İçerik değiştir



- - - - -

Numara Taşınabilirliği 9 Kasım’da Başlıyor


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 16 yanıt verildi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 20.09.2008 - 09:25


Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, abonelerin aktarım gerçekleşene kadar telefonlarını kullanmaya devam edebileceklerini söyledi. Operatör değişikliği yapan aboneyi arayanlar, bir uyarı tonu ile bilgilendirilecek. Numara taşıma işleminden ücret alıp almamaksa, GSM şirketlerinin inisiyatifinde olacak. Bir operatöre borcunu ödemeden diğerine geçmek isteyenler için firmaların bir centilmenlik anlaşması yapması planlanıyor.

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, şu bilgileri verdi:

“GSM operatörleri kimlik doğrulama işlemlerini yüzde 99 oranında tamamladı. Numara taşımak isteyen abonelerin kimlik bilgilerinin doğrulanması gerekiyor. Numaranın sahibi konusunda bir doğrulama olmazsa kötü niyetli kişiler başkasının numarasını taşıyabilir. Numara taşıma işlemini bizzat numara sahibi yapabilecek. Başkasının adına kayıtlı olan bir numarayı bir başkası kullanıyor olsa bile taşıma işlemi yaptıramayacak.”

Abonelerin başvuru yapmasının ardından alıcı operatörün başvuruyu 2 gün içinde inceleyeceğini ve ardından merkezi sistemde 2 gün sürecek bir inceleme yapılacağını vurgulayan Acarer, verici operatörün incelemesinin de iki gün süreceğini ifade etti.

TAŞIMA İŞLEMİ 6 GÜNDE TAMAMLANACAK
Acarer, numara taşıma sürecine ilişkin şunları söyledi:

“Numara taşıma işlemi 6 gün içinde tamamlanacak. Bu 6 gün boyunca abonelerin telefonu kapalı olmayacak. Müracaat yapılırken doldurulacak formda numaranın günün hangi saatinde aktarılmasının istendiği sorulacak. Burada 3 seçenek olacak: 00.00-08.00, 08.00-16.00 ya da 16.00-24.00 saatleri arasında numaranız taşınabilecek. Çalışanların genellikle 00.00-08.00 saat dilimini tercih edeceklerini düşünüyorum. Aboneler aktarım olayı gerçekleşene kadar telefonlarını kullanmaya devam edebilecekler. Aktarma işlemi gerçekleşirken, bir operatör keserken diğeri alacak. Bunun için iki operatöre de en fazla 15’er dakika süre veriliyor. Bana göre işlem 15 dakikada biter.”

‘OPERATÖR DEÐİŞTİ UYARISI’ GELECEK
Cep telefonu numaralarının alan kodları değişmeden başka operatöre aktarılmasının tüketicileri mağdur edebileceğini dile getiren Acarer, “Daha önce sizinle aynı operatörü kullanan ancak başka bir operatöre geçen arkadaşınızı aradığınızda bundan haberinizin olması gerek. Aksi halde aynı operatörden bir numara ile konuştuğunuzu sanabilirsiniz. Bu nedenle, bir abone A operatöründen B operatörüne geçtiğinde, arayanlar bir uyarı tonu ile bilgilendirilecek. Bu ton numaranın başka bir operatöre geçtiğinin bir ifadesi olacak” dedi.

Acarer, sesli ikazın cazip göründüğünü ancak bunun aboneleri bir süre sonra rahatsız edebileceğini belirtti.

Acarer, “Kurul kararına göre genel uygulama ikaz tonu şeklinde olacak, ancak ‘sıkıntı çıkarsa, sesli ikaz yapılabilir’ diyerek operatörlerin hazırlık yapmasını istedik. Aradan bir süre geçsin. sıkıntılar olursa sesli ikazı devreye sokarız” şeklinde konuştu.

ÜCRET ALIP ALMAMAK OPERATÖRE KALMIŞ
Numara taşınabilirliği konusunda, yönetmelikte “caydırıcı olmayacak ve bu geçiş işlemini engellemeyecek şekilde bir miktar para alınabilir” ifadesi bulunduğunu dile getiren Acarer, şöyle konuştu:

“Numara taşımadan ücret almak operatörlere kalmış. Operatörlerden bazılarının ücret almayacağı şeklinde beyanları var ama yazılı değil. Muhtemelen geçişi cazip kılmak için almayacaklardır. ‘Ben alacağım’ diyen operatör de çıkabilir. Oradaki rakamın hiçbir zaman 50-100 YTL olmaması, çok daha düşük olması gerekecektir.”

Acarer, operatörlerin numara taşınabilirliğine ilişkin test çalışmalarının da sürdüğünü belirterek, “Bunların birçoğu başarılı şekilde tamamlandı. Önümüzde 2 aya yakın bir süre var ve testler devam ediyor. Bir takım düzeltmeler tabi çıkıyor ama firmalar sürekli çalışıyor. Ama bana göre süre yeterli, bir sorun çıkacağını zannetmiyorum” dedi.

“ALICI OPERATÖR KABUL ETMEYEBİLİR”
Numara taşıma konusunda bir sınırlama olmadığını anlatan Acarer, operatöre geriye dönüş olanağı olduğunu söyledi. Acarer, “Alıcı operatör sizi kabul etmeyebilir. A operatöründen B’ye geçmek isteyebilirsiniz. B sizi istemeyebilir. Siz sıkıntılı birisiniz, sürekli birilerine borç takıyorsunuz. A’dayken borcunuzu ödemeden B’ye geçtiniz ona da ödemeden C’ye geçtiniz. Borç takarak operatörler arasında dolaşıyorsunuz. Sonra tekrar A’ya dönmek istediniz. Bu, benim şahsi görüşüm, operatörleri bağlamaz ama ben kabul etmem. Operatör de kabul etmeyebilir, almak zorunda değil” diye konuştu.

GSM operatörlerinin abonelerin borçları konusunda ortak çalışma yaptıklarını belirten Acarer, “Muhtemelen bir süre sonra operatörler arasında centilmenlik anlaşması yapılacak. Kötü niyetliler için ortak bir bilgi sistemi kurulabilir” dedi.

Acarer, numara taşınabilirliğinin abone dağılımına yapacağı etki konusunda da “Numara taşınabilirliğinde yüzde 10 civarında hareket olur. Yüzde 10, eşit şekilde mi dağılır onu bilemem ama kesin bir şey var, ciddi bir rekabet olacak. Bu da vatandaşa yansıyacak. Operatörler müşteri çekebilmek için çok önemli imkanlar sunacak” değerlendirmesinde bulundu.


Ntvmsnbc
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#2 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 22.09.2008 - 13:06

Cep'te kara liste dönemi

Cep telefonlarında 9 Kasım’da başlayacak numara taşıma uygulaması, kötü niyetlilere karşı kara liste oluşturulmasını da gündeme getirdi. Şirketler konuyu Telekomünikasyon Kurumu’yla görüşüyor.

Kasım ayında başlayacak olan “Numara Taşınabilirliği” uygulaması GSM’de kara liste dönemini de gündeme getirdi. Konuyla ilgili bilgi veren ve numara taşınabilirliğinin aboneler için önemli bir hizmet olduğunu belirten GSM şirketi yetkilileri, bu hizmetin kötü niyetli kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini savunuyor.

Bunun için kara liste uygulamasını gündeme getiren operatörler Telekomünikasyon Kurumu (TK) ile görüşmelerini sürdürüyor. Bu bağlamda Merkez Bankası’nın kredi kartı borçlularına uyguladığı kara liste GSM’ye de taşınmak isteniyor. Operatörler TK’yı bu konuda ikna ederse borcunu ödememekte ısrarlı davranan abone GSM’in kara listesine girecek.

BORÇLA DOLANMA ENGELLENECEK
Numara taşınabilirliği uygulaması borçlu abonelerin de operatörlerini değiştirebilmelerine olanak tanıyor. Herhangi bir operatöre borcu olan abone, borcu eski operatöründe sabit kalmak üzere bir başka operatöre geçebilecek. Ancak, bu süre zarfında eski operatörü abone ile ilgili yasal işlemlerini yürütmeye devam edecek. Abone yeni operatörüne de borçlanır ve ödeme eğilimi göstermezse tıpkı Merkez Bankası’nın kredi kartı borçlularında olduğu gibi GSM’in kara listesine girecek.

ÜCRETLER OPERATÖRE EMANET
Öte yandan TK, numara taşımaya ilişkin usul ve esaslar belirlerken, sürece ilişkin tüm ayrıntıları netleştirdi. Ancak, numara taşıma ücretleri konusunda son sözü operatörlere bırakan kurum, ücret alınıp alınmaması konusunda operatörlerin kendi aralarında anlaşma sağlamalarını istedi. Daha önce 11 YTL olması planlanan numara taşıma ücretleri konusunda kurum GSM operatörleri ile masaya oturmuş ancak ücretin aboneden tahsili konusunda ihtilaflar yaşanmıştı.

GÜVENLİK RİSKLERİNE TOPLAM KALİTE ÇÖZÜMÜ
TK tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan bir genelge ile işletmecilere TS ISO/IEC 27001 belgesi alma zorunluluğu getirildi. Kurum söz konusu düzenlemenin elektronik haberleşme sistemlerinde güvenliği üst düzeye çıkaracağını savunurken, işletmeciler uygulamanın maliyetleri nedeniyle yönetmeliğe sıcak bakmıyor. Yönetmelik kapsamında işletmecilerden TS ISO/IEC 27001 standartları çerçevesinde fiziksel alan güvenliği, personel güvenilirliği, veri güvenliği ile donanım-yazılım güvenliği konularında çalışmalar yürütmeleri isteniyor.

DİNLEME RİSKİ
Yönetmelik taslağında sektörün taşıdığı risklere de yer verildi. Son dönemde sıklıkla konuşulan dinleme konuları da tehditler başlığı altında “yetkisiz ve yetki aşımı ile güvenlik hassasiyetli alana girilmesi” cümlesiyle yer aldı.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#3 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 12.01.2009 - 12:40

Numara taşıma sınırlanıyor

Numara taşınabilirliği, açıkgözlü bayilerin suistimalleriyle yara almaya başladı

Cep telefonlarında numara taşıma uygulaması 9 Kasım 2008'de başladı. Numara taşınabilirliği, açıkgözlü bayilerin suistimalleriyle yara almaya başladı. Zaman'da yer alan habere göre, suistimaller, daha çok üç operatörün hattını satan bazı bayiler tarafından yapılıyor. Bu bayiler, ellerindeki numaraları sabah bir operatöre, akşam başka bir operatöre taşıyarak işlem sayılarını yükseltiyor. Böylece, operatörlerden abone başı 10 TL ile 15 TL arasında prim alıyorlar. Bu durum, üç operatörü de rahatsız etmeye başladı.

Konu, operatörler tarafından sözlü olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) iletildi. Konuyu inceleyen Kurum, aynı numaranın sabah bir operatöre, akşam bir başka operatöre geçişini engellemek için, yeni bir düzenlemeye gitme kararı aldı. BTK Başkanı Tayfun Acarer, operatörlerden bu yönde kendilerine resmî bir başvuru yapılmadığını vurguladı. Ancak, gelen duyumlar üzerine konuyu araştırmaya başladıklarını belirten başkan, "Yeni bir uygulama üzeride çalışma yapabiliriz. Geçiş süreci ne kadar olabilir, şeklinde. Mesela, 'numarasını bir başka operatöre taşıyan abone, bir aydan önce numarasını başka bir operatöre taşıyamaz' gibi bir uygulamaya gidilebilir. Resmî başvuru geldikten sonra, operatörlerle birlikte üzerinde çalışabiliriz." dedi.

9 Kasım'da başlayan numara taşıma uygulamasıyla, Türkiye'de günde 15 ila 16 bin kişi operatörünü değiştiriyor. Geçtiğimiz haftanın son günü itibarıyla 930 bin kişi taşıma işlemini gerçekleştirdi. Numara taşıma işlemi bu hızla devam ederse, yıl sonunda 5 milyon cep telefonu abonesi, numarasını değiştirmiş olacak. BTK Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'de yaşanan numara taşıma sayısının Avrupa ülkelerinin çok üzerinde olduğunu belirterek, "Konuyla ilgili görüştüğümüz Avrupalı yetkililer, Türkiye'de iki ay içinde yapılan taşımanın birçok Avrupa ülkesinde bir yılda ancak yapıldığını belirtti. Cep'te taşıma işlemi bu hızla giderse, yıl sonunda 5 milyon sayısını bulur. Bu hızla devam eder mi onu da şimdiden söylemek mümkün değil." dedi. Bayilerin yaptığı suistimallerin, iki ay içinde 930 bin abonenin numarasını değiştirmesinde etkili olup olmadığı sorusuna, başkan, "Konuyu araştırmadan bu konuda bir açıklama yapmak doğru değil. En detaylı bilgiyi, operatörler verebilir." yorumunu yaptı


AA
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#4 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 12.01.2009 - 17:34

sınırsız olarak hayata geçirildi bu uygulama.. yani isteyen istediği zaman operatör değiştirebiliyor. bence kesinlikle bir kısıtlama olması gerekiyor.. 2 günde bir operatör değiştirilmez yani :mad1:


mesela 1 ay dan önce değiştirilemez veya 2 aydan önce değiştirilemez şartı getirilmeli.. ama süre uzun tutulmamalı yoksa bir anlamı da kalmaz numara taşımanın ..


yetkililere sesleniyorum buradan :mad1:

#5 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 20.01.2009 - 19:52

yok mu numarasını taşıyan bir forum üyesi nasıl taşıdı nasıl işlemler oldu.. ne gibi avantajlar sunuldu falan ..


yok mu beaaaa :)

#6 Rabbit

Rabbit

    bir ilgi delisi

  • Yöneticiler
  • 11.851 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:qop

Gönderim zamanı 20.01.2009 - 19:53

ben taşıncam yakında anlatırım :)
"seni o kadar yakından görünce,
keşke yalnız bunun için sevseydim seni"

#7 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 20.01.2009 - 19:54

hangi operatörden, hangi operatöre geçmeyi düşünüyorsunuz sayın rabik

taşıma sebebiniz nedir ?

#8 Rabbit

Rabbit

    bir ilgi delisi

  • Yöneticiler
  • 11.851 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:qop

Gönderim zamanı 20.01.2009 - 20:01

bir turkcelli olarak avea ya taşınmak istiyorum
avea kullanıcıları daha avantajlı diye düşünüyorum tarifeleri gayet güzel inceleyin sitesinden ben mi anlatıcam :)
"seni o kadar yakından görünce,
keşke yalnız bunun için sevseydim seni"

#9 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 20.01.2009 - 20:17

benim çevremde hiç vodafone lu yok yani varsa da çok az genelde turkcell..

bu operatörde durmamın sebebi de her yöne 1 kontöre konuşabilmem aylık kontör yükleme şartı 100 ..

sizce iyi mi böyle olması yoksa değiştirmem gerekir mi ?

ben artık takip edemiyorum kim napıyor nasıl kampanyası var ... ama uzun yıllar kullandığım turkcell in beni çok kazıkladığını biliyorum.. faturalı olsun kontörlü olsun :)


napsak ki ..

#10 Rabbit

Rabbit

    bir ilgi delisi

  • Yöneticiler
  • 11.851 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:qop

Gönderim zamanı 20.01.2009 - 20:23

aveaya gecelim şekerim konuşalım doya doya :)
"seni o kadar yakından görünce,
keşke yalnız bunun için sevseydim seni"

#11 Gölge

Gölge

    ..Hayaletin Gölgesi..

  • Üyeler
  • 15.435 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Bahçelievler

Gönderim zamanı 20.01.2009 - 20:55

efet güzel oldu dimi ?
hadi leynnnnn
aradıgın numara kuzu gibi görünen kurtsa bilin bakalım nasıl bindiricekler
geçin geçin tüksel binicek :)

smiley-sport036.gif  


#12 Rabbit

Rabbit

    bir ilgi delisi

  • Yöneticiler
  • 11.851 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:qop

Gönderim zamanı 24.02.2009 - 16:36

numaramı taşıdım sonunda 537 liyim avealıyım konuşurum doya doya falan filan yani :P
edy's affet beni telsime ihanet ettim o kadar da anlatmıştın ama ne yapayım :P
"seni o kadar yakından görünce,
keşke yalnız bunun için sevseydim seni"

#13 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 24.02.2009 - 16:39

hayırlı olsun

#14 Rabbit

Rabbit

    bir ilgi delisi

  • Yöneticiler
  • 11.851 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:qop

Gönderim zamanı 24.02.2009 - 16:40

saol şekerim bekleriz seni de telsimden yorulunca gelirsin :P
"seni o kadar yakından görünce,
keşke yalnız bunun için sevseydim seni"

#15 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 24.02.2009 - 16:41

telsim babamın oğlu değil ya .. kim bana kıyak yaparsa ben oradayım :P

#16 Rabbit

Rabbit

    bir ilgi delisi

  • Yöneticiler
  • 11.851 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:qop

Gönderim zamanı 24.02.2009 - 16:43

walla bana babanın yeri gibi geliyo bilemem artık :P
telsimle aveayı bi karşılaştır farkı görceksin zaten olmadı şu hattım bi acılsın beraber buluruz farkları :P
"seni o kadar yakından görünce,
keşke yalnız bunun için sevseydim seni"

#17 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 24.02.2009 - 16:45

her türlü şu an iyi vodafone.. ancak tek sorunu bunu insanlara anlatamamak.. abone sayısı biraz artsa iyi olurdu..

ama işte abone sayısı artınca da bu tarifeler bilmem neler olur mu onu bilmem..

garip bir operatör bu vodafone :P

ama dediğim gibi şu an her türlü vodafone , avea dan iyidir ablacım :P





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli