İçerik değiştir



- - - - -

Erkeksen, Kadın Ol


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 9 yanıt verildi

#1 rengarenk

rengarenk

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 101 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • İlgi Alanları:ekmek,barış,özgürlük

Gönderim zamanı 30.09.2008 - 15:15


Erkeksen,Kadın Ol

--------------------------------------------------------------------------------

İnsan hayatında,düğün olarak algılanan üç önemli yaşanmışlık var.Doğum,evlilik,ölüm.Her ne kadar,ölüme düğün demek bir çelişki gibi görünse de,ölümü yeniden doğum anlamında algıladığımızda,kavram yerine oturmuş oluyor.

Üç düğünün,insanı nerelerden alıp,nerelere götüreceğini,üç serüveni kurgulayandan başka kim bilebilir ki? Benim,yaşadıktan sonra bildiğim,ikinci düğünden sonrakileri,şaşkınlıkla karşıladığımı,bu şaşkınlığın,Türkiye gerçeği olduğunu,üzülerek öğrenmiş bulunmaktayım.


Kendi köyüme 25 sene önce gitmiş ve bunu utanarak söylemiş biri olarak,ikinci düğünle hayatımı birleştirdiğim,sevdiğim insanın memleketine üç kere gitmişliğimi de itiraf edeyim.Evliliğimizin altıncı ayında,Konya’nın yollarına düştük.

Köy evleri kerpiç ve yığma tuğladan.Genellikle tek katlı ama olabildiğince geniş ve uzun.Bu geniş ve uzun yapıya alabildiğince oda sığdırılmış.Yeni damat olmanın verdiği ayrıcalığını,gösterilen izzet-i ikramda görebiliyordum.Tüm bakışlar üzerimde yoğunlaşırken,ayaklarımdan saçlarıma kadar dikkatlice süzüldüğümün farkındaydım.

İlk akşamımda,sofra muazzam şekilde donatılmıştı.Hoş sohbet eşliğinde yenilenler yenildi.Lakin,yenilenleri yemeyenler,daha doğrusu yiyemeyenler,çok yaşlılar hariç her yaş grubuna ait bayanlardı.Tüm yemek boyunca,sofraya hizmet amacıyla pervane oldular etrafımızda.Büyüklerin olduğu kadar,hatta onlardan daha çok,10,15 yaş aralığındaki çocukların isteklerinin ardı arkası kesilmiyordu.Su dolu sürahi yanı başında durduğu halde,sürahideki suyun bardağa boşaltılması işi,ayrımsız tüm erkeklere zor gelmiş olmalı ki,bu hizmeti bile,bayanlardan yerine getirmelerini istemekte bir mahzur görmüyorlardı.Enteresan ve tuhaftır,10,15 yaş grubundaki çocukların bu tür istekleri,bayanlar tarafından yerine getirilirken,büyüklerinin yüzlerindeki memnuniyet verici ifadeyi,hangi ruh bilim dalı açılayacak merak ediyordum.Yemek,hizmet eden ve edilenlerin karşılıklı memnuniyetleri şeklinde sürüp gitti,ben hariç.Büyüklerimden müsaade isteyip,bahçe çeşmesine ellerimi yıkamak için istediğim izini takiben,yaşça benden küçükler,benimle birlikte ayağa kalktılar.Bahçedeki çeşmeye yola koyulurken,dirseğinden göğsüne kıvırdığı kolunun üstündeki havlu,diğer elinde ibrik olan,benden yaşça küçük bayan yanımda bitiverdi.Çeşme suyunun akmadığını söyleyerek bahçeye kadar bana eşlik etti.
Odaya döndüğümde,yemeklerini yeni bitiren 10-15 yaş aralığındaki çocuklar sofradan kalkmak üzereydi.Yemek boyunca yaşadığım şaşkınlığı üzerimden henüz atamamışken,çocuklara da,havlu ve ibrik hizmeti verildi.Hem de,kendilerinden kat kat büyük yaşa sahip bayanlar tarafından.Çay faslında da değişen bir şey olmamıştı.Mutfağa gidip gelen,oturduktan sonra,”bana su getir” deme keyfiyetinde bulunmaktan adeta haz alıyor.

Yeni damat olarak,Konya’ya yaptığım ilk ziyarette yaşadıklarım,bazılarına normal gelebilir.Ben normal karşılamıyorum.Henüz çocuk yaşta,bayanlar üzerinde dominant(baskın) bir kişiliğe büründürülen bu çocukların,evlendiklerinde,eşl erine yaşatacağı yaşantıyı tahmin etmek hiç de zor olmasa gerek.Bunu,gelenek ve görenekle açıklamaya çalışmak,safdilikle eş anlamlı.Küçüklükten böyle yetiştirilen erkek,yaşamı boyunca,eşinin yaptığı hangi işin ucundan tutabilir,eşiyle ne tür paylaşım birlikteliğinde bulunabilir? Büyük kentlerde,aile babası diye tabir edilen canavarların çocukluklarını gördüm.Steven Spıelberg'in,Jurassıc park'ı çekmek için o kadar bütçe harcamasına,mekan,dekor aramasına hiç gerek yoktu!

Evinizin temizliği için hizmetli bayan tutun.Bu hizmetliye yemek yapacağını da söyleyin.Bu hizmetli bayana,çocuklara bakacağını da söyleyin.Bu çocukların içinde bebek olan varsa ona bakacağını da söyleyin.Bu bayana,çocukları okula götürmesini ve çıkışta almasını da(servise vereceğiniz paranın karşılığında istenilen hizmettir bu) söyleyin.Bu bayana alışverişe çıkmasını da söyleyin.Bu bayana,merdiven silmesini de söyleyin.Bu bayana bir de sigorta yapıp,düzenli olarak primlerini ödemek zorundasınız.Bunu da siz ona değil,o hizmetli bayan size söyleyecektir.Gördünüz değil mi! Bu işleri eşiniz bedavaya yapıyor.Bu hizmetli bayana,bu hizmetleri karşılığında vereceğiniz para,eşiniz sayesinde bütçenizden çıkmıyor.Gel görelim ki,maaş olarak eşlerimize dönen bir para da yok ortalıkta.

Hani erkekler derler ya, "yok, hanım çalışmıyor, evde". Öyle mi gerçekten? Çalışmıyor dediği hanım biraz önce anlattığım bütün işleri yapıyor. Ama işi daha zor, çünkü çalıştığı halde, çalıştığı düşünülmüyor. Onu bırakın, maaş alamıyor, sigortasız yaşıyor, paranın dolaşımına dahil olmuyor. Emek harcıyor, ama emeğin karşılığı olan paraya dokunamıyor.

Daha da vahimi kadının görünmez emeği, piyasanın görünmez eli çalışsın diye işçi yetiştiriyor, tüketici yetiştiriyor, ücretlilerin üstünü başını temizliyor, işçiyi doyurup yeniliyor, hasta olunca bakıyor, yani ekonomi denilen şeyi sürekli tamir ediyor, yaratıyor.




Şimdi,elimizi vicdanımıza koyup kendimizle yüzleşelim.Konya ziyaretinde verdiğim,kırsal aile örneğindeki baskıcı,feodal erkek egemen yapıyı,kent aile yaşamımızda geçerli kılıyormuyuz? Şayet cevabımız “evet” ise,Konya veya benzeri yerlerde,yaşadığımız bir çocukluğunuz saklıdır.O saklı çocuklukla yüzleşelim ve hayatlarımızı birleştirip paylaştığımız kadınlarımıza hak ettikleri değeri verelim.Daha doğrusu,bu değeri,kendilerinin kazanmaları için,kadınlarımızın başını kuma gömme gayretinden vazgeçelim.İşe,erkek çocuklarımızı birer canavar olarak yetiştirmekten kaçınmakla başlayabiliriz,ne dersiniz?

"Varlığım,Ben Olmayanın Varlığına Armağan Olsun."

#2 ecehan

ecehan

    çok da fifi *böö

  • Dokunulmazlar
  • 13.431 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:gündüz Paris, gece Londra falan

Gönderim zamanı 30.09.2008 - 15:53

çok güzel anlatmışsın derim
Gönderilen Resim asaletini sevdiğim

#3 epru'

epru'

    coupling uk gacısı

  • Üyeler
  • 6.579 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan

Gönderim zamanı 30.09.2008 - 16:43

gerçekten güzel yazmış ve anlatmışsın.

muhabir yapsınlar seni bre *gla ben atılmayı bekliorum ::

#4 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 30.09.2008 - 21:59

Tabii Konya nın her yeri aynı değildir belki ama öle gecenin bir yarısı bi ibrikle ki bu gelen damat ta olsa bi genç kızı bi erkekle öle kolay kolay dışarı göndermezler.O ibriği mutlaka o evde ki genç erkeklerden biri taşır.Yani böyle bir şeyi fantezilerinde yaşıyorsundur da bizim oralarda pek anlatma sonra başına bi iş gelir...

Sonra Konya değil anadolunun bir çok yerinde erkeklere servisi bayanlar yapmaz.Çay tepsisi olsun yere sofra sermek olsun o sofrayı kaldırmak olsun her işle genç erkekler ilgilenir.

ÖLe erkeklere kadınlar servis yapacak bi de önünden geçerken iki de dönselermiş tam olurmuş
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#5 BAKIMSIZ DEVE

BAKIMSIZ DEVE

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 489 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.10.2008 - 18:13

Anlatımı akıcı, kısa cümlelerle hedefe yönelen güzel bir yazı tebrik ederim. Fakat bunu sadece bir şehir ile bağdaştırmak ve o şehirdeki herkes için genelleme yapmak bana tuhaf geldi (gerçi bir insanın dünyası, gördüğü kadarı olmamalıdır diye de düşünüyorum). Elbet çeşitli şehirlerde bu tarz bir yaşam ve yaklaşımla da karşılaşabilir insan. Ama bu yaklaşım heryerde aynı şekilde değildir muhtemelen olan yerde vardır olmayan yerde vardır.

Ben daha çok kadınların bu sorunlarını daha realist şekilde ele alınan yazılar daha çok ilgimi çekiyor ama " shy'ın "Tabii Konya nın her yeri aynı değildir..." " sözüne de tamamen katılıyorum.

Sonuç olarak emeğine sağlık tebrikler.

#6 rengarenk

rengarenk

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 101 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • İlgi Alanları:ekmek,barış,özgürlük

Gönderim zamanı 01.10.2008 - 20:53

İlgi alakanıza ve yorumla teşekkür ederim.Ehemmiyetle belirtmek isterim ki,Konya'da geçen bu anım,hayal ürünü değil,yaşanmış,tanık olunmuş bir anıdır.Amacım,Konya ve kadınlarını hakir görmek,göstermek değil,asla olamaz da.Kadın haklarının yılmaz savunucusu olan birisinin,böyle bir şeyi aklının ucundan bile geçirmesi düşünülemez.

Halen bile,bir sofra kurulmadan önce benim yardımlarım tuhaf karşılanıyor.Elbette yöresel değişlilklikler gösteren erkek egemen yapı,benim yazımda yaşadıklarımı değiştirmez.Ülkemizin çoğu bölgesinde,hatta şehirlerimizde,gerek ev yaşamında,gerekse iş yaşamında uygulanan cinsiyet ayrımcılığı ve erkek baskısı gerçeğini görmezden gelemeyiz.Belki bir çoğumuz bu baskıyı,kız kardeşimize,kız yeğenimize,ablamıza...velhasıl kadın olan yakınlarımıza yapıyoruzdur.

Yazımda da belirttiğim gibi,erkek çocuklarımıza küçüklüklerinden itibaren,kız çocuklarımızdan üstün oldukları yönündeki söz ve davranışlardan kaçınarak vereceğimiz eğitim ve öğretim,toplumumuza hakim olan erkek egemen yapıyı yıkacaktır.





Sevgiler

"Varlığım,Ben Olmayanın Varlığına Armağan Olsun."

#7 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 03.10.2008 - 23:43

bide bana dominant derler :/

çocukların sömürülmesine ihmaline sehirlerde reklamlarda oynatarak diger yerlerde çalıstırarak biz izin veriyoruz

yeni damatsınız diye size ikramda kusur etmemeye çalısmıslar bence
ya da siz gözünüzde biraz abartmışsınız

eşinizin memleketine gittiginiz kadar biraz da kendi memleketinize gidip gelenek göreneklerinizi inceleyin
bu kadar şasırmazsınız

ve herseyden önce yerinizden kalkıp eşinize bulaşıkları yıkamasında yardım edin; igneyi kendimize öyle değil mi...
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#8 rengarenk

rengarenk

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 101 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • İlgi Alanları:ekmek,barış,özgürlük

Gönderim zamanı 04.10.2008 - 14:33

Sevgili Alinda,




Bu tür bir yazı yazan kişinin,eşiyle iş paylaşaımında bulunmaması düşünülemez bile.İkramda kusur etmemek ayrı,erkek egemenliğinin kadınlar üzerinde demoklesin kılıcı gibi sallanması ayrı.Elbette,gelenek ve göreneklerin icabetinden dolayı ikramda,hizmette kusur edilmemiştir,bu da takdir edilir.Sanırım konunun anafikrini sık sık hatırlatmam gerekecek.Evlendikten sonra kadınköylü oldum.Kendi memleketime bir,eşimin memleketine üç kere gittim.Konu bana yapılan veya yapılmayan hizmet değil.Konu,erkek egemen zihniyetin,kadınları küçüklükten itibaren baskılaması,dış dünyayla ilişkilerini kesmesi,kadını sadece çocuk doğuran,yemek,temizlik yapan birisi olarak görmesinden,buna karşılık mücadelenin,erkek çocukların eğitim ve öğretiminde,bu baskıcı yapıyı çağrıştıran söz ve davranışlarından kaçınılmasından başlanılması gerektiğinin vurgulanmasından ibaret.





Sevgiler

Bu mesaj ecehan tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 04.10.2008 - 19:51
bir üstteki mesajı alıntılamıyoruz

"Varlığım,Ben Olmayanın Varlığına Armağan Olsun."

#9 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 04.10.2008 - 20:32

bu tür yazılar yazan insanların ev hayatlarını bilemeyiz, istisna değilsinizdir umarım.
eşiniz çok şanslı diyebiliriz o halde, kendi ait oldugu kültürü merak bile etmeyip kendinizi hanımköylü diye nitelendirdiginize göre belki de orda kendinizden bir şeyler buldunuz, düşündügünüz kadar da abes olmadığını şartların öyle gerektirdigini düşünmediniz mi hiç bu süreçte.asıl yapmanız gereken kişisel fikrim olarak kendinizi artık oraya ait hissediyorsanız bunu orda değiştirmelisiniz yazdıklarınızı aile büyüklerine okutmalısınız mesela gençleri yönlendirmelisiniz.halkı prolater olarak değerlendirdiginiz de direkt kendiniz onları işçi sınıfına koymuşsunuz demektir.bu yazınızı, marjinal söylemlerinizi bohem buldugumdan değil yanlış anlamayın ama feodal erkek egemen bir topluluguz halkımız sömürülüyor kadınlar eziliyor söylemleri 80ler de duygu asenanın kitaplarında kaldı.çalısma hayatındaki okumuş belirli bir seviyeye gelmiş kadın da eziliyor hor görülüyor tacize ugrıyor cinsiyet ayrımcılıgına maruz kalıyor.feminizmi bile kişisel çıkarlarımız doğrultusunda öyle bir primitifleştirdik ki artık kimse anlamının kadın hak ve özgürlüklerini içerdigini bilmiyor herkes kadın egemenligi olarak algılıyor.bir de aile büyükleri genç kızlar kadar yeni nesil erkek çocuklarını da bu konuda bilinçlendirmek mantıklı sanırım.bir de cümlelerimiz tepkisel değil gördügünüz bir sorunu dile getirmişsiniz de biz zaten kadın olmanın zorlugunu biliyoruz :) tesekkürler.
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#10 matahari

matahari

    ...Ney Neva Eyler...

  • Muhabirler
  • 2.440 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Gurup Şurup
  • İlgi Alanları:Kitap,müzik,spor ,kelime ve zeka oyunları...Genel kültür yarışmaları...

Gönderim zamanı 10.04.2009 - 17:30

Güzel paylaşım,teşekkürler..
BİZ ÜÇ KİŞİ YAŞIYORUZ..BEN,KENDİM VE ŞAHSIM..





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli