İçerik değiştir



Ermenistan Protokolü


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 6 yanıt verildi

#1 ebarah

ebarah

    Onun için takıntı haline geldik

  • Dokunulmazlar
  • 2.132 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Zeytinburnu

Gönderim zamanı 01.09.2009 - 14:30


Muhalefet ateş püskürüyor
1 Eylül 2009

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan iki protokol, onay için TBMM'ye gidecek.
Yani, muhalefet partilerinin de önüne gidecek onay aşamasında bu protokol.
Bu durumda, bize düşen de iki büyük muhalefet partisi, MHP ve CHP'nin görüşlerini almak;
Zeynep Gürcanlı YAZIYOR


İlk tespit şu;
Muhalefet daha şimdiden ateş püskürüyor.
İki muhalefet partisinin dış politikayla yakından ilgili, emekli Büyükelçi iki temsilcisi MHP'li Deniz Bölükbaşı ve CHP'li Onur Öymen, protokolün hazırlanması ve imza aşamasında kendilerine hükümet tarafından bilgi verilmediğini belirtiyorlar.
CHP'li Öymen son derece tepkili bu protokollere.
Telefonu açıp da, Ermeni protokolleri hakkındaki görüşünü sorduğumda, bana soruyla yanıt veriyor;
"Bu protokollerde Ermenistan Dağlık Karabağ'dan çekileceğini resmen teyid ediyor mu?"
Bu kritik sorunun yanıtı belli;
Hayır, hiçbir şekilde taahhüt etmiyor.
İşte buna işaret ediyor Öymen ve devam ediyor;
"Başbakan Erdoğan Azerbaycan'a gittiğinde Azeri Meclisi'nde bir konuşma yaptı. Ve burada açık açık, Türkiye-Ermenistan sınırının Karabağ sorunu çözülmeden açılmayacağını söyledi. Oysa şimdi sınırı açmak için takvim bile veriyorsunuz. Azerileri nasıl ikna edeceksiniz?"

"TÜRKİYE DEVLETİNİN GÜVENİLİRLİÐİ ZARAR GÖRDÜ"

Öymen, Başbakan Erdoğan'ın Azeri Meclisi'nde verdiği söze rağmen atılan bu adımı "tutarsızlık" olarak nitelendiriyor. Ve ekliyor;
"Bu tutarsız politikadır. Ve tutarsız politikalar devletlerin güvenilirliğine zarar verir. Ermenistan bu protokol karşılığında Karabağ konusunda hiçbir taahhütte uymuyor. O zaman Türkiye'nin yaptığı, tek taraflı taviz olur. "

Öymen, hükümetin "komşularla sıfır ihtilaf politikasının" uygulanması konusunda da tepkili;

"Sıfır ihtilaf politikası diyorsunuz. Tek taraflı taviz vererek, tüm sorunları çözersiniz. Karşı taraf parmağını oynatmazken, Yunanistan'la sorunları da, Patrikhane sorununu da, Kıbrıs'ı da tek taraflı taviz vererek çözebilirsiniz. İşte en tehlikeli politika da budur. Sıfır ihtilaf politikasında, eğer karşı taraf hiçbirşey yapmazken, siz onların her istediğini yaparsanız, buna ancak taviz politikası denir."

"HÜKÜMET YA 'EVET' YA 'BAŞÜSTÜNE' DİYOR"

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinde TBMM'de yaptığı konuşmada, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi çağrısı yaptığını da hatırlatan Öymen, "Dışardan bir istek, baskı geldiğinde, ne yazık ki hükümet buna ya 'evet' ya da 'başüstüne' diyerek yanıt vermek gerektiğine inanıyor" diye konuştu.

MHP’Lİ BÖLÜKBAŞI: PROTOKOL REZALET

MHP’li emekli Büyükelçi Deniz Bölükbaşı da Ermenistan’la paraflanan protokoller konusunda çok sert tepki verdi.



Protokolleri tek kelimeyle “rezalet” diye nitelendiren Bölükbaşı, hem AKP hükümetine, hem de geçen yıl Ermenistan’daki Türkiye-Ermenistan Milli Futbol Maçı’na giderek bir anlamda süreci başlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yüklendi.



“Bu protokoller, ‘eğer sınır açılmaz ya da sınırın açılmasına yönelik adım atılmazsa, Bursa’da oynananacak Türkiye-Ermenistan maçına gelmeyeceğim’ diyen Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın ayağına serilmiş kırmızı halidir” diyen Bölükbaşı, devam etti;

“Sayın Cumhurbaşkanı Gül’e tavsiyemiz, Ekim’de Bursa’da oynanacak maçı Kayseri’ye alsın .Ne de olsa Kayseri kendi memleketi…”



Bölükbaşı, protokolden Türkiye’nin ikili anlamda da beklentilerini alamadığını belirterek şu unsurlara dikkat çekti:

- Ermenistan Anayasası’nda ve Bağımsızlık Bildirgesi'nde Türkiye’nin doğusunun Büyük Ermenistan olduğuna ilişkin unsurlar var. Protokolde bunların gözden geçirileceğine ilişkin net bir taahhüt verilmiyor.

- Ermenistan Ağrı Dağı'nı yine Anayasası’na koyduğu bir hükümle milli sembol yapmıştı. Protokolde bundan vazgeçileceği de söylenmiyor.



“Kısacası” diye tepkisini sürdürüyor Bölükbaşı: “Ermenistan ne Karabağ’dan çekilmeyi, ne de Türkiye’yle sorunlarını düzelteceğine dair bir söz veriyor. Ermenistan hiç adım atmazken, tek adım atan taraf Türkiye oluyor…”
*****************************************************************

http://dosyalar.hurr...PROTOKOL_15.pdf



Erdoğan'nın.Azerbaycan Meclisinde yaptığı konuşmada verdiği söze rağmen,böyle bir protokolu TBMM'ye dayatması,bu başbakanın ne ilk tutarsızlığı,ne ilk yalanı ne de ilk,kendinden başakasını tanımaması.

Bu,kendilerine göre "üstün meziyetler",devlet politikaları olmuştur en baştan beri.


Sövüp sayıyorduk ya,hain diyorduk ya,buna da kızıyordunuz ya...Başbakan'nın yaptığı konuşmada Azerilere verdiği sözleri duydunuz,bildiniz değil mi? Ahanda şimdi bu protokoldeki maddelere bakıpta,yalancılığını tescil edin,biat kültürünüz yoksa tabi.



Bu mesaj ebarah tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 01.09.2009 - 14:41

 580023663830.jpg


#2 waranko

waranko

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 760 Mesaj

Gönderim zamanı 01.09.2009 - 18:28

Sayın ebarah


BU YAZIYI BURAYA TAŞIMAN İYİ OLMUŞ. RİYAKARLIÐA BİR ÖRNEK OLARAK AHLAK DERSLERİNDE ÖÐRENCİLERE DERS OLARAK OKUTULABİLİR.
Şu AKP 'nin RİYAKARLIÐINA BAKARMISINIZ
Tarih daha yeni.Tap taze ve üzerinde dumanları tütüyor.
Bu haberide senin sayende senin sayfandan okuyorum Sayın ebarah
Burada yazı yazan BALIK HAFIZALI ARKADAŞLARA AKP İÇİN şu tabiri kullanmıştım da bu siyast dincileri ayaklanmışlardı.

AKP,ABD,AB üÇLÜ İTTİFAKI demiştim.

Bu ittifak 1919 Öncesi ititfakının aynısı
O günlerde de Aynı DİNCİ,MANDACI,MÜTAKERECİ, TESLİMİYETÇİ DİNCİ TAKIMI iş başında idi.

Bu gün AYNI TAKIM İŞ BAŞINDA SADECE İSİMLER VE KİMLİKLER Farklı

O günlerde Mustafa Kemal Atatürk vardı.
Bu bu gün o yok.
Şimdi o yok ama, o hala savaşıyor.

selamlarımla.

Bu mesaj waranko tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 01.09.2009 - 18:30


#3 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 9.354 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 02.09.2009 - 20:14

Hükümetimizi tebrik ediyorum. Sınırlarımız açılınca ticaret hacmimiz daha da genişleyecek. Ermenistan ile yapacağımız ticaretle ekonomimiz düzelecek, işsizlik oranında azalma olacak. Şaha kalkacağız inşallah-ü teala değerli badem bıyık kardeşlerim.

Sadakallahülazim.

#4 atlantisli

atlantisli

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.241 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atlantis

Gönderim zamanı 02.09.2009 - 22:37

Ya hu bundan önceki ABD soykırımı geçirecek mi meselesinde de ortalık ayağa kalktı,azerileri satıyorlar,sınır açılacak diye bişi olmadı,ABD soykırım köprüsünden geçene kadarmış,ermenileri oyaladılar.Şimdi de protokolden hemen önceki görüşüm ve girişimlere bakarsanız ortada ABD ve Rusya'nın da kabul ettiği konsensüs var deniyor.Peki Ermenilerin çıkarı ne?Onların çıkarı şu,ermenistan bitmek üzere,askerleri açlıktan ölecek nerdeyse (yalan veya abartı değil:).Türkiye'nin uyguladığı kuşatma ermenileri bitirme noktasına getirdi.Azerbaycan bu süreçte ekonomik olarak epey kalkındı.Ermeniler şu an Azerbaycana mülteci gidebilmek için can atıyor.Ama Avrupa ve Abd deki lobileri çok kuvvetli.Bizim başımızı ağrıtan da onlar zaten.Peki önkoşulsuz ortak kurul kurup meseleyi beraber tartışmak kimin fikriydi,bizim.Peki Türkiye dediğini yaptırdı mı yaptırdı,geri adım atan kim,ermenistan;sebepleri yukarda.Demekki işlerin bizim istediğimiz yolda ilerlediği varsayılabilir.Azerbaycanın ise bazı tepkileri danışıklı dövüşün bir parçası olsa gerek.Türkiye görüşmelerde Azerilerin sert çıkışlarıyla ermenilerin isteklerini kırma veya yumuşatma yoluna gidecektir.Ayrıca natonun Rusya'ya karşı kaybettiği Gürcistan savaşı Asya ve Kafkasya'nın önemli bir kapısı olan Azerbaycan'ın önemine tavan yaptırdı.Gürcistan süreçten çok rahatsız.Gürcistan'ın nato üyeliği ya da natoya güvenli bir liman olma projesi suya düşünce...Tabi başka bildik coğrafi stratejik sebepler de var Azerbaycan için.Aliyev'in kızınca soluğu Rusya'da almasının sebebi bu,aba altından sopa gösteriyor natoya.Rusyanın sürece girişi,birincisi sabote etme gücü yok ki azerbaycan Gürcistan değil;ikincisi Türkiye Rusya'ya enerji konusunda güvence verdi,imzalar geçende Türkiye'de atıldı,yanlarında da batıyı temsilen bir adam vardı.Bence bekleyip bakmak lazım.Tabiki muhalefet eden etmeli ama süreci değerlendirerek.Yoksa faydaları dokunmaz,etkilerinin tribünde rakip takım seyircilerinin ettiği küfür ve çaldıkları ıslıklardan farkı olmaz.Maç bitince hakem ve halk skora bakar ve kazananı tebrik eder,tabiki fanatikler hariç:P

#5 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 9.354 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 02.09.2009 - 22:42

Ya birader traşı kes de, imzalanan protokolden bahset.

#6 ebarah

ebarah

    Onun için takıntı haline geldik

  • Dokunulmazlar
  • 2.132 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Zeytinburnu

Gönderim zamanı 05.09.2009 - 15:27

"OBAMA'YA SÖZ VERİLDİ Mİ?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ermenistan açılımı konusunda da değerlendirmede bulundu. Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e şu soruyu yöneltti:

“Bu protokol 2 Nisan'da imzalandı, 7 Nisan'da ABD Başkanı Obama buradaydı. 24 Nisan'da da Amerikan Kongresi'nde soykırımla ilgili bir oylama sözkonusuydu. Obama'ya Türkiye adına Sayın Cumhurbaşkanı acaba ziyaretten beş gün önce imzalanmış olan bu protokolü, herhangi bir şarta bağlı olmadan yani Azerbaycan'ın topraklarının işgaline son verilmesi şartına bağlı olmadan uygulanacağı konusunda Obama'ya bir değerlendirme yapmış mıdır, yapmamış mıdır soru budur
?”"



Yok,tamemen tesadüf bu tarihler.Olur mu hiç böyle bir şey.Tam bağımsız T.C,dış politikalarını,konusunda uzman,ileriyi gören,uluslar arası gelişmelere göre strateji belirleyen kişiler belirler,önlem alır,uygular.Caaart kabakağıt.


Bu mesaj ebarah tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 05.09.2009 - 16:12

 580023663830.jpg


#7 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 9.354 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 05.09.2009 - 22:07

Ermenistan'ın Karabağ'ın işgaline son vermesi gibi bir durum söz konusu değil. Bunu Ermenistan Cumhurbaşkanı da belirtti. Zaten imzalanan protokolde de böyle bir madde yer almıyor.

Fakat protokolde ''Bu Protokolün yürürlüğe girmesinden itibaren 2 ay içerisinde ortak sınırın açılması hususunda anlaşmışlardır'' şeklinde bir madde var. Yani sınır açılacaktır. Ama neyin karşılığında açılacağı belli değil. Ermenistan soykırım iddiasından vazgeçer mi ? Karabağ'dan çekilir mi ? Kesinlikle hayır. (Ermenistan bu yönde bir görüş bildirmedi. Aksine Taşnak Partisi mensupları protokolün yetersizliğini öne sürerek Sarkisyan'a muhalefet ediyorlar.) Çünkü Ermenistan devlet politikasını Türk düşmanlığı üzerine kurup, bunu Anayasa haline getirmiş bir ülkedir. Bu durumda bizim menfaatimiz ne olacak ?

atlantisli arkadaşımız Kafkasya'nın durumu konusunda fikir beyan ederken nedense Türkiye hakkında hiçbir yorumda bulunmamış. anlantisli arkadaşım, burada konu ABD'nin, Rusya'nın ve Gürcistan'ın menfaatleri değil. Konu Türkiye Cumhuriyeti'nin menfaatleridir. Bizim bir menfaatimiz olacaksa sen bize bu menfaatlerin ne olacağından bahset. Yoksa maç sonu geçmişte oynadığımız maçlardaki gibi az farklı mağlubiyetlere sevinen Türk taraftarlara dönersin. *sebek

Bir de bu Ermeni meselesi ne zaman gündeme gelse, AKP'nin yandaş medyası, bazı şeylerin üzerini örtmek için Başbuğ Alparslan Türkeş'in 90'lı yıllarda devlet politikasına katkı sağlamak için bulunduğu Ermenistan temaslarını gündeme getiriyor.

Bu konu ile ilgili Can Dündar'ın bir yazısı var.

http://www.candundar...ex.php?Did=2619

Hatta hemen bugün ki durumla karşılaştırabilmemiz için kısa bir alıntı yapalım.

6 maddelik bir öneriler paketi:

1) Azerbaycan ve Ermenistan arasında hemen ateşkes sağlanması,
2) Ermeni askerlerinin Azeri topraklarından çekilmesi,
3) Her iki tarafın bugünkü sınırlar içinde birbirini tanıması ve diplomatik ilişki tesisi,
4) İç işlerine karışmadan ve toprak talebi olmaksızın temas,
5) Laçin koridorunun açılması, gözlemci heyetinin güvencesi ve denetiminde bulunması,
6) Karabağ sorununun ya daha sonraya ya da Minsk toplantısına bırakılarak meselenin ateşkes sonrası daha geniş zamanda ele alınması.


Başbuğ Alparslan Türkeş'in Petrosyan ile mutabakata vardığı konular bunlarmış. Bugün ki durum ile karşılaştırabilirsiniz.

Petrosyan hakkında da kısa bir bilgi verelim: Hocalı katliamından sorumlu olan Sarkisyan'a muhaliftir. Bir zaman Türkiye ile kurulmaya çalışılan ilişkileri baltaladığı için aşırı milliyetçi Taşnak Partisi'ni kapattırmıştır. Sarkisyan'ın aksine ılıman görüşlere sahiptir.

İşte Başbuğ Alparslan Türkeş bu Petrosyan ile görüşmüşken, AKP Hocalı katliamının sorumlusu, her fırsatta Türk düşmanlığı yapan Taşnakçı Sarkisyan ile görüşüyor. Tabular yıkılsın da, kimlerle görüşüldüğü önemli değil. Sonuçta ''tabu yıkmak'' deyimi de artık siyasi literatürümüze girmiş bulunmakta.

O zamanlar devlet ciddiyeti diye bir şey varmış. Orada farklı, burada farklı konuşmak gibi rezillikler yokmuş. ''Karabağ işgali sona ermeden sınır kapısı açılamaz'' deyip, işgal bitmeden sınır kapısını açmak için protokollere imza atmak gibi tutarsız davranışlarda bulunulmazmış. Şimdi olduğu gibi iktidarı elde tutmak için dış baskıya boyun eğilmez, devlet dış politikayı kendi insiyatifinde yürütürmüş. Siyaseti devlet yetkileri yaparmış. Cemaatin kalemşörleri, ABD pasaportlu ağlak Amerikan imamları, AB-D yalakası liberal yazarlar siyasete müdahale edip, iktidara akıl hocalığı yapmazmış. Bir konuyu psikolojik savaş ile gündeme getirip, bir süre tartıştıktan sonra geri çekerek millet aptal yerine konulmazmış. Sonra da sağda solda ''benim milletim, benim halkım'' diye başlayan nutuklarla halkçılık taslanmazmış.

İşte AKP iktidarı bizi bu noktaya getirdi.

Bir de, milliyetçilik karşıtlığı üzerinden yapılan liberal dış politika değerlendirmeleri de kabak tadı veriyor artık. Milliyetçi fikir anti-emperyalisttir. Bu fikrin Türkiye'deki siyasal temsilcisi de Milliyetçi Hareket Partisi'dir. O yüzden demokrasi havarileri zart zurt yapıp, dış güçlerin, bölücülerin sesine kulak vereceğine, demokrasinin gerektirdiği gibi meclisteki Milliyetçi Hareket Partisi'nin ve diğer partilerin sesine kulak versin. Yoksa dış güçlerin makasenlerinde yürümekle demokrat olunmaz.

Bu mesaj Raskolnikov tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 05.09.2009 - 22:56






Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli