İçerik değiştir



- - - - -

Frp Nedir?


  • Kilitli Konu Bu konu kilitli
bu konuya 6 yanıt verildi

#1 Roland

Roland

    I Love My Frog :)

  • Üyeler
  • 4.729 Mesaj
  • Konum:pelin

Gönderim zamanı 11.02.2006 - 21:58


Frp nedir? Önceden başka bir foruma yazdığım, yazı dizisi.

Eveet arkadaşlar size frp yi öğretecek bi yazı dizisi sunuyorum, peki bunu niye yapıyorum? Neee biliyim :D

Ehem ehem neyse olaya girelim artık Frp; Fantasy Role Playing (fantastik rol yapma) in kısaltılmışıdır ve farklı dünyalarda oynanır. Tiyatro gibidir oyuncular belli karakterler (elf,insan vs...) seçerler ve o karaktere uygun davranarak oynarlar, oyunu oynatan(dm)ın yarattığı veya (hazıra konup) oynattığı dünyalarda oynanır en genel olarak oynanan dünya Forgetten Realms (Unutulmuş diyarlar) dır, bu F.R. dünyasında elfler (kara elfler de var tabii), cüceler, halflingler, insanlar gibi ırklar vardır. Bi ara bunları kısaca size tanıtacağım.

Genelde oyuncular ilk olarak Irklarını seçerler (elf, insan fln işte), sonra alignment (hayat bakışı) nı seçerler, bu da üçe ayrılır

1-) Good(iyi) Karakterler: İyiliğe hizmet ederler, yaptıkları her şey dünyanın iyiliği içindir. Bu da kendi arasında üçe ayrılır

i)Lawful good(Kuralcı iyiler): Askerler ve şovalyeler genelde bu kategoridedirler, Kurallara uyarlar, genelde adildirler ve eğer bir kötülük yapılmışsa fıttırırlar peşini bırakmazlar

ii)Neutral good (nötr iyiler): Genelde iyilik yaparlar, bir iyilik için bazı kuralları yıkmak gerekiyorsa, zor da olsa yaparlar

iii)Chaotic good (kaotik iyiler): İyi karakterli olan, fakat kendi kurallarına göre hareket eden, iyilik için kurallara gerek olmadığını savunan bir bakış açısı

2-)Neutral Karakterler (Nötr karakterler): Yapacağı bir hareketin doğru olup olmadığı onu ilgilendirmez, eğer hayatta kalması için bu gerekliyse onu yapar. Bu da kendi içinde üçe ayrılır.

i)Lawful Neutral:Bu tip karakterlerde önemli olan yapılan hareketin iyi veya kötü olup olmaması değil, kurallara uyup uymadığıdır.

ii)True Neutral: Tam ortada bir karakterdir iyiliğe ve kötülüğe eşit uzaklıktadır, dünyadaki dengeyi korumaya çalışırlar, bu yüzden bazen çok iyi, bazen çok kötü bazen de nötr davaranabilirler.

iii)Chaotic Neutral: Dengesiz bir karakterdir, çok iyi bir dostunu arkadan bıçaklamak suretiyle öldürebilir. Aynı zamanda binbir zahmete girip de kaçırılmış bir çocuğu kurtarabilir. Oynatması zor bir alignmenttır.

Daha sonra Evil karakterleri anlatacam, ama önce reklamlar :P

3-) Evil (kötü) Karakterler: Eh yani kötü karakterlerdir, genelde her yaptıkları şey kötülüğe hizmet eder.

i) Lawful Evil: Kötüdürler fakat belli kuralları da vardır, kötü tanrıların yolunda ilerler, yalan söylemezler fakat her zaman da birebir gerçeği de söylemezler, gerçekleri çarpıtabilir, işine geldiği kadarını söyleyebilirler.

ii)Neutral Evil: Çıkarcı aynı zamanda da kötüdürler, eğer belli bir çıkar sağlamıyorsa kimseye yardım etmezler, eğer zorlu bir savaş olursa ilk kaçanlardan veya taraf değiştirenlerden biri olurlar.
iii)Chaotic Evil: Acımasızdırlar eğer birinin yaşaması işine geliyorsa öldürmez, ama işi bittiğinde kesinlikle öldürür. Kendinden güçlülere alanen saldırmaz daha çok gizlice o kişiyi devirmeye çalışır.


Şimdi asıl önemli olan şeyi anlatacağım; Her oyuncunun bir karakter kağıdı vardır, bu karakter kağıdına o oyuncunun oynayacağı karakterlerin özellikleri yazılır ve oyuncu bunlara göre davranır şimdi karakter kağıdına bir örnek olarak http://www.geocities...s/charsheet.pdf adresindeki karakter kağıdına bakabilirsiniz, genelde yeni oyunculara, karakter kağıdı çok saçma gelir veya akıllarını karıştırır durmadan "bu neydi şu neydi" diye sağa sola soru sorarlar bu da diğer oyuncuların kafasını karıştırır.

Buradaki karakter kağıdındaki özelliklere göre anlatacağım,

Character Name: Oyundaki isminiz (burada elfseniz elfler gibi melodik bir isim"ör:Gildarel Snowstorm ", cüceyseniz cüceler gibi sert isimler "mesela bruenor battlehammer " seçmeniz daha doğrudur)

Class and Level: Oynatacağınız karakterin sınıfı (yani Ranger, Fighter,mage gibi) ve seviyesini yazacağınız kesim (Başlangıçta Level olayını Dm belirler) Level kazandığınız Deneyim Puanlarına (Experience Points) göre artar.
Class:
1-) Savaşçı Classları :
i) Fighter: Fighterlar, kılıçadamı, asker ve kavgacı insanlar olurlar. Kendi silah kullanma başarılarına ve kullandıkları savaş taktiklerine göre yaşarlar veya ölürler iyi bir savaşçı güçlü dayanıklı ve sağlıklı olmalıdır.
Not: Fighter olmak için strength (ilerde anlatacağım) en az 9 olmalıdır.

ii)Paladin: Paladin, herşeyin iyi olmasına çalışır. Fighter gibi paladin de savaş adamıdır. Fakat paladin doğruluk, eşitlik, dürüstlük, dindarlık, kahramanlık idealleri ile yaşar, Tanrının yolunda ilerleyen bir şovalyedir.
Not: Paladin için strength min. 12, Constitution min. 9, Wisdom min. 13, Charisma min 17. olmalıdır.

iii)Ranger: Ranger bir savaşçı ve doğa adamıdır. Silahları ve doğadaki yaşam gücü ile hayatta kalır. Rangerlar genelde kaybolmuş gezginleri korur ve onlara yol gösterirler.Bir Ranger güçlü ve tüm yaşamını doğada geçirebilecek kadar bilge olmalıdır.
Not: Ranger için Str min 13, Dexterity min 13, Cons. min. 14, Wis min 14 olmalıdır.

Daha sonra classları anlatmaya devam edeceğim.


iiii) Barbarian: Bildiğin barbar işte.

iiiii) Monk (keşiş:P Bu class, genelde silah kullanmaz, yakın dövüşü sever bi de D&D sağolsun bir ton özelliği vardır.

2-) Büyücü Classları : Büyücüler büyü enerjilerini değiştirerek kullanırlar. Bu yüzden de değişik diller öğrenirler (büyülü araştırmaları için gerekli olur) Bir büyücü hayatta kalmak için bilgisini ve zekasını kullanır. Büyücüler yanlarında bir savaşçı olmadan çok nadir seyehat ederler.
Çeşitli büyücü Okulları olduğundan, çeşitli tarzda da büyücüler vardır. Bir büyücü genel olarak her çeşit büyüyü öğreni, fakat bazı büyücüler belli konuda uzmanlaşmak isteyebilir o zaman da o tarzdaki büyücü okuluna gitmesi gerekir (örnek olarak ilizyonist bir büyücü)
i) Uzmanlaşmış Büyücüler:
Abjurer
Conjurer
Diviner
Enchanter
Illusionist
Necromancer
Transmuter
Not:Büyücü olmak için minimum intelligence 9 olmalıdır.

ii)Sorcerer: Doğuştan büyü yeteneği olan, büyüleri, spell book una yazması gerekmeyen (hatta evet adamın spell booku yokki), büyüleri zihninden yapan büyücü classı.

3-) Priest Classı: Bu ruhban sınıfında Druid ve Cleric mevcuttur.

i)Druid: Druidler hayatlarını doğaya adamış bir classtır, biraz yabanilerdir, özel büyülü güçlerini dünyanın dengesini korumak amacıyla kullanırlar.
Not: Druid olmak için minimum Wis:12 Charisma:15 olmalıdır

ii)Cleric: Bir Cleric hem şifacı hem de koruyucudur. Görüldüğü gibi yanlızca korumacı değişdir. Eğer bir kötülük olursa bir Cleric onu yok etmek için elinden geleni yapar.
Not: Cleric olmak için min. wisdom:9 olmalıdır


Rogue: Dünyanın her yerinde bulunabilirler, insanlar nerede para harcıyorlarsa oralardadırlar. Hırsızlık, tuzak kurma, saklanma gibi özellikleri vardır. Bir party de olmazsa olmazdır.

Rouge classında Thief ve bard vardır:

Thief: Kendileri adından da anlaşılıcağı üzere hırsızdır. saklanma, tuzak kurma gibi özellikleri vardır
Not: Thief için minimum 9 dexterity gerekmektedir

Bard: Her işten anlayan (azar azar :-)) bir class büyü yapar, savaşır, müzik çalar saklanır. Çok eğlenceli bir karakterdir.
Not: Bard için minimum dex 12 int 13 charisma 15 olmalıdır

Race (Irklar) : Genel olarak insan,elf, half-elf, Hobbit, Gnome, Cüce, Half-orc vardır. Irk seçerken Seçtiğiniz Class da önemlidir mesela Half-orc gibi bir ırkı seçip de thief olmak isterseniz biraz abzürt kaçabilir ama Hobbit (halfling) seçerseniz sizden güzel bir thief olabilir kısacası Irkınızı seçerken seçtiğiniz class a uygun bir ırk seçmelisiniz.

Deity (Tanrı:mad1: Seçtiğiniz karakterin bir tanrı yolunda ilerlemesini isterseniz burayı doldurmanız gerekmekte İyilerin ve kötülerin tanrıları ayrıdır, seçtiğiniz alignment a göre ve class a göre bir tanrı seçebilirsiniz veya boş bırakıp ateist olabilirsiniz
Şimdi Karakterinizi şekillendirmeye başlayabiliriz;

STR (strength): Güç, Savaşçı olacaklar için önemlidir

Dex (Dexterity):Çeviklik, ranger ve thiefler hatta monklar için önemlidir

Con(Constitution): Dayanıklılık, her class için önemli olsa da monklar için daha bi önemlidir :-)

Int(intelligence): Zeka, daha çok büyücüler ve rahipler için önemlidir.

Wis(Wisdom): Bilgelik, her class için yüksek olması iyi olur.

Cha(Charisma): Karizma, Daha çok paladinler ve bardlar için önemlidir.

Şimdi gelelim bunları nasıl ayarladığımıza

6lı zarla (bildiğin tavla zarı) her biri için 4 atış yapacağız ve attığımızın en küçük olanını yok sayacağız veya Dm isterse belli bir puan verir onu da dağıtabilirsiniz (örn: 85 puanı kafana göre bu 6 sı arasında dağıtabilirsin) oynattığınız karakterin neyinin iyi olmasını istiyorsanız ona göre ayarlayın derim

Hp (hit point): Oyundaki canınız diyebilirim, level atladıkça yükselir. Savaşçıların Hp si büyücülerden daha yüksektir. Hp 0 olduğunda baygınlık geçirirsiniz ve -10 olduğunda da ölürsünüz.


Armor Class (AC): Armor Class giydiğimiz zırhla bağlantılı olan bir özelliktir, darbelere karşı koyma da denilebilir, Karşınızdaki kişi attığı zar ile bonuslarının toplamı sizin A.C. nizi geçtiği zaman size vurur. Oyuncuları çok ilgilendirmeyen daha çok dm'in uğraştığı bir özelliktir.

Skill : Evet arkadaşlar bu oyunda ayrıca yeteneklerimizi seçiyoruz, bu skillleri teker teker açıklayamayacağım (bayağı uzun sürer bir ton skill var), seçtiğimiz karaktere göre mantıklı skiller almalıyız, mesela bir Savaşçı spellcraft skillini alamaz.

Zarlar: Frp birkaç tane zarla oynanır. Genelde kızlar "ayyy ne bunlar?" diye atlarlar bu da genelde oynayanları deli eder.
Gönderilen Resim

Arkadaşlar kısaca Frp'yi tanıtmış oldum, umarım anlaşılır bir şekilde anlatabilmişimdir.
Kandırdım, kandırdıım, gemi memi yoktu

#2 Elric

Elric

    Mel G.'nin Vârisi :)

  • Üyeler
  • 6.432 Mesaj
  • Konum:Mélnibone

Gönderim zamanı 11.02.2006 - 22:16

peki soruyorum.. frp öldürür mü ?
Gönderilen Resim

#3 Roland

Roland

    I Love My Frog :)

  • Üyeler
  • 4.729 Mesaj
  • Konum:pelin

Gönderim zamanı 11.02.2006 - 22:30

efenim dozajına bağlı şimdi sen dozajı fazla kaçırıp :mad1:

Ben drizztim ulann onun gibi yeti kesecem artemisi dövecem, dersen :) evet öldürür :mad1:

Not: Memati sık olm elrik abinin topuklarına dişmacunu.
Kandırdım, kandırdıım, gemi memi yoktu

#4 Gizelle

Gizelle

    Sine-Harabe Yazarı...

  • Üyeler
  • 811 Mesaj
  • Konum:Cehennemin dibi...
  • İlgi Alanları:müzik, hayat, sinema, aşk, meşk vs :)

Gönderim zamanı 20.02.2006 - 00:14

kim kötü olmak ister ki ?
If i could start my life from scratch
If i could take away the pain off my past
If i had another chance i would do just that
I'd qive anythinq jus' to qo riqht back

#5 walkON

walkON

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 389 Mesaj
  • Konum:walla henüz bilemiyorum, değişebilir her an adres
  • İlgi Alanları:şu aralar bavul hazırlamaktan başka bi ilgi alanım yok maaalesf

Gönderim zamanı 20.02.2006 - 20:40

tamam da canım ciğerim bu oyun nerde nasıl oynanır
(öküzlüğümü bağışlayın uzun zamandır nete girmiyom reel hayat çarptı heral)
sevipte söyleyemediğim şarkılar var
bir dizesini asla hatırlayamadığım şiirler
keşke , keşke o ben olsaydım dediğim hikaye kadınları
düşlerim var
uyandığımda yalnızca başını hatırladığım
ve asla sonuna kadar görmeyi beceremediğim
bir adam var düşümde
tam dokunacakkenuyandırıldığım
bir adam sonumuzun ne olacağını öğrenemediğim
düşümde bir adam var benim mi bilemediğim
bir adam var diyorum düşünüp düşümden ayrı kaldığım
durupta söyleyemedin adınsa gizli kapaklı
sevda türküleri tuttursamda ben telli duvaklı
yanıma korlar mı adam seni
koparıp acıtmazlar mı beni
nafile yanar elim dudağım
seni bana yar ederler mi?

#6 Roland

Roland

    I Love My Frog :)

  • Üyeler
  • 4.729 Mesaj
  • Konum:pelin

Gönderim zamanı 20.02.2006 - 21:45

Efenim bu anlattigim sey forgetten realms kurallaridir.

Sonracima frp bos bir evde masaustunde arkadaslarla birlikte oynanir :mad1: benzer sekilde bilg da yapilmis oyunlarda vardir ve bence en guzeli Baldur`s Gate tir.
Kandırdım, kandırdıım, gemi memi yoktu

#7 S u N e e

S u N e e

    Biricik kardeş :)

  • Üyeler
  • 985 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 20.02.2006 - 21:48

:msn32:





Benzer Konular Daralt

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli