İçerik değiştir



- - - - -

Terlemeyi Yok Etmek Sağlıklı Mı?


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 Minnie

Minnie

    Ve Güldüm Geçtim...

  • Üyeler
  • 1.156 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan

Gönderim zamanı 14.08.2008 - 19:49


Gönderilen Resim

Sıcak veya soğuk havalarda vücut sıcaklığını ayarlamakla görevli fizyolojik bir mekanizma olan terleme, özellikle yaz günlerinde bazı insanlar için sorun olabiliyor. Bu nedenle terlemeyi önlemeye yönelik operasyonlar her geçen gün daha fazla tercih ediliyor. Peki operasyonlarla terlemeyi önlemek sağlıklı mı? Uzmanlara sorduk.

JFK Hastanesi'nden Uzm. Dr. Eda Kumbasar terlemenin, kandaki ısı değişikliği ve deriden gelen uyarılarla meydana geldiğini söylüyor.

Vücudun ısı düzenini sağlayan terleme sistemi nasıl işler?
Ter bezleri doğumdan birkaç hafta sonra gelişmeye başlar. Kulak kanalı ve mukozalar dışında derinin her yerinde bulunurlar. Erişkin bir kişide toplam ter bezi sayısı iki-beş milyon arasında değişir. Ter bezlerinin sayısı doğumda en fazladır, büyümeye paralel olarak deri yüzeyi genişler fakat ter bezi sayısı sabit kaldığı için doğal olarak sıklık azalır. En sık avuç içi ve ayak tabanında, sırtta ve ön kolda yoğun bir şekilde bulunurlar. Ter bezleri sempatik sinir sistemine bağlı olarak çalışırlar. Kandaki ısı değişikliği ve deriden gelen uyarılarla terleme tüm vücutta görülebilir. Fakat özellikle yüzde ve gövdenin üst kısmında meydana gelir. Mental terleme daha çok avuç içi ve ayak tabanında etkili olur, bazen tüm deriyi de etkiler. Tatsal terleme ise belirli yiyeceklerle olur ve alın, burun ve dudaklar etkilenir. Sağlıklı kişilerde maksimum uyaran altında (sauna, ateşli hastalık gibi vücut ısı artışına neden olan etkenler) bir saatte üç litre, bir günde ise 12 litre kadar ter atılabilir. Bu miktar kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Terleme ne zaman sorun haline geliyor?
Hiperhidroz (aşırı terleme), ter bezlerinin hiperaktivitesi yani aşırı çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artması demektir. Bazı zamanlarda gündelik yaşamı etkileyecek düzeydedir. Ter miktarı kişiden kişiye değişebildiği için hiperhidroz tanısı koymak kolay değildir. Hiperhidroz genel (yaygın) veya lokal (belli bir bölgede) olabilir. Genel hiperhidroz; duygusal değişikliklere, ilaçlara, enfeksiyonlara, menapoza, tiroid bezinin fazla çalıştığı hastalıklara, hipoglisemi veya şişmanlığa bağlı olarak gelişebilir. Sistemik hastalıklardan diyabet, kalp yetmezliği ve bazı endokrin hastalıklar da bu tip terlemeye neden olabilir.

Çoğu kişi gece terlemesi sorunu yaşıyor. Hatta nevresimlerini değiştirmek zorunda kalıyorlar. Bunun sebebi ne olabilir?
Gece terlemesi tüberküloz (verem), lenfoma, tiroid bezinin fazla çalışması, aşırı insülin kullanımına bağlı olarak gelişebilir. Bu tür bir durumda mutlaka gerekli kontroller yaptırılmalı.

Aşırı terleme sadece ter bezlerinin normalin üstünde çalışmasıyla mı oluyor yoksa bu durum herhangi bir organik hastalığın belirtisi ya da sonucu olabilir mi?
Strese bağlı olarak lokal terlemeler görülebilir. Özellikle avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı, yüz ve kasıkta terleme, stresle beraber tetiklenir. El ve ayak terlemesi uykuda görülmez. Koltuk altı terlemesi olanların yüzde 25 kadarında el-ayak terlemesi de vardır. Bu tablo genellikle çocuk yaşlarda ve ergenlikte başlar ve 25-30 yaşlar civarında iyileşme gösterir.






kyn-cosmo





Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli