İçerik değiştir



- - - - -

Eğitimdeki Eksiklikler Ve Yanlışlıklar 1. Anaokulları


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 4 yanıt verildi

#1 bozdogu

bozdogu

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 24 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.08.2009 - 16:31


Tanım; Anaokulu, okulöncesi yaştaki çocuklara oyun ve eğitimin iç içe verildiği kuruluştur. Yaygın olarak bu okullara 3-6 yaş arasındaki çocuklar alınır. Anaokulları çocukların bedensel, duygusal ve toplumsal gelişimlerinde, bilgi ve becerilerini geliştirmede önemli rol oynar. Çocuğun güven duygusunu pekiştirerek, kişiliğinin oluşumuna katkıda bulunur.(Vikipedi)

Anaokulları yukardaki tanıma göre gayet güzel düşünülmüş bir sistem ve çok ta gerekli. Birçok ülkede de bu sistem var zaten.

Ama bu anaokullarıyla ilgili olarak en son duyduğum olay, anaokullarının tam günden sabahçı-öğlenci olarak ayrılıyor olması. Kanaatimce bu çok yanlış bir durum. Ülkemizde anaokulu çağındaki çocuklar genellikle anne-babaların işleri dolayısıyla giderler anaokullarına. Bu sebeple anaokulları tam gün iken anne-babalar için problem olmuyordu; hem onlar evde yokken birileri ilgileniyordu hem de çocuklarla ilgilenen o kişiler çocuğu okul öncesi bedensel ve ruhsal olarak geliştiriyorlardı. Yarım gün olunca iş anne-babalara kaldı.

Çoğumuzun anaokulunda bulunduğu üzere anaokulunun ne kadar faydalı olduğu konusunda üzerinde konuşmaya gerek yok. Orada neler öğrenmedik ki… Uykumuza bir düzen getirdiler, dişlerimizi fırçalamayı, ellerimizi yüzümüzü yıkamayı orada öğrendik, kimilerimiz orada bu güzel alışkanlıkları kalıcı olacak şekilde o yaşta edindiler. Yemek yeme alışkanlığımız yine aynı çatı altında saat olarak düzene girdi; fakat hepsi tam gün boyunca kazanılan alışkanlıklardı.

Şimdi bu güzelliklerin hepsini ortadan ikiye bölmek zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla şimdiki ufaklıklar bazı alışkanlıkları edinmeden, bedensel ve ruhsal gelişimi yarıda kalmış şekilde ailelere teslim ediliyor.

İkinci sorun ise anaokullarında 24 saat internet üzerinden kameralı görüntü hizmetinin bulunmaması. Bu hizmet bazı anaokullarında var ama o anaokulları da genelde özel oluyor. Anne-babalar çocuğunu kime neden emanet ettiğini bilmelidir. Televizyonlarda sık sık rastlıyoruz ebeveynler evde yokken bakıcıların bebeklere neler yaptıklarına… Avrupadaki her anaokulunda internet üzerinden 24 saat anında kameralı görüntü hizmeti mevcuttur.

Sonuç:

1. Anaokullarının eski sisteme dönülerek tam gün biçimiyle devam etmesi gereklidir.
2. Yukarıda bahsi geçtiği üzere tüm anaokullarında hızla internet üzerinden 24 saat kameralı görüntü hizmetine geçilmesi ve anne-babaların evde veya işteyken çocuklarının neler yaptıklarının istendiği an görülmesi gereklidir.

#2 Rose&Rain

Rose&Rain

    Kayıp

  • Dokunulmazlar
  • 5.735 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Sandal
  • İlgi Alanları:çok geniş

Gönderim zamanı 01.08.2009 - 22:17

[
. Dolayısıyla şimdiki ufaklıklar bazı alışkanlıkları edinmeden, bedensel ve ruhsal gelişimi yarıda kalmış şekilde ailelere teslim ediliyor.



Kim diyor bunu, hangi otorite?

Neden yarım kalmış olsun gelişimleri, eğitim yarım günle mi sınırlı kalıyor, bir devamlılık arz etmiyor mu, yani hergün gitmiyor mu o çocuk okula. Yarım gün eğitimde sadece, uyku-dinlenme, öğle yemekleri ve bazı kurumlarda sabah kahvaltıları olmuyor, eğitim aynen veriliyor. Bu bir eksiklik değil çünkü aile evde o ihtiyaçlarını karşılıyor. Karşılasın bi zahmet yani. Okul- aile işbirliği olmadan tek anaokulunun verdiği eğitim işe yaramaz, eğitimde bütünlük şart. Sen okulda çocuğa yalan söylemenin kötü olduğunu anlat dur aile evde habire yalan söyleyerek çocuğa kötü rol-model olduktan sonra işe yarar mı okuldaki eğitim sorarım size? Uyku alışkanlığı açısından haklısınız faydalı ama orada da aileye görev düşüyor. Her şeyi devletten beklememek lazım dimi.
Ayrıca anaokullarını işe giden aillelerin çocuklarını bırakıcak yerleri olmadığı için gönüllü bakıcılara! bıraktıkları yerler olarak düşünmekten vazgeçin artık bu yüzyılda. :)
Gönderilen Resim

Tecrübe çok zalim bir öğretmendir. İnsanı önce sınavdan geçirir, sonra dersini öğretir. - Spuitems

#3 bozdogu

bozdogu

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 24 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 02.08.2009 - 01:00

Sevgili Rose&Rain;

Bu yazılanların hepsi sadece benim düşüncelerimi yansıtmaktadır. Hepsini yalnızca gözlemlerime dayanarak yazıyorum. Gelişimlerinin yarım kalmış olmasından kastım şudur;

Bir iş günü içinde anaokuluna tam gün giden bir çocuğun anaokulunda toplam 10 saat kaldığını düşünelim. 5 günden 50 saat yapar. Peki sabahçı-öğlenci olarak iş günü yarıya bölüneceğinden çocuğun anaokulunda 5 saat kalacağını düşünürsek aynı 5 günden 25 saat yapar. Yarım kalmış olmasından temel kastım işte budur.

Bunun yanında anaokulunda 1 tam gün içinde yapılanları kısaca; sabah uykusu, el-yüz yıkama, diş fırçalama, oyun saati, öğlen uykusu, öğlen yemek saati, ve öğleden sonra yapılan aktiviteler olarak özetleyebiliriz. Anne-babanın işi olduğundan dolayı anne-babalar, çocuklarını sabah anaokuluna bırakır ve akşam ortalama olarak 6-7 de işten döndüğünden o saatlerde çocuğu teslim alır. Bu süreyi incelemeye alacak olursak, öğlen olduğunda anaokulu programı sona eren çocuğa anne-baba nasıl yardımcı olsun? Ancak işten geldiklerinde yardımcı olabilirler ve;

Kaldı ki Türkiye'de para hiç te kolay kazanılmıyor, aileler anne-baba beraber çalışsa bile zor geçiniyor. Böyle bir ortamda anne ya da babanın işten çıkması demek ailedeki maddi gelirin olumsuz yönde etkilenmesi demektir.

Bir de madalyonun öbür yüzü var tabii ki... Anaokullarının sabahçı-öğlenci olmasının yanında artık anaokullarına çocuklar ücret karşılığı bırakılıyor. Hem tam günden yarım güne çıkarılarak çocuk sayısı ikiye katlanıyor hem de ücrete tabi tutuluyor. Üstelik durduk yere. Bunun altında başka işlerin olduğunu düşünmemek elde değil.

"Okul- aile işbirliği olmadan tek anaokulunun verdiği eğitim işe yaramaz, eğitimde bütünlük şart." Bu sözünüze katılıyorum; fakat anaokulu eğitimin temel taşıdır. "Okul" sözcüğü sonraki adımın adıdır.

"Uyku alışkanlığı açısından haklısınız faydalı ama orada da aileye görev düşüyor. Her şeyi devletten beklememek lazım dimi." İlerde devlete ön ayak olacak, yol gösterecek ve devleti aydınlık yarınlara taşıyacak bireyin yetiştirilmesi konusunda en az aileler kadar devlet de sorumludur. Devlet geleceğini garanti altına almak istiyorsa -sağlık konusundan sonra- çocukların anaokulları konusunda ailelere her türlü kolaylığı sağlamada ön ayak olmalıdır.

#4 Rose&Rain

Rose&Rain

    Kayıp

  • Dokunulmazlar
  • 5.735 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Sandal
  • İlgi Alanları:çok geniş

Gönderim zamanı 02.08.2009 - 01:26

Sevgili bozdoğu neresinden tutsam cevap verilicek bir sürü şey var ama bu saatte yazamıcam. Yarın tartışırız iyi geceler <_< ;)
Gönderilen Resim

Tecrübe çok zalim bir öğretmendir. İnsanı önce sınavdan geçirir, sonra dersini öğretir. - Spuitems

#5 bozdogu

bozdogu

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 24 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 02.08.2009 - 01:38

evet, gerçekten çok uzun, geniş ve derin bir konu ;) iyi geceler Rose&Rain, yarın görüşmek üzere <_<

Bu mesaj Mel G. tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 02.08.2009 - 13:57
Bir üstteki mesajın tamamını alıntı yapmanıza gerek yok. 'Hızlı Yanıt' veya 'Yanıt Ekle' işlevini kullanın. (Mel G.)






Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli