İçerik değiştir



- - - - -

Petrolün fiyatı ne zaman, ne kadar arttı?


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 8 yanıt verildi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.06.2008 - 02:25


Petrol fiyatı ne zaman ne kadar arttı?

1970 yılınıda 1.80 dolar olan ham petrol 139.89 dolarla tüm zamanların en yüksek değerini gördü .

ABD Enerji Bakanlığının rakamlarına göre, 1970 yılında 1,80 dolar olan ham petrolün varil fiyatı, Ocak ayında 100 dolar eşiğini aştı. Yılbaşından bu yana yüzde 40 artış gösteren petrol fiyatı Pazartesi günü 139,89 dolara tırmanarak, tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Söz konusu veriler dikkate alındığında fiyatlar son 28 yılda yüzde 7 bin yükseliş kaydetti. Diğer bir değişle 70 kat birden arttı.

Küresel çapta enflasyonun yükselmesinde gıda fiyatlarıyla birlikte önemli rol oynayan petrol fiyatının, 6 Haziran'da bir günde 11 dolar birden artarak 139,12 dolara ulaşması piyasaya ilişkin kaygıları daha da artırdı.

Bu hızlı yükselişin yarattığı sıkıntı nedeniyle dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, fiyatların yükselişini değerlendirmek amacıyla petrol üreticisi ve tüketicisi ülkeleri 22 Haziran'da Cidde kentinde toplanmaya davet etti.

ABD dolarının değerinin düşük olması, jeopolitik istikrarsızlık, petrole olan talebin yüksekliği ve petrol arzına ilişkin endişeler petrol fiyatının artmasında temel etkenler olarak gösterilirken, 1970 yılında 1,80 dolar olan ve Pazartesi günü 140 doları zorlayan petrolün son 28 yıllık öyküsü şöyle:

1973 ARAP-İSRAİL SAVAŞI

Araplar ile İsrail güçleri arasındaki savaş Orta Doğu'da gerginliği artırdı.

İsrail'in bu savaştaki başarısı üzerine Petrol İhraç Eden Ülkeler
Örgütü'nün (OPEC) petrol ambargosu uygulamasıyla fiyatlar 6 ayda yüzde 400 arttı.

Böylece ilk kez petrolün ''siyasi silah'' olarak kullanılması ABD
üzerindeki baskıyı artırdı ve karşılığında İsrail, kriz konusunda BM arabuluculuğunu kabul etmek zorunda kaldı.

OPEC'in petrol ambargosuyla 1970 yılında 1,80 dolar olan petrol fiyatı 1974 yılında 10 doları geçti.

1979 İRAN İSLAM DEVRİMİ

İran'da yıllarca süren iç karışıklıklar sonunda Şah rejimi devrildi ve İran İslam Cumhuriyeti kuruldu.

İran'da devrimden sonra petrol üretimi azalmaya başladı ve bir süre sonra ham petrol üretimi akışı tamamen kesildi. İran'da istikrar konusundaki tedirginlik diğer önemli petrol üreticisi Arap ülkelerini petrol arzını sağlamaya itti ve fiyatları yükseltti.

İran İslam Devrimi'nin yarattığı bu şok, petrol fiyatını 1979 yılında 20 doların üzerine taşıdı.

1980 İRAN-IRAK SAVAŞI

İslam Devrimi'nin yarattığı kargaşanın zayıflattığı İran, Eylül 1980'de Irak'ın saldırısına uğradı. Kasım 1980'de iki ülkenin petrol üretimi, bir yıl önceye göre 6,5 milyon varil azalarak, günlük 1 milyon varile geriledi.

Böylece bütün dünyada ham petrol üretimi yüzde 10 düştü. İran İslam Devrimi ve İran-Irak savaşı nedeniyle 1978 yılında 14 dolar
seviyesindeki petrol fiyatı 1981 yılında 35 dolara yükseldi.

1986 PETROL FİYATINDA DÜŞÜŞ

Yüksek petrol fiyatları tüketicilerin talebinin düşmesine ve ülkelerin daha verimli enerji kaynakları aramasına yol açtı. Fiyatların artışı ayrıca geleneksel petrol arama bölgelerinin dışında yeni petrol kaynakları alanları araştırmalarını artırdı.

Suudi Arabistan'ın geliri azalırken, 1986 yılının başında petrol üretimi artmaya başladı. Ham petrol fiyatı 10 doların altına geriledi, ancak Suudi Arabistan'ın geliri aynı kaldı.

1990 KÖRFEZ SAVAŞI

Irak'ın Kuveyt'i işgali, kısmen düşük petrol fiyatını hareketlendirdi, üretim konusunda belirsizliğe yol açtı.

1990 yılında Eylül sonu-Ekim başında, Körfez Savaşı yaklaşırken petrol bir süreliğine 40 doları aştı.

Kuveyt'in kurtarılması için yapılan Körfez Savaşı'ndan sonra devamlı düşüş dönemine giren petrol fiyatı 1994 yılında son 21 yıldaki en düşük seviyesine ulaştı.

1997 ASYA MALİ KRİZİ

Asya ekonomilerindeki hızlı büyümenin, petrol üretiminin düşmesine yol açacak şekilde durması OPEC'in petrol üretimini artırdığı döneme denk geldi. Bu durum petrol fiyatının Aralık 1998'e kadar düşük kalmasına neden oldu.

11 EYLÜL 2001

Rusya'nın petrol üretimi artarken, fiyat düşme eğilimini sürdürdü ve ABD ekonomisi küçülmeye başladı.

OPEC, üretimi azaltarak petrol fiyatının gerilemesini durdurmaya çalıştı, ancak 11 Eylül'de ABD'deki terör saldırıları bir kez daha petrol fiyatını aşağıya çekti.

Petrol fiyatı, Kasım ortasında yaklaşık yüzde 35 azaldı. OPEC, petrol fiyatının yine yükselmeye başladığı 2002 yılının başına kadar üretimini kısmayı erteledi.

2003 IRAK SAVAŞI

ABD'nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak'ı işgali bu ülkenin petrol üretiminde kayba sebebiyet verdi. 2002 yılının ortasında günlük 6 milyon varilin üzerindeki petrol üretimi 2003 yılının ortasında günlük 2 milyon varilin altına indi.

Petrol üretimi 2004-2005 yıllarında daha da düştü. Bu düşüş petrol fiyatında yükselişe yol açtı. Mayıs 2004'te 40 dolar eşiğini geçen petrol fiyatı Eylül'de 50 doların üzerine çıktı.

Haziran 2005'te 60 doları gören petrolü, Ağustos sonunda Meksika
körfezini süpüren Katrina kasırgası 70 doların üstüne fırlattı.

2006 LÜBNAN ÇATIŞMASI

İsrail'in Lübnan'a saldırısından sonra petrol fiyatı varil başına 78 dolar oldu. İsrail ile Lübnan'ın petrol üreticisi ülke olmamasına rağmen, Orta Doğu'da artan gerginlik petrol fiyatını da yukarı çekti.

18 Ekim 2007'de 90 dolar olan petrol fiyatı, 31 Ekim'de ise 95 dolara yükseldi.

2008 PETROLDE 100 DOLAR EŞİÐİ

Cezayir, Pakistan ve Kenya'daki jeopolitik gerginliğin yanı sıra ABD'nin İran'a yönelik yaptırım tehditleri petrol fiyatının artmasında rol oynadı.

Aynı zamanda ABD ve Avrupa'da kışın soğuk geçeceği korkuları, ABD ile Çin ve Hindistan'ın petrole talebinin artmasının yanı sıra ABD Doları'nın değerinin düşmesi petrol fiyatının yükselmesine önemli katkıda bulundu.

Bu yıl 2 Ocak'ta 100 dolar eşiğini aşan petrol fiyatı, 22 Nisan'da 119 doları, 22 Mayıs'ta 135,09 doları, 6 Haziran'da 139,12 doları ve 16 Haziran'da da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 139,89 doları gördü.

Genç haber türk
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#2 quStah

quStah

    Camel Soft

  • Yöneticiler
  • 5.617 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Kadıköy
  • İlgi Alanları:kandırmak..

Gönderim zamanı 25.06.2008 - 03:39

Petrolün dünya ekonomisi üzerine etkisi epey büyüktür. Buralarda bir yerler de yazmıştım sanırım. Lakin yeri gelmiş azıcık deyinelim. Yanlış hatırlamıyorsam petrolün üretim maliyeti 14 dolar civarında! Buradan ne anlıyoruz? Kalan kısım bu işin karı olmakta. An itibariyle varil fiyatını 140 dolar alırsak yaklaşık olarak bir varilden 125 dolar kar elde ediliyor. Peki bu haksız kazanç mıdır? Elbette hayır çünkü elastikiyeti epey düşük olan ve monopol olduğunu söyleyebileceğimiz malın fiyat spekülasyonuna haksız kazanç muamelesi yapmak bağdat caddesinde bir biraya 10 ytl'yi kazık fiyat olarak görmekle aynı şey *öberah

Bu yaklaşık 125 doların günde ne kadar meblağ edeceğine dair bir fikir olması açısından dünyadaki belli başlı petrol üretiisi ülkelerin günlük petrol üretimine göz atmakta fayda var:

Suudi Arabistan: 10 milyon 413 bin varil
Rusya: 9 milyon 978 bin varil
ABD 6 milyon 879 bin varil
İran 4 milyon 401 bin varil
Çin 3 milyon 743 bin varil

Bu sadece ilk 5'in yaklaşık olarak günlük petrol üretim miktarları. Birleşik arap emirlikleri ve kuveyt listede yok bile görüldüğü üzere..
Bu milyon variilleri toplayıp 125 ile çarparsak dünyanın herhangi bir gününde en çok petrol üreten 5 ülkenin elde edeceği karı görür müyüz? Elbette göremeyiz çünkü petrolü üreten ülkenin ihtacat ithalat rakamlarına da göz atmak gerekir. Fakat aşırı derecede genel bir tablo olarak sunulabilir bu saatte :)

Burada ki esas nokta bu petrol gelirinin nerelerde kullanıldığı. Çünkü o kadar parayı altına koyacak bir yastık bulamassınız :D Genel olarak söylemek gerekirse bu petrol gelirleri gelişmekte olan ülkelerin finansmanında(mesela Türkiye) büyük rol oynamakta. Neden gelişmekte olan ülkeler? Tabi ki reel faiz oranları gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek olduğundan buralara yatırılmaktadır. Bizde bas bas bağırılan sıcak paranın kaynaklarından biride bu paralardır herhalde(petrolü ben üretmediğimden kesin konuşmayayım :P )

Olaya ülkemizde ihtiyaç duyulan sıcak para açısından bakacak olursak petrol fiyatının düşmesi bizim yaramıza mıdır? Şu halde değildir fakat yükselmesi iyi midir diyecek olanlara da "evet" demek abesle iştigal etmekdir sanırım. Çözüm bu kısır döngüden çıkmaktır fakat makro iktisatta adı geçen "kısır döngü hipotezi" öyle hafife alınacak bir sorun değildir gelişmekte olan ülkeler için.

O zaman ne diyoruz? Kaba et diye tarif edilen bölgeye uygulanan şemsiye tedavisin uğurlar olsun efenim. Sevgiler *lol

Kaynak:Şimdi efendim düzenleme nedeni kaynağı yanlış belirtmiş.Şöyle olacaktı.Baş bölgem ve ayaklarım arasındaki uzunluğun yaklaşık olarak ortalarına tekabül eden ve ekseriyetle ardımdan gelen ve avatarda görüldüğü üzere bir pozisyon alındığında yere temas edip bizim sağ salim bir yerimizi incitmeden oturabilmemize olanak sağlayan bölge...

Bu mesaj shy tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 25.06.2008 - 16:01


#3 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.06.2008 - 16:08

Şimdi petrol fiyatları yüksekse de işimize yarıyor düşükse de mi oluyor ben anlamadım.Peki petrol çıkaran ülkeler demeyelim de çıkaran firmalar ne kadar kazanıyor aceba *agla

Bide yazının kaynağı düzgün olmamış ben değiştirdim ::
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#4 LiQusha

LiQusha

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 405 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:2wsx
  • İlgi Alanları:yazilim muhendisligi (domain driven design, extreme programming, java EE), muzik(jazz-rock[fusion]), basketbol(oynamayi izlemeye tercih ederim, nba)

Gönderim zamanı 25.06.2008 - 21:42

Forbes'in "global 2000" 'inde yer alan şirketlerin kârlılığa göre sıralaması

Gönderilen Resim

Petrol endüstrisi(oil & gas operations) ilk 3'ü ve ilk onun 7'sini oluşturuyor.

<br />
Amovinomn {<br />
        bugünkü mucize 3 farklı galibiyetimiz olsun<br />
}<br />


#5 epru'

epru'

    coupling uk gacısı

  • Üyeler
  • 6.579 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan

Gönderim zamanı 25.06.2008 - 22:37

peki qustah bişi sorcam nacizane *agla

türkiye yapısı itibari ile petrol kaynaklarını bünyesinde bulunduran ülke iken , neden dısardan alımı yabılıor bunun ? ve bu şekilde kullanıcıya daha pahalıya ulasmış olmuor mu ?

bi de şey var tabi bu algoritmanın dışında,neden ülkemizde ki petrol kaynaklarını arastırma yetkisi israil asıllı arastırmacılara verilior?

yani tüm bunların bizim ödediğimiz meblaya yansıması yadsınamaz bi gerçek dimi? bi de şey var petrol işletmecileri kendı aralarında rekabete dayalı bi biçimde ( her sektörde oldugu üzre tabi de ) götürüorlar.. ancak şu var ki; eger bünyesinde petrol barındıran bi ülke isek, ve ekmek gibi su gibi zorunlu ihtiyaç olan petrol yersiz rekabet sonucu kullancııyı zorluorsa bi de tüm bunlara binaen bu lanet olası sıvıyı dışardan alıorsak kar marjı ile , a güzel insan bizim suçumuz ne :P ( sonunu toparlayamadım la , anladın sen onu , hissediorum ben :: )

he ben bunların cvblarını istiorum, bi de su :S

#6 quStah

quStah

    Camel Soft

  • Yöneticiler
  • 5.617 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Kadıköy
  • İlgi Alanları:kandırmak..

Gönderim zamanı 26.06.2008 - 00:56

Evet kaynak biraz kısa olmuş. Böyle ulvi bir konunun kaynağı mutlaka uzun olmalıydı. Düzelttiğin için minnettarım shy :)

Farkettim de azıcık yanlış sayılabilecek şeyler söylemişim. Hatta doğru bir cümleye rasladıysam arap olayım, babamında altında 176 yıllık rezerve sahip petrol arazisi olsun.
Petrolden elde edilen gelirin ekonomiye dönüşünü konuşurken önemli olan petrolün hangi ülkede çıktığı değil, çıkarılan petroldeki rantın kimler tarafından bölüşüldüğüdür. Ben konu dağılmaması açısından bu rantı petrol çıkarak ülkeye atfetmişim. Bu ister X firması olsun ister Ð kişisi ister H fonu. Olayımız bu gelirin kullanıldığı ülkeler ve finansal araçlar ve ve hatta bu araçların kullanım şekilleri felan filan diye uzatayımda cümle bi halta benzesin uzaktan :)

Şimdi petrol fiyatları yüksekse de işimize yarıyor düşükse de mi oluyor ben anlamadım


Sayılır efenim. Eğer petrol fiyatı düşük olursa: petrolün ithalat maliyeti düşer ve bu bütçede önemli bi kalemin aşağı düşmesi demektir. Dolayısında cari açığımız azalır ki cari açık bizim ekonomimizin en temel sorunlarından maalesef..

(Nedir bu cari açık? Yine kabaca söylenecek olursa ithalat-ihtacat arasındaki farka "cari fark" denmekte fakat bizde hep ithalat yönünde bir değer ortaya çıktığından lakap gibi cari açık olarak anılmış. Mesela Japonya'nın bir iki sene önce cari fazlası vardı ki bu da pek iyi bişey değildir :) Belki hala fazla veriyorlardır, onlar da ayrı bi mayyak, herifler para harcamıyor )

Petrolün fiyatının yüksek olmasının iyi yönünü ise sıcak para ihtiyacıyla açıklamışım bi önceki yazımda. Eğer sıcak paranın kaynağı petrol gelirlerinden oluşmakta ise petrol fiyatının düşmesini istemeyiz çünkü petrolün fiyatının düşmesi kar marjının düşmesine neden olacak o da petrol gelirlerinin yatırım olarak bizim ülkemizi tercih etmemesine neden olabilecektir. Lakin diğer durum daha ağır basmaktadır. Çünkü petrol önemli bir hammaddedir ve üretim gücüyle doğru orantılı olarak ihtiyacı deişmektedir.

(Sıcak para dedikleri de bir başka deyişle finansal teröristtir. Ülkenin geliri-gideri arasında ki fark bi şekilde karşılanmalıdır. {Eskiden bunun önemli bir kısmı alaman gurbetçilerimizin marklarıyla karşılanıyordu şimdi eski seviyesinde değil.} Bu farkın bir kısmı doğrudan yatırımlarla, başka bir kısmı x ile y ile, bizim için önemli olan diğer bir kısmı ise sıcak parayla karşılanmaktadır. Sıcak para kısa vadeyle gelen paradır. Bi anda gelebildiği gibi bir anda da gidebilir. Faiz yükselirse sıcak para miktarı artar. Ülkenize giren paraya çıkış serbestliği tanırsanız veya herhangi bir vergi koymasanız yol geçen hanına bile dönebilirsiniz. Çünkü yüklü miktarda gelen para piyasayı şişirir ve bir anda çıkmasıyla bu balon maalesef içimizde patlar, geçmiş zamanlarda patlamıştır big baboo kıvamında.. Halen ülkemizden para çıkışı serbesttir herhangi bir sorgulama yapılmamaktadır. Paradan kazanılan parayada herhangi bir vergi konulmamıştır. Bi ara borsada bi kısıtlama söz konusuydu fakat son durumu nedir bilmiyorum.)

#7 quStah

quStah

    Camel Soft

  • Yöneticiler
  • 5.617 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Kadıköy
  • İlgi Alanları:kandırmak..

Gönderim zamanı 26.06.2008 - 01:18

epruuuu
Arkadaşımda senin dediğine benzer bişey diyor. Bizim sınırın 100 km altında petrol var da bizde niye çıkmıyor bu zıkkım diyor hatta küfrediyor.

Şimdi farzedelim bizde denildiği gibi petrol var. Lakin petrolün olmasının önemli olması kadar ne kadar petrol olduğu da önemlidir :) Arap diyarında ki petrol bitmeye yüz tuttu açlıktan geberecek bunlar diye bi fısıltı duymuştum bi aralar.
Hadi bizde 7500 yıllık bi rezerv olduğunu da kabul edelim.

ee güzelim bunu neyle çıkaracaksın? Çıkardığını nasıl işleyeceksin? Senin bu maddeyi çıkaracak, işleyecek teknolojin yoksa içerde dursun daha iyi :) Kazma kürekle zor olur çünkü :)

Ha sen kendi petrolünü çıkarıp işlesen bile o sana yetecek mi? Bilinir ki petrolü sadece arabalar kullanmıyor benzin olarak. Sanayiden bi başlıyor kullanımı, bizim evdeki kahvaltı sofrasına kadar uzanıyor nerdeyse. Ha bi de Petrol fiyatlarında söz sahibi olabilecek misin o çıkardığın petrolle? Bu kısıma siyasi olaylar da etki ediyor hem OPEC öyle tınlanmayacak bir oluşum değil hatta bu namıssızlar vakti zamanında dünyayı krize sokmuş bu petrol fiyatlarıyla oynayarak..

misal genç osman.. (içimden geldi :) )

#8 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 03.07.2008 - 12:11

“10 numara” cinliğe Kemal Abi’den fren
Gönderilen Resim

Kamyon ve otobüs şoförlerinin dizel araçlarında kullandıkları 10 numara yağın ÖTV’si artırıldı


Malİye Bakanlığı, madeni yağların motorin yerine kullanılmasını engellemek için bu ürünlerin ÖTV oranını yükselterek, motorinle eşitledi. Dün Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla yeni oranlar yürürlüğe girdi. Buna göre madeni yağlarda maktu ÖTV tutarı, kg. başına 35 YKR’den 93.45 YKR’ye yükseltildi.

Bu kapsamda, sanayi ürünlerinin imalinde kullanılan yağlar için de ÖTV 93.45 kuruş üzerinden hesaplanacak. Söz konusu tutarın, bazı kalemlerde 75 YKR’u tahsil edilecek, geri kalan 18.45 YKR tecil edilebilecek. Diğer mallarda ise tecil, 0.0150 YTL’yi aşan kısım için yapılabilecek.

Maliye Bakanlığı kısa süre önce sektör temsilcileriyle yaptığı değerlendirme toplantısında konuyu ele almış ve bu yağlarda vergi tutarının motororinle eşitlenmesi üzerinde durulmuştu.

Bu kapsamda Maliye, konuyla ilgili önlemi Bakanlar Kurulu kararıyla hayata geçirmiş oldu.

Türkiye’de yılda 80 bin ton madeni yağ kullanıldığı belirtiliyor. Bakanlık kaynakları Maliye’nin bu kararla bir yandan motorine ikame madeni yağlar için önlem getirmiş olduğunun, bir yandan da gelir elde edeceğinin altını çiziyor. Buna göre kilogram başına 35 YKR yerine 93.45 YKR. alacak olan Maliye’nin kg. başına 58.45 YKR. fazladan ÖTV geliri elde edeceği hesaplanıyor. Bu ise yıllık toplamda Maliye’nin 46.8 milyon YTL gelir elde etmesi bekleniyor.

10 litre motorine 6 litre motor yağı

Özellİkle 10 yaş ve üzeri dizel araçlarda motor yağı kullanımı son zamlardan sonra çok artmıştı. 18 litrelik tenekesi 30-35 YTL arasında satılan motor yağları, 10’a 6 ölçeğinde motorinle karıştırılıyor ve böylece 1 litre yakıtta, normal motorin fiyatına göre yaklaşık yüzde 32’lik tasarruf sağlanıyordu. Sektör yetkilileri iş makinalarında ise tamamen motor yağı kullanıldığına dikkat çekiyorlardı.


Kaynak

Cinlikmiş :)


*zong *zong *zong :icecream: :icecream: :icecream:


Egemenlik milletin :) Bişey demiyorum, şakşakçılarına selam olsun sadece.


AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#9 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 03.07.2008 - 15:47

Petrol fiyatları rekora doymuyor

Petrol dolardaki düşüş ve arz endişeleriyle rekor kırmaya devam ediyor. ABD ham petrolü 145.43 dolar, Brent petrolü de 146.34 dolarla rekor tazeledi
Petrol fiyatları, dolardaki düşüş ve arz endişelerinin etkisiyle bugün yeni rekorlar kırdı. Brent ham petrolü varil başına 1 dolardan fazla artarak 146.34 dolara, ABD ham petrolü de 145.43 dolara kadar yükseldi.

ABD’de haftalık petrol stoklarının geçen hafta 2 milyon varil düşmesi, doların dış piyasalarda değer kaybetmesi ve Ortadoğu’daki gerginlikler petrol fiyatlarının rekor kırmasında etkili oldu.

Başta ABD olmak üzere birçok ülke Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in üretimi artırmasını talep ediyor. Ancak OPEC arz yetersizliğinin söz konusu olmadığını belirtiyor.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, dünyada siyasetçiler artan enflasyon ve düşük büyüme ile mücadele ederken, yükselen petrol fiyatlarından değeri düşük ABD dolarının sorumlu tutulamayacağını söyledi.

CNBC-e’ye konuşan OPEC Dönem Başkanı Şekip Halil, Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz artırımı gelmesi sonrasında doların daha da düşmesiyle petrol fiyatlarının bu hafta 150 doları görebileceğini söylemişti.

OPEC’e göre, petrol fiyatları üzerindeki yüzde 60 etki dolardaki değer kaybı ve spekülasyondan kaynaklanıyor.

Petrol fiyatları son bir yıl içinde iki katına çıktı. Bu yılın ilk altı ayı sonunda yaşanan artış yüzde 44’ü buldu.

Ntvmsnbc
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

2 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 2 ziyaretçi, 0 gizli