İçerik değiştir



- - - - -

Olimpiyat Oyunları'nın Dünü Bugünü


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 63 yanıt verildi

#1 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 08:00


Gönderilen Resim


Beş kıtayı temsilen ilk kez 1920 Olimpiyatlarında kullanılan Olimpiyat Bayrağı:

Mavi daire Avrupa'yı,
Sarısı Asya'yı,
Siyahı Afrika'yı,
Kırmızı Amerika'yı,
Yeşil ise Avustralya'yı temsil eder.

Bu beş kıtanın üzerinde bir tek güneş parlar.
Güneş ışınlarından yararlanılarak bir büyüteçle yakılan olimpiyat meşalesi de oyunlar devam ettiği sürece söndürülmez.

..........

Giriş
Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, dört yılda bir yapılan geniş kapsamlı bir spor organizasyonudur.
Antik şekli Eski Yunan'da yapılan oyunlar Fransız soylusu Pierre de Frédy, Baron de Coubertin tarafından 19. yüzyıl'ın sonlarında modernize edilmiştir.

Olimpiyat Oyunları'nın yaz sporlarını içeren ve daha iyi bilineni olan Yaz Olimpiyatları, 1896'dan beri Dünya Savaşları istisnaları hariç her dört yılda bir yapılagelmiştir. Kış Oyunları ise 1924'te yapılmaya başlanmıştır ve 1994'ten beri Yaz Oyunlarının yapıldığı yıllardan iki sene sonra yapılmaktadır.

Antik (Klasik) Olimpiyatlar
Antik Olimpiyatların tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte hakkında pek çok söylenti vardır. Olimpiyatların tarihinin M.Ö. 14. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Oyunların Yunanistan'ın Olympia yöresinde başladığı tahmin edilmektedir. M.Ö. 776 yılından itibaren ise oyunların tarihi kesin olarak tutulmaya başlanmıştır.

Gönderilen Resim

Oyunlar 12 yüzyıl boyunca hiç ara verilmeden, her dört yılda bir yapıldı. Bir süre Yunan yarımadasının, daha sonraları da Yunanistan'ı ele geçiren Romalılar yoluyla tüm Roma İmparatorluğu'nun katılması ile devam etti.

Tanrılar veya yöresel bir kahraman adına yapıldığı tahmin edilen bu büyük şölenin, ilkel de olsa, mutlaka dine dayalı bir başlangıcı bulunuyor. M.Ö. 776 yılında yapılan ve I. Olimpiyatlar olarak adlandırılan bu oyunların programında yer alan ve 192 metrelik sahanın boyuna eşit "Stadion" olarak tanımlanan yarışmanın galibi Coroebus da ilk Olimpiyat Şampiyonu'dur. Geleneklere göre, her Olimpiyat Oyunu bu yarışı kazanan atletin adı ile anılıyor.

Gönderilen Resim

Zamanla, yarışma sayısı artırıldı, program bir günden beş güne uzatıldı.
XIV. Olimpiyatları'ndan sonra, sahanın geliş - gidişini kapsayan bir yarış eklendi. Sonraları mesafe koşuları, boks, güreş, boks ve güreş karışımı Pankration/Pentatlon denen 5'li yarışma, zırhları ile yarışan askerlerin koşuları ve atlı araba yarışları ile program genişletildi.

Olimpiyat Oyunları'nın ilk 600 yılı içinde, Yunan günlük hayatının vazgeçilmez unsuru olan kölelerin yarışmalara katılmasına izin verilmedi. Katılacak yarışmacıların tamamının Yunan kanından gelmesine özen gösterildi.
Yunan yarımadasının Romalılar eline geçmesi ile durum değişti ve İmparatorluk sınırları içinde yaşayan herkese Olimpiyatlar'a katılma hakkı tanındı. M.Ö. 146 yılından itibaren, o zamana kadar genellikle Peloponez yörelerinden gelen Olimpiyat şampiyonları, zamanla, "Küçük Asya" denen Anadolu'dan gelenlere boyun eğdiler.

Gönderilen Resim

Antik Olimpiyatlar'da kadın sporcular yer alamıyordu. Hatta kadınlar, seyirci olarak dahi sahaya giremiyorlardı. Zaman içinde Olimpiyatlar sırasında, ancak olimpiyat alanı dışında olmak üzere Tanrıça Hera adına bayanlar için yarışmalar düzenlendi.

Oyunlar kademeli olarak Romalılar Yunanistandaki gücünü arttırdıkça etkisini kaybetmeye başladı. Hristiyanlık Roma İmparatorluğu'nun resmi dini olunca oyunların din dışı ve Hristiyan etkisine karşı bir durum olduğu düşünülmeye başladı. 393 yılında İmparator Theodosius bin yılı aşkın tarihi olan oyunları kaldırdı.

(ziza.net, tr.wikipedia.org)

...Gelecek yazı: Modern Olimpiyatlar

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 08.07.2009 - 04:41


#2 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 08:08

Modern Olimpiyatlar

Gönderilen Resim
Baron de Coubertin

393 yılında Olimpiyat oyunları tam olarak bitmedi.17. yüzyılda dahi İngiltere'de bu isimle bir spor festivali gerçekleşmekteydi. Bu arada Fransa ve Yunanistan gibi ülkelerde pek çok festival düzenlenmekteydi. Ama bu organizasyonlar daha ufak boyutlu ve yerel düzeydeydi.

Oyunları tekrar organize etme çabası 19. yüzyılın ortalarında Alman arkeologların Olimpia antik kentinin kalıntılarını bulmasından itibaren arttı.
Bu dönemde, Baron de Coubertin 1870-1871 yıllarında Almanya ve Fransa arasındaki savaşı neden Fransa'nın kaybettiğini araştırıyordu. Baron de Coubertin'in düşüncesine göre yenilginin sebebi Fransa'da gerçek anlamda fiziksel eğitimin verilmemesidir. Bunu sporla aşma düşüncesine girer. Ona göre gençlik sadece kapalı sınıflarda değil aynı zamanda, açık havada spor yaparak yetişmelidir. Baron, Fransa'da çağın gerisinde kalan eğitim ve spor kuruluşlarına yeni bir sistem getirmek istedi. Aynı zamanda ülkeleri spor ile daha yakınlaştırarak ve sporla yapılan rekabet ile savaşları önlemenin daha doğru yol olduğunu düşündü.

16 Haziran - 23 Haziran 1894 arasında Paris, Sorbonne Üniversitesi'nde düzenlenen bir kongrede bu düşüncelerini farklı ülkelerden dinleyicilere aktardı. Kongrenin son gününde ilk modern olimpiyat oyunlarının da antik oyunların doğum yeri olan Atina'da, 1896 yılında yapılmasına karar verildi. Oyunları organize etmek için Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) kuruldu. Komitenin ilk başkanı olarak Yunan Demetrius Vikelas seçildi.

Gönderilen Resim
İlk Olimpiyat Komitesi

Kongrede kabul edilen ilkeler şöyle sıralandı:
1) Olimpiyatlar, eskiden olduğu gibi, her dört yılda bir yapılacak.
2) Olimpiyatlar, Klasik Yunan'da olduğunun aksine, tüm dünya sporcularına açık olacak ve yarışma programı, günün sporlarını içerecek.
3) Yarışmalarda sadece büyükler yer alacak.
4) Amatörlük kuralları, kesinlikle uygulanacak.
5) Olimpiyat organizasyonu "gezici" olacak ve her olimpiyat başka bir ülkede yapılacak.

İlk oyunlar Atina'da 1896'da başarı ile tamamlandı. Toplam katılan sporcu sayısı 250'den az olmasına rağmen, oyunlar o tarihe kadar yapılan en çok katılımlı spor organizasyonu oldu. Ve ikinci oyunların düzenlenmesi için IOC, Paris'i tercih etti.

1896 yılında 15 ülkeden 245 sporcu ile başlayan oyunlar, 2000 yılına gelindiğinde Sidney'de 200'ü aşkın ülkeden 10.500 katılımcıya kadar çıktı. Yine Sidney'de 16.000 gazeteci ve televizyon muhabiri bu organizasyonu takip etti. Bu şekilde oyunlar dünyanın en büyük medya olaylarından biri durumuna geldi. Bugün oyunları 4 milyara aşkın kişinin televizyonlardan izleyebildiği bilinmektedir.

Bu denli büyük büyüme yine de sorunlara sebep olmaktadır. 1980'lerdeki finansal sorunlar sponsorlar ve yayın hakları ile bir şekilde çözülsede bu denli yüksek sayıda katılımcı, medya ve seyirciyi konuk etmek şehirler için oldukça büyük yük getirmektedir.

Yunanistan Devletinin Olimpiyat Oyunlarını boykot etme ve yapılmamasını isteme gibi bir hakkı vardır...

(tr.wikipeedia.org)

...Gelecek yazı: Olimpiyat Oyunları'na gölge düşüren olaylar

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 08.07.2009 - 04:38


#3 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 08:21

Olimpiyat Oyunları'na Gölge Düşüren Olaylar:

A) Dünya Savaşları

Gönderilen Resim

Modern olimpiyatlar yapılmaya başladığı 1896 yılından itibaren iki kez Dünya'yı saran savaş nedeniyle duraklatıldı. I. Dünya Savaşı sebebiyle 1 kez, 2. Dünya Savaşı sebebiyle ise 2 kez oyunlar iptal edildi.


B ) Politika
Politika oyunlar üzerine her zaman etkisini göstermiştir. Bunun ilk ve en önemli örneği 1936 Berlin Olimpiyatları'nda yaşanmıştır. Adolf Hitler, oyunları bir güç gösterisi ve Nazi propagandası için araç olarak kullanmış ve bunda da başarılı olmuştur. 1936 Olimpiyatlarına damga vuran olay ise ABD'li siyahı atlet Jesse Owens'ın çıplak ayakla dört altın madalya kazanıp, rekorlar kırması ve ırkçı Hitler'in stadyumu terk etmesine sebep olmasıdır.

Gönderilen Resim
1936 Berlin Olimpiyatları'nda nazi selamı...

Sovyetler Birliği 1952 yılına kadar Olimpiyatlara katılmadı. Bunun yerine 1928 yılından itibaren Spartakiads adıyla kendine yakın ülkelerin katılmasıyla başka bir spor organizasyonu düzenledi.

1962 yılında çoğunluğu bağımsız sosyalist ülkelerden oluşan ve önderliğini Endonezya'nın yaptığı bazı ülkeler tarafınan, Yeni Ortaya Çıkan Güçlerin Oyunları olarak tercüme edilebilecek GANEFO adlı yeni bir organizasyon hazırlığı başlatıldı. Bir kez 1963'de Jakarta'da yapılan oyunlar, 1967'de Kahire'de yapılması planlandığı halde Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) nin karşı çıkması üzerine 1967'de Kahire'de yapılması planlandığı halde yapılamadı.

1968 Olimpiyatları iki siyahı atletin olimpiyat tarihine geçecek gösterisine şahit olmuştur. 200 metre yarışında rekor kırarak altın madalya alan Tommie Smith ve aynı yarışta 3. olarak bronz madalya alan John Carlos madalya töreninde siyah eldivenli ellerini yumruk şeklinde havaya kaldırarak adına yarıştığı ABD'deki ırk ayrımcılığını protesto etmişlerdir. Bunun sonucu iki atlet de milli takımdan uzaklaştırılmışlardır.

1996 ile 2002 yılları arasında Afganistan'ın oyunlara katılması ülkedeki Taliban rejim nedeniyle engellendi. Afganistan bu hakkı 2004 yılında tekrar kazandı.

Şimdiye kadar düzenlenen olimpiyat oyunlarına hiçbir müslüman ülke ev sahipliği yapamamıştır.


C) Boykotlar
Ülkelerin çeşitli protestolarını göstermek için Olimpiyatlara katılmayı boykot etmesi oyunları özellikle Soğuk Savaş döneminde oldukça etkilemiştir.

Boykotların oyunların gücüne en büyük etkisi ise 1980 ve 1984'de peşpeşe yapılan Moskova ve Los Angeles'deki oyunlarda görülmüştür.

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

1979 yılında Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal etmesini protesto eden ve ABD'nin başını çektiği 64 ülke Moskova'yı protesto etti. Oyunlara sadece 80 takım katıldı.
Dört sene sonra bu defa ABD'de yapılan olimpiyatları Doğu Bloku ülkeleri boykot etti. SSCB'nin önderliğinde aralarında Doğu Almanya ve Küba'nın bulunduğu 13 ülke olimpiyatalara katılmadı.

Ancak olimpiyatlar tarihinde ilk boykot 1956 yılında Hollanda, İspanya ve İsviçre tarafından Macaristan'daki ihtilali protesto için yapıldı. Bunun yanında Kamboçya, Mısır, Irak ve Lübnan, Süvevş Bunalımı (Savaşı) olarak da bilinen Arap-İsrail Savaşı'nın protesto için bu olimpiyatlara katılmadı.

1968 ve 1972'de pek çok Afrikalı ülke Yeni Zelanda, Zimbabwe (Rodezya) ve Güney Afrika'nın Olimpiyatlara katılması engellenmesi nedeniyle IOC'nin karar almasını istemiş ve boykotla tehdit emmişlerdir. Son olarak 1976 Montreal Olimpiyatları'na Yeni Zelanda Rugby takımının ırkçı yönetimi nedeniyle sportif ambargo uygulanan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde bir turnuvaya katıldıktan sonra olimpiyatlara kabul edilmesini protesto etmek için bu oyunlara katılmamıştır. 22 ülke oyunları boykot etmiştir.

1988'de Kuzey Kore Seul'deki (Güney Kore) oyunlara katılmadı. Bu oyunlara Küba, Etiyopya ve Nikaragua da katılmadı.


D) Terör
1972 Münih Olimpiyatları'nda, oyunlar tarihinin ilk ve en önemli terör olayı gerçekleşmiştir. Kara Eylül örgütüne bağlı Filistin'li 8 terörist İsrail adına yarışan 11 sporcuyu esir almıştır. İki sporcuyu hemen öldüren teröristler diğer 9sporcuyla beraber Almanya'yı terketmek üzere havaalanına geldiklerinde Alman güvenlik güçlerinin operasyon hazırlığında olduğunu farketmiş, 9 sporcuyu öldürüp çatışmaya girmişlerdir. Toplam 18 saat süren olayda 11 sporcunun yanısıra bir Alman polis ve 5 terörist de ölmüştür.

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Yine 1972 Olimpiyatları'nda kapanışın yapılacağı 11 Eylül günü Stuttgart'tan bir uçak kaçırıldığı ve Arap teröristlerin törene bomba atacağı haber alındı. Yetkililer kaçırılan uçağı iki adet savaş uçağının takip ettiğini ve Münih'e yaklaşması halinde düşürüleceğini açıkladılar. Ancak bir süre sonra radarın takip ettiğinin başka bir sivil uçak olduğu ortaya çıktı. Kaçırılan uçak ise bir daha bulunamadı.

1996 Atlanta Olimpiyatları'nda Olimpiyat Parkı'nda bir bomba patladı. Patlama sonucu bir seyirci öldü ve 100'den fazla kişi yaralandı. Melih Uzunyol adlı TRT kameramanı ise olayı çekmek üzere koşarken kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Soruşturmaların sonucunda bombayı Eric Robert Rudolph adlı bir ABD vatandaşının koyduğu ortaya çıktı.


D) Doping Skandalları
Olimpiyatların ruhuna en çok zarar veren etkenlerin başında son yıllarda kullanımı gittikçe artan doping etkisi olan ilaç kullanımı gelmektedir. Özellikle Atina Olimpiyatları'nda başta halter gibi güce dayalı sporlar olmak üzere pek çok doping vakası ile karşılaşıldı ve alınmış pek çok madalya geri iade edildi.

Aslında ilk olimpiyatlarda doping etkili ilaç kullanımı yasak değildi. Hatta 1904 yılında maratonu kazanan Thomas Hicks'e yarış içinde dahi antrenörü tarafından güçlendirici ilaçlar verildi.

Ancak zaman içinde bunun spor ruhuna aykırı olması ve ileri safhalarda sağlık problemleri yaratması sebebiyle yasaklanması söz konusu oldu. İlk olarak 1956 Melbourn'da konu gündeme geldi.

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Olimpiyat tarihinin dopinglerle ilgili en dramatik oalyı ise 1960'da gerçekleşti. Danimarkalı bisikletçi Knut Enemark Jensen yarış sırasında bisiklettten düşerek öldü. Daha sonra ölümünün kullandığı dopingli ilaçlardan kaynaklandığı ortaya çıktı. Bu olay üzerine 1963 yılında Avrupa Komisyonu'nda doping konusu ele alındı ve ilk kontroller yetersiz de olsa, 1964 Tokyo Olimpiyatları'nda yapılmaya başladı.

Ancak pek çok spor federasyonun koyduğu dopingli sporcuya men cazasını uygulama kararını IOC ilk olarak 1967'de verdi. Ve Olimpiyatlar tarihinde ilk doping testi pozitif çıkan sporcu 1968 yılında İsveçli atlet Hans-Gunnar Liljenwall oldu. Sporcu kazandığı bronz madalyayı alkol kullanımı nedeniyle kaybetmiş oldu.

Olimpiyatların en bilinen doping olayı ise 100 metre yarışında Seul Olimpiyatları'nda ortaya çıktı. Kanadalı sprinter Ben Johnson yarışı rekor kırarak kazanmış ve bu oyunların belki de en önemli madalyalarından birini kazanmıştı. Ancak doping testleri sonucu pozitif çıkınca madalyayı iade etmek zorunda kaldı ve 2 yıl men cezası aldı.

Son yıllarda oldukça artan dopingli ilaç kullanımı ile Uluslarası Anti Doping Kurumu (WADA) kuruldu ve denetimler oldukça sıklaştırıldı. Ben Johnson olayında olduğu gibi madalyanın verilip sonra alınması ve doping kullanmayan sporcuların hakkı olan dereceyi o sahada alamaması oldukça tartışıldı. Bu yüzden artık sporcular oyunlara katılmadan önce, hatta kendi ülkelerindeki baskınlar ile, testler yaparak dopingi önlemeye ve ilaç kullanan sporcuların oyunlara katılması engellenmeye çalışılıyor.

(tr.wikipedia.org)

...Gelecek yazı: Olimpiyatlar'da Türkiye

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 10.07.2009 - 11:41


#4 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 08:51

Gönderilen Resim

Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /I

Türkiye bu güne kadar olimpiyatlarda, Atletizm, Atıcılık, Bisiklet, Boks,
Binicilik, Halter, Eskrim, Güreş, Judo, Okçuluk, Kürek, Tekvando, Yüzme,
Yelken, Futbol ve Basketbol branşlarında yer aldı.


Türkiye'nin tarih sırasına göre Olimpiyat yolculuğu şöyle:


*****
Gönderilen Resim
ATİNA (6-15 Nisan 1896)

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

Oyunlara katılmak için kendi imkanlarıyla Atina'ya giden
Türk güreşçi Koç Mehmet (fotoğrafta) ,
önceden kayıt yaptırmadığı için müsabakalara katılamadı.






*****
Gönderilen Resim Gönderilen Resim
PARİS(17 Mayıs-28 Ekim 1900) ve SAİNT LOUIS(1 Temmuz-23 Kasım 1904)

Bu olimpiyatlara ülkemizden sporcu katılmadı.







*****
Gönderilen Resim
ATİNA (22 Nisan-2 Mayıs 1906)(Ara Olimpiyat)

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Bu oyunlara Osmanlı Devleti'ni temsilen İstanbul, İzmir ve Selanik'ten 1 Ermeni, 10 İngiliz, 18 Rum, 1 Musevi olmak üzere 30 sporcu katıldı...Yorgo Alibrantis, 10 metrelik ipe tırmanma yarışmasında 114 saniyelik derecesiyle Dünya Rekoru kırarak birinciliği kazandı. Tatavla Heraklis (bugünkü adıyla Kurtuluş Gençlik Spor Kulübü) adına yarışan Alibrantis'in bu rekoru günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Zira, ipe tırmanma yarışı ertesi yıl yarışma kategorisinden çıkartılmıştır...İzmir Futbol Karması, Danimarka'ya 5-1 yenildikten sonra Selanik'i 3-1 yendi ve Atina Karması'nın maça çıkmaması karşısında hükmen galip sayılarak ikinciliği kazandı. Selanik Futbol Karması ise üçüncülüğü kazandı...Böylece ülkemizden giden sporcular 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya ile 1906 Atina Ara Olimpiyat Oyunları'ndan yurda döndüler.







*****
Gönderilen Resim
LONDRA (13 Temmuz-29 Ekim 1908)

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Türkiye'nin Olimpiyat macerası, resmen bu oyunlarda başlar.
Spor dünyasının 3. Modern Olimpiyatları'nda Baron Pierre Coubertin,
İstanbul'daki Kurtuluş Gençlik sporcusu jimnastikçi Aleko Mulos'u
olimpiyatlara özel olarak davet etti. Aleko Mulos(fotoğrafta),
olimpiyatlarda bir başarı elde edemedi ancak Türkiye'yi temsil eden
ilk resmi sporcu olarak tarihe geçti.






*****
Gönderilen Resim
STOCKHOLM (5 Mayıs-22 Temmuz 1912)

Gönderilen Resim

Türkiye'den 2 sporcu katıldı.. Olimpiyat tarihinde ilk kez iki sporcumuz,
Vahram Haret Papazyan(fotoğrafta, ay-yıldızlı formayla koşan) ve Mıgırdiç Mıgıryan,
Milli Olimpiyat Komite'sinin resmi belgeleriyle ülkemizi temsil ettiler.


(gsgm.gov.tr, olimpiyatkomitesi.org.tr, bedenegitimi.gen.tr)

...Gelecek yazı: Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /II

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 17:32


#5 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 09:12

Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /II


*****
Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim
BERLİN (1916)

Olimpiyat Oyunları, I. Dünya Savaşı nedeniyle yapılamadı.






*****
Gönderilen Resim Gönderilen Resim
ANVERS (20 Nisan-12 Eylül 1920)

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 1. Dünya Savaşı'nın yenik devletleri
Avusturya, Macaristan, Türkiye, Almanya, Bulgaristan'ı savaş nedeni gösterip
Olimpiyat Bayrağı'nın ilk kez kullanıldığı bu Oyunlar'a çağırmadı.
(Bu tavır,daha sonra, tarihsel bir hata olarak kabul edilecektir...)






*****
Gönderilen Resim
PARİS (3 Mayıs-27 Haziran 1924)

Gönderilen Resim

Henüz 7 aylık bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti bu olimpiyat oyunlarında
tamamı erkek olan 40 sporcu tarafından temsil edildi...Paris Olimpiyatları'nda
Milli Futbol Takımımız da yer aldı ancak Çekoslovakya'ya 5-2 yenilerek elendi.






*****
Gönderilen Resim
AMSTERDAM (28 Temmuz-12 Ağustos 1928)

Gönderilen Resim

Türkiye Cumhuriyeti bu Olimpiyat'ta da tamamı erkek 40 sporcuyla
temsil edildi. Sporcularımızın hiçbir başarı elde edemediği Oyunlar'da
Milli Futbol Takımımız da ilk maçında Mısır'a 7-1 yenilerek elendi.






*****
Gönderilen Resim
LOS ANGELES (30 Temmuz-14 Ağustos 1932)

Türkiye, yolun uzaklığı ve masrafların çokluğu nedeniyle bu olimpiyata katılmadı.


(gsgm.gov.tr, olimpiyatkomitesi.org.tr, bedenegitimi.gen.tr)

...Gelecek yazı: Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /III

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 17:35


#6 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 09:37

Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /III


*****
Gönderilen Resim
BERLİN (1-16 Ağustos 1936)

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Olimpiyat Meşalesi'nin, Olimpiyat tarihine girdiği Berlin'e Türkiye 2'si kadın 61 sporcuyla gitti. Böylece ilk kez bir Olimpiyatta Türk kadın sporcular da yer almış oldular. Kadınlarda Olimpiyatlara katılan ilk sporcularımız, eskrim dalında Halet Çambel(sağdaki fotoğraf) ile Suat Fetgeri Aşeni 'dir...Olimpiyat Oyunları tarihinde şeref kürsüsüne çıkan ilk Türk sporcusu serbest güreş 79 kg'da bronz madalya kazanan Mersinli Ahmet Kireççi oldu. Onun ardından grekoromen 61 kg'da Yaşar Erkan(soldaki fotoğraf) altın madalyanın sahibi oldu. Böylece Türkiye, tarihindeki ilk olimpiyat altın madalyasını kazanıyordu...6-9 Ağustos'ta mindere çıkan Erkan 1. turda Danimarkalı'yı, 2. turda Japon'u, 3. turda İtalyan'ı tuşla, 4. turda Letonyalı'yı sayıyla yenerek finale yükseldi. Finalde Finlandiyalı'ya tuşla yenilmesine karşın, kötü puanı rakibinden daha az olduğu için, sıkletinin şampiyonu oldu(ortadaki fotoğrafta, birincilik kürsüsünde)...Türkiye, 2 madalyayla Olimpiyatları 19. sırada tamamladı.

Yaşar Erkan'ın Olimpiyat şampiyonluğunu kazanması ve 100 bin kişiye İstiklal Marşı'mızı dinletmesi üzerine çok sevinen Mustafa Kemal ATATÜRK, genç şampiyonu Berlin'e yolladığı şu telgrafla kutluyordu: "Kendin küçüksün ama memleket için çok büyük bir iş yaptın. Artık adın Türk spor tarihine geçti. Çok yaşa Yaşar." (ATATÜRK, şampiyon güreşçimize ayrıca iki gümüş vazo hediye etmişti...)






*****
Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim
HELSİNKİ (1940) ve LONDRA (1944)

Olimpiyat oyunları, II. Dünya Savaşı nedeniyle yapılamadı.






*****
Gönderilen Resim
LONDRA (29 Temmuz-14 Ağustos 1948)

Türkiye, biri kadın 67 sporcuyla katıldığı bu olimpiyatlarda, güreşte büyük bir başarı kazanarak 6 altın, 4 gümüş ve 1 bronz madalya elde etti ve İspanya, Küba, Kanada, Çekoslovakya ve ev sahibi İngiltere gibi iddialı ülkeleri geride bırakarak takım halinde 7. sırayı alma başarısını gösterdi. İngilizlerin ünlü Wembley Stadyumu'nda yaklaşık 100 bin seyirci tam altı kez İstiklal Marşı'nı dinledi...Celal Atik, Nasuh Akar(2.sıra, 1. fotoğraf), Gazanfer Bilge, Yaşar Doğu serbest güreş dalında; Mehmet Oktav ve Ahmet Kireççi greko-romen güreş dallarında altın madalya kazanan isimler oldular.

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Muhlis Tayfur(greko-romen) , Halit Balamir(serbest güreş), Kenan Olcay(greko-romen) ve Adil Candemir(serbest güreş) gümüş, Halil Kaya(greko-romen) bronz madalyalarla, atletizm/erkekler üçadım atlamada Ruhi Sarıalp(2.sıra, 3.fotoğraf..atlayış anında) yine bronz madalyayla-ki atletizmde ilk madalyamızdır-Türkiye'ye dönerek Olimpiyat tarihine geçtiler...Çin'i 4-0 yendikten sonra Yugoslavya'ya 3-1 yenilen Milli Futbol Takımımız ise Olimpiyat beşincisi oldu.

(2.sıra, 2.fotoğraf: 1948 Güreş Ulusal Takımımız antrenman sırasında)


(gsgm.gov.tr, olimpiyatkomitesi.org.tr, bedenegitimi.gen.tr)

...Gelecek yazı:
Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /IV

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 17.07.2009 - 07:16


#7 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 10:13

Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /IV


*****
Gönderilen Resim
HELSİNKİ(19 Temmuz-3 Ağustos 1952)

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Türkiye'yi, tamamı erkek 60 sporcu temsil etti. Güreşte Hasan Gemici ve
Bayram Şit(küçük fotoğrafta, omuzlarda) altın madalya kazanan isimler olurken, Adil Atan bronz madalya kazandı.
Türkiye ülkeler sıralamasında 16. oldu.






*****
Gönderilen Resim
MELBOURNE (22 Kasım-8 Aralık 1956)

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle Melbourne'a
sadece 15 sporcumuz gidebildi...Türkiye, serbestte Mustafa Dağıstanlı ve Hamit Kaplan,
grekoromende Mithat Bayrak'la(ortadaki fotoğrafta, birincilik kürsüsünde) altın madalya kazandı.
İbrahim Zengin ve Rıza Doğan(sağdaki fotoğraf) gümüş, Hüseyin Akbaş ve Dursun Ali Eğribaş ise bronz madalya alan diğer sporcularımız oldular.

Kazanılan 7 madalyanın tamamı da güreşten geldi...Türkiye,sıralamada 12.oldu.






*****
Gönderilen Resim
ROMA (25 Ağustos-1 Eylül 1960)

Gönderilen Resim Gönderilen Resim
Türkiye'yi 3'ü bayan toplam 55 sporcu temsil etti...1960 Roma Oyunları'na Türkiye adına damgasını vuran olay, Türk güreşçilerinin tam 7 altın madalya kazanmasıydı. Ahmet Bilek, Mustafa Dağıstanlı, Hasan Güngör, İsmet Atlı, Müzahir Sille(soldaki fotoğraf), Mithat Bayrak ve Tevfik Kış(sağdaki fotoğraf) 1960 Roma Olimpiyatları'nın Türkiye adına altın madalyaya uzanan isimleri oldular. Yine güreş dalında İsmail Ogan ve Hamit Kaplan gümüş madalya kazanarak kürsü de kendilerine yer buldular...Türkiye 1960 Roma Olimpiyatları'nda kazandığı 9 madalyayla takım sıralamasında 6. sırayı elde etti.






*****
Gönderilen Resim
TOKYO (10-24 Ekim 1964)

Gönderilen Resim

Türkiye 1964 Tokyo Oyunları'na, atletizm, halter, güreş ve yelkende toplam 25 sporcuyla katıldı. Katılan sporcularımızın tamamı erkekti...Sporcularımız Tokyo'da 2 altın, 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazandılar. Türkiye'nin kazandığı tüm madalyalar yine minderden gelirken, İsmail Ogan(fotoğrafta) ve Kazım Ayvaz Tokyo'da İstiklal Marşımızı çaldıran isimlerdi...Hüseyin Akbaş, Hasan Güngör ve Ahmet Ayık gümüş kazanan isimler olurken, Hamit Kaplan ise Türkiye'ye bronz madalyayla döndü...Türkiye, bu sonuçlardan sonra 16. sırada yer aldı.



(gsgm.gov.tr, olimpiyatkomitesi.org.tr, bedenegitimi.gen.tr)

...Gelecek yazı:
Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /V

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 20.07.2009 - 15:56


#8 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 10:39

Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /V


*****
Gönderilen Resim
MEXICO CITY (12-27 Ekim 1968)

Gönderilen ResimGönderilen Resim

2 bin 240 metre yükseklikte düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda
Türkiye'yi 33 sporcu temsil etti...Türkiye, Olimpiyatlarda 2 altın
madalya kazanırken, madalyalar Mahmut Atalay ve Ahmet Ayık'la
yine güreşten geldi...Bu sonuç Türkiye'ye ancak 21.lik getirebildi.

(Siyah beyaz fotoğraf: Türkiye kafilesi, açılış töreninde)






*****
Gönderilen Resim
MÜNİH (26 Ağustos-11 Eylül 1972)

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

İsrail'de tutuklu bulunan arkadaşlarının bırakılmalarını isteyen
Filistinli teröristlerin, Olimpiyat Köyü'nü basarak, 11 İsrailli sporcu
ve yöneticiyi öldürmeleri nedeniyle terör gölgesi düşen ve 34 saat
ara verilen Münih'e Türkiye biri kadın 30 sporcuyla katıldı ama
bu kalabalık katılımına rağmen 1972 Olimpiyatları'nda sadece
1 gümüş madalya kazanabildi...Türkiye'nin olimpiyatlardaki tek
madalyasının sahibi ise güreşte Vehbi Akdağ(fotoğrafta) oldu.

(Siyah beyaz fotoğtaf: Türkiye kafilesi, açılış töreninde)






*****
Gönderilen Resim
MONTREAL (17 Temmuz-l Ağustos 1976)

Biri kadın 30 sporcuyla mücadele eden Türkiye,
bu Olimpiyatlar'da tek bir madalya dahi alamadı.
Montreal, madalyasız kapattığımız Oyunlar olarak
tarihe geçti.






*****
Gönderilen Resim
MOSKOVA (19 Temmuz-3 Ağustos 1980)

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, aralarında ABD'nin de bulunduğu
Batılı ülkelerin dümensuyunda giderek oyunları boykot etti. Böylece
bir yandan sporun siyasete alet edilmesi yanlışlığına bulaşırken
diğer yandan da emperyalist devletlerin çıkarlarına hizmet etmiş ve
ayrıca, olası madalya şansını da tepmiş oldu.






*****

Gönderilen Resim
LOS ANGELES (28 Temmuz-12 Ağustos 1984)

Gönderilen Resim

Türkiye, Los Angeles'a ikisi kadın 48 sporcuyla katılırken
tam 36 yıl sonra ilk kez minder dışında bir branşta madalya kazandı.
Boks dalında mücadele eden Eyüp Can(fotoğrafta) ve Turgut Aykaç bronz madalya
kazanan isimler olurken Türkiye'nin 3. ve son madalyası yine bronz oldu.
Serbest güreşçimiz Ayhan Taşkın +100 kiloda Türkiye'ye bronz kazandıran
üçüncü isim oldu...Bu madalyalarla Türkiye 40.sırada yer bulabildi.






*****
Gönderilen Resim
SEUL (17 Eylül-2 Ekim 1988)

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Türkiye, Seul'de beşi kadın toplam 50 sporcuyla mücadele ederken, ilk kez
1988 Seul Olimpiyatları'nda ilk kez bir Türk sporcusu Olimpiyat rekoru kırma
başarısı gösterdi. Naim Süleymanoğlu(soldaki fotoğraf) halterde Türkiye'ye altın madalya
kazandırırken, 6 dünya ve 9 olimpiyat rekoru kırıp, ''cep herkülü'' unvanını
kazandı. Serbest güreşte Necmi Gencalp(sağdaki fotoğraf) ise gümüş madalyaya ulaştı.
Süleymanoğlu'nun rekorlarına karşın Türkiye, Oyunları 27. sırada kapattı.


(gsgm.gov.tr, olimpiyatkomitesi.org.tr, bedenegitimi.gen.tr)

...Gelecek yazı:
Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /VI

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 20.07.2009 - 16:18


#9 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 11:05

Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /VI


*****
Gönderilen Resim
BARCELONA (25 Temmuz-9 Ağustos 1992)

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Sekizi kadın toplam 47 sporcuyla temsil edilen Türkiye, 2 altın, 2 gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplam 6 madalya kazanarak 23. olurken, Olimpiyatlar tarihi boyunca ilk kez bir Türk bayan sporcu kürsüye çıkma başarısı gösterdi...Türkiye adına, halterde Naim Süleymanoğlu ve grekoromen güreşte Mehmet Akif Pirim altın madalya kazanırken, serbest güreşte Kenan Şimşek ve grekoromende Hakkı Başar gümüş madalya ulaştılar. Judoda Hülya Şenyurt(siyah beyaz fotoğrafta), ve yine serbest güreşte Ali Kayalı ülkemize bronz madalya kazandıran isimler oldular.







*****
Gönderilen Resim
ATLANTA (19 Temmuz-4 Ağustos 1996)

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Bir kez daha terör gölgesinde gerçekleşen ve Olimpik Park'ta patlayan bomba nedeniyle 1 ABD'li ve 1 Türk kameramanın(TRT) yaşamlarını yitirdiği Oyunlarda, Türkiye adına dokuzu kadın toplam 54 sporcu mücadele etti...1996 Atlanta Olimpiyatları Modern Olimpiyat Oyunları'nın 100. yılı olması münasebetiyle büyük önem teşkil ederken haltercimiz Naim Süleymanoğlu bir kez daha altın madalyaya ulaşarak tarihe geçti...Sporcularımız Atlanta'da Halil Mutlu(sağdaki fotoğraf) ve Naim Süleymanoğlu'yla halterde, Hamza Yerlikaya ve soldaki fotoğrafta görüldüğü gibi birinciliğini yendiği rakibinin üzerine oturarak ilginç bir biçimde kutlayan Mahmut Demir'le güreşte altın madalya kazandık. Boksta Malik Beyleroğlu gümüş, güreşte ise Mehmet Akif Pirim ülkemize bronz madalya kazandıran isimler oldular...Türkiye Olimpiyatlar sonunda madalya sıralamasında 20. sırada yer alırken Oyunları, 4 altın, birer de gümüş ve bronz madalyayla kapayan Türkiye, 1960/Roma'dan sonra en iyi sonucu elde etti.





*****
Gönderilen Resim
SİDNEY (15 Eylül-1 Ekim 2000)

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Türkiye, bu Oyunlar'a onbeşi kadın toplam 59 sporcuyla katıldı...Türk sporcuları açısından özellikle güreşte fiyasko ve skandallarla sonuçlanan bu oyunlarda, güreşte Hamza Yerlikaya, halterde de Halil Mutlu, 2. kez üstüste altın madalya aldı...Türkiye, ilk kez judoda Hüseyin Özkan(büyük fotoğraf) ile altın, tekvando'da da ise Hamide Bıçkın(küçük fotoğraf) ile bronz madalyaya ulaştı...Halterde Naim Süleymanoğlu'nun 4. kez üstüste altın madalya alma düşü gerçekleşmezken, Türkiye 2000 Sidney Olimpiyatları'nı toplam 5 madalyayla 26. sırada tamamladı.



(gsgm.gov.tr, olimpiyatkomitesi.org.tr, bedenegitimi.gen.tr)

...Gelecek yazı:
Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /VII(Son)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 20.07.2009 - 16:38


#10 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 11:28

Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /VII (Son)


*****
Gönderilen Resim
ATİNA (13 Ağustos-29 Ağustos 2004)

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Atina'ya yirmibiri kadın toplam 66 sporcuyla katılan Türkiye, Oyunlar sonunda 3'ü altın, 3'ü gümüş, 4'ü de bronz olmak üzere toplam 10 madalya kazandı ve 22. sırada yer aldı...Türkiye'ye altın kazandıran isimler, halterde Nurcan Taylan(soldan 1.fotoğraf), Halil Mutlu ve Taner Sağır(2.fotoğraf) olurken, boksta Atagün Yalçınkaya(3.fotoğraf), tekvandoda Bahri Tanrıkulu(4.fotoğraf), güreşte ise Şeref Eroğlu gümüş; atletizmde 1948 Olimpiyatları'nda Ruhi Sarıalp'in aldığı madalyadan sonra ilk kez Eşref Apak(5.fotoğraf), güreşte Aydın Polatçı ve Mehmet Özal, halterde ise Sedat Artuç ülkemize bronz madalya kazandırdılar.









*****
Gönderilen Resim
PEKİN (8 Ağustos - 24 Ağustos 2008)



Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

29. Yaz Olimpiyatları'na yirmisi kadın toplam 68 sporcuyla katılan Türkiye, Oyunlar'ı 8 madalya (1 altın, 4 gümüş ve 3 bronz) ile 37. sırada tamamladı.

Madalyalarımız:
Serbest güreşte Ramazan Şahin altın,
Halterde Sibel Özkan(ortadaki fotoğraf), atletizmde Elvan Abeylegesse (2) ve tekvandoda Azize Tanrıkulu(sağdaki fotoğraf) gümüş, Grekoromen güreşte Nazmi Avluca, tekvandoda Servet Tazegül, boksta da Yakup Kılıç bronz madalya kazandı...Türkiye'ye oyunlarda 2gümüş madalya kazandıran Elvan Abeylegesse(büyük fotoğraf) ayrıca, olimpiyat tarihinde bir olimpiyatta Türkiye'ye 2 madalya getiren ilk Türk sporcu unvanına erişti


(gsgm.gov.tr, olimpiyatkomitesi.org.tr, bedenegitimi.gen.tr)

...Gelecek yazı:
Kış Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 20.07.2009 - 16:59


#11 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 13:29

Gönderilen Resim


Kış Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye

Daha önceleri bir süre Olimpiyat Oyunları içinde yer alan, yaz oyunlarının aksine kayak ve buz hokeyi gibi kar ve buz üzerinde yapılmaya müsait sporları içeren ve ilki 1924 yılında Fransa Chamonix'da yapılan kış Olimpiyat Oyunları'na Türkiye ilk kez 1936 G.P.Kirchen'de katıldı.

İşte Türkiye'nin Kış Olimpiyatları'ndaki ne yazık ki başarısız karnesi :

- 1924 CHOMONIX
Türkiye katılmadı.

- 1928 SAINT MORITZ
Türkiye katılmadı.

- 1932 LAKE PLACID
Türkiye katılmadı.

- 1936 G.P.KIRCHEN
Türkiye, tamamı erkek 10 sporcuyla katıldı.
Ancak bir başarı elde edemedi.

- 1940/1944
Kış Oyunları, II.Dünya Savaşı nedeniyle yapılamadı.

- 1948 SAINT MORITZ
Türkiye 6 erkek sporcuyla katıldı.
Başarı elde edemedi.

- 1952 OSLO
Türkiye katılmadı.

- 1956 C. d'AMPEZZO
Türkiye'yi temsil eden 6 erkek sporcu başarı elde edemedi.

- 1960 SQUAW VALLEY
Türkiye 2 erkek sporcuyla temsil edildi.
Yine başarı elde edilemedi.

- 1964 INNSBRÜCK
Türkiye'den katılan 4 erkek sporcudan yine başarı sesi gelmedi.

- 1968 GRENOBLE
Türkiye, 12 erkek sporcuyla katıldığı bu oyunlarda da başarı elde edemedi.

- 1972 SAPPORO
Türkiye katılmadı.

- 1976 INNSBRÜCK
Türkiyeden katılan sporcu sayısı: 9 (erkek)
Başarı: yok

- 1980 LAKE PLACID
Türkiye katılmadı.

- 1984 SARAJEVO
Türkiye'yi temsil eden 7 erkek sporcudan hiçbiri başarı elde edemedi.

- 1988 CALGARY
Türkiye'den katılan sporcu sayısı: 8 (erkek)
Başarı: yok

- 1992 ALBERTVILLE
Türkiye'den katılan sporcu sayısı: 8 (erkek)
Başarı: yok

- 1994 LILLEHAMMER
Türkiye sadece 1 erkek sporcu ile katıldığı oyunlarda yine başarı elde edemedi.

- 1998 NAGANO
Türkiye 1 erkek sporcuyla katıldı.
Başarı elde edemedi.

- 2002 SALT LAKE
Türkiye, 2 erkek sporcunun yanısıra ilk kez 1 kadın sporcuyla temsil edildiği bu oyunlarda da başarı elde edemedi.

- 2006 TORINO
Türkiyeden katılan sporcu sayısı: 6 (3 kadın, 3 erkek)
Başarı: yok


(olimpiyatkomitesi.org.tr)

...Gelecek yazı:
Olimpiyat Oyunlarında Türkiye'nin Madalya Durumu

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 20.07.2009 - 17:14


#12 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 13:39

Gönderilen Resim


Olimpiyat Oyunlarında Türkiye'nin Madalya Durumu

Daha önceki sayfalarda belirtildiği gibi, bu güne kadar Olimpiyatlarda;
atletizm, atıcılık, bisiklet, boks, binicilik, halter, eskrim, güreş, judo, okçuluk, kürek, tekvando, yüzme, yelken, futbol ve basketbol branşlarında yer alan ve Olimpiyat Oyunları tarihi boyunca 37 altın, 23 gümüş ve 22 bronz olmak üzere tamamı Yaz Oyunlar'ında toplam 82 madalya elde eden Türkiye, dünya sıralamasında 29. sırada yer alıyor.


*Olimpiyatlara Göre Türkiye'nin Madalyaları:

k (Türkiye'den katılan sporcu sayısı)
m (madalya)
a (altın)
g (gümüş)
b (bronz)
t (toplam)


Pekin/2008 k(68) 1a 4g 3b 8t

Atina/2004 k(66) 3a 3g 4b 10t

Sydney/2000 k(59) 3a g(-) 2b 5t

Atlanta/1996 k(54) 4a 1g 1b 6t

Barcelona/1992 k(47) 2a 2g 2b 6t

Seul/1988 k(50) 1a 1g b(-) 2t

Los Angeles/1984 k(48) a(-) g(-) 3b 3t

Moskova/1980 k(yok)

Montreal/1976 k(30) m(yok)

Münih/1972 k(30) a(-) 1g b(-) 1t

New Mexico/1968 k(33) 2a g(-) b(-) 2t

Tokyo/1964 k(25) 2a 3g 1b 6t

Roma/1960 k(55) 7a 2g b(-) 9t

Melbourne/1956 k(15) 3a 2g 2b 7t

Helsinki/1952 k(60) 2a g(-) 1b 3t

Londra/1948 k(67) 6a 4g 2b 12t


1944 ve 1940 II.Dünya Savaşı...


Berlin/1936 k(60) 1a g(-) 1b 2t

Los Angeles/1932 k(yok)

Amsterdam/1928 k(40) m(yok)

Paris/1924 k(40) m(yok)

Anvers/1920 k(yok)


1916 I.Dünya Savaşı...


Stockholm/1912 k(2) m(yok)

Londra/1908 k(1)(Özel davet) m(yok)

Atina/1906 k(yok)

St. Louis/1904 k(yok)

Paris/1900 k(yok)

Atina/1896 k(yok)


*Derecelere Göre Türkiye'nin Madalyaları

Gönderilen Resim
Gazanfer Bilge

- Altın Madalyalar:
1936 Grekoromen Güreş 61 Kg. Yaşar Erkan
1948 Serbest Güreş 56 Kg. Nasuh Akar
1948 Grekoromen Güreş 61 Kg. Mehmet Oktay
1948 Serbest Güreş 63 Kg. Gazanfer Bilge
1948 Serbest Güreş 66 Kg. Celal Atik
1948 Serbest Güreş 73 Kg. Yaşar Doğu
1948 Grekoromen Güreş Ağır Mersinli Ahmet
1952 Serbest Güreş 52 Kg. Hasan Gemici
1952 Serbest Güreş 63 Kg. Bayram Şit
1956 Serbest Güreş 56 Kg. Mustafa Dağıstanlı
1956 Grekoromen Güreş 73 Kg. Mithat Bayrak
1956 Serbest Güreş Ağır Hamit Kaplan
1960 Serbest Güreş 52 Kg. Ahmet Bilek
1960 Grekoromen Güreş 61 Kg. Müzahir Sile
1960 Serbest Güreş 63 Kg. Mustafa Dağıstanlı
1960 Grekoromen Güreş 73 Kg. Mithat Bayrak
1960 Serbest Güreş 79 Kg. Hasan Güngör
1960 Serbest Güreş 87 Kg. İsmet Atlı
1960 Grekoromen Güreş 87 Kg. Tevfik Kış
1964 Grekoromen Güreş 70 Kg. Kazım Ayvaz
1964 Serbest Güreş 78 Kg. İsmail Ogan
1968 Serbest Güreş 78 Kg. Mahmut Atalay
1968 Serbest Güreş 97 Kg. Ahmet Ayık
1988 Halter 60 Kg. Naim Süleymanoğlu
1992 Grekoromen Güreş 62 Kg. Mehmet Akif Pirim
1992 Halter 60 Kg. Naim Süleymanoğlu
1996 Grekoromen Güreş 82 Kg. Hamza Yerlikaya
1996 Serbest Güreş 130 Kg. Mahmut Demir
1996 Halter 54 Kg. Halil Mutlu
1996 Halter 64 Kg. Naim Süleymanoğlu
2000 Judo 66 Kg. Hüseyin Özkan
2000 Grekoromen Güreş 85 Kg. Hamza Yerlikaya
2000 Halter 56 Kg. Halil Mutlu
2004 Halter 48 Kg. Nurcan Taylan
2004 Halter 56 Kg Halil Mutlu
2004 Halter 77 Kg Taner Sağır
2008 Serbest güreş 66 kg Ramazan Şahin



Gönderilen Resim
Elvan Abeylegesse

-Gümüş Madalyalar:

1948 Serbest Güreş 52 Kg. Hamit Balamir
1948 Grekoromen Güreş 52 Kg. Kenan Olcay
1948 Serbest Güreş 79 Kg. Adil Candemir
1948 Grekoromen Güreş 79 Kg. Muhlis Tayfur
1956 Grekoromen Güreş 67 Kg. Rıza Doğan
1956 Serbest Güreş 73 Kg. İsmail Zengin
1960 Serbest Güreş 73 Kg. İsmail Ogan
1960 Serbest Güreş Ağır Hamit Kaplan
1964 Serbest Güreş 56 Kg. Hüseyin Akbaş
1964 Serbest Güreş 87 Kg. Hasan Güngör
1964 Serbest Güreş 97 Kg. Ahmet Ayık
1972 Serbest Güreş 63 Kg. Vehbi Akdağ
1988 Serbest Güreş 82 Kg. Necmi Gençalp
1992 Grekoromen Güreş 90 Kg. Hakkı Başar
1992 Serbest Güreş 90 Kg. Kenan Şimşek
1996 Boks 75 Kg. Malik Beyleroğlu
2004 Boks 48 Kg. Atagün Yalçınkaya
2004 Taekwondo 80 Kg. Bahri Tanrıkulu
2004 Güreş 66 Kg. Şeref Eroğlu
2008 Halter 48 kg Sibel Özkan
2008 Atletizm 10.000m Elvan Abeylegesse
2008 Atletizm 5.000m Elvan Abeylegesse
2008 Taekwondo 68kg. Azize Tanrıkulu





Gönderilen Resim
Ruhi Sarıalp

- Bronz Madalyalar:
1936 Serbest Güreş 79 Kg. Mersinli Ahmet
1948 Atletizm 3 Adım Ruhi Sarıalp
1948 Grekoromen Güreş 56 Kg. Halil Kaya
1952 Serbest Güreş 79 Kg. Adil Atan
1956 Grekoromen Güreş 52 Kg. Ali Eğribaş
1956 Serbest Güreş 52 Kg. Hüseyin Akbaş
1964 Serbest Güreş Ağır Hamit Kaplan
1984 Serbest Güreş Ağır Ahmet Taşkın
1984 Boks 51 Kg. Eyüp Can
1984 Boks 58 Kg. Turgut Aykaç
1992 Serbest Güreş 100 Kg. Ali Kayalı
1992 Judo 48 Kg. Hülya Şenyurt
1996 Grekoromen Güreş 62 Kg. Mehmet Pirim
2000 Serbest Güreş 76 Kg. Adem Bereket
2000 Tekvando 57 Kg. Hamide Bıkçın Tosun
2004 Güreş 96 Kg. Mehmet Özal
2004 Güreş 130 Kg. Aydın Polatçı
2004 Halter 56 Kg. Sedat Artuç
2004 Atletizm Çekiç Atma Eşref Apak
2008 Grekoromen Güreş 72 kg Nazmi Avluca
2008 Taekwondo 68 kg Servet Tazegül
2008 Tüysiklet Boks 57 kg. Yakup Kılıç


(olimpiyatkomitesi.org.tr, bedenegitimi.gen.tr)

...Gelecek yazı:
1896 Atina Olimpiyatları'na Genel Bakış

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 20.07.2009 - 17:24


#13 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 13:49

Gönderilen Resim

1896 Atina Yaz Olimpiyat Oyunları


Gönderilen Resim
İlk Olimpiyat Madalyası

1896 Atina Olimpiyatları, modern çağların ilk olimpiyatlarıdır.

Yunanistan Siyasal sorunları ve mali sıkıntıları nedeniyle Yunan hükümeti olimpiyatların Atina'da yapılmasına çok geç razı olduğu için, I. Olimpiyat Oyunları'na ancak 13 ülkeden 245 sporcu katılabildi. Programda yalnızca 9 spor dalı vardı.

Bu ilk Modern Olimpiyat Olimpiyatları'nı Avusturya'nın Neue Freie Zeitung gazetesi için izleyen gazeteci Constatin Christomano ilk çağdaş Olimpiyatlar'ın açılış törenini 17 Nisan 1896 tarihli gazetesine şöyle anlatır:
"Olimpiyat oyunlarını ağırlayan Panathinaikos Stadyumu'ndaki açılış törenleri saat 15.00'te başladı. Atina, antik çağlardan bu yana ilk kez bu denli coşku içindeydi. Yerliler ve yaklaşık 20 bin kadar yabancı, stadyumu sabah saatlerinden itibaren doldurmaya başlamıştı. Stadyumun içini dolduranların oluşturduğu manzara çok ilginçti. Altın sırmalı, beyaz şapkalı, bellerinde kılıçlı subaylar, kırmızı fesli, altın fiyong'lu Atinalı aristokrat hanımlar, bağırarak konuşan Amerikalılar, el işaretleriyle konuşan İtalyanlar, mavibeyaz hasır şapkalı Macar'lar, silindir şapkalı beyler.. Herkes sevinçli; herkes heyecanlıydı. Stadyumun önüne gelen atlı arabalar o kadar çoğalmıştı ki uzun kuyruklar oluşturmaya başlamışlardı. Hınca hınç dolu tramvay ve halk otobüsleri Yunan bayraklarıyla süslüydü.." (arsiv.sabah.com.tr)

Gönderilen Resim

Ev sahibi şehir: Atina, Yunanistan
Katılan ulus sayısı: 13
Katılan sporcu sayısı: 245
Karşılaşma sayısı: 9 spor dalında 43 karşılaşma
Açılış tarihi: 6 Nisan 1896
Kapanış tarihi: 15 Nisan 1896
Resmen açan: George I, Yunanistan Kralı
Olimpiyat Ateşi: Yakılmadı
Sporcu yemini: Edilmedi
Hakem yemini: Edilmedi
Olimpiyat stadyumu: Panathinaiko Stadium

- Katılan Ülkeler:
Avustralya
Avusturya
Danimarka
Mısır
Fransa
Almanya
Büyük Britanya
Yunanistan
Macaristan
İtalya
İsveç
İsviçre
ABD
- Belçika, Şili ve Rusya oyunlarda katılımcı olarak görülseler bile sporcu getirmediler.

- Spor dalları:
Atletizm
Bisiklet
Eskrim
Jimnastik
Atıcılık
Yüzme
Tenis
Halter
Güreş


Gönderilen Resim
James Connolly

- İlk Olimpiyat şampiyonluğunu, üç adım atlamada birinci gelen ABD'li James Connolly kazandı.

- Amerikalılar ayrıca 800 ve 1.500 metre hız koşuları dışında tüm atletizm yarışmalarını kazandılar.

- Coubertin, ilkçağdaki Olimpiyatlar'da yer almadığı halde, MÖ 490'da Atinalılar'ın Persler karşısında Maraton Ovası'nda kazandığı zaferin anısına, Maraton adıyla 40 kmlik bir uzun mesafe mukavemet koşusunu da programa eklemişti. I. Olimpiyat Oyunları'nda bu yarışı Atinalı Spiridon Louis birinci bitirdi.

- Tek sıklette yapılan güreş karşılaşmalarından bir Alman, tenis karşılaşmalarından ise bir İngiliz 1. çıktı.

- Pire Limanı'nda yapılan yüzme yarışlarına deniz suyunu soğuk bulan ABD'li ve Avustralyalı yüzücüler katılmayınca Macarlar ve Avusturyalılar birincilikleri aldı.

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

- Madalya Dağılımı ve Sıralama:
1. ABD 20
2. Yunanistan 46
3. Almanya 13
4. Fransa 11
5. İngiltere 7
6. Macaristan 6
7. Avusturya 5
8. Avusturalya 2
9. Danimarka 6
10. İsviçre 3
NOT: Sıralama olimpiyatlarda alınan altın madalyaların sayılarına göre yapılmıştır. Alınan altın madalyaların sayılarının eşit olması durumunda alınan gümüş madalyaların sayılarına göre, burada da eşitlik olması durumunda alınan bronz madalyaların sayılarına göre sıralama yapılmıştır. Eşitliğin yine bozulmadığı durumlarda, sıralama İngiliz alfabesinin harf sırasına göre yapılmıştır

(tr.wikipedia.org, olympic.org)

...Gelecek yazı: 1900 Paris Olimpiyatları

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 03.08.2009 - 00:08


#14 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 15:03

Türk bayrağı nerdeyse Elvandan daha ağır :P

1960 da güreşte tüm altınları biz almışız nerdeyse...

Vay bee nerden nereye..
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#15 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 30.01.2009 - 07:50

Kendi küçük ama yüreği kocaman...

#16 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 30.01.2009 - 07:59

Gönderilen Resim

1900 Paris Yaz Olimpiyatlar Oyunları

Ev sahibi şehir: Paris, Fransa
Katılan ulus sayısı: 24
Katılan sporcu sayısı: 997
Karşılaşma sayısı: 19 dalda 95 yarışma
Açılış tarihi: 17 Mayıs 1900
Kapanış tarihi: 28 Ekim 1900
Resmen açan: Fransa Cumhurbaşkanı M.E.Loubet
Olimpiyat ateşini yakan: -
Sporcu yemini eden: -
Hakem yemini eden: -
Olimpiyat stadyumu: Velodreme de Vincennes


Gönderilen Resim Gönderilen Resim
Olimpiyat Madalyası'nın ön ve arka yüzü

Katılan uluslar:
Arjantin
Avustralya
Avusturya
Belçika
Bohemya
Kanada
Küba
Danimarka
Fransa
Almanya
Birleşik Krallık
Yunanistan
Macaristan
Hindistan
İtalya
Meksika
Hollanda
Norveç
Romanya
Rusya
İspanya
İsveç
İsviçre
Birleşik Devletler

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Yunanlılar 1896 Olimpiyatlar'ının haşmetini görünce, bundan böyle Olimpiyatlar'ın daima Atina'da yapılmasını istediler. Fakat Coubertin, Oyunların değişik kentlerde yapılmasını istiyordu ve 1900 yılında yapılacak olan Dünya Fuarı nedeniyle, o yılki Olimpiyatlar'ın kendi ülkesinde yapılmasına karar verdi.

Parisli bürokrat ve organizatörler, oyunların Fuar süresince yapılmasını istediler ve program altı aylık bir devre yayınlanınca karmakarışık bir olimpiyat yapıldı., sporcular panayır havasında ve sirk oyuncuları gibi yarıştılar. Bayanlarda golf ve tenis ilk kez Olimpiyat programında yer aldı.

Alvin Kraenzlein(ABD) 60 metre düz, 110 ve 200 metre engelli ile uzun atlama dallarında birinci olarak Olimpiyat tarihinde ilk kez atletizmde 4 bireysel birincilik kazandı ve bugün dahi elde edilemeyen büyük bir başarıya ulaştı.

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Madalya Dağılımı ve Sıralama:
1. Fransa 92
2. ABD 47
3. Birleşik Krallık 30
4. Karışık Takım 12
5. İsviçre 9
6. Belçika 15
7. Almanya 8
8. İtalya 3
9. Avustralya 5
10. Danimarka 6
ve Macaristan 6
NOT: Sıralama altın madalya adedine göre yapılmıştır.


(commons.wikimedia.org, tr.wikipedia.org, olympic.org)

...Gelecek yazı: 1904 St. Louis Olimpiyatları

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 03.08.2009 - 00:11


#17 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 02.02.2009 - 04:57

Gönderilen Resim

1904 St. Louis Yaz Olimpiyat Oyunları

Ev sahibi şehir: St. Louis, Missouri /ABD
Katılan ulus sayısı: 12
Katılan sporcu sayısı: 651 (6'sı kadın)
Karşılaşma sayısı: 17 dalda 91 karşılaşma
Açılış tarihi: 1 Temmuz 1904
Kapanış tarihi: 23 Kasım 1904
Resmen açan: David Francis
Olimpiyat Ateşi'ni yakan: -
Sporcu yemini eden: -
Hakem yemini eden: -
Olimpiyat stadyumu: Francis Field

Gönderilen Resim Gönderilen Resim
Gönderilen Resim

- Katılan Ülkeler:
Almanya
ABD
Kanada
Avusturalya
Avusturya
Küba
Fransa
Büyük Britanya
Yunanistan
Macaristan
Güney Afrika
İsviçre

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Oldukça sınırlı bir katılımın olduğu bu oyunların en önemli özelliği yarışmalarda ilk üç sırayı alan sporculara altın, gümüş ve bronz madalya verilmesi uygulamasına geçilmesi olmuştur.
Okçuluk da ilk kez bu olimpiyatlarda yer almıştır.

Bu Olimpiyat Oyunları tam bir panayıra dönüşmesiyle anılır.
O dönemde oyunlar tamamen amatör sporcuların kendi imkanları ile yarışması fikri üzerine kurulduğu için katılımcıların büyük çoğunluğu ABD ve kanada 'dandı. ABD 'li zencilerin beyazlarla yarışmasına ise izin verilmemişti.

Katılan 651 sporcudan 533'ü ABD takımı adına yarıştı ve birinciliklerin çoğunu doğal(!) olarak ABD'liler kazandı.

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Sadece bu oyunlarda yer alan çamur dövüşü, taş atma, ipe tırmanma gibi garip ve sporla ilgisi olmayan yarış türleri de göze çarpıyordu.

Maratonu birinci bitiren sporcunun(ABD 'li Fred Lorz) sonradan yarışın bir bölümünü otostop yaparak tamamladığı yani koşmadığının ortaya çıkması ve diskalifiye edilmesi de Oyunlar'ın en komik olayı olarak anılarda yer almıştır.
Komedi burada sona ermiyor.Lorz'un diskalifiye edilmesiyle birlikte, yarışı kazanan, bitiş çizgisini geçer geçmez ayakta durabilmesi için yardımına koşulan Thomas Hicks oldu. Hicks'in 3 saat 28 dakika 53 saniyelik derecesi ise Olimpiyat tarihinin en kötü derecesi...

Maratonun bir başka ilginç siması da, günlük elbiseleriyle yarışa katılan Kübalı postacı Felix Carjaval'dı. Carjaval, yarış sırasında acıkmış, bir elma bahçesine küçük bir ziyarette bulunmuştu. Ama yediği çürük meyveler nedeniyle hastalanmış, dinlenmek için durmuş, ardından kalkıp yarışı tamamlamıştı. Bütün bunların ardından, Carjaval 1904 olimpiyatları maratonunda, dördüncü olmayı başarmıştı.

Gönderilen ResimGönderilen Resim

- Madalya Dağılımı ve Sıralama:
1. ABD 238
2. Almanya 15
3. Küba 11
4. Kanada 6
5. Macaristan 4
6. Avusturya 3
7. Yunanistan 2
8. İsviçre 2
9. İrlanda 1
10. İngiltere 2
NOT: Sıralama; sırasıyla altın, gümüş, bronz madalya adedine göre yapılmıştır.


(tr.wikipedia.org, sozluk.sourtimes.org, topfoto.co.uk, commons.wikimedia.org)

...Gelecek yazı
: 1906 Atina Ara Olimpiyatları

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 03.08.2009 - 00:25


#18 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 03.02.2009 - 16:04

Gönderilen Resim Gönderilen Resim
1906 Atina (Ara) Yaz Olimpiyat Oyunları

Yunanlılar, Modern Olimpiyat Oyunları'nın 10. yıldönümüne rastlayan 1906 yılında özel bir olimpiyat düzenlemek için Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne başvurdular. Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Modern Olimpiyat Oyunları hakkındaki kuralları son derece kesin ve katıydı. Olimpiyat Oyunları her dört yılda bir, dünyanın bir başka ülkesinde yapılacaktı. Bu nedenle Yunanlıların bu önerilerinin kabulü mümkün değildi.

Ancak Modern Olimpiyat Oyunları'nın kurucusu bulunan Baron Pierre de Coubertin'in araya girmesiyle Yunanlıların bu isteği şartlı olarak onaylandı. Düzenlenecek oyunlara "Ara Olimpiyat" adının verilmesi uygun görüldü. Bu olimpiyata katılmak için Milli Olimpiyat Komiteleri'nin amatörlük onayları aranmayacak; şampiyonluğu kazanan ülkelerin milli marşları çalınmayacak ve bayrakları göndere çekilmeyecekti.

Bu Oyunlar için resmen "Olimpiyat kelimesi kullanılmamaktadır. Müsabakalar sonucunda madalya dağıtıldığı halde, bu madalyalar IOC (International Olympic Committee / Uluslararası Olimpiyat Komitesi) tarafından tanınmamaktadır.

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Ev sahibi şehir: Atina, Yunanistan
Katılan ulus sayısı: 20
Katılan sporcu sayısı: 903(883 erkek, 20 kadın)
Karşılaşma sayısı: 13 spor dalında 78 karşılaşma
Açılış tarihi: 22 Nisan 1906
Kapanış tarihi: 2 Mayıs 1906
Resmen açan: George I
Olimpiyat Ateşi'ni yakan: -
Sporcu yemini eden: -
Hakem yemini eden: -
Olimpiyat stadyumu: Panathinaiko Stadyumu

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

- Madalya verilen branşlar :
Atletizm
Bisiklet
Dalma
Eskrim
Futbol
Jimnastik
Kürek
Atıcılık
Yüzme
Tenis
İp çekme
Halter
Güreş


Gönderilen Resim
- Madalya Dağılımı ve Sıralama:
(Altın-Gümüş-Bronz-Toplam)
1. Fransa 15-9-16-40
2. ABD 12-6-5-23
3. Greece 8-14-12-34
4. GBR 8-11-5-24
5. İtalya 7-6-3-16
6. İsviçre 5-6-4-15
7. Almanya 4-6-5-15
8. Norveç 4-2-1-7
9. Avusturya 3-3-2-8
10. Danimarka 3-2-1-6


(topfoto.co.uk, en.wikipedia.org)

...Gelecek yazı:
1908 Londra Olimpiyatları

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 07.08.2009 - 20:59


#19 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 08.02.2009 - 17:49

Gönderilen Resim

1908 Londra Yaz Olimpiyat Oyunları

Ev sahibi şehir: Londra, Birleşik Krallık
Katılan ulus sayısı: 22
Katılan sporcu sayısı: 2008 (1971 erkek, 37 kadın)
Karşılaşma sayısı: 22 dalda 110 karşılaşma
Açılış tarihi: 27 Nisan 1908
Kapanış tarihi: 31 Ekim 1908
Resmen açan: Kral VII. Edward
Olimpiyat Ateşi'ni yakan: -
Sporcu yemini eden: -
Hakem yemini eden: -
Olimpiyat stadyumu: White City Stadium

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

İlk kez telgraf ile haberleşme kullanıldığı 1908 Londra Olimpiyatları'nda ilk kez oyunlara özel bir de stat inşa edildi. Amaç bazı spor dallarını seyircilere bir arada sunmaktı.

İngiltere, 500 metrelik pist'i ve sahanın ortasındaki 100 metre uzunluk ve 15 metre genişliğindeki yüzme havuzu ile 68.000 kişilik modern bir stadyum yaptı. Bu olimpiyatlar altı aylık bir süreye yayılarak oyunlar tarihinin en uzun organizasyonu olarak spor tarihine geçtiyse de önemli karşılaşmalar Temmuz ayı içinde yapıldı.

Olimpiyatlar'daki ilk uluslararası olaylar Londra'da oldu. Amerikan ve İsveç bayrakları stad'a çekilmedi. Amerikalılar açılış töreninde Kral'ın önünden geçerken bayraklarını indirmediler, Ruslar kendi topraklarında olduğunu iddia ettikleri Finlilerin kendi bayrakları ile geçmesini protesto ettiler, Amerikalılar, İngiliz hakemlerin taraf tuttuğunu iddia ettiler.

Maraton yarışında stad içinde beş kez düşen ve hakemler tarafından yardım edilerek, bitkin bir tarzda yarışı bitiren İtalyan Dorando Pietri(en alt sıra, sağdaki fotoğraf), ilk önce birinci ilan edildi. Kural dışı yardım gören Dorando, sonradan yarış dışı bırakıldı, ikinci gelen Amerikalı Johnny Hayes altın madalyayı kazandı.

Kraliyet ailesinin, yarışın çıkışını görmesi için maraton koşusu Windsor Kalesi'nden başlatıldı. Atletler buradan White City Stadı'na kadar 42 bin 195 metre koştular. Bu mesafe 1908'den bugüne kadar maratonun standart ölçüsü olarak kaldı.

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

- Spor dalları:
Okçuluk
Atletizm
Boks
Bisiklet
Dalma
Eskrim
Artistik Buz Pateni
Futbol
Cimnastik
Çim Hokeyi
Jeu de paume
Lacrosse
Polo
Racquets
Kürek
Yelken
Rugby
Atıcılık
Yüzme
Tenis
Halat Çekme
Power boating
Sutopu
Güreş

Gönderilen Resim Gönderilen Resim
Madalya Dağılımı ve Sıralama:
(Altın-Gümüş-Bronz-Toplam)
1.Birleşik Krallık 56 -51 -38-145
2.ABD 23 -12 -12 -47
3.İsveç 8 -6 -11 -25
4.Fransa 5 -5 -9 -19
5.Almanya 3 -5 -6 -14
6.Macaristan 3 -4 -2 -9
7.Kanada 3 -3 -10 -16
8.Norveç 2 -3 -3 -8
9.İtalya 2 -2 -0 -4
10.Belçika 1 -5 -2 -8


(tr.wikipedia.org, .ntvspor.net, olympic.org)

...Gelecek yazı:
1912 Stokholm Olimpiyatları

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 10.08.2009 - 12:19


#20 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 11.02.2009 - 11:33

Gönderilen Resim

1912 Stokholm Yaz Olimpiyat Oyunları

Ev sahibi şehir: Stokholm, İsveç
Katılan ulus sayısı: 28
Katılan sporcu sayısı: 2407 (48 kadın, 2359 erkek)
Karşılaşma sayısı: 14 dalda 102 karşılaşma
Açılış tarihi: 5 Mayıs 1912
Kapanış tarihi: 22 Temmuz 1912
Resmen açan: Kral V. Gustav, İsveç Kralı
Olimpiyat Ateşi'ni yakan: -
Sporcu yemini eden: -
Hakem yemini eden: -
Olimpiyat stadyumu: Stockholms Olympiastadion

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

Modern Olimpiyatlar tam anlamı ile Stokholm'de "modern" oldu.

İsveçliler 5. Olimpiyat Oyunları için çok iyi hazırlık yaptı. Stockholm'un hazırlık yaptığı süre içinde İsveçliler Olimpiyat Oyunları konulu birçok posta kartı yayınladı. Bu da olimpiyat oyunları tarihinde ilk kez yapıldı. Olimpiyat Oyunları'nın ana stadyumunun dış görünümü güzel, işlevi çoktu. Bu stadyum 30 binden fazla kişilik kapasitesine sahipti.

Oyunulara katılan sporcuların sayısı pek fazla değildi, yalnızca iki bin kadardı. Çünkü İsveç, katılan sporcuların sayısına sınır koydu.
Oyunların dallarında büyük değişiklik yapıldı. Mesela kolayca sakatlanmasına neden olabilen ve bazı yaygın olmayan yarışma dalları kaldırılırken, bayanlar yüzme gibi yeni dallar eklendi. . Antik oyunların en popüler müsabakası olan ve ynı güne sığdırılan atıcılık, eskrim, yüzme, binicilik ve kros koşusundan oluşan pentatlonun modern versiyonu düzenlendi.

Stockholm Olimpiyat Oyunları'nda saat tutmak için ilk kez elektronik saat ve foto-finiş aletleri kullanıldı. Bu nedenle ülke federasyonları bu oyunlarda yapılan derecelerin dünya rekoru olarak kabul edilmesini kararlaştırdılar.

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

- Sporlar:
Atletizm
Bisiklet
Dalma
Binicilik
Eskrim
Futbol
Cimnastik
Modern Pentatlon
Kürek
Yelken
Atıcılık
Yüzme
Tenis
Halat Çekme
Sutopu
Güreş

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Bu oyunların yıldızı, dekatlon ve pentatlon yarışmalarında açık farkla altın madalyaya ulaşan ve İsveç Kralı tarafından dünyanın en iyi atleti olarak ilan edilen Kızılderili kökenli ABD atleti Jim Thorpe oldu(üstte, solda). 1913 yılında sudan bir nedenle geri alınan altın madalyaları ölümünden çok sonra 1982 yılında ailesine iade edildi.

Finli atlet Hannas Kolehmainen de 3 altın madalya kazanarak Finliler'in mesafe koşularındaki hegemonyasını başlattı(üstte, sağda).

Stockholm'deki bir Greko-Romen güreş karşılaşması 11 saatten daha fazla sürdü. Rus Martin Klein, rakibi Finlandiyalı Alfred Asikainen'i sonunda yenmeyi başardı, ama o kadar yorgun düşmüştü ki final maçına çıkamadı. Sonunda ikincilikle yetindi.

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Madalya Dağılımı ve Sıralama
(Altın-Gümüş-Bronz-Toplam)
1. ABD 25-19-19-63
2. İsveç 24-24-17-65
3. Birleşik Krallık 10-15-16-41
4. Finlandiya 9-8-9-26
5. Fransa 7-4-3-14
6. Almanya 5-13-7-25
7. Güney Afrika 4-2-0-6
8. Norveç 4-1-4-9
9. Kanada 3-2-3-8
10. Macaristan 3-2-3-8


metin: derleme
fotoğraflar: topfoto.co.uk

...Gelecek yazı:
1920 Anvers Olimpiyatları

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 03.08.2009 - 00:46






Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli