İçerik değiştir



- - - - -

Akaryakıtınızı Gece Alın


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 7 yanıt verildi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 30.11.2008 - 18:40


Araç sahiplerinin akaryakıt almadan önce, istasyonda bulundurulması gereken ölçü kabı ile pompanın litre kontrolünü yapabileceği bildirildi.

EPDK'nın lisans izni verdiği petrol istasyonlarında, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılan rutin ölçü denetimlerinin yanı sıra tüketici de denetimde bulunabiliyor.

ALDIÐINIZ AKARYAKITI KENDİNİZ ÖLÇEBİLİRSİNİZ

Çoğu araç sahibi tarafından bilinmediği belirtilen uygulama da, istasyonlarda zorunlu olarak bulundurulan ölçek, pompadaki litrenin doğruluğunu kesinleştirmek amacıyla, tüketici tarafından kullanılabiliyor.

Genellikle 5-10 litrelik şeklinde bulundurulan ölçek kaplarına konulan akaryakıtın litresi ile pompadaki litrenin tutmaması durumunda ise pompadaki ''brodi ölçeği'' ayarı ile oynandığı ortaya çıkıyor.

Günlük 15 bin litre akaryakıt satan bir istasyonun, brodi ölçeği ayarında yapılan oynama sonrası yüzde 3 kayıpla, litresi 2,5 YTL'den sattığı akaryakıttan ayda yaklaşık 30 bin YTL haksız kazanç elde ettiği belirtiliyor.

Ölçeğe konulan akaryakıtın litresinin ölçekteki yoğunluk payı çizgisinin altında çıkması durumunda, tüketici hakkını aramak amacıyla Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabiliyor.

Adana Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Remzi Özdoğan, petrol istasyonlarının EPDK tarafından verilen lisans gereği, uymak zorunda oldukları çok sayıda kural olduğunu söyledi.

Ölçü ve Ayarlar Şube Müdürlüğüne bağlı ekiplerin akaryakıt istasyonlarında sürekli olarak litre denetimleri yaptığını belirten Özdoğan, tüketicilerden ise pompa litresinden şüphelendikleri istasyonlar hakkında şikayetçi olmalarını istedi. Özdoğan, litrede oynama yapan istasyonlara çeşitli cezalar uygulandığını da bildirdi.

''AKARYAKITI GECE ALIN''

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Aydın da, güneşe ve sıcağa maruz kalan akaryakıtın genişleyerek 100 litrede 2 litre kayıp ortaya çıkabileceğini belirtti.

Bir araca alınan akaryakıtın yıl bazında değerlendirildiğinde litre kayıplarının daha da önem kazandığını ifade eden Aydın, ''Araç sahipleri de tıpkı petrol istasyonlarının rafinerilerden yaptığı gibi akaryakıtını sıcağın olmadığı gece almalı. Soğuk havada alınan akaryakıtta kayıp yaşanmaz'' dedi.

AA

Bu mesaj shy tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 30.11.2008 - 18:42

DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#2 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 30.11.2008 - 18:42

Times Money dergisi, benzin harcamalarından kısmanın 10 yolunu gösteriyor:

1. Size en ucuz gelecek benzin istasyonunu bulun. Yaşadığınız şehirdeki benzin istasyonlarındaki değişik ücretler hakkında fikir edinin. Arkadaşlarınızın tercihleri, internet ya da sadece günlük güzergâhınızda bulunan başka istasyonlar size bu konuda yardımcı olabilir.

2. Lastiklerinizi iyi şişirtin. Unutmayın, az şişirilmiş lastikler gereğinden daha fazla direnç ve sürtünmeye neden olduğundan, daha da fazla benzin harcatıyor.

3. Fazla kiloları atın. Arabanızdaki her 50 kg fazlalık, benzin tüketimini yüzde 2 oranında arttırıyor. Bırakın sürekli arabanızda taşıdığınız gereksiz yükler evinizde kalsın.

4. Rüzgârla yarışmayın. Bisikletinizi ve diğer yüklerinizi taşımak için arabanızın çatısına ya da arkasına eklettiğiniz aletler, rüzgâra karşı daha fazla sürtünmeye neden oluyor ve siz zararlı çıkıyorsunuz.

5. Klimayı kapatın. Klimanızın açık olduğu zamanlarda yüzde 10 daha fazla benzin tükettiğinizin farkında mısınız? Öyleyse, sıcaktan çok şikâyetçi olmadığınız günlerde, klima yerine pencerelerinizi açın.

6. Hız sınırlarını aşmayın. Ne kadar hızlı giderseniz, o kadar daha fazla benzin harcayacaksınız.

7. Arabanızın yağını değiştirin. Temiz yağ arabanızın motorundaki sürtünmeyi azaltarak, benzin tasarrufunuzda size yardımcı olur.

8. Sakin bir sürücü olun. Ani hız değişimlerinin, cebinizde de ani değişimlere neden olduğunu biliyor musunuz?

9. Bozuk yollardan kaçının. Çakıl taşlı, asfaltı kırılmış yollar, arabanızın boyasına verdiği zararın yanında benzin tüketimini de yüzde 30 oranında arttırıyor.

10. Arabanızı daha az kullanın. Sıradan bir yol gibi görünse de, kısa mesafeler için hem egzersiz yapıp, hem de cebinizi sevindirmeniz mümkün.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#3 deryadeniz

deryadeniz

    çözmeye çalışma beni...

  • Dokunulmazlar
  • 4.502 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:bedeni AnKaRa'da ruhu nerde Allah bilir!!!

Gönderim zamanı 30.11.2008 - 18:55

bu ne ya fazla kilonun zararları burada da mı karşıma çıkacaktı. :mad1: kilolusun diye araç extra benzin yakıyomuş.abartmışlardır
DeRyOş.!!

#4 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 07.01.2009 - 23:33

sıcakken gündüz benzin almayın gece alın denmiş.. gece alcaz 2 gün araba sıcakta yatacak mesela o zaman kayıp yok olmuyor mu acaba bilemedim ben şimdi..

#5 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 07.01.2009 - 23:34

bu ne ya fazla kilonun zararları burada da mı karşıma çıkacaktı. :) kilolusun diye araç extra benzin yakıyomuş.abartmışlardır


araçtaki yük arttıkça benzin sarfiyatı da artar.. o yüzden çok kilolu arkadaşlar yerine sıska diye tabir ettiğimiz arkadaşları araçlara bindirirsek benzinden tasarruf yapmış oluruz. :D

#6 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 08.01.2009 - 16:02

fazla kilo derken senin kilolarından ya da birinin kilolarından bahsetmiyor deryoş
mesela bazıları kış lastiklerini yaz boyu bagajda tasır o yüktür
bazıları buzdolabı koydurur o yüktür
benim gibiler acil durumlar için ameliyat yapabilecek malzeme bulundururlar o yüktür :)
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#7 carpediem

carpediem

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 43 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir-Antalya-Manisa-İzmir
  • İlgi Alanları:İngilizce,Elektronik,Otomobil...Varyasyonlar çoğaltılabilir..

Gönderim zamanı 21.01.2009 - 03:42

Bi de mesela ağırlığa göre dağılım yapmak war..benzer kiloda olanları yanlara alıp,aracın dengede durmasını sağlamak gibi, sözde o da tasarruf yapıomuş *uhuhu

#8 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 22.08.2010 - 15:22


Benzin alırken pompalara dikkat


Pompalarda eksik ve hatalı ölçüm

Sanayi Bakanlığı tarafından son 1.5 yılda yapılan denetimlerde toplam bin 514 akaryakıt istasyonunda benzin, mazot ve LPG
pompalarının eksik ve hatalı ölçüm yaptığı tespit edildi


Akaryakıt istasyonlarında pompaların hatalı çalıştığı ve eksik dolum yapıldığı kuşkuları artarken, bu yılın 7 aylık döneminde 91 bin 342 kişi Sanayi Bakanlığı’na şikayette Bulundu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, akaryakıt istasyonlarında denetim yapmak üzere bu yıl devreye alınan mobil araçlarla gerçekleştirilen denetim sonuçları hakkında bilgi verdi. Geçen yıl Bakanlığına bağlı birimlerin akaryakıt istasyonlarında 95 bin 573 pompada ani denetim yaptığını belirten Ergün, 67 bin 902 pompayla ilgili de şikayet üzerine denetim
yaptıklarını bildirdi.

ŞİKAYETLERDE CİDDİ ARTIŞ
Bakan Ergün, yapılan denetimler sonucu 2009 yılında 903 işyerinde damgası kopmuş, ‘nizami hata payları dışında çalışan’ ölçü aletleri kullanıldığının saptandığını ve bunlara toplam 8.3 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı. Ergün, bu yılın 7 aylık döneminde ise 60 bin 569 akaryakıt pompasında ani denetim yapıldığını, vatandaştan da yüzde 35’lik artışla 91 bin 342 adet şikayet aldıklarını bildirdi. Ergün, ani denetim ve şikayet üzerine yapılan
denetimler sonucunda 611 akaryakıt istasyonundaki pompaların eksik ve hatalı ölçüm yaptığının tespit edildiğini belirterek, bu istasyonlara toplam 7.9 milyon lira ceza uygulandığını bildirdi. Böylece yaklaşık 1.5 yıllık süredeki denetimlerde bin 514 istasyondaki akaryakıt ve LPG pompalarının hatalı dolum yaptığı tespit edildi. Ergün, denetimlerin artacağı uyarısında da bulundu.

KAÇAKMARKET AZALDI
Sanayi Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile birlikte ulusal marker denetimi de yapıyor. Ergün’ün verdiği bilgilere göre, geçen yıl 10 bin 563 akaryakıt ve LPG istasyonunda yapılan ulusal marker ve lisans denetimlerinde 13 istasyon lisansı olmadığı için, 43 akaryakıt pompasında da ulusal marker oranı geçersiz çıktığı için istasyonlar mühürlendi.

Habertürk



DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli