İçerik değiştir



Geçmişten Günümüze Anadolu'da Bira" Sergisi


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 13.11.2005 - 23:25


Gönderilen Resim

Tarih Vakfı ve Efes Pilsen işbirliğiyle, 9 Kasım'da Darphane'de 'Efes Pilsen ile Biranın Sergisi' açılıyor. 14 Kasım'a kadar gezilebilecek olan Bira Sergisi daha sonra Türkiye'nin çeşitli illerini dolaşacak.

Türkiye'de çağdaş bir tarih bilincinin yerleşmesi için yıllardır önemli adımlar atan Tarih Vakfı, tarihe farklı bir bakış açısıyla yaklaşan çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda bugüne dek çeşitli bankaların, holdinglerin ve resmi kurumların tarihleri konusunda birçok çalışma yapan Tarih Vakfı, 1999 yılında da Efes Pilsen'le birlikte 'Geçmişten Günümüze Anadolu'da Bira ve Efes Pilsen' projesini başlatmıştı. Hem Türkiye topraklarında binlerce yıldır varlığını koruyan biranın, hem de kurum tarihinin ele alındığı bu geniş kapsamlı proje, bu sergi aracılığıyla halkla buluşuyor.

Sergi, 9 Kasım tarihinden itibaren Topkapı Sarayı Darphane-i Amire Binaları'nda, 3.1 ve 3.3 numaralı odalarda ziyarete açılıyor. Türkiye'nin ilk bira sergisi olma özelliğini de taşıyan gezici sergi, biranın binlerce yıldır ekmekten bozaya, arpadan şerbetçiotuna yayılan hikayesini ilden ile taşıyacak.

Gezici sergi, 14 Kasım'a kadar 10:00-18:30 saatleri arasında Darphane'de ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Sergi daha sonra Konya, Adana, Ankara, Antalya, İzmir ve Çanakkale'ye gidecek.

13 ayrı modülde tasarlanan ve özgün bir sunumla ziyarete açılacak olan sergide bira üretimi, bira tipleri, Antik çağlardan başlayarak bira tarihi ve kökenleri, Avrupa ve Türkiye'de bira ve kurum tarihi konuları çok geniş ve özel bir arşivle anlatılıyor.

Sergi, bira ve kurumu anlatan kısa filmler, orijinal malzemeler, replika üretimler, fotoğraflar ve çizimlerden oluşuyor.

Sergi, Tarih Vakfı ve Efes Pilsen'in birlikte yürüttüğü 'Geçmişten Günümüze Anadolu'da Bira ve Efes Pilsen' projesi kapsamında hazırlanan kitap kaynak alınarak hayata geçirildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Eren tarafından yazılan 'Geçmişten Günümüze Anadolu’da Bira' isimli bu kitap da ilk kez serginin açılış gecesinde tanıtılacak.

Biranın 10 bin yıllık tarihi
Çok eski tarihlerden bu yana eğlence ve şölenlerin vazgeçilmez içeceği olan biranın yaklaşık 8-10 bin yıllık bir geçmişi vardır. Arkeoloji uzmanlarının genel kanısı, biranın Mezopotamya'dan yayıldığı yönünde. Nitekim Sümer, Hitit, Babil ve eski Mısır kaynaklarında bira önemli bir yer tutuyor.

Sergi takvimi

# İstanbul 9 Kasım Darphane-i Amire

# Konya 20 Kasım Rixos Hotel

# Adana 23 Kasım Adana Hilton

# İstanbul 24 Kasım Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

# Ankara 2 Aralık Ankara Hilton

# Antalya 6 Aralık The Marmara Hotel

# İzmir 9 Aralık İzmir Hilton

# Çanakkale 16 Aralık Kolin Otel


Ayrıntılı bilgi için:

www.tarihvakfi.org.tr

kaynak : e-kolay, 09.11.2005

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry






Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli