Jump to content



- - - - -

Kene yiyen böcek / Kene yok edici çekirge


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16,791 posts
  • Cinsiyet:Bay

Posted 24.06.2008 - 17:02


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Doğanlar, Amanos Dağları'nda kene yiyen böcek bulunduğunu, en fazla bir yıl yaşayabilen ve bir yılda 100 civarında yumurta bırakan çekirge ailesinden olan endemik böceğin günde 20 civarında kene yediğini tespit ettiklerini söyledi.

Prof. Dr. Miktad Doğanlar, Amanos Dağları'nda uzun süredir yaptıkları inceleme ve araştırmaları değerlendirirken, `parşömel kanatlılar' olarak adlandırılan endemik tür olan böcek üzerinde 2005 yılından bu yana araştırma yaptıklarını, kene ile beslenen bu böceğe Amanos ile özdeşleşmesi için `Eremiaphila Dagi' adını verdiklerini belirtti. Bu böcekleri, Amanos Dağları'ndan topladıklarını ve yaban keçisi, sığır, koyun, at gibi hayvanların üzerinden topladıkları böcek ve kenelerle aynı ortama koyduklarını belirten Prof. Dr. Doğanlar, "Bu böceklerin sadece kenelerle beslendiğini tespit ettik. Yetişkin bir böcek günde 20'ye yakın keneyi yedi" dedi.

KENE YOK EDİCİ ÇEKİRGE

`Kene yok edici çekirge' olarak da ifade edilen böcekle ilgili araştırmalarını genişlettiklerini bildiren Prof. Dr. Doğanlar, bu böceklerin yaklaşık bir yıl yaşadığını ve kışı yumurtada geçirdiklerini de belirterek, "Bu böcek her yörede yaşayabilir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'ndaki artışı olan bölgelerde bu böceğin götürülmesi ve oralarda bu böcekle keneye karşı mücadele yapılması gerek. Amanoslar'ın yüksek kesimlerinde bulunan böceğin popülasyonu oldukça fazla. Bir yıl yaşayan bu böcekler, yaklaşık 100 yumurta bırakıyor. Bu yumurtalar kafeslere alınarak ve zamanı geldiğinde de kenelerin yoğun olarak görüldüğü yerlere bırakılabilir" diye konuştu.

Nisan ve ağustos ayları arasında yumurtadan çıkan ve kısa sürede ergin hale gelen böceklerin keneleri yiyerek yok edeceğini belirten Prof. Dr. Doğanlar, böylece Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastalığı ile etkin bir şekilde biyolojik yolla mücadelenin gerçekleştirilmiş olacağını kaydetti.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posted Image

#2 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16,791 posts
  • Cinsiyet:Bay

Posted 24.06.2008 - 17:17

Türkiye büyük kabustan kurtulacak

İşte yeni kahramanın özellikleri...

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Doğanlar, iğnesiyle kan emerken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıranın da aralarında bulunduğu kene türlerinin ''baş düşmanı'' olan ve Amanos Dağları'nda yaşayan endemik avcı böceğinin beslenme yöntemini görüntüledi.

Prof. Dr. Doğanlar, yaptığı açıklamada, sadece Amanos Dağları'nda görülebilen, yılda bir kez döl veren ve yaşantısı boyunca 100 civarında yumurta bırakan ''Peygamber Devesi'' takımına giren endemik böcekle ilgili yaklaşık 3 yıldır araştırma yaptıklarını, doğal ortamda gözlemlediklerini, laboratuvarlarda incelediklerini ve bunların günde 20 civarında kene yediğini tespit ettiklerini kaydetti.

Türkiye'nin gündemine giren kene vakalarına çözüm olarak bu avcı böcekten yararlanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Doğanlar, şöyle devam etti:

''Sadece Amanos Dağları'nda bulunan ''Eremiaphila Dagi Doğanlar'' (Mantodea: Eremiaphilidae) adındaki avcı böcek, dünyada 15-20 türü KKKA'ya neden olan virüsü taşıyan keneleri yiyerek besleniyor.

Amanos Dağları'nda avcı böcekler, taşlık ve etrafında meşe çalıları bulunan alanlar yaşıyorlar. Buraların deniz seviyesinden ortalama yüksekliği bin metreye yakındır. Buralarda domuzlar ve yaban keçilerinin de bulunduğu bilinmektedir. Büyük olasılıkla bu böcekler, kene ile beslenme alışkanlığını domuz ve yaban keçisi kenelerini avlayarak kazanmış olabilirler. Bu böcekleri, laboratuvar ortamında çok çeşitli kenelerle bir araya koyduk. Böcekler, ayrım yapmadan tüm keneleri, ön bacaklarıyla tutarak, ısırıcı ve çiğneyici özelliğe sahip ağızlarıyla parçalayarak yiyorlar.''

Bu böceklerin kesinlikle insan ve diğer memeli hayvanlara bir zararı bulunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Doğanlar, ''15-20 türün KKKA hastalığına neden olan virüsü taşıdığı bilinmektedir. Bu durum göz önüne alınırsa bu avcı böcek kene popülasyonu üzerinde etkili bir şekilde baskı oluşturabilecek bir doğal düşman olarak görülebilir'' diye konuştu.

KOORDİNELİ ÇALIŞMA VE BİLİM

Prof. Dr. Mikdat Doğanlar, bu böceğin biyolojisinin, yaşama ortamındaki ekolojik özelliklerin tespit edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Elde edilen sonuçlara göre, kenenin ve KKKA hastalığının sorun olduğu, Yozgat, Tokat, Çorum, Sivas ve hastalığın yaygın olduğu diğer yörelerde üremelerini sağlayacak şekilde salımları yapılmalıdır. Kene popülasyonunun azaltılması üzerinde kısa sürede etkili olacağını umuyoruz. Öncelikle, Tarım ve Köyişleri, Çevre ve Orman ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri, koordineli bir şekilde konuya yönelmelidir. Kaynak sağlanarak araştırmaların hızlandırılmasına katkı sunulmalıdır.''

Doğanlar, ayrıca, yararlı avcı böceğin keklik tarafından yendiğini tespit ettiklerini ifade ederek, uygulamalarda bu duruma dikkat edilmesi gerektiğine de dikkati çekti.


AA
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posted Image

#3 edanur

edanur

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 351 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:eDDa!
  • İlgi Alanları:Net-Müzik-Kitap-TV-Okul

Posted 24.06.2008 - 20:51

Kene türlerinin baş düşmanı. Kene yiyerek besleniyor.

Prof. Dr. Doğanlar, Hatay Amanos Dağları’nda yaşayan avcı böceği kene yerken görüntüledi. Doğada her şeyin bir karşıtı var. İşte baş belası kenelerin can düşmanı böcekler Amanos dağlarında yaşıyor. 20 farklı kene türü ile besleniyor.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Doğanlar, iğnesiyle kan emerken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıranın da aralarında bulunduğu kene türlerinin baş düşmanı olan ve Amanos Dağları’nda yaşayan endemik avcı böceğini inceledi.

Prof. Dr. Doğanlar, sadece Amanos Dağları’nda görülebilen, yılda bir kez döl veren ve yaşantısı boyunca 100 civarında yumurta bırakan “Peygamber Devesi” takımına giren endemik böcekle ilgili yaklaşık 3 yıldır araştırma yaptıklarını, doğal ortamda gözlemlediklerini, laboratuvarlarda incelediklerini ve bunların günde 20 civarında kene yediğini tespit ettiklerini söyledi.



Türkiye’nin gündemine giren kene vakalarına çözüm olarak bu avcı böcekten yararlanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Doğanlar, şöyle devam etti:

AMANOS DAÐLARINDA YAŞIYOR

“Sadece Amanos Dağları’nda bulunan Eremiaphila Dagi Doğanlar “Mantodea: Eremiaphilidae” adındaki avcı böcek, dünyada 15-20 türü KKKA’ya neden olan virüsü taşıyan keneleri yiyerek besleniyor. Amanos Dağları’nda avcı böcekler, taşlık ve etrafında meşe çalıları bulunan alanlarda yaşıyorlar. Buraların deniz seviyesinden ortalama yüksekliği bin metreye yakındır. Buralarda domuzlar ve yaban keçilerinin de bulunduğu bilinmektedir. Büyük olasılıkla bu böcekler, kene ile beslenme alışkanlığını domuz ve yaban keçisi kenelerini avlayarak kazanmış olabilirler. Bu böcekleri, laboratuvar ortamında çok çeşitli kenelerle bir araya koyduk. Böcekler, ayrım yapmadan tüm keneleri, ön bacaklarıyla tutarak, ısırıcı ve çiğneyici özelliğe sahip ağızlarıyla parçalayarak yiyorlar.”

Bu böceklerin kesinlikle insan ve diğer memeli hayvanlara bir zararı bulunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Doğanlar, “15-20 türün KKKA hastalığına neden olan virüsü taşıdığı bilinmektedir. Bu durum göz önüne alınırsa bu avcı böcek kene popülasyonu üzerinde etkili bir şekilde baskı oluşturabilecek bir doğal düşman olarak görülebilir” diye konuştu.

İÇ ANADOLU’DA ÜREMESİ SAÐLANABİLİR

Prof. Dr. Mikdat Doğanlar, bu böceğin biyolojisinin, yaşama ortamındaki ekolojik özelliklerin tespit edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Elde edilen sonuçlara göre, kenenin ve KKKA hastalığının sorun olduğu, Yozgat, Tokat, Çorum, Sivas ve hastalığın yaygın olduğu diğer yörelerde üremelerini sağlayacak şekilde salımları yapılmalıdır. Kene popülasyonunun azaltılması üzerinde kısa sürede etkili olacağını umuyoruz. Öncelikle, Tarım ve Köyişleri, Çevre ve Orman ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri, koordineli bir şekilde konuya yönelmelidir. Kaynak sağlanarak araştırmaların hızlandırılmasına katkı sunulmalıdır.”

Doğanlar, ayrıca, yararlı avcı böceğin keklik tarafından yendiğini tespit ettiklerini ifade ederek, uygulamalarda bu duruma dikkat edilmesi gerektiğine de dikkati çekti.




kaynak:internethaber

Zaman değiştirir özünü her şeyin
Bir durumdan başka bir durum çıkar hep
Benzerlik kalmaz biçimden biçime
Doğa zorlar her şeyi başkalaşmaya
Lucretius

#4 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11,484 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Posted 24.06.2008 - 23:25

Hayırlısı bakalım.Bu gidişle kene hallolur, başka bişey çıkar...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#5 Who am I

Who am I

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1,041 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:ça test egale
  • İlgi Alanları:naie pas peur de moi

Posted 13.07.2008 - 14:47

Şu çekirgelerle keneleri yok edelim derken tarım alanlarınıda yok etmeyelim ??? *öberah
Doğa yıllardır bize herşeyi veriyor , peki biz doğaya ne verdik ? Sigara paketine 5 tl yada 7 tl veriyoruz , peki açan olanı görüyormuyuz ? bir hayvan öldürüldüğünde günlerce protesto ediyoruz ,peki bir şehit verdiğimizde kaç gün şehitlerimizi anıyoruz ? dizi yada şarkı sözlerini ezberliyoruz peki , kaç kişi Atatürk ilke ve inkilaplarını biliyor ? Müslümanız diyorsunuz , ama islamın şartlarını yada kurallarını bilmiyorsunuz bu nasıl müslümanlık ? herkes kendini imam sanıp konuşuyor , açın kuranı okuyun ne yazıyor acaba diye,insanları eleştiriyoruz peki kaçımız kendimizi eleştirmeye cesaret buluyor





Similar Topics Collapse

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users