İçerik değiştir



- - - - -

Nihayet İlik Bankasına Kavuşuyoruz..


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 4 yanıt verildi

#1 dokuzharf

dokuzharf

    ...

  • Kurucular
  • 19.758 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir

Gönderim zamanı 12.10.2008 - 22:31


Gönderilen Resim


Sağlık Bakanlığı, "Türk-Kök" projesi kapsamında ilik bankası kuruyor. Türkiye'de ilik bekleyen 12 bin hastanın umudunu bağladığı ulusal kemik iliği ve hücre bankasında, tüm donörlerin bilgileri toplanacak. Akraba dışı donörden gelecek kemik iliğine ihtiyacı olan ve zamanla yarışan hastaların umutla beklediği bankada, kemik iliği nakli için donör kazanım sistemi kurulacak.
Kaydedilen bilgilerden yapılan taramalarla alıcılarla donörler karşılaştırılarak uygun olanlar hastaya nakledilecek. Ankara Onkoloji Hastanesi'nin kolej binasında hizmet vermesi planlanan bankanın altyapı çalışmaları tamamlandı.

KEMİK İLİÐİ SON ŞANSLARI

Kemoterapi ve radyoterapiden sonuç alamayan hastaların son şansı ilik nakli. 6'da 6 uyum zorunluluğu olan uygun dokunun aile içinden bulunması ihtimali yüzde 25-30. Aile dışı ilik naklinde ise bu şans 20 binde 1. Türkiye'de yılda 4 bin kişiye ilik nakli yapılması gerekiyor. Oysa yapılan nakil sayısı sadece 800. Çaresiz 12 bin kişi kemik iliği bekliyor, nakil listelerine adını yazdırıp müjdeli bir haber umudunu taşıyan hasta sayısı ise 5 bin. Uygun ilik beklerken yaşamını yitirenlerin çoğu ise çocuk.
300 bin kişi kaydedilecek
Yaklaşık 300 bin kişinin kaydedilmesi planlanan Türk-Kök'te, Kordon Kanı Bilgi Bankası oluşturulacak. Doğum yapmış annelerin plasentalarından elde edilen kök hücreler kemik iliğini destekleyecek. Bu hücreler sınıflandırılacak ve saklanacak. Doku grupları uyanlara bu hücreler nakledilecek. Yani Türk-Kök'te hem kordon kanındaki hücreler kullanılacak hem de canlı donörlerdeki kanlardan elde edilecek hücreler kullanılacak.

Kaynak : Haber7

Değişiklikler Kaydedildi...

#2 dokuzharf

dokuzharf

    ...

  • Kurucular
  • 19.758 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir

Gönderim zamanı 12.10.2008 - 22:33

Peki biz ne yapabiliriz bunun için ?
İlik Bankasına gidip "bende size yardım etmek istiyorum" demek yeterli mi ?

Değişiklikler Kaydedildi...

#3 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 13.10.2008 - 17:26

Hayırlı olsun...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#4 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 15.10.2008 - 10:05

bildigim kadarıyla istanbul üniversitesine baglı bir kemik iligi bankası var
dünya kemik iliği bankasıyla beraber çalısan
ihtiyacı karsılamada yetersiz kalıyor tabi
kordon kanı depolanmasında kullanılan yöntemlerin artık türkiyede olması saglık acısından çok iyi bir gelişme
pek çok kan orjinli hastalıgın son umudu kemik iligi nakilleri
kemik iliği naklinde öncelik otolog transfüzyondür
verdiginiz bir tüp kanla dna profiliniz çıkarılır ve gönüllü bağışcı listesine alınabilirsiniz
yeni sistemleri nedir bilmiyorum ama doku tiplendirmeniz biriyle uyusursa bu genelde aile içinde daha yüksek oranlarda oluyor, diyaliz benzeri trombosit de alınan kan merkezlerinde kullanılan makinalar aracılıgıyla lipidaferez ya da dali yapar gibi kanınızdan iligi ayırıp ihtiyacı olana naklediyorlar yapana zor yapılana kan transfüzyonu kadar kolay bir uygulama
ama hazırlık asaması oldukca mesakkatli, hastanın iligi redetme durumunda anaflaksi görülebiliyor.
kordon kanının saklanması ne anneye ne bebege zarar vermez plasentadan alınır kan çünkü ama kan hastası birinin hayatını kurtarabilir.
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#5 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 21.10.2008 - 14:37

Lösemi hastalarına yeni bir umut doğdu. İngiltere Newcastle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Karim Nayernia, herhangi bir bozukluğun olmadığı sperm hücresinden, kemik iliği ve kan hücreleri oluşturabileceklerini söyledi. Prof. Dr. Nayernia, çalışmanın çok yeni olduğunu belirterek "Gelecekte de bu yöntemi iyi uyguladığımız zaman lösemi hastalarına kemik iliği için bağışçı ya da donör bulunmasına gerek kalmayacak" dedi.

İngiltere Newcastle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Karim Nayernia, ANKA'ya yaptığı açıklamada, hastanın sperm hücresinde herhangi bir bozukluk olmadığı takdirde, sperm hücresini kemik iliği ya da kan hücrelerine dönüştürebileceklerini söyledi. Henüz çalışmanın çok başında olduklarını ifade eden Prof. Dr. Nayernia, şunları söyledi:

"Kanserde bildiğiniz üzere bir genetik bozukluk var. Örneğin lösemide bozukluk kan hücresinde. Sperm hücresinde bir bozukluk yok. Burada eğer sperm hücresi iyiyse, hiçbir genetik bozukluk yoksa biz bu sperm hücresini alıyoruz. Başka bir ortamda bunu kültürlüyoruz ve daha sonra bunu lösemi hastalarında kan hücreleri haline getirip kemik iliği transplantasyonunda kullanabiliyoruz. Gelecekte de bu yöntemi iyi uyguladığımız zaman lösemi hastalarına kemik iliği için bağışçı ya da donör bulunmasına gerek kalmayacak. Hastanın sperm hücresini alacağız, bu hastanın sperm hücresini kullanarak mesela kemik iliğine ya da kan hücrelerine dönüştüreceğiz ve bu hastaları tedavi edeceğiz. Çok yeni bir çalışma."

EN GENÇ KALAN HÜCRELER SPERM HÜCRELERİ

Prof. Dr. Nayernia çalışma sırasında sperm hücrelerinin çok uzun sürede yaşlandığını da fark ettiklerini söyleyerek "İnsan vücudundaki diğer hücreler, yani sperm hücreleri dışındaki diğer hücreler yaşlanıyor ve bu yaşlanma oldukça hızlı gerçekleşiyor. Ama sperm hücresinde yaşlanma bu kadar hızlı değil, yani sperm hücresi geç yaşlanıyor" dedi. Prof. Dr. Nayernia şöyle devam etti:

"Erkeklerin sperm hücrelerinin yaşlanması oldukça uzun bir süre alıyor. Örneğin 15-16 yaşındaki bir erkeğin kemik iliği hücresine ya da kalp hücrelerine baktığımız zaman aynı yaş grubundaki erkeğin sperm hücrelerinin diğerlerinden daha genç olduğunu görüyoruz. Yani sperm hücresi yaşlanmıyor ya da genç yaşlanıyor. Bunun nedeni de şu: sperm hücresinde genetik materyal transferi gerçekleşiyor, yani sperm hücresi bir kişinin genetik özelliklerini taşıyor ve diğer nesillere aktarmaktan sorumlu. Ama diğer hücreler bundan sorumlu değil. İşte bu genetik materyal nedeniyle sperm hücresi gerçekten yaşlanması oldukça uzun zaman alan bir hücre. Mesela burada bir hastada sperm hücresinden ürettiğimiz bir kalp hücresi o hastanın normal kalp hücrelerinden de daha genç oluyor."
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli