İçerik değiştir



- - - - -

Geçmişten Bugüne Türk Mizah Dergileri


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 56 yanıt verildi

#1 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 20.01.2009 - 05:26


Gönderilen Resim

Diyojen Güldürü Dergisi

Gerçek anlamda ilk Türk mizah dergisi, 23 Aralık 1869'da Teodor Kasap adlı Ermeni kökenli bir vatandaşın, kadroya Namık Kemal'i de alarak çıkardığı Diyojen olmuştur. Dergi adını ikibin yıl önce Sinop'ta doğmuş ünlü filozof Diyojen'den almış ve'Gölge etme başka ihsan istemem' sloganıyla haftada üç gün yayınlanmak üzere çıkarılmıştır.

Türkçe yayımından önce bir süre Fransızca, Rumca çıkan, Ermenice olarak da yayınlanan ve Türkiye'de modern mizahın ilk örneklerinin yayınlandığı dergi; Ali Bey, Ebüzziya Tevfik ve Namık Kemal'in imzasız yazılarına yer verdi.

Yayın yaşamını 1873 yılına kadar sürdürmüş olan Diyojen, 183 sayı çıkmıştır ve üç kez geçici olarak kapatılmıştır. Ancak son sayısı olan 183. sayısında siyasal içerikli mizah yazıları nedeniyle 9 Ocak 1873 tarihinde yönetimce yayımına son verilmiştir.


**********
Teodor KASAP Kimdir?


Gönderilen Resim
(1835-1905)

Gazeteci, yazar. Babasının ölümünden sonra İstanbul'a gitti. Çıraklık yaparak Kuruçeşme Rum Okulu'nda öğrenimini sürdürdü. Bir Fransız subayının yardımıyla Fransa'ya gitti (1856). Paris'te öğrenim gördü. İstanbul'a dönünce gazeteciliğe başladı, ilk Türk mizah gazetesi Diyojen'i çıkardı (1870-1873). Âli Bey, Recaizade Ekrem ve Namık kemal'in yazılarıyla gazete, dönemin ilgiyle izlenen muhalefet organlarından biri oldu. Diyojen kapatılınca Çıngıraklı tatar, o da kapatılınca Hayal ve İstikbal adlı gazeteleri çıkardı. Yazılarından ötürü hapse mahkûm edildi (1877), Avrupa'ya kaçtı. Birkaç yıl sonra bağışlandı, ölümüne değin mabeyn kütüphanecisi olarak sarayda görevlendirildi. Tanzimat dönemindeki tiyatro çalışmalarını destekledi, Türk tiyatrosunun yerli kaynaklardan yararlanması gerektiğini savundu. Pinti hamit (1875), İşkilli Memo (1874), Para Mesleği (1875) adlı Moliére uyarlamaları yanında Lükresya Borçiya adlı bir oyunu vardır. Alexandre Dumas Pére'den Monte-Kristo (1871) çevirisi de ilk roman çevirilerindendir.


(karikaturculerdernegi.org, boyutpedia.com)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:19


#2 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 20.01.2009 - 05:29

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Akbaba Haftalık Siyasi Güldürü Dergisi

İlk sayısı 7 Aralık 1922 tarihinde yayımlanan dergi Yusuf Ziya Ortaç ve Orhan Seyfi Orhon tarafından kurulmuştur. Kuruluş amacı, Aydede Dergisi’nin boşluğunu doldurmaktı. Akbaba, 208 sayı çıktıktan sonra kapanıp, 1933’te yeni harflerle tekrar yayımlanmaya başladı.

1923-1955 yılları arasında iktidardaki Cumhuriyet Halk Partisi’nden yana bir çizgi izleyen dergi, Serbest Fırka, Demokrat Parti gibi muhalefet partilerine karşı çıktığı dönemlerde okur desteğini yitirdiğinden, yayımına ara vermek zorunda kaldı (1931-1933, 1950-1951 arası). Kurucusu Yusuf Ziya Ortaç’ın 11 Mart 1967’de ölümünden sonra, Ergin Ortaç tarafından devam ettirilen Akbaba, 28 Aralık 1977’de kapandı. Akbaba, kendi alanında Türkiye’nin en uzun soluklu yayın organı oldu.

Akbaba Dergisi’nin içeriği; eleştiri yazıları, tiyatro oyunları, fıkralar, rüya tabirleri, genç fırçalar köşesi ve karikatürlerden oluşuyordu. Derginin arka kapağında yabancı karikatüristlerin eserleri yer alıyor, bu köşenin adı derginin ilk yıllarında "Ecnebi karikatürleri" iken, sonraki yıllarda "Dünya karikatürleri"'ne dönüşüyordu.

Derginin yazarları arasında Osman Celal Kaygılı, İbrahim Alaattin Gövsa, Ercüment Ekrem Talu, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz ve Muzaffer İzgü bulunuyordu. Çizerleri arasında ise Münif Fehim, Zeki Beyner, Fethi Develioğlu, Ali Ulvi, Ramiz, Nemci Rıza, Cafer Zorlu ve Semih Balcıoğlu vardı. Akbaba Dergisi’nde yayınlanan karikatürler resim sanatına daha yakındı.

Akbaba’da, günümüzün mizah dergilerindeki çok kareli, bant karikatürlerden çok, bir veya iki kareden oluşan ve tam sayfa yayınlanan karikatürlere rastlanıyordu. Ayrıca karikatürlerde konuşma balonunun yerine genellikle alt yazı kullanılıyordu. Günümüz karikatüristlerinin ustalarının ustalarını yetiştiren Akbaba, yayın hayatı boyunca genç yazar ve çizerlere okul vazifesi gördü.


(tr.wikipedia.org, sanatsalmizah.org)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:18


#3 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 21.01.2009 - 12:49

Gönderilen Resim

Güldiken Güldürü Kültürü Dergisi

Turgut Çeviker'in 1993'ten bu yana çıkarttığı dört ayda bir yayımlanan gülmece dergisi...
Güldiken'in açılış metnini 2004 yılına kadar Mehmet Ali Kılıçbay yazdı.
2004'den sonra başyazar olan İzel Rozental karikatürleriyle de katkıda bulundu.

Mizah kültürü olgularını öne getiren, grafik mizahı benimsemiş ciddi ve düzeyli bir gülmece dergisi...
Usta yazarların, çizerlerin yapıtlarını yayımladı. Gülmece tarihimize eğildi.
Ülkemizin yakın tarihinde unutulan sanatçıları yeniden gün yüzüne çıkardı.
Her sayısını bir sanatçıya ayırdı.


İzel ROZENTAL 'in bir karikatürü :

Gönderilen Resim

(superalsat.com, karikaturculerdernegi.org, imge.com.tr, dmeq.com)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 03.07.2009 - 16:50


#4 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 28.01.2009 - 19:54

Gönderilen Resim

Uykusuz Güldürü Dergisi

Ağustos 2007 içerisinde Penguen dergisinden ayrılan yazar-çizerlerin kurduğu haftalık mizah dergisidir. Yayın hayatına 5 Eylül 2007 günü başlamıştır. Derginin İmtiyaz sahibi ve Yazı İşleri Müdürü, aynı zamanda derginin çizerlerinden olan Uğur Gürsoy'dur.

Derginin amblemi atletli, çizgili pijamalı adamdır.
Kapak,gündemi belirleyen siyasi,ekonomik ya da sosyal olayları karikatürize etme amacı taşır.(Ör:Tuzla Tersanesi'nde hayatını kaybeden işçiler.)Dergi hemen hemen tüm haftalık mizah dergilerinde olduğu gibi ülke gündemine yön veren olayları konu alan ilk iki sayfalık bir girişi içerdikten sonra çeşitli karikatürler, kısa çizgi hikayeler ve komedi-deneme niteliğinde yazıları barındırır.Sondan bir önceki sayfada da ise "gelen kutusu" adı altında amatör çizerlerin gönderdiği çalışmalara ayrılan bir bölüm yer alır. Derginin tamamı 16 sayfadır.

Dergide görev alanlar; Penguen'den ayrılan, Oky, Yiğit Özgür, Uğur Gürsoy, Ersin Karabulut, Umut Sarıkaya, Memo Tembelçizer, , Fermuar dergisinden gelen Vedat Özdemiroğlu , Emrah Ablak , Bülent Üstün , Cengiz Üstün,Deniz Ensari, Yılmaz Aslantürk , Cihan Ceylan , Cihan Kılıç , Ender Yıldızhan ilk defa bir mizah dergisinde görev alan Engin Günaydın, yeni çizer Yavuz Öztürk ayrıca makaleleri ile Fırat Budacı, ve Barış Uygur ' dur.

Derginin isminin Uykusuz olmasını, Yiğit Özgür, "Çok isim düşündük, sonra halimize bakıp "Uykusuz"'dan başka ne olabilir ki dedik" sözleriyle açıklamıştır.

(tr.wikipedia.org)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 07.07.2009 - 02:13


#5 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 03.02.2009 - 22:19

Gönderilen Resim

Gırgır Güldürü Dergisi

I.Dönem
Gırgır, Oğuz Aral yönetiminde 1972'den 1989'a kadar Türkiye'nin en çok satan haftalık kült mizah dergisidir.

26 Ağustos 1972 tarihinde yayınlanmaya başlayan ve gündeme/politikaya dair güldürürken düşündüren ince bir mizah anlayışını sergileyen Gırgır dergisinin temel sloganı; "Can sıkıntısını, aşk yarasını, karı koca kavgasını, şip şak keser. Her derde devadır, Gırgır da gırgır." idi.

Dergi, Batı taklitçiliğini devam ettirmek yerine, mizahı yerelleştirdi ve gündelik hayatı, olabildiğince yalın bir hâlde mizahın konusu hâline getirdi.

Tirajını 300.000'e(kimi kaynaklara göre 500.000'e...) yükselterek Mad ve Crocodile'den sonra Avrupa'nın(yine kimi kaynaklara göre dünyanın...) 3. büyük mizah dergisi haline gelen Gırgır, günümüzün ünlü mizahçılarının çoğunu ortaya çıkardı.

Bunların arasında İsmet Çelik, Nuri Kurtcebe, Engin Ergönültaş, İlban Ertem, İrfan Sayar, Necdet Şen, Suat Gönülay, Gürcan Özkan, Cevat Özer, Atilla Atalay, Latif Demirci, Sarkis Paçacı, Hasan Kaçan, Bülent Morgök,Galip Tekin,Mehmet Çağçağ, Metin Üstündağ, Can Barslan, Uğur Durak, Behiç Pek, Cihan Demirci, Mehmet Polat, Mim Uykusuz, Özden Öğrük, Ramize Erer, Gani Müjde, Tuncay Akgün, Birol Bayram, İlhan Özsoy, Bülent Arabacıoğlu sayılabilir.

1960'lar boyunca düşüş gösteren mizah dergiciliğine büyük bir ivme kazandıran Gırgır'ın bir dönemin mizah anlayışı üzerinde büyük etkisi oldu. Daha sonra çıkan Fırt, Deli, Hıbır, Mikrop,Limon, Leman, Öküz, Hayvan, Penguen dergileri Gırgır örneğini temel alarak geliştiler.

17 yıllık uzun soluklu ve oldukça ilginç bir serüven yaşayan dergi, 1972'de tipik bir salon dergisi olarak çıktığı bu yolculuğu 1975'lerden 1980'lere kadar oldukça sıkı sayılabilecek bir muhalif çizgiyle götürmüş, 1980-1983 arasında ülkede varolan sıkıyönetim ortamında bu muhalif politik tavrı rahatça sürdürememiş ancak 1983 sonlarından başlayarak aynı çizgiye geri dönmüştür, ta ki 1989 sonunda Oğuz Aral'ın elinden alınacağı sürece dek...

1989 sonunda 'Gölge Adam' lakaplı Ertuğurul Akbay'ın adeta bir darbeyle satın alması ve yazar çizerlerinin protestosuyla sonun başlangıcı sürecine giren derginin kadrosundan toplu kopuşlar başladı. Bu kopuşların ardından Gırgır, bir süre daha yayın hayatına devam etti, ancak daha sonra tirajı mum gibi eriyip yok oldu.



Gönderilen Resim

II.Dönem
Gırgır, efsaneyi devam ettirmeye çalışan Rıdvan Bağış'ın genel yayın yönetmenliğinde ve kadrosunda; Abdülkadir Tamer, Seyfi Şahin, Mehmet İnan, Erdoğan Oğultekin, Rıdvan Bağış, Anıl Gürak, Güven Bilge gibi adlarla ve yenilenmiş mizanpajı ile Mart 2008'de geri döndü ve her cuma okurlarına ulaşmaya başladı.

Gırgır geleneğini devam ettirmek arzu ve isteği ile yola çıkan bu adlar, eskiden olduğu gibi yine güldürürken düşündüren ve toplumun önünde yürüyen bir yayın anlayışı ile Gırgır'ı layık olduğu yere taşıyabilme anlayışı içinde olacaklarını duyurdular.




**********
Oğuz ARAL kimdir?


Gönderilen Resim
(1936 - 2004)

Karikatürist...Gırgır dergisinin kurucusu.

İstanbul Silivri'de doğdu.

Davutpaşa Lisesi'ni bitirdi.
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin üçüncü sınıfından ayrıldı. 1950'den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başladı.
Güncel, halkın anlayabileceği basite indirgenmiş bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşü ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirdi.
Gırgır mizah dergisinin kurucusu ve yöneticisi olan Aral, daha sonra Avni dergisini çıkardı. Aral, Gırgır dergisinin tirajını 500 bin adedin üzerine çıkararak, dünyanın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirdi.

Gönderilen Resim

Avanak Avni tiplemesinin yaratıcısı olan Oğuz Aral, Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.
Karikatürleri ve 'Huysuz İhtiyar' başlığı altında yazıları ölümüne kadar Hürriyet gazetesinde yayınlanan Aral'ın, tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmaları bulunmaktadır.

Anadolu'nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adında çizgi filmleriyle de Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahiptir.

Karikatürist Tekin Aral ile yazar İnci Aral'ın ağabeyi olan Oğuz Aral 26 Temmuz 2004'te Bodrum'da yaşamını yitirdi.

(derleme)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:23


#6 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 09.02.2009 - 22:59

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

Fırt Güldürü Dergisi

Yayın hayatına Mart 1976'da atılan, Tekin Aral editörlüğündeki haftalık gülmece dergisi. İsim babası, karikatürist Ferit Öngören'dir. Boyutu Gırgır'dan daha ufak olduğu ve bir çırpıda okunup bittiği için "Fırt" adını aldı.

Mizah dünyamıza "yavrunuzun sayfası" kavramını da kazandırmış olan Fırt dergisi, o dönemde Gırgır dergisiyle aynı kadroyu ve mekânı kullanarak çıkartılıyordu. Derginin Tekin Aral dışındaki ilk çizeri, o sıralar Gırgır'da da çizmeye başlamış olan Necdet Şen'dir. Daha sonra kadroya katılan Altan Erbulak (çizer), Halit Kıvanç (yazar), Müjdat Gezen ve Uğur Dündar (fıkra-fotoroman) ve Sezen Aksu (yazar) Fırt'ı kardeş dergi Gırgır'dan kısmen farklı, magazinel bir kulvara soktu.

Dergi, Tarzan, Kalamiti Jane, Superman gibi batı kaynaklı popüler kültür ikonlarından yararlanarak tiraj yakalama çabasına girdiyse de, hiçbir zaman Gırgır'ın satış başarısını yakalayamadı. Ama Behiç Pek ve Latif Demirci'nin yazıp çizdiği Tarzan'a sonradan eklemlenen Arap Kadri tiplemesi, bu çizgi banta yerel bir boyut kazandırdı.

1980'li yılların sonunda, kardeş dergi Gırgır'la birlikte Web Ofset grubunun patronu Haldun Simavi tarafından gazeteci Ertuğrul Akbay'a devredilen dergi, Aral kardeşlerin kontrolünden çıktı. Bir süre yayın hayatına eski telif işlerin basımı ve bilinen kalitesinden uzak yeni ekip ile giden dergi şu anda yayın hayatına devam etmiyor.





**********
Tekin ARAL kimdir?


Gönderilen Resim

(1941-1999)
Çizer, karikatürist.


Çizgilerdeki yeteneğini, ortaöğrenim yıllarında karikatürle keşfeden Aral, ilk deneyimini 1956 yılında Dolmuş dergisinde yayımlanan karikatürüyle edindi. Ardından Tef, Karikatür, Taş gibi dergilerde çizgileri çıktı. Vatan, Yeni Sabah, Akşam ve Yeni Tanin gazetelerinde çizer olarak çalışan Tekin Aral, kardeşi Oğuz Aral ile birlikte Türkiye'de ilk çizgi film çalışmalarını yapanlar arasında yer aldı. 1968 yılında Günaydın gazetesinde çalışmaya başladı. Bu süreçte yine Oğuz Aral'la birlikte Gırgır dergisinin oluşumunda yer aldıktan sonra, 1976 yılında Fırt adlı bir dergi çıkardı, yarattığı Arap Kadri tiplemesi ilgi gördü. Karikatürcü bir kuşağın yetişmesinde büyük rol oynayan ve gülmece içerikli yazılar yazan sanatçı, böbrek ve akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi.

Tekin Aral'ın bir karikatürü:

Gönderilen Resim

(derleme)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:25


#7 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 16.02.2009 - 02:21

Gönderilen Resim

Hıbır Güldürü Dergisi

Oğuz Aral'ın efsanevi Gırgır dergisinden ayrılan bir grup çizerin yayımladıkları dergidir.

Yayımlandığı dönemlerde 350-400.000 gibi satış rakamlarına ulaşan dergi, bağlı bulunduğu Asil Nadir'in sahip olduğu İnterpress yayın grubunun içine düştüğü parasal sıkıntılar dolayısı ile gruptan ayrılarak HBR Maymun adı ile yayımlanmaya devam etmiştir.

Yayın kurulu Latif Demirci, Ergun Gündüz, Hasan Kaçan ve İrfan Sayar'dan oluşan Hıbır; Bülent Üstün, Ramize Erer, Cengiz Üstün, İrfan Sayar, Ergun Gündüz, Latif Demirci, Hasan Kaçan, Murat Levent Demircan, Bülent Arabacıoğlu, İlban Ertem, Galip Tekin, Atilla Atalay, Sarkis Paçacı, Abdülkadir Elçioğlu gibi yazar ve çizerleri bünyesinde barındırmıştır.

Haftalık Hıbır dergisi, Mayıs 1989 yılında yayın hayatına başlamış ve 1995 yılına kadar 266 sayısı yayımlanmıştır.

(derleme)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:25


#8 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 22.02.2009 - 18:23

Gönderilen Resim

'HBR Maymun' Güldürü Dergisi

'Gırgır' ekolünün temsilcisi dergilerdendir.

'Hıbır'ın da içinde bulunduğu medya grubunun sahibi Asil Nadir iflas ettiği zaman, başını Ergün Gündüz'ün çektiği 'Hıbır' çizerlerinin bir bölümü dergiyi satın aldı, adını da 'HBR Maymun' olarak değiştirdiler. Ad değişikliği yapmak zorundaydılar çünkü 'Hıbır' adının hakkı interpress'te idi.

Kadroda Ergün Gündüz, Atilla Atalay, Latif Demirci, Bülent Üstün, Emrah Ablak, Hasan Kaçan gibi ses getiren adlar vardı.

Kalitesi ile dönemin mizah dergileri arasından sıyrılan 'Hıbır Maymun', tekelleşen medya karşısında fazla dayanamadı ve kapandı.

(derleme)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:26


#9 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.03.2009 - 10:39

Gönderilen Resim

Avni Güldürü Dergisi

Oğuz Aral, efsane dergi Gırgır'ın tepeden inme el değiştirmesinden sonra 1990 yılında, mizah dergisi olmayan ve mizah rekabetine henüz girememiş Sabah grubu ile anlaşarak, içlerinde kardeşi Tekin Aral ve M.K. Perker, Halil Yıldırım, Galip Tekin gibi adların da olduğu dar bir kadroyla Avni mizah dergisini çıkarmaya başladı.

Ancak, günlerce basına konu olan Gırgır operasyonundan mağlup çıkan Oğuz Aral'ın artık çevresinde zirvedeki dönemden pek fazla isim kalmamış, Limon ve Hıbır güçlü isimleri transfer etmiştir. Ayrıca, artık piyasada Efsanevi Gırgır'dan başka bir çok dergi vardır. ne var ki, dergilerin satışı düşmekte, yeni jenerasyon okumayı pek sevmediği gibi mizah dergisi de çok fazla okumamaktadır. Gırgır'ı yaratan Oğuz Aral'ın yeni dergisi Avni de malesef tutunamaz ve 1996 yılında kapanır.





**********
Avanak Avni,
karikatürist Oğuz Aral’ın Gırgır sayfalarında yarattığı ünlü bir çizgi-kahramandır. Oğuz Aral, ofis-boy olarak çalışan Rıza Külegeç adlı çocuktan esinlenerek bu karikatürü yaratmıştır.

Gönderilen Resim
Avanak Avni(büyüklüğü)

Avni tipik bir gecekondu mahallesi çocuğudur. Hep ezilir ama hiç boyun eğmez. Bazen hileyle, bazen kurnazlıkla, bazen boyun eğer görünerek hakkını korumaya çalışır.Başlangıçta büyüktür Avni. Ezik, aptal ama kurnaz, sarışın ve kısa boyludur. Halk tarafından tutulur. Ne var ki, Oğuz Aral ondan sıkılır ve doğal gelişimi tersine çevirerek onu üç buçuk-dört yaşlarında bir çocuğa dönüştürür.

Halk; “mugu”, “dıgıl”, “gııı” gibi sözcüklerle konuşan küçük Avni’yi daha çok sever. Yaratıcısının dile getirdiği gibi “Küçük Avni, büyük Avni’yi yener”.

Gönderilen Resim
Avanak Avni(küçüklüğü)

Avni, 70’li yıllarda Gırgır dergisinin büyük satış rakamlarına ulaşması ile popüler olmuş, ünü, Türkiye sınırlarını aşmış; Güney Afrika’daki ırkçı olaylara, Meksika’da ise ABD emperyalizme karşı bir sembol olmuştur. Fransa’da AB anayasasına karşı çıkan guruplar da Avanak Avni tipini kullanmışlardır. Avni ODTÜ’de bazı guruplar tarafından da siyasal bir eylemde kullanılmıştı.

(derleme)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:27


#10 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 12.03.2009 - 18:31

Zübük Güldürü Gazetesi
(Kapak bulunamadı)

1962 yılında Aziz Nesin tarafından çıkarılan haftalık mizah gazetesi...

Seviyeli, belden aşağı vurmayan, esprileri ve çizgileriyle güldürürken düşündüren, sorgulayan, eğiten bir mizah anlayışı ile çıkan gazetenin muhalif politikası nedeniyle Nesin hakkında birçok kez tutuklama kararı çıkarıldı.
Bu tür baskıların yanısıra Kemal Tahir ile birlikte kurdukları Düşün Yaynevi'nin yanmasıyla, Dergi 42. sayısından sonra yayınına son verdi.

Kadroda Yurdaer Kalaycı, Burhan Solukçu gibi adlar vardı.

Yurdaer KALAYCI 'nın o dönemde gazetede çizdiği karikatür(aşağıda), dinin her devirde politikaya alet edildiğinin güzel bir örneğidir.

Gönderilen Resim

(bolununsesi.com, yurdaer.com/tr)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:27


#11 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.03.2009 - 16:53

Gönderilen Resim

Kazandibi Güldürü Dergisi

2001 yılı Temmuz ayında ilk sayısı çıktı.

Uğur Durak, Suat Gönülay ve Şahin Erkoçak yönetimindeki Kazandibi'nde; Meral Onat, Necdet Şen, Çetin Küçük, Mehmet Ersoy, Turgut Yüksel gibi isimler vardı.

Dozu az biçimde mizah ve karikatür köşeleri olan dergide röportajlar da yer alıyordu.

4 sayı çıktıktan sonra kapandı.


(derleme)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:28


#12 dokuzharf

dokuzharf

    ...

  • Kurucular
  • 19.758 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir

Gönderim zamanı 25.03.2009 - 17:45

Harabe'de Bakanlık usulü yapılanma olsa , Kültür Bakanlığı'nı tartışmasız siz alırdınız alsancak. :D

Değişiklikler Kaydedildi...

#13 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.03.2009 - 17:52

Beni onurlandırdınız dost dokuzharf.
Güzel düşünceniz için teşekkür ederim.
Sevgi/selam.

#14 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 29.03.2009 - 19:32

Gönderilen Resim

El Üfürük
Yüzyılda Bir Yayınlanan Güldürü Dergisi

1878-1908 arasında otuz yıl devam eden istibdât döneminde basına ağır sansür uygulanmış, mizah basınına ise izin verilmemişti. 24 Temmuz 1908'de Meşrutiyet ikinci kez ilan edilip basında sansür kaldırılınca bir anda birçok dergi ve gazete yayın hayatına başlamıştı.

Bunlardan en ünlülerinden biri de "asırda bir defa eşref saatte yayımlanır" notu ile çıkan ve II. Abdülhamid'in üfürükçüsü olarak bilinen Ebülhüdâ Efendi'nin hicvedildiği El Üfürük dergisi olmuştu.

22 Ağustos 1908'de, Sermet Muhtar, Sait Hikmet ve Osman Kemal adında üç gencin yayımlamış olduğu ve üzerinde "Asırda bir defa eşref saatte yayımlanır" ibaresi bulunan mizah dergisi El Üfürük'ün ikinci sayısı tam yüz yıl sonra 22 Ağustos 2008'de İstanbul'da çıktı ve "El Üfürük, bol tükürük" sloganıyla satışa sunuldu.

Yeni sayının yanında birinci sayının tıpkıbasımı ve açıklamalı nüshasının da ek olarak verildiği El Üfürük'ün ikinci sayısının künyesinde Hakan Sümer, Bülent Sümer, Veysel Usta, Gamze İlaslan ve Kenan Sarıalioğlu bulunuyor.

Gönderilen Resim

''Ebülhüda'nın kim olduğu konusunda araştırma yaptık. Gördük ki Ebülhüda'nın Abdülhamid üzerinde önemli etkisi var. Onunla ilgili Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde birçok belgeye ulaştık. Bu belgeleri ve diğer kaynakları incelediğimizde Ebülhüda'nın profili de ortaya çıktı. Bu kişiyi tıpkı birinci sayıda olduğu gibi El Üfürük mizahının merkezine yerleştirdik. Elbette bunu yaparken, aradan geçen 100 yılı dikkate alarak Ebülhüda'yı günümüze uyarladık. Derginin bütününde de meşrutiyet dönemine göndermeler yaparak, 1908-2008 yılları arasında mekik dokuyarak, 100 yıl boyunca nelerin değişip nelerin aynı kaldığını, El Üfürük'ün kendine özgü mizah diliyle dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık...Dünyada başka bir örneği var mı bilmiyorum ama bu derginin Türkiye'de yayın hayatını sürdüren en eski mizah dergisi olduğu kesin'' diyen editör Hakan Sümer, ilk çıkan dergide ''100 yılda bir çıkar'' ibaresinin yer aldığı açıklamasını yaparak, kendilerinin de bundan sonrakilere bu mirası bırakacaklarını vurguladı ve 5000 adet basılan derginin üçüncü sayısının 22 Ağustos 2108 tarihinde yayımlanmasını umduklarını belirtti.

(derleme)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:29


#15 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 08.04.2009 - 11:32

Gönderilen Resim

Markopaşa Haftalık Güldürü Gazetesi

25 Kasım 1946 yılında yayın hayatına başlayan, Türk basın tarihinin en yüksek tirajlı yayınlarından biri olan, cuma günleri çıkan haftalık mizah gazetesiydi.

Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz'ın da yazdığı gazetenin başyazarı Sabahattin Ali, çizeri ise Mim Uykusuz'du.

O dönemlerde adeta ana muhalefet gibi etki gösteren gazetenin yazarlarına karşı birçok dava açılmış, kimi sayılar toplatılmış ve hatta gazete adındaki Paşa kelimesinden dolayı zamanın "Milli Şef"i İsmet Paşa ile alay ediyor diye kapatılmıştır.

Bu tür olaylar yüzünden Markopaşa "Toplatılmadığı zamanlar çıkar" veya "Yazarları hapishanede olmadığı zamanlar çıkar." gibi ibarelerle çıkardı. Kimi zaman yazarlar gazeteyi elden dağıtmaya çalışmışlar ve buna karşın çok sayıda satmayı başarabilmişlerdir ki gazetenin tirajı 60-70 binlere dek ulaşmıştır. O dönemlerde en çok satan gazetelerin tirajları bile 50 bini geçmemekteydi.

Gönderilen Resim

Markopaşa çeşitli baskı ve cezalar yüzünden, ilk yayınlanış tarihi olan 25 Kasım 1946 tarihinden yayın hayatından çekildiği 23 Nisan 1950 tarihine kadarki 176 hafta içerisinde ancak 77 sayı yayınlanabilmiştir.

Markopaşa kapatılınca sırasıyla; Merhumpaşa, Malumpaşa, Yedi-Sekiz Hasan Paşa,Hür Marko Paşa, Bizim Paşa, Ali Baba adları altında yeniden çıkarılmıştır.

Mim UYKUSUZ 'un gazetede yayınlanan bir karikatürü:

Gönderilen Resim


(derleme)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:30


#16 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 15.04.2009 - 14:37

Gönderilen Resim

Ceride-i Kantar
A.Ü. Hukuk Fakültesi'nin Geleneksel Yıllık Güldürü/Yazın Dergisi

"Bazı şeylerin simgesi, o varlığın yerine geçer. Güneş ve yıldızlar nasıl gökyüzünün simgesi ise Ceride-i Kantar da Ankara Hukuk Fakültesi'nin simgesidir."

Her şey 1944-1945 öğrenim yılı son sınıf öğrencilerinin mizah içerikli bir dergi çıkartmaya karar vermesiyle başlar. Derginin adını, tartı anlamına gelen “Kantar” ve dergi anlamına gelen “Ceride” ile birleştirerek oluşturmak isteyen öğrenciler, soyadı “Kantar” olduğu için öncelikle Ceza Hukuku hocaları Prof. Dr. Baha Kantar’ dan izin alarak Ceride-i Kantar mizah dergisini oluştururlar.

Sonraki yıllarda da bu bir geleneğe dönüştürülmüş, okul yönetimince yıllık kurulunun yanına bir de “Ceride-i Kantar” kurulu eklenerek her sene derginin çıkması sağlanmıştır.

1945’ten günümüze Ceride-i Kantar,Ankara Hukuk Fakültesi’ndeki öğrencilerin sesini mizahi bir dille bilhassa hocalarına duyurmuştur.

12 Eylül faşist döneminde yasaklanmış hatta yakılmıştır.

'İncitmeden İğneleme Dergisi' sloganıyla çıkan Ceride-i Kantar, 2001 yılından itibaren Birleşik Hukukçular Kulübü tarafından çıkarılmaktadır.

Yeni formatta edebiyat, spor gibi konular da yer almaktadır.

Dergi ayrıca, yaptığı anketler sonucu her yılın kendi alanında en iyilerine Ceride-i Kantar Ödülleri vermektedir.

(cerideikantar.com)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:31


#17 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 21.04.2009 - 00:37

Gönderilen Resim

Sıfır Çağdaş Güldürü Dergisi

Ankara'da aylık yayınlanan derginin sahibi; Fatma Munzur, yayın yönetmeni Sait Munzurdu.

Eylül/1983'te ilk sayısı çıktı.

İstanbul'da yayınlanan ve geniş bir okuyucu kesimine seslenen gülmece dergilerinin kısa erimli tüketime yönelik çizgi roman özelliklerini kullanma eğilimine karşı karikatürün sanatsal yanını öne çıkarmayı amaçlayan ve yazısız karikatür anlayışını savunan bir dergiydi.

Kadroda;Tan ORAL Levent GÖNENÇ, Ümit KARTOÐLU, Semih BALCIOÐLU, Faruk ÇAÐLA gibi adlar vardı.

Ne var ki, grafik mizahı yansıtan bu Ankara merkezli aylık dergi güçlü kadrosuna karşın ancak bir yıl yaşayabildi ve 12 sayı yayımlandıktan sonra kapandı.

(abdera.com, kameraarkasi.org, kitap.gittigidiyor.com)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 28.07.2009 - 22:41


#18 matahari

matahari

    ...Ney Neva Eyler...

  • Muhabirler
  • 2.440 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Gurup Şurup
  • İlgi Alanları:Kitap,müzik,spor ,kelime ve zeka oyunları...Genel kültür yarışmaları...

Gönderim zamanı 21.04.2009 - 01:19

"Can sıkıntısını, aşk yarasını, karı koca kavgasını, şip şak keser. Her derde devadır, Gırgır da gırgır."


Her cuma günü okuldan çıkışı iple çeker koştura koştura gırgır alırdım...tüm hafta sonu tekrar tekrar okuyarak geçirirdim..Ve gırgırspor ile fırtspor her yıl aralarında futbol maçı düzenlerdi...çoğunlukla da fırtspor kazanırdı ve ben fırt dergisine tilt olurdum...
şahane yıllardı..uzun yıllar gırgır okuyucusu idim...teşekkürler dost ortak...:laughcont:
BİZ ÜÇ KİŞİ YAŞIYORUZ..BEN,KENDİM VE ŞAHSIM..

#19 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 21.04.2009 - 01:45

Duygulandıran paylaşımınız için teşekkür ederim dost matahari3470...
Sevgi/selam.

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 21.04.2009 - 01:46


#20 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 27.04.2009 - 23:27

Gönderilen Resim

Amele Aylık Güldürü Dergisi

İhlas Holding Dergi Grubu'ndan ve gazeteci, yazar, şair Ahmet Sırrı Arvas yönetiminde Eylül 2000 'de çıktı.

Mizah yönetmenliğini aynı zamanda çizer olan Murat Alpay yaptı.
Vehbi Altunçul da çizgi ve yazılarıyla katkıda bulundu.

Belden aşağı mizahtan kaçınan , siyasal ve eğlencelik içeriği olan muhafazakar bir dergi idi.

Uzun ömürlü olamadı, bir yıla yakın çıktıktan sonra 2001'de ekonomik nedenlerle kapandı.

(derleme)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.07.2009 - 14:37






Benzer Konular Daralt

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli