İçerik değiştir



- - - - -

Abdülhamid Han’ın Petrol Haritası


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 5 yanıt verildi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.12.2008 - 01:22


Habire tartışır dururuz ya?Türkiye petrol denizi üzerinde mi?Güneydoğu fokur fokur petrol kaynıyor mu? Türkiye petrol dolu ama yabancılar çıkarmamıza izin vermiyor mu?!

Bütün bu soruların yanıtını biri vermiş zaten... Hem de tam 100 yıl önce. Sultan II. Abdülhamid!

Özelllikle 19. yüzyılın son çeyreğinde, tüm dünyada gündeme gelen ve ne denli önemli olduğu herkesçe kabul edilen petrol araştırmaları için, Abdülhamid Han, olağanüstü çaba harcamış.

Hazırlattığı, ‘tespit haritasında’, Anadolu’nun neredeyse tamamında, yüksek ölçekte petrol rezervi olduğu saptanmış!

Hazine-i Hassa’dan, yani kendi cebinden, parasını ödeyerek yabancı ve yerli mühendislere Musul ve Bağdat havalisiyle, Dicle ve Fırat nehirleri havzasında petrol taraması yaptırdı.

Alman Maden Mühendisi Paul Groskoph ve Habib Necip Efendi’nin başkanlığındaki araştırma birimi, 22 Ekim 1901’de çalışmalarını Abdülhamid Han’a sundu.

Bugüne değin her nedense bir türlü yayınlanmayan bu harita, salt Güneydoğu’nun bilinen noktalarında değil, Hakkari ve Bitlis gibi illerde de petrol bulunabileceğini gösteriyor. Haritayı hazırlayan heyet, Bitlis Suyu denilen çayın kıyısı boyunca, önemli petrol rezervleri saptamış.

Heyet Başkanı Paul Groskoph, petrol noktalarını tek tek tespit ettiklerini aktarırken, izledikleri güzergahı da, ayrıntılı bir biçimde anlatıyor. Petrol havzasını karış karış dolaşan Groskoph, Siirt tarafında ve Dicle Nehri kıyısında zengin petrol rezervleri bulunduğunu vurguluyor.

Güneydoğu Anadolu’nun neredeyse tamamı ve Doğu Anadolu’nun bir bölümünü kapsayan petrol haritası, Diyarbakır, Mardin, Bismil, Hazro Çayı çevresi, Sinan, Batman Çayı çevresi, Dicle Bölgesi, Midyat, Bedran, Tulan, Siirt, Botan Çayı çevresi, Habur, Fındık, Cizre, Bitlis Çayı kıyısı ve Hakkari’de (Çölemerik) çok önemli petrol yatakları bulunduğunu kaydediyor!!

Bu harita sonunda gün yüzüne çıkacak! Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, ‘Osmanlı Döneminde Irak
adlı kitapta haritayı kamuoyuna sunacak.

Şimdi bu kitap yayınlandığında, göreceğiniz 18 Kasım 1902 tarihli bir belge var! Bu belgeye göre; Musul vilayetindeki petrol madenlerinin imtiyazı Hazine-i Hassa’ya veriliyor, hemen sonrasında da Abdulhamid Han bu imtiyazları maliye hazinesine aktarıyor.

Abdulhamid Han’ın tahttan indirilmesi ve İttihatçıların devlete el koyması sonucu, ne harita kalıyor ortalıkta ne de Musul’daki devlet hakları. Ancak 12 Ocak, 1920’de, maliye hazinesine devredilen padişaha ait mallar, tekrar Hazine-i Hassa’ya geri veriliyor. Hanedan üyelerinin uluslararası mahkemelerde sürdürdükleri, Musul’daki mallarını geri alıp Türkiye’ye devretmeleriyle ilgili davalar hala sürüyor. Bu davaların kimini kazandı hanedan üyeleri... Ama türlü çeşitli, tezgahlar yüzünden mahkeme kararları uygulanmıyor bir türlü!

Size son bir not. Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizler Bağdat’ı almak için harcadıkları paranın tam tamına 7 katını Musul’a sahip olmak için harcadılar!

Şimdi, biraz düşünün hele, neden kimileri Güneydoğu’yu cadı kazanı gibi kaynatır da kaynatır... Neden rahat bi soluk aldırmaz Türkiye insanına ki en azından Abdülhamid Han’ın yaptırdığı harita doğru mudur yanlış mı, saptanabilsin!


Star - Aziz Üstel
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#2 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.12.2008 - 01:43

Yıllardır söylenen iddia edilenlerin doğru olduğunu iddia eden bir kitap olacak sanırım.Görmeden bir şey söylenemez ancak eğer gerçekse bu iddiaların doğruluğunu göstermek için jeolog, maden .. mühendisi olduğunu söyleyen hatta haber, tartışma programlarına çıkıp 'araştırdık biz yok öyle bir şey' diyenlerin yüzlerinin ne hale geleceğini merak ediyorum...
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#3 atlantisli

atlantisli

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.241 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atlantis

Gönderim zamanı 25.12.2008 - 05:46

Bu konuda çok şey söylemek mümkün ama inasanın içi acıyor.ona ulu hakan diye hitap eden necip fazılın "ahirette iki ellerim yakanda sultanım.seni tahttan indirmeye gelenleri neden hassa alayının bir tek kıtasına kılıçtan geçirtmedin" feryadının sebebi gün geçtikçe daha da anlaşılıyor.Kimi onun güçlü olduğu halde tahttan inmeye razı olmasını mutasavvuf kişiliğine bağlarken kimi de kan dökmek istemeyişine.ama bir gerçek var ki,birileri ulu hakana doğuda çıkan ermeni isyanını bastırdığı için fransız bir yazarın taktığı kızıl sultan lakabıyla hitab etti durdu senelerce.asıl ben o yüzsüzlerin yüzünü merak ediyorum.abdulhamidin haritasıyla petrol bulamamaları doğal.insanda biraz tarih vicdanı olur.abdulhamid olmasaydı...ya bi de tahttan inmeseydi...

#4 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 25.12.2008 - 13:23

Vatan severlerin değerini ve bu ülke için yaptıklarını satılmış kafaların anlamasını beklemek boş...Güzel paylaşım...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#5 Nevzat.Doganay

Nevzat.Doganay

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 97 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Sensiz seninleyim
  • İlgi Alanları:Şiir, tasavvuf

Gönderim zamanı 26.12.2008 - 03:06

HARİKASINIZ... bEN YAŞLIYIM AMA İNŞALLAH SİZ ÜLKEMİZİ İHYA EDECEKSİNİZ . SAÐOLUN.
Kalmadı sabrım yeter, kalbim kırık perişan
Bir saniye bin asır sensiz geçmiyor zaman.

#6 pikaçu

pikaçu

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.230 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:gurup şurup
  • İlgi Alanları:bıdı bıdı

Gönderim zamanı 30.07.2009 - 12:58

kesinlikle mükemmel bi paylaşım shy çok teşekkür ederim bu bilgileri bilmiyodum tarihi çok severim abdulhamitide ama her zaan açık görüşlüleri kısıtlıyan sultan olarak tanıtıldı!eğer onu anlasalardı ve birazcık saygı duysalardı osmanlı belkide o hale gelmezdi
gerçi tarihte belkile çok
SABIRRRR SABIRRR SABIR........





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli