Jump to content



- - - - -

Fotokopi Belgelerde İki Farklı Muamele


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 9,354 posts
  • Cinsiyet:Bay

Posted 24.06.2009 - 20:30


Orijinali bulunamayan ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın fotokopisi üzerindeki imzanın Albay Dursun Çiçek’e ait olup olmadığı konusunda Emniyet ve Jandarma kriminal labaratuvarlarında inceleme yapılmasına rağmen, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde hazırlandığı iddia edilen ‘Emniyet (F) Tipi Örgütlenmenin Etkin Elemanları’ başlıklı listeyle ilgili olarak İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, ‘orijinali bulunmayan belgeler için el yazısı, paraf ve imza incelemesi yapılamayacağı’ yönünde görüş bildirdiği ortaya çıktı.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı, Emniyet ve Jandarma kriminal daire başkanlıklarının, orijinali bulunamayan “İrtica İle Mücadele Eylem Planı” başlıklı belgedeki imzanın “Albay Dursun Çiçek’in el ürünü” olduğu yönündeki tespitlerine karşın, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın “orijinali bulunmayan belgeler için el yazısı, paraf ve imza incelemesi yapılamayacağı” yönünde görüş bildirdiği ortaya çıktı.
Atalay, emniyette Fethullah Gülen cemaatine yakın bir örgütlenmeye gittikleri iddia edilen 57 polisin isminin yer aldığı ‘Emniyet (F) Tipi Örgütlenmenin Etkin Elemanları’ başlıklı listeyi hazırladıkları öne sürülen dört emniyet müdürü hakkındaki dosyayı, bu gerekçeyle işlemden kaldırdı. Atalay, hazırladıkları liste ve bilgi notunun orijinali bulunamayan emniyet müdürlerinin imzasının fotokopi belge üzerinden incelenemeyeceğini vurguladı.

Polisten suç duyurusu
Listede ismi geçen polislerden Başkomiser Ömer Zeren, Atalay’ın bu kararına konu olan 28 Nisan 2008 tarihli suç duyurusunda şunları kaydetti:
“İP Genel Sekreteri Avukat Nusret Senem, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na 29.01.2008 tarihli dilekçeyle yapmış olduğu suç duyurusunda, ‘Emniyet (F) Tipi Örgütlenmenin Etkin Elemanları’ başlıklı dört sayfalık listeye istinaden İstihbarat Daire Başkanlığı olmak üzere EGM bünyesindeki birçok birimlerin Fethullah Gülen cemaatinin elinde olduğu ve emniyet içinde yasadışı örgütlenmeye gidildiği, listede EGM’de çeşitli kademelerde görevli 57 personelin ‘F tipi’ bir örgütün üyesi oldukları, listenin Emniyet Müdürü Necati Altıntaş tarafından Emniyet Genel Müdür Yardımcısı sıfatıyla imzalandığı, emniyet müdürleri İbrahim Selvi ve Mehmet Akdeniz tarafından paraflanan bilgi notuyla savcılığa gönderildiği, listenin Emniyet Müdürü Mevlüt Demir’in de aralarında bulunduğu görevliler tarafından hazırlandığı hususlarına yer vermiştir. Benim ismim, 57 kişilik ‘F tipi’ örgütlenme listesinin 2. sayfasında geçmiştir.”

Savcı ön inceleme istedi
Zeren’in listeyi ve bilgi notunu hazırlayanlar hakkındaki suç duyurusunu değerlendiren Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Cihan Kısa, EGM’ye gönderdiği 8 Mayıs 2008 tarihli yazısında, “Emniyet müdürlerinin sahte belge düzenleyip iftira, hakaret ve görevi kötüye kullanmak suçlarını işledikleri iddiasında bulunulduğundan, görevliler hakkında ön inceleme yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır” dedi.

Orijinali bulunamadı
EGM tarafından hazırlanan B.05.1.EGM.0.71.06.02 sayılı raporda, “liste ile bilgi notu”nun orijinal nüshalarının temini amacıyla yapılan araştırmadan olumlu bir sonuç alınamadığı belirtildi. Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı’ndan “mevcut belgeler“in incelenmesinin istendiğinin ancak “belgelerin fotokopi olmaları nedeniyle, üzerlerindeki el yazıları, paraflar ve imzanın adları geçenlerin el ürünü olup olmadığı hususunda bir kanaat belirtilmesinin mümkün olmadığının bildirildiğinin” vurgulandığı raporda şöyle denildi:
“Bu belgelerin adları geçenler tarafından hazırlanıp hazırlanmadığının belirlenemediği, yapılan tespit ve değerlendirmeler çerçevesinde ‘EGM’deki F Tipi Örgütlenmenin Etkin Elemanları’ başlıklı listeyi ve buna ilişkin ‘Bilgi Notu’ başlığını taşıyan üst yazıyı Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olarak görevli iken emekliye ayrılan 1. Sınıf Emniyet Müdürü Dr. Necati Altıntaş, 1. Sınıf Emniyet Müdürü İbrahim Selvi ile 3. Sınıf Emniyet Müdürleri Mevlüt Demir ve Mehmet Akdeniz’in hazırladığı yolundaki iddiayı doğrulayan yeterli bilgi ve belge bulunamadığından, ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesi de dikkate alınarak, adı geçenler hakkında yapılacak bir işlemin olmadığı sonucuna varılmıştır.”
Atalay, bu rapora 26 Ağustos 2008’de “olur” vererek, dosyayı işlemden kaldırdı. Böylece, EGM ve Atalay, fotokopi üzerinden imza, el yazısı ve paraf incelemesinin yapılamayacağı konusunda görüş birliğine vardı.

Albay’ın belgesi incelendi
Genelkurmay Harekât Başkanlığı’nca hazırlandığı iddia edilen ve hem Ergenekon savcıları hem de Genelkurmay Askeri Savcılığı’nca soruşturulan, Albay Dursun Çiçek imzalı “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” başlıklı belgenin de şu ana kadar orijinali bulunamadı. Ancak, hem EGM Kriminal Laboratuvarı hem de idari yönden Atalay’a bağlı olan Jandarma Kriminal Laboratuvarı, bu belgedeki imzanın gerçekliğini fotokopi üzerinden araştırdı ve savcılığa “İmza, Çiçek’in diğer imzalarıyla örtüşüyor” yönünde görüş bildirdi.

Milliyet






Similar Topics Collapse

  Topic Forum Started By Stats Last Post Info

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users