İçerik değiştir



- - - - -

Batırık


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 8 yanıt verildi

#1 Lamos

Lamos

    Kelyu

  • Dokunulmazlar
  • 7.490 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.08.2009 - 02:08


Batırık; bulgur ile yapılan bir çeşit sulu soğuk salatadır. İçindeki domates, salatalık ve bulgurdan ötürü kısırı andırır. İç Anadolu bölgesinin güneyi ve Akdeniz bölgesinde Toros dağlarına yakın bölgelerde, Ermenek ile Mersin'in ilçeleri Mut, Aydıncık, Anamur, Bozyazı, Silifke ve Gülnar'da yapılır. Yapılışı bölgelere göre küçük farklılıklar gösterse de, genelde ince bulgur (düğürcük, düğü), tahin, domates çeşitli baharatlarla karıştırılır ve yoğrulur.

Batırık, daha çok [Mut yöresi kaynaklı bir yiyecek çeşididir. Kişi başına bir çay bardağı ince [[bulgur](düğürcük) sıcak su ile ıslatılır.İnce Bulgur(düğürcük) ıslanıp yoğrulabilecek kıvama gelince, rendelenmiş veya çok ince kıyılmış soğan, domates ve domates salçası ile karıştırılıp yoğrulur. Salça iyice dağılınca karışıma döğülmüş ceviz ve maydanoz eklenir. Karışım katı bir duruma gelene kadar yoğrulur. Özleşen karışıma soğuk su ve küp küp doğranmış salatalık eklenir, koyu bir çorba kıvamı alınca servis edilir.Bir Mut özeli olan leziz tad,tüm Mut yöresinde ve beğenilmiş ve aranılır olmuştur.


Mersin yöresinde hazırlanan batırık daha zengin malzemeler içerir. En büyük farkı tahinin ya çok az kullanılması ya da hiç kullanılmamasıdır. Tahin yerine fıstık ve susamla (küncü) bir karışım hazırlanır. Tuzsuz bir miktar yer fıstığı kavrulur ve susamla beraber çekilir. Bu karışıma yavaş yavaş su, tercihan çok az miktarda tahin eklenerek pürüzsüz bir kıvam alması sağlanır. Hazırlanan macun, yukarıda belirtilen tarifteki tahin yerine kullanılır.

Bu yöredeki hazırlama usulünün bir başka farkı da domatesin yanında kuru domates, -diğer bir adıyla kak- ve biber salçasının da kullanılmasıdır. Böylece elde edilen karışımdaki domates tadı hem biber salçasının asitliği hem de kuru domatesin yoğun tadı nedeniyle kuvvetlenir.

Bölgedeki bazı tarifler, kısıra daha yakın bir karışım tarif eder. Örneğin, son yoğurmada karışıma taze nane ve ince kıyılmış marul katılan tarifler mevcuttur. Limonsu, mayhoş bir tat için karışım yoğurulurken içine çeyrek limon parçaları atılabilir. Batırık Tokat yöresinde yapılan bat yemeği ile benzer özellikler gösterir.

Oluşan karışımın bir bölümü el ile sıkılarak köfte haline getirilir. Mersin'de bu köftelere kısırlık adı verilir.

Gönderilen ResimGönderilen Resim



Kalan karışımın üzerine su dökülür ve genelde yayvan bir kaptan üzerine domates, salatalık, kaynatılmış dilimlenmiş kara lahana yaprakları ve turşu konularak içilir. Sıkılmış köfteler domates, salatalık, sumakla hazırlanır, soğan ve turşu ile süslenerek servis yapılır. Ilgın'da içine haşhaş tohumu karıştırılır, Mersin'de hem köfteye hem de sulandırılmış batırığa nar ekşisi eklenebilir.

Ermenek, Karaman, Ermenek, Mersin merkez ilçe ve bağlı ilçeleri Erdemli, Mut, Gülnar, Aydıncık, Anamur, Bozyazı ve Silifke'de hanımlar eş, dost veya komşularla yaptıkları ikindi oturmaları / ikindi sohbetleri etkinliklerinde sunarlar.


Gönderilen Resim





*Meraklılarına... Kim varsa artık meraklı :P

#2 Lamos

Lamos

    Kelyu

  • Dokunulmazlar
  • 7.490 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.08.2009 - 02:13

Ekşisözlükten: *zong

mersinlilerin pek ayıla bayıla yediği, içine su, tahin, dövülmüş yerfıstığı filan karıştırılmış cıvık kısır. her mide hazmedemez bu mereti; önce kaşık ucuyla tatmak, uymuyorsa hemen bırakmak en iyisidir.

aslinda mantik olarak kisirin soğuk corba hali.

sicak yaz günlerinde beyni pörtlemiş kişiler üzerindeki sakinleştirici etkisi gözlenmiştir. gerekirse servis yaparken icine buz da konulabilir.

nar eksisinin, lezzetini katlamali olarak arttirdigi bir mersin yemegidir. once kofte olarak tadimlik ikram edilir, ardindan sulandirilip soguk corba formatinda mumkunse cam kaselerde sunulur. haslanmis lahana, ispanak ve rengi yesil olan her turlu bitki, ince ince dogranip, icine boca edilebilir. kisirdan en onemli farki ise; yag kullanilmamasidir.

şahane bir şeydir.yapan bir aile büyüğü zor bulunduğundan ancak 3-4 yılda bir yenebilen,çorba halindense köfte şekli verilmiş hali daha güzel olan kısırdan gayet farklı bulgur hedesi.

anavatanının mersin oldugunu tahmin ettigim görüntüsü bi b.ka benzemeyen, anamalzemesi bulgur olan bunun yanında envai ceşit sebzeninde yapımında kullanıldıgı sulu yiyecek. :P

yazın sulu olanının içine buz atılıp sıcakta güzel güzel yenen yiyecek. yapılırken tahin kaynayana kadar pişirildiği ve sonra onun da içinde olduğu harcı elle yoğurmak gerektiği için ellerin yanma ihtimali çok yüksek oluyo.

yapması çok zahmetli, mutfağı batıran lezzet mucizesi . yapacaklara bir kaç tavsiye :

1- bilimum sebzeleri yıkama-doğrama esnasında dikkatli ve yavaş olun. mutfak felç oluyor çünkü. etraftan soğan, maydonoz artıkları toplamak toplamak (hele de dolu mideyle) sinir bozucu. annem sırf mutfak batacak diye yapmak istemez.
2- yapma esnasında bir yandan çay yapın. batırıktan sonra çay olmazsa olmaz.
3- mutlaka soğuk su katın ve hatta buz ekleyin.
4- çokça yapın. asla yetmiyor. hem bozulmaz da.... zira buzdolabında günlerce durabilir.
5- limontuzu değil taze limon kullanın.
6- alternatif olarak çok ince kıyılmış marul de ekleyebilirsiniz.
7- yukarda yazmamışlar ama taze nanesiz olmaz.


vs vs vs : )))

#3 matahari

matahari

    ...Ney Neva Eyler...

  • Muhabirler
  • 2.440 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Gurup Şurup
  • İlgi Alanları:Kitap,müzik,spor ,kelime ve zeka oyunları...Genel kültür yarışmaları...

Gönderim zamanı 28.08.2009 - 02:13

Meraklı ? Kimmiş yhaa?

Tuh yakalandım yine *fiuv
BİZ ÜÇ KİŞİ YAŞIYORUZ..BEN,KENDİM VE ŞAHSIM..

#4 Lamos

Lamos

    Kelyu

  • Dokunulmazlar
  • 7.490 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.08.2009 - 02:15

Meraklı ? Kimmiş yhaa?




O kendini biliyor *fiuv

#5 matahari

matahari

    ...Ney Neva Eyler...

  • Muhabirler
  • 2.440 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Gurup Şurup
  • İlgi Alanları:Kitap,müzik,spor ,kelime ve zeka oyunları...Genel kültür yarışmaları...

Gönderim zamanı 28.08.2009 - 02:18

Neyseki kendini biliyor ya kendini bilmez biri olsaydı *fiuv

Kim acaba kim kim kimkimkim... Kim Bassenger olmasın *lol
BİZ ÜÇ KİŞİ YAŞIYORUZ..BEN,KENDİM VE ŞAHSIM..

#6 Muziçko

Muziçko

    V.I.P. Üye

  • Dokunulmazlar
  • 12.098 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Gurup Şurup
  • İlgi Alanları:İhtiyaç anında camı kırınız!

Gönderim zamanı 28.08.2009 - 05:27

batmadan ki hali daha bi güzel görünüyo : ) siz batırık yiyin ben batırmadan ;P

Gönderilen Resim





Bu kadar da ısıtmazdı belki de bahar güneşleri,
her kaybedişin ardından hayat yeniden başlamasaydı eğer.




Gönderilen Resim


#7 Eylül

Eylül

    Harabenin Meleği

  • Dokunulmazlar
  • 10.820 Mesaj

Gönderim zamanı 28.08.2009 - 08:24

Güzel bişeye benziyor anlatımda çok güzel olmuş köfte halini daha çok beğendim mercimek köftesini andırıyor batırığıda batı olsada yesek ufff sabah sabah.
EÐER ÇEKMEZSEN GÜLÜN NAZINI NE DİKENE DOKUN NE GÜLÜ İNCİT

#8 Superficielle

Superficielle

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 466 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan

Gönderim zamanı 20.11.2009 - 15:59

Bunu seven cok seviyor sevmeyende agzina dahi almiyor.yillar oldu yemeyeli..
Iyi bir insan oldugunuza sizi kim inandirdi?

#9 I3uz_KaLpLi

I3uz_KaLpLi

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 307 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 16.01.2011 - 00:37

Gönderilen Resim

Mercimek köftesini ve kısırı çok severim ama şu resimdekini yiyebilmem mümkün değil :huh:




0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli