İçerik değiştir



- - - - -

İslam Dini Akıl Dinimidir?


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 7 yanıt verildi

#1 Nevzat.Doganay

Nevzat.Doganay

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 97 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Sensiz seninleyim
  • İlgi Alanları:Şiir, tasavvuf

Gönderim zamanı 17.12.2008 - 19:03


Kardeşlerim,

İslam dini akıl dinimidir?

"Ona ne şüphe, elbette akıl dinidir" diyorsanız, aklın yolu birmidir?. Eğer öyleyse, dünyadaki bu hercümerç(karmaşa) ne?

Akıl dini değilse neye göre islamı uygulamalıyız? İslamı yaşayanlar ya da yaşamaya çalışanlar aklen hiçbir şey düşünmeden mi yaşıyorlar?

Hülasa islamda aklın kullanıldığı yer neresidir?

Yalnız, kendi akıl ve mantığınızın süzgecinden geçirdiklerinizden değil, bir mesnete (delile) dayalı konuşalım.
Kalmadı sabrım yeter, kalbim kırık perişan
Bir saniye bin asır sensiz geçmiyor zaman.

#2 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 17.12.2008 - 21:23

İslam; Akıllı insanlara seslenen inanç dinidir....
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#3 LiQusha

LiQusha

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 405 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:2wsx
  • İlgi Alanları:yazilim muhendisligi (domain driven design, extreme programming, java EE), muzik(jazz-rock[fusion]), basketbol(oynamayi izlemeye tercih ederim, nba)

Gönderim zamanı 18.12.2008 - 23:43

Öncelikle şunu belirteyim, Nevzat abinin bulunduğu bir mecliste, dini meseleler hakkında konuşmaktan haya ederim. Ama tartışmanın gelişmesine katkıda bulunmak adına, bir kaç soru da ben ilave etmek isiyorum.

"Akıl ile islami meselelere yaklaşmak ya da aklı bir kenara koymak, işte bütün mesele bu" mu yoksa gri tonlar da var mı?
Akla bilgi sağlayan duyularımız ne kadar hassas ve hata yaptıkları durumlar neler? Bilgilerimizi depolayan hafızamıza ne kadar güvenebiliriz?
Muhakeme(mantıklı düşünme, usavurma) yeteneğimiz doğuştan mükemmel mi? Geliştirilmesi gereken yanları ve hatta yanlış çalışan mekanizmaları var mı?

Hülasa, sandığımız kadar akıllı mıyız ve ya bir başka deyişle, aklımız, inandığımız kadar güçlü ve mükemmel bir silah mı?

Bu soruların aşağı yukarı bir bilimsel cevabı mevcut."Aklın islamdaki yeri nedir" sorusuna girdiğimiz oranda bu cevapları konuya dahil edebiliriz.

#4 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 20.12.2008 - 02:06

Ovvv Nevzat amca çok çetrefelli bir konuya giriş yapmışsın.: ) Aslında bu konuyu çeşitli kereler farklı başlıklar altına tartıştık. Fikir olması nedeniyle bir tanesinin link'ini aşağıya veriyorum..

İnançta öncelik Akıl mı ? İman mı ?

İnanç ve akılın ilişkilendirmesi yönünde Nevzat amcanın değimiyle epey bir hercümerç(karmaşa) meydana getirmiştik. : )

Bende konu ile ilgili link'ini verdiğim başlıkta da belirttiğim (Bence insanları inanca yönelten esas olgu maneviyat tır. Manevi boşluğu doldurma ve manevi dayanak bulma ihtiyacıdır..) görüş hakim.

Ancak konuyu derinleştirelim derseniz. İbni Sina - Gazali çekişmesinden başlamak gerekir diye düşünüyorum.. Yani İslam da Rasyonalizm ve Mistisizm bir bağlamda da skolastizm çatışması.

İslam Felsefesinde Mistisizm ve Skolastik düşüncenin baş temsilcisi sayılan İmam Gazali, İslamda rasyonalist akımın baş temsilcileri Farabi ve İbni Sina' yı aklı imanın üstüne koymakla itham etmiştir. çünkü gazaliye göre "Doğru bilginin ancak sezgi ile elde edilebileceğini, aklın ve deneyin doğru bilgiye ulaşmada yanıltıcı olduğunu savunmuş ve bilimsel bilginin, kanıtlanması olanaksız bulunan birtakım varsayımlara dayandığını. Şayet dogmalara körükörüne inanılmasını istiyor diye din eleştiriyorsa, aynı eleştiri bilim içinde yapılabilir." olacağını savunmuştur.

Her kadar rasyonel biri olup skolastik düşünceyi çağ dışı bulsamda bu konuda gazaliciyim sanırım. Din günümüzde ne kadar akıl ve bilimle ilişkilendirilmeye çalışılsada bir çok noktasının akıl çerçevesinde açıklanamayacağından mistik bir olgu olduğunu ve bu paralelde de maneviyata hitap ettiğini düşünüyorum.

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#5 LiQusha

LiQusha

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 405 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:2wsx
  • İlgi Alanları:yazilim muhendisligi (domain driven design, extreme programming, java EE), muzik(jazz-rock[fusion]), basketbol(oynamayi izlemeye tercih ederim, nba)

Gönderim zamanı 20.12.2008 - 22:46

"İslam felsefesi" tabiri ne kadar islamî, belki önce bunu sorgulamak lazım. Felsefecilerin, ilahiyatçıların, oryantalistlerin, sosyologların ve daha nicelerinin yöntemi ve jargonuyla "islam" hakkında konuşabiliriz; verilen linkte görüldüğü üzere burada belirli düzeyde bu gerçekleştirilmiş. Hatta bu başlık özelinde epistemolojiye de girebiliriz. Bütün bunlarda benim için bir mahsur yok. Kaldı ki ben kendim de bilişsel bilim(cognitive science) konularına girdim, çünkü bağlamak istediğim noktalar vardı.

Bütün bunların yanında bir ihtimal daha var. Nevzat abiden bir kaç kere duyduğum bir söz var: Kur'an-ı Kerim'de hitap iki türlüdür, "Ey inananlar" ve kafirlere "Ey insanlar". Yani onun bu soruları ortaya atma nedeni, bir yaşam sitili olan islamı en iyi nasıl yaşarım sorusuna birlikte cevap aramamız olsa gerek. Bir başka deyişle, diğer "insanlar"ın gözündeki "islam"ı konu edinmektense, "Ben Allah'ı seviyorum, Allah'ın da beni sevmesini istiyorum" diyen "inananlar"ın hedef alındığı bir paylaşım için Nevzat abi bu soruyu sordu diye düşünüyorum.

"İnanan" gözüyle bakıldığı zaman, Wale'nin Gazali seçimi kaçınılmazdır ve fakat felsefecilerin gördüğü üzere onu mistik olarak görmeden. Aslında Gazali'yi doğru anlayanlar onu mistisizmden çok intuitionism(sezgicilik) içinde ele alır ki aslında burada kasdedilen "ledünni ilmi"dir ve isterseniz buna kalp gözü gibi konular deyin en basit anlamda. O zaman şu soruyu sormak gerekir, bir müslüman hemen sezgisel(ledünni) bilgiye ulaşabilir mi? Bunun yöntemleri nelerdir?

Bu sorulardan önce akıl sorusu ile yola başlamak, adım adım sezgiye ulaşmakta yarar var. O zaman soruları genişletelim:

"Ben Allah'ı seviyorum, Allah'ın da beni sevmesini istiyorum" diyen insana hangi kaynaklar rehberlik etmeli ve ya hangi akıl ona yol göstermeli? Örneğin kendi aklı mı , Prof. Zekeriya Beyaz'ın mı, Gazali'nin mi ve ya batılı objektif! bir oryantalist aklı mı? Peygamber(s.a.v)'in yaşadığı asr-ı saadet'te İbn-i Sina, Yaşar Nuri ve ya Gazali'nin aklı var mıydı?

Tekrar başa dönelim ve özetleyelim, "Ben Allah'ı seviyorum, Allah'ın da beni sevmesini istiyorum" diyen insan yola nasıl çıkar, akıl bunun neresindedir?

#6 Sytk

Sytk

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 28 Mesaj

Gönderim zamanı 03.01.2009 - 12:54

islam SEÇER BÜÜTN PROFESÖRLER aklı basıdna olan cunku ıslamın doıgrulugu cok acı kve secıktır

#7 LAZRAİL

LAZRAİL

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 85 Mesaj

Gönderim zamanı 09.02.2009 - 13:47

islam kesinlikle akıl dinidir ve islamiyetin dünyada çözemeyeceği hiç bir konu ve açıklık veremeyeceği hiç bir şey yoktur ancak insanlardaki yorumlama ve mantık yeteneği farklı olduğundan insanlar konuları önceden içinde bulunduğu durumlarla beraber önyargılı olarak yaklaşarak ancak kendi bulmak istediği cevabı bulur bu onun için doğru bir cevapdır. kimisi ise gerçekten öğrenmek ve gerçeği bulmak için araştırır işte bu kişinin bulduğu sonuç doğrudur önemli olan her şeyi doğru şekilde düşünmek ve incelemektir bunların sonucunda gerçek olana yani islamın anlattıklarrına ulaşacağımıza eminim

#8 lena

lena

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 105 Mesaj

Gönderim zamanı 09.02.2009 - 13:57

Hollandalı genç arkıyolok islamın anlattığı ad kavimini irem şehrini 12 metre kumların altında buldu, yakında bu kavimin dev insanlarının iskeletlerine de ulaşırlar işte tanrının gücü koskoca devleri ve şehirini kumların altında bırakıcak teknolojisi.





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli