İçerik değiştir



- - - - -

Gettolaşıyor Muyuz ?


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 6 yanıt verildi

#1 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 9.354 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 13.06.2009 - 00:00


Toplumsal kamplaşma bizleri aynı masayı bırakın, aynı apartmanda bile oturamaz hale mi getirdi?


Habertürk Gazetesi yazarı Nihal Bengisu Karaca "Yeni gettoların ardında" başlıklı yazısında enteresan bir tespitte bulundu:
"Mütedeyyin kesime hitap eden siteleri reklamlarının içerdiği 'aile' kelimesinin şifre değerinden çözüyoruz. Bu, sözkonusu muhitte nikahsız birliktelik, eve erkek/kadın arkadaşların gelmesi gibi bir seçeneğe sıcak bakılmadığını, o tür bir yaşam tarzının sakinler tarafından 'eleştirileceği' anlamına geliyor. Diğer kesimi muhatap alan yeni toplu konutların, camisi bulunmayan 'yaşam alanlarının' reklamlarında ise 'seçkin komşular' ibaresi yer alıyor. Bu ibareden de kapı önünde ayakkabı çıkarmayan, başörtülü ve çarşaflıların bulunmadığı, 'sen ben bizim çocuk-lar'dan mürekkep bir sosyalleşmenin vaat edildiğini anlıyoruz." Emlak şirketlerine sorduk, ilanlara baktık, bahsettiği şifrelerin gerçekten kullanıldığını gördük. Peki bu ne anlama geliyor? Toplumsal kamplaşma bizleri aynı masayı bırakın, aynı apartmanda bile oturamaz hale mi getirdi? Gettolaşıyor muyuz?

GÜLİN YILDIRIMKAYA

Tufan Türenç Hürriyet Gazetesi Yazarı:
Muhafazakar kesim lüks sitelerde toplanıyor


Muhafazakar kesime biraz yukarıdan bakacak olursak, bu kesim zaten belli bölgelerde oturuyor. Varoşlar ağırlıklı olarak, gecekondular ve apartmankondularda yaşıyor. Bu iktidar döneminde bu kesim büyük paralar kazandı ve iyi semtlere taşındı. Buralarda lüks siteler yaptırıyorlar. Büyük para kazanan bu kesim bu lüks sitelerde toplanıyor. Kendi dünya görüşü dışındaki insanlarla da komşuluk yapmak istemiyorlar. Bu nedenle "aile" gibi kelimelerle kendi düşüncelerine uygun kişileri davet ediyor olabilirler. Ama Türkiye'de oynanan tehlikeli oyun şu: Bir ayrım yapılmak isteniyor.
Ayrımın esas amacı da Türkiye'yi müslümanlar ve az müslümanlar olarak bölmek. Esas tehlike bu. Bu iktidar döneminde bu ayrım çok daha belirgin hale geldi. Bu çok sakıncalı ve çok yanlış. Bu ayrımı yaparak o tarafı güçlendirmek istiyorlar. Muhafazakarlığın yaygınlaşmasının gösterilmesi, mahalle baskısı dediğimiz yöntemlerde bu güçlülüğün varlığını ortaya koymak.

Doğan Satmış GAZETE HABERTURK Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı
Gettolaşma var ve artıyor


"Gettolaşma var ve artıyor. Fatih'te, eşinin çok beğendiği bir pideciye öğlen yemeğine giden kadın, "Giydiğim eteğin kısaldığını hissettim, bir daha Nişantaşı-Bebek'ten çıkmam" diyor. Nişantaşı'na gelen türbanlı da, "Bunun ne işi var burada" fısıltılarıyla karşılaşıyor. (Eskiden "Vatandaş Türkçe konuş" diye laf atılırdı.) Yıllardır, normal giyimli kadınların Fatih Çarşamba'ya gidemeyeceğini bilirdik, bunun benzeri başka semtlerde türbanlılar için yaşanmaya başlandı. Sadece laik-dindar değil, Türk-Kürt ve Alevi-Sünni gettolaşması da oluştu. Kürt mahalleleri, Alevi mahallesi artık kulağa yabancı gelmiyor. Oysa toplum bu farklılıkları, zenginlik olarak görmeli, komşuya aşure-çiğköfte-zemzem suyu gönderme vesilesi saymalı."

Balçiçek Pamir Gazete Habertürk Yazarı
Bal gibi de gettolaşıyoruz!


Bir süredir kiralık yazlık ev arıyorum. Eğer beyaz Türklerin çevresi dışında bir yörede yer arıyorsanız, ev verirken bile “Muhafazakar aile” isteniyor. Muhafazakar ne demek? Biz değil miyiz? Aslında biz de öyleyiz, hani iki çocuk var, aileyiz. İşin trajikomik tarafı bu muhafazakar arayışının altında kendi dünya görüşü altında aile arama isteği var. Yani mümkünse başı kapalı olsun, içki içilmesin vs… Mehmet Yaşin Anadolu turlarının birinde “İçki değmemiş bardakla servis yapılır” yazılarına rastladığını söylüyor. Hayret verici! Bu arada başı açıklar da, burunlarının dibinde türbanlılarla, kapı önünde ayakkabı çıkaranlarla oturmak istemiyor. Bunu gizli bir mahalle baskısı olarak site yönetimlerine bile yansıtıyor hatta işi muhafazakar kesime laf atmaya ve taciz etmeye kadar götürüyorlar. Ben bu durumun son derece tehlikeli olduğunu düşünüyorum.

Prof. Dr. Nilüfer Narlı Sosyolog
Tatil yöreleri bile ayrıştı


Yaşam tarzının çok daha önemli hale geldiğini görüyoruz. İnsanların gittiği
restoran, eğlence yerleri ve tatil yöreleri dahi ayrıştı. İnsanların yaşam
tarzlarındaki farklar mekan seçiminde önemli rol oynuyor. Sosyal sınıf sadece
gelirle alakalı değil. Ekonomik statüden dolayı bir ayrışma zaten söz konusu. Yoksul kesimlerin, orta sınıf ailelerin ve yüksek gelir sahibi kişilerin oturduğu yer farkları zaten mevcut. Ama yaşam tarzından dolayı bir ayrışmada söz konusu. Bu tarz nedeniyle de oturulacak mekanlardaki seçimler öne çıkıyor ve düşünce sistemine göre yerler tercih ediliyor. Bu ayrışma da yaşam tarzından kaynaklanıyor.

Mehmet Metiner Star Gazetesi Yazarı:
Radikaller diğer kesimin radikallerinden rahatsız


Türkiye'de yaygın bir gettolaşma olduğu kanaatinde değilim. Her kesimin radikalleri var. Dolayısıyla radikaller diğer kesimin radikallerini rahatsız edici buluyor. Daha aşırıları ise bir tehdit unsuru olarak değerlendiriyor. Beyaz seçkinci mahallelerde de bu çok yaygın muhafazar diye tabir ettiğimiz mahallelerde de bu yaygın. Aşırı radikaller her iki kesimde de fazla yaygın değil. Anlayış açısından bir gettolaşma var. Ötekini tehdit olarak gören bir anlayış söz konusu. Fakat bu yaygın değil. Çok yaygın bir tehlikeyle karşı karşıya değiliz. Her toplumda bu radikaller var ve olmaya devam edecek. Ancak makro kesimin, çoğunluğun ne düşündüğü önemli. Ben bunu büyük bir havuzun içindeki buz kitlesine benzetiyorum. Aşırı radikaller bu havuzdaki
gibi erimeye mahkumdur

Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay Siyaset Sosyoluğu:
Gettolaşma yok, 40 yıldır 'aile yeri' kavramı kullanılıyor


30-40 yıl öncesinde aile sineması, aile yeri kavramını nasıl açıklayabiliriz? Son
zamanlarda bu daha görülebilir hale gelmiş olabilir. Bunlar yeni keşfedilmiş şeyler değil. İnsanların ev ya da oturacakları yerleri bu şekilde seçmesini gettolaşma olarak yorumlamak aşırılık olur. Modernitenin getirdiği farklılaşmanın kendine özgü hali bu şekilde yansıyor. Bu duruma gettolaşmak olarak değil fark kavramı üzerinden gidilir. Sosyo ekonomik gelirle alakalı bir durum. Bu süreç muhafazar bir iktidarın varlığıyla da birleştiriliyor. Her kesimde farklılaşma var. Seküler laik dediğimiz kesimde de farklılaşma söz konusu. Parasal olanaklara göre tercihler değişiyor. Bu seçimler eskiden de vardı, şimdi de farklı şekilde ortaya çıkıyor. Son 10 -15 yıldır bir ayrışma şeklinde tezahür ettiği için laik kesimde de muhafazar kesimde de çeşitli tercihler söz konusu. Arebesk müziğin yaygın olduğu dönemde "Bu tatil
yöresinde arabesk müzik dinlenmez" ilanları vardı. Farklılaşma dediğimiz olgunun çok çeşitli unsurları var. Göze batar hale gelmiş olabilir. Bir çekişme ya da ergenekon gibi bir ayrışma bu hale getirmiş olabilir. Bu durumda ilanlara "aile ya da seçkin komşular" olarak yansıyor olabilir. Ama bunlar bir gettolaşma olarak değerlendirilmemeli. Bu tercihler eskiden de vardı. Şimdi de ekonomik imkanlar sonucu farklı biçimlerde ortaya çıkıyor.

Habertürk

Bu mesaj Roy tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 13.06.2009 - 00:04


#2 BucuK

BucuK

    : вєş’є вєş vαя :

  • Dokunulmazlar
  • 6.410 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:∆p.∆x>ħ/2
  • İlgi Alanları:* qαγєτ ίlqίsίz *

Gönderim zamanı 13.06.2009 - 00:50

hele şükür anladılar!...
ama dikkat ettim bunları yazanlar dahi, bu gettolaşma mı artık klikleşme mi gruplaşma mı ayrışma mı herneyse bunlardan yakınırken bile bu konu için karşı tarafı suçluyor, yani "bizim grubun suçu yok karşı grup bizden ayrılıyor" diye, üstelik bu ortamda bu sözlerin dahi yakındıkları bu ayrışmaya katkı sağladığını bile bile bunu yapıyorlar,

neyse şimdilik farkedilmesi bile güzel bi gelişme, umarım ileride anlayıp çözüm üretmek için de yazarlar. bizde bu aptal sürü psikolojisinden kurtulup, birilerinin çıkarları için değil, kendimiz ve ülkemiz için topluca bir safta olmayı öğreniriz inşallahhhh

#3 hüfyaa

hüfyaa

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 6.884 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:kocaeli
  • İlgi Alanları:binkelam.com,birkizbirana.blogspot.com,sadecegelinlik.blogspot.com,erkekgiyimkusam.blogspot.com,sadeceelbise.blogspot.com,bakimveguzelliksirlari.blogspot.com

Gönderim zamanı 13.06.2009 - 00:51

Büyük para kazanan bu kesim bu lüks sitelerde toplanıyor. Kendi dünya görüşü dışındaki insanlarla da komşuluk yapmak istemiyorlar.


hangi 'kesim'den gelirse gelsin,bu ne kötü bişey..para güçtür..kendi dünya görüşü dışındaki
insanlarla komşuluk yapmak istememenin ucu,gün gelip;kendi dünya görüşü dışındaki
insanlarla aynı dünyada mesela,yaşamak istememeye kadar gider mi..? ve gücü elinde
tutan,bunu sağlamak için bişeyler yapmaya kalkışır mı..?

gerçi bu derecesinin çok uç fikirli insanlar için geçerli olduğu doğrudur sanırım..kendi hesabıma,
dış görünüşümüz,dünya görüşümüz farklı olmakla beraber sevdiğim,ve kimilerinin beni gerçekten
sevdiğine inandığım insanlar tanırım,bi sürü..

ama düşündürücü yani.. *avci



ne giderim peşlerinden..ne ardımda devam olsun..
ne uyarım,ne hükmeder..kalanlara selam olsun...


#4 pac

pac

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 13.198 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Barcelona
  • İlgi Alanları:Güzel olan herşey =)

Gönderim zamanı 13.06.2009 - 01:05

istanbul ankara gibi illerde en azından ilçe alternatifi var, fatihe uymuyosan nişantaşına vb

ya anadolunun bazı illerinde bi ilçede varsa napacaksınız orda yaşamaya el makhum en yakın ilçe 50-60 km *secret


ben bir ilçeden bir diğerine görevlendirme ile geldim taban taban a zıt ya hala alışamadım ah istanbul gözünü sevim
YAŞAMAK BİR UMUTTUR...

#5 atlantisli

atlantisli

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.241 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atlantis

Gönderim zamanı 13.06.2009 - 03:06

Farklılıklar herzaman olur bunu kimse engelleyemez.Farklılaşma ve değişimin sosyal dinamikleri önemli tabiki.Fakat günümüzde değişim bilinen sebeplerle hızlandı.Yani aslında toplumda ayrışma hissi artmadı.Sadece çağımızda farklılaşma ve değişim hızlandı ve bu daha da hızlanacak gibi.Bunun önüne geçmek mümkün değil sadece kısmen yönlendirme yapılabilir ki Türkiye gibi pusulasız bir ülkede çok zor.Bütün dünyada bu dediğiniz hızla yaygınlaşıyor.Bu ortak çağdaş global kültür faciasının önüne ancak aynı ya da yakın büyüklükteki ortak bir felaket geçebilir;mesela dünya savaşı,çokbüyük bir küresel salgın vb.Böylece insanlar ve toplumlar kabuğuna çekilme eğilimi gösterecek,muhafazakar hissiyat kuvvetlenecektir.Şu an bir kültür çorbası var.Özellikle kişiliği yerine tam oturmamış genç nesil psikolojik çöküntünün eşiğinde yaşıyor.Kendisini atıyorum sabah Türk öğlen amerikalı akşam bir avrupalı gibi buluyor.Ya da mekana göre okulda işte evde kafede kahvede kendisini değişik kültür alanlarının tekisinde hissediyor.iletişimdeki hızlılık bölgesel özellikleri yıktı bu da muhafazar kesimleri(sağcı veya solcu elindekini muhafaza etmeye çalışanları) kimlik vurgusuna yöneltti ki aslında farklılaşmaya ve ayrışmayı körükleyen bu oldu.Halbuki diğeri ayrışma değil toplumlar ve insanlar arası iletişimin kolaylaşması ve hızlanmasına paralel değişim ve farklılaşmanın da hızlanmasıydı.Asıl kişiliği bu fırtına içinde oluşan nesil toplumun büyük kısmını oluşturup karar verici olduklarında neler olacak ben onu merak ediyorum:)

#6 attalia

attalia

    zurnanın son deliği

  • Dokunulmazlar
  • 5.671 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:ovaya indim. beni tel'den ara :P
  • İlgi Alanları:öküzler :D

Gönderim zamanı 13.06.2009 - 18:43

farklılıkları tolore etme zahmetinden kaçıyoruz. belki de tanımaktan algılamaktan kaçıyoruz, kendimize benzeyenlerle vakit geçirmek istiyoruz, şu şehir hayatının sosyalleşmeyi bireyselliğe çevirdiği günümüzde. akşama kadar çalış, akşam da evine git.! birbirimizi algılamak için ne zaman, ne teşebbüs, ne de iştah var. belkide sebep budur. sonuç; birbirine yabancı toplumlar ve hatta insanlar!

ben bir sitede oturuyorum. fani dünya meşgalesi sebebiyle:) çocuklarımla arzu ettiğim düzeyde ilgilenemediğim için onların güvenli bir ortamda, belirli kültür düzeyindeki insanların olduğu bir ortamda yaşamasını istediğim için, mevcut evimi kiraya verip, ortamından memnun olduğum şimdiki yerde kiracı olarak oturuyorum. :) demekki bu da gettolaşmada önemli sebeplerden biri :)
aabi okuma yazmam yoh. barnak bassam olur mu?

#7 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 13.06.2009 - 20:04

''Benim halkımda para var!'' ın açılımı bu *coffee

Türkiye'de yeni bir halk türüde galiba. Bunlara en iyi örnek;

İlahiyat mezunu üç arkadaş ortak bir şirket kurup hızlı tren projesinde pastayı kapıp,

sonra Ankara-Eskişehir-Kütahya esnafını dolandıranlarda bu yeni türemiş halkın mensupları olmalı.. *lan

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli