İçerik değiştir



- - - - -

İnsan Genom Projesi


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 2 yanıt verildi

#1 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 16.02.2006 - 02:23


İnsanın genetik kitabının yüzde 99.999'unu okudular


İnsanın genetik şifresi diye bilinen DNA'nın keşfinin 50'nci yılında bilim adamları, ‘‘insanın genetik haritasının yüzde 99.999'unu’’ deşifre ettiler.


Artık insanda bulunan yaklaşık 35 bin ile 40 bin genin, DNA sarmalındaki hangi kromozomda olduğu biliniyor. ‘‘Hayatın kitabını’’ okumaya başlayan bilim adamları ise şimdiden kliniklerde deneme aşamasında olan 350'den fazla test, ilaç ve aşı geliştirdi.

Genetik şifre diye tanımlanan DNA'nın keşfinin 50'nci yılında bilim adamları yeni ilaç ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi yolunda dev bir adım daha atarak ‘‘insanın genetik haritasının tamamını’’ deşifre ettiler. 2000 yılında kısmen tamamlandığı açıklanan insanın genetik haritasının yüzde 99.999'u çözüldü. ‘‘Human Genome’’ diye adlandırılan bu proje sayesinde hastalıkların tedavisi için şimdiden 350'den fazla teşhis testi, ilaç ve aşı geliştirildi.


İNSAN GENOMU PROJESİ

1990 yılının ekim ayında başlatılan ‘‘Human Genome’’ Projesi'ne ABD'nin liderliğinde 18 ülke destek verdi. ‘‘Human Genome’’ (İnsan Genomu) adı verilen proje, 2000 yılında büyük ölçüde tamamlandı. Bilim adamları, gen haritasının deşifre edilmesini, insanın Ay'a ayak basması ve tekerleğin icadıyla eş tuttular. Ancak haritanın yüzde 97'i tamamlanmıştı, geri kalan ‘‘junk’’ DNA diye anılan genetik artıkların da çözülmesi gerekiyordu. Şimdi yüzde 99.999'unu çözmeyi başardılar. Ancak her insanın DNA'sı kendine özgü olduğu için haritanın yüzde 100 çözülmesinin mümkün olmadığı bildiriliyor.

750 BİN SAYFALIK

Genetik haritanın çözümü demek, insanın anne ve babasından aldığı 23 çift kromozomda bulunan DNA sarmalındaki 3.12 milyar kimyasal ünitenin çözülmesi anlamına geliyor. 3 milyar kimyasal ünite, harfe dökülse ve insanın genetik haritasının çıkışı alınmak istense bu 750 bin sayfa tutardı.

Tüm canlılarda DNA bulunduğundan, laboratuar çalışmalarını kolaylaştırmak için bilim adamları, fare, meyve sineği ve solucanın da genetik şifresini çıkarıp insanınki ile karşılaştırıyorlar. Human Genome Projesi başladığında bir genin yerini belirlemek, uzmanların yıllarını alıyordu. Ancak şimdi çok güçlü bilgisayar ve şifre çözücü robotlar sayesinde bu iş birkaç haftada tamamlanabiliyor.


SIRA PROTEİNLERDE

Sanger Enstitüsü'nden Don Powell, insan biyolojisiyle ilgili olabilecek en iyi gen haritasına sahip olduklarını belirterek ‘‘Şimdi elimizde genlerin nerelerde olduğuna dair tam bir katalog var, ama bunların hangi proteinleri yaptıklarını tam olarak bilmiyoruz. Şimdi bizi daha heyecanlı bir macera bekliyor’’ dedi.

Genetik uzmanları, projenin başlamasından bu güne 10 yıllık bir çalışma sonrasında ‘‘hayatın kataloğu’’nu elde etmiş oldular. Şimdi döllenmiş yumurtanın nasıl 9 aylık bir süre içinde 300 ayrı hücre çeşidinden toplam 100 trilyon hücrelik bir yapıya ulaştığını ve hastalıklara yatkın hale geldiğini çözmeyi deneyecekler.


Ömrümüz uzayacak

Gen çalışmaları sayesinde bilim adamları bağışıklık yetersizliği bulunan çocuklar için bir tür gen tedavisi geliştirdi. Ayrıca bildik tedavi yöntemlerine cevap vermeyen kronik lösemi hastaları için yeni bir ilaç geliştirildi. Bilim adamları, İnsan Genomu Projesi sayesinde birçok hastalığın çok yakın zamanda tedavisinin çok kolay hale geleceğini, insan ömrünün uzayacağını söylediler. Ancak sadece insan sağlığına değil, hayvan sağlığına da bu araştırmalar önemli katkıda bulunuyor.
2000 yılı itibariyle köpeklerde görülen 380 gen genetik hastalık belirlendi.

Labrador cinsi köpeklerde görülen uyku ve yorgunluk halinin genlerden kaynaklandığı biliniyor.

Golden retriever cinsi köpekler ise kas erimesi genetik.




hürriyet-yaşam



"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#2 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 25.02.2006 - 18:43

İNSAN GENOM PROJESİNİN HEDEFLERİ ...?

1. Tüm insan genomunun dizisini çıkarmak
2. Hızlı dizi analizi yöntemleri geliştirmek
3. Diziler arası varyasyonları saptamak
4. Genlerin işlevlerini yorumlamak (işlevsel genomik)
5. Model organizmaları tanımak (maya, solucan, sirke sineği, fare, v.b.)
6. Etik, yasal ve sosyal konuları belirlemek
7. Bilim insanlarının eğitimini örgütlemek


BİR İNSAN GENOMU (TAŞIDIÐIMIZ TÜM GENLER) ANSİKLOPEDİ OLSAYDI:


ortalama 5 harf/kelime =====> ~600,000,000 kelime

ortalama 12 kelime/satır =====> ~ 50,000,000 satır

ortalama 70 satır/sayfa ======> ~700,000 sayfa



DNA larını yani daha basit anlamda genlerimizi taşıyan toplam 46 kromozomun ileri teknoloji mikroskop görüntüleri:




Gönderilen Resim


DOWN SENDROMLU" hastalarda 21 numaralı bölgede iki yerine 3 kromozom bulunur!



Gönderilen Resim


Bu resimde görülen kromozomlar "FISH" denilen özel bir teknikle renklendirilmişlerdir. Renkler kromozomlar üzerinde bulunan gen bölgelerinin belirlenmesinde ve hastalıkların kısa sürede analizinde önemli rol oynar!

DERS NOTLARI
"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#3 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 02.05.2007 - 23:50

İnsan genom projesiyle insan genomundaki genlerin %99.9 çözülmüş ve çok önemli bölgelerin tüm insanlarda aynı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Geriye kalan %0.1 lik kısım ise SNP (tek nükleotid polimorfzmi) olarak adlandırılıyor.

SNP yi şöyle düşünelim; A, T, G, C harflerinin sonsuz sayıda yanyana dizildiğini düşünelim. Her insanda bu dizilimde belli başlı farklılıklar büyük farklılıklar olmakla beraber , çok küçük ve tek harflik değişimden kaynaklanan farklılıklarda olabiliyor. Bir dizi: ATGC iken diğer dizi ATGG olabiliyor. İşte bu son bazda tek harfin (yani tek bir bazın) değişmesiyle meydana gelen olaya, tekli nükleotid polimorfizmi deniyor ve bu tanım aynı zamanda canlılardaki farklılığı yaratan olayı da ifade ediyor.

İnsan genom projesinin belirginliğe kavuşmasıyla beraber, %0.1 lik kısmı aydınlığa kavuşturmak üzere HAPMAP denilen başka bir proje başlatılıyor. Bu projenin amacı ise insan genetiğini %100 açığa kavuşturarak bilim adamlarının hizmetine sunmak ve hastalıkların tedavisinde etkili ve hızlı bir şekilde yol almak.

Bugüne kadar tanımlanan SNP sayısı yanılmıyorsam 3 milyon civarıydı. Bunların tanımlanmasıyla beraber hastalıkların ortaya çııkmasında etkin rol oynayan genleri belirlemek ve bu genlerin özelliklerine göre tedavi yöntemleri belirleyerek ilaç üretmek de mümkün oldu.

Bu projelerin kısa zamanda bilime önemli katkı sağlamasında ekonomik gücün yanında biyoinformatik desteğinde eşsiz rolü olduğunu unutmamak gerekir.

Araştırmalarda kullanılan üstün nitelikli ve işlem hacmi yüksek aletlere ne yazıkki ülkemizde çokça rastlamak mümkün olmasa da , bilime araştırmaya ve araştırıcalara verilen ilgi/destek arttıkça gelişimin ve ilerlemenin de hızlanacağına şüphe yok.

Uzun zamandır yazmamışım, yine devam ederiz ...
"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli