mad1:
YAŞAMAK BİR UMUTTUR...

#14 attalia

attalia

    zurnanın son deliği

  • Dokunulmazlar
  • 5.671 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:ovaya indim. beni tel'den ara :P
  • İlgi Alanları:öküzler :D

Gönderim zamanı 28.12.2009 - 17:31

"fatih" ve haremi P:

URL=http://img27.imageshack.us/i/akkeiiftlii026.jpg/]Gönderilen Resim[/URL]Gönderilen Resim


bu da çebiçliğe terfi etmiş olan kızımız

Gönderilen ResimGönderilen Resim

doğum öncesi arpa kısıtlamasını protesto eden bir kısım eylemci tayfası oturma, pardon yatma eylemindeler ::

Gönderilen ResimGönderilen Resim

bu da sarışın bombamız "irem" (malta keçisi)

Gönderilen ResimGönderilen Resim


yemek saati *hehe

Gönderilen ResimGönderilen Resim


ikiz kraliçeler


Gönderilen ResimGönderilen Resim

Bu mesaj attalia tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 28.12.2009 - 17:35

aabi okuma yazmam yoh. barnak bassam olur mu?





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli