İçerik değiştir



- - - - -

Uefa Kupası'nın Adı Ve Statüsü Değişiyor


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 14.05.2009 - 23:36


UEFA`nın, Avrupa Kupaları statüsünde yaptığı düzenlemeler, turnuvaların farklı bir yapıya bürünmesi anlamına geliyor. Yeni dönemde, Şampiyonlar ve Europa Ligi`nde dört eleme turu oynanacak olması ile ülke puanlarının azaltılması dikkat çekiyor

2009-2010 sezonunun perdelerini açmasıyla 1971`den bu yana oynanan UEFA Kupası artık daha farklı bir isimle anılacak. Europa Lig veya Avrupa Ligi olarak adlandırılan ancak UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik`in ısrarla Europa Lig olarak telaffuz edilmesini rica ettiği bu yeni turnuvanın dikkat çeken yanlarıyla Şampiyonlar Ligi`nin özündeki değişimi, Erdinç Sivritepe, harika bir araştırmayla `Tam Saha` dergisinde incelemiş. İşte oldukça geniş analizden öne çıkan başlıklar...

Yapısal değişiklikler:

Şampiyonlar Ligi: Mevcut sistemde 32 takımın 16`sı doğrudan grup aşamasıyla başlarken bu 16 takım ilk 8 ülkeden seçiliyordu. Eleme turlarından gelen takımlar genelde yine bu ilk 8 ülke takımları olduğu için grup maçlarında görünen ülke sayısı çok kısıtlıydı.

Yeni düzende 32 takımın 22 si doğrudan grup aşamasından başlarken bu kulüpler ilk 12 ülkeden seçiliyor.

Elemeler ikiye ayrılıyor: Bir tarafta sadece ülkelerinin şampiyonları kendi aralarında eleme maçları yaparken, diğer yanda ilk 15 ülkeden dereceye giren birer takım eleme maçları yapacak. Her iki elemelerde de beşer takım daha grup maçlarına kalacak. Şampiyonların elemeleri dört turda, dereceye girenlerinki iki turda tamamlanacak. Bu şekilde en az 17 ülkenin şampiyonu grup maçlarında oynuyor olacak ve bu sayı son şampiyonun durumuna göre bazı yıllarda 18 ülkeye dek çıkacak.

UEFA Kupası: Kupanın yeni adı Europa Lig (Avrupa Ligi) olurken halihazırda uygulanan beş takımlı ve tek devreli lig usulü grup aşaması, dört takımlı ve iki devreli lig usulüne dönüşüyor.

Grup sayısı 8`den 12`ye çıkarken gruplardaki takım sayısı dört olacak. Gruplarda ilk üç yerine ilk iki takım bir sonraki tura yükselecek.

UEFA İntertoto Kupası: UEFA İntertoto Kupası`nın lağvedilmesiyle pek çok ülkenin bu kupaya katılma oranında artış var. Daha önce 2 olan eleme turu sayısı da 4`e çıkıyor. Bu değişiklikler sonrasında son şampiyon bu kupada oynayacaksa doğrudan grup aşamasından başlıyor ama diğer tüm takımlar eleme turu oynamak zorunda.

Zamanlama ve tur isimleri:

Şampiyonlar Ligi: Şimdiye dek Şampiyonlar Ligi`nde 3, UEFA Kupası`nda 2 eleme turu olduğundan kupalar arası bir düzen kurulamıyordu. Tur sayıları eşitlenince yıl sonuna dek uygulanan düzen eleme turlarında da uygulanacak.

UEFA Kupası: Her iki kupada da 4 eleme turu oynanacak. UEFA bunlardan ilk üçünü 1. Eleme, 2. Eleme ve 3. Eleme turu diye isimlendirirken, son eleme turunu play-off turu olarak adlandırmış.

Yayın hakları:

UEFA, kulüp organizasyonlarının TV yayınlarını belirli aralıklarda ihaleye çıkarır. UEFA Şampiyonlar Ligi ile Europa Ligi ihaleleri her ülke için ayrı ayrı yapılıyor. Daha çok UEFA Şampiyonlar Ligi üzerine kurulu bu pazarlama sistemi önümüzdeki dönemde UEFA Kupası`na da uygulanıyor. Süreç 2009-2012 arasında üç yılı kapsıyor.

Şampiyonlar Ligi: Şampiyonlar Ligi ihalesini Doğan Medya Grubu kazandı. Salı ve çarşamba günleri yayınlanan en önemli maç (buna Türk takımlarının maçları da öncelikli olarak dahil olmak üzere) Star TV`den yayınlanacak. Günün diğer maçları da DSmart dijital platformunda DSpor kanal(lar)ında şifreli yayınlanabilecek. UEFA Süper Kupası da bu pakete dahil.

UEFA Kupası: Bu ihaleyi de Doğan Medya Grubu kazandı. Günün en önemli maçı (gene Türk takımlarının maçları öncelikli olarak) Kanal D`den normal yayınlanacak. Diğer maçlarda Dsmart dijital platformunda DSpor kanal(lar)ında şifreli olarak yayınlanabilecek.

Doğan Medya aynı zamanda bu maçların internet ve/veya cep telefonlarından yayın hakkını da almış oluyor.

Her iki kupada da grup maçları öncesinde oynanacak eleme maçları, paket ve dolayısıyla ihale kapsamı dışında kalıyor.

Ülke ve takım puanlarında değişiklikler:

UEFA Kupası: UEFA, kupa maçlarında her kulübe puan veriyor. Bu puanlarla bir ülke sıralaması bir de kulüp sıralaması yapıyor. Daha sonra ülke sıralaması kupalarda ülkelerin kontenjanını, kulüp sıralaması da her turda seribaşlarını belirlemede kullanılıyor.

Şimdiye dek eleme turlarında oynanan maçlarda verilen puanlar o ülkenin puanları için hesaplamalara alındığı halde, kulüp puanlarının hesabında dikkate alınmazdı. Artık elemelerdeki puanlama sistemi değişti ve yeni sistemde verilen puanlar hem ülke hem de kulüp puanlarında kullanılacak. Buna göre takımlara maç sonucuna göre puan verilmeyecek. Takımlar elendikleri tura göre sabit bir puan alacak. Böylece kupalara katılan her takım yılı mutlaka kazanılmış bir puan ile bitirecek ve sezonu puansız kapatmayacak.

Europa Ligi: 1. Eleme turunda elenen takımlara 0.25, 2. Eleme turunda elenen takımlara 0.50, 3. Eleme turlarında elenenlere 1.00, play-off turunda elenenlereyse 1.50 puan verilecek. Grup aşamasına kalan takımlar 2.00 puan ödül alacak.

Şampiyonlar Ligi: 1. Elemede elenenlere 0.50, 2. Elemede elenenlere 1.00 puan verilecek. 3. Eleme ve play-off sonucu saf dışı kalanlar daha sonra Europa Ligi`ne katılacakları için Devler Ligi`nde puan alamayacak. Ama takımlar, Europa Ligi`nden elenene ya da grup aşamasına kalana dek puan toplamaya devam edecek. Elenmeyip grup aşamasına kalırlarsa Şampiyonlar Ligi`nde önceki gibi 4, Europa Ligi`nde de 2 puan toplayacak.

Elemeler sonrası puanlama şimdiki sisteme dönüyor. Her galibiyet 2, her beraberlik 1 puan getiriyor. Hem grup maçlarında hem de daha sonraki turlarda bu sistem uygulanacak. Bu arada Şampiyonlar Ligi`nde gruplardan son 16`ya kalan takımlara verilen 1 puanlık ödül de 4`e çıkarılıyor.

Takımların puanlarına ülke puanlarının %33 ü eklenirken, artık ülke puanlarının %20 si eklenecek. Bu da özellikle ülke puanları çok yüksek olan takımların seribaşı olmalarını biraz daha güçleştirecek.

Türkiye`ye nasıl yansıyacak?

Şampiyonlar Ligi`ne Turkcell Süper Lig liderinin doğrudan grup aşamasından başlaması güzel ama ikinci takımın gruplara kalması için ilk 15 ülke takımlarından ikisini elemesi gerekecek. Ancak ikinci takımımızın da Devler Ligi`nde gruplara kalamaması durumunda bile Europa Ligi`ne katılması garanti.

Europa Ligi`nde ise üç takımla temsil edileceğiz ve her biri başka bir turdan yarışa başlayacak.

Bu üç takımdan biri 2. eleme turundan, ikincisi 3. eleme turundan, üçüncüsü ise play-off turundan mücadeleye dahil olacak.

Seribaşlarına yakınız

Ülke puanları tüm takımların topladığı puanların ortalaması ile belirlendiği için kontenjan artışı ile yeni gelecek takımın diğerlerinin ortalamasına yaklaşması gerekecek. Yoksa ülke puanımızda bir düşüş beklenebilir.

Puanlamalarda yapılan değişiklikler sonucu seribaşı saptamalarında ülke puanları katkısının yüzde 33`ten yüzde 20`ye inmesiyle üstümüzdeki ilk 10 ülkeye göre avantajlı olacağız ama diğer ülke takımları da altımızda oldukları için bize karşı daha avantajlı olacaklar.



Erdinç Sivritepe
‘Tam Saha’

DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli