İçerik değiştir



- - - - -

İnsan Kainatın Özüdür


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 2 yanıt verildi

#1 senaygul

senaygul

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 41 Mesaj

Gönderim zamanı 24.12.2005 - 13:11


insan kainatın özetidir denilerek insana sonsuzluk katılmış olur.
insanda aslında nefha-yı ilahi yani ruhsal yapı esas.çünkü insan, Allah'ın "Ona kendi ruhundan üfledi"38-72,şeklinde nitelendiriliyor.bu esasla ruhun dışınsdaki esas kalıcı gibi duran tüm beşeriyet vasıfları geçici olmakla beraber aslında yegane baki olansa ruh.Allah bekayı insana verdiğinden insan Allahın aleminde yaşayacaktır.
insan,zatullahı kaplayan bir zarf durumunda olması sebebiyle,zarf sıfat durumundaysada ve ancak içindeki mektup O'dur,bu mektup yani insanın iç alemi görülebilirmi elbette görülmez.görülmediği içinde mektuba yani asıl olana olan saygımızdan dolayı o mektubu ihtiva eden yani karşımızda beşer suretiyle duran her bireyi insan olarak kabul ediyoruz.İşte o yüzden ister farkında olsun isterse olmasın Allahın yarattığı herşey gibi insanda değerlidir deriz.
insan güzeller güzeli,ihtizama sokulmuş yani ahzen-i takvim yaratılmış.işte aslında insan bu ahzeni takvim olması sebebiyle aletin aleti yani kainatın aleti durumundadır.içinde Allah'ın kumanda ettiği "etkileşim alanuı"denilen bir alem daha vardır.Aslında bu alemde hem içten hemde dıştan gelen sinyalleri alır."feyz-i akdes" içten kaynaklanana,"feyz-i mukaddes dıştan gelenlere denir.
insanın gerçekten yüzünü çevirmesi gereken kıble kendi iç alemindeki ikinci beyt olan beyt-ül haramdır.herşey içeride insanın kalbindedir.kainat bu kalbin aksinden başka birşey olmadığından bakılacak yer gönüldür.bu nedemnledirki insanın tekamülü görünen bedenselliği değil görünmeyen ruhsal gelişimiyle değerlendirilmeli.
Ancak insan aynaya baktığında kendini sureten yani şekil olarak görür.Oysaki gerçek anlamda insan olabilmek sireten yani ahlakende insan olmak lazımdır.çünkü insan o suret değil suretin içindekidir. suretin içi boşsa ona diyecek söz yok ama doluysa Kuranla ikiz kardeş durumundadır.işte bu yüzden insan kainatın aslıdır denmiş.

#2 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 24.12.2005 - 13:53

"İNSAN KAİNATIN ÖZÜDÜR"

İşte budur. Varoluşun özüdür insan.

İnsanların, yüzlerinin ve gözlerinin rengi başka başka da olsa, gözyaşlarının rengi hep aynıdır.

Üstün Dökmen


"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#3 inan

inan

    tersceviroku

  • Üyeler
  • 2.596 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 24.12.2005 - 20:01

MEVLANA’NIN AŞK VE İNSAN FELSEFESİ
Bîgâne-i mahabbetün olmaz gam-âşinâ
Ey dâğ-ı derdin eylemeyen merhem-âşina





Benzer Konular Daralt

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli