İçerik değiştir



- - - - -

Hesap işletim ücreti yasal değil


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 3 yanıt verildi

#1 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 11.06.2008 - 09:03


Hesap işletim ücreti yasal değil
Alınan ücretin ''yasal dayanağının bulunmadığını'' mahkeme kararıyla belgeledi.

Yalova Vali Yardımcısı Şakir Özdikici, yaptığı yazılı açıklamada, bankaların yürüttükleri iş ve işlemlerdeki uygulamalarla ilgili kamuoyunda şikayet ve memnuniyetsizliklerin olduğunun herkes tarafından bilindiğini kaydetti.

Bankalar tarafından yapılan ''kanunsuz ve haksız'' uygulamalardan birinin de tüm vadeli ve vadesiz hesaplardan kesilen ''Hesap işletim ücreti'' olduğuna değinen Özdikici, bu şekilde bir bankadaki vadeli ve vadesiz hesaplarından bilgisi dışında toplam 42 YTL'nin kesilmesi üzerine Yalova İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığına yazılı başvuruda bulunduğunu bildirdi.

Özdikici, hakem heyetinin bankanın uyguladığı hesap işletim ücretinin iptaline ve kesilen paranın iadesine karar verdiğini vurguladı. Bu karar üzerine bankanın, Yalova Tüketici Mahkemesi görevini yürüten Yalova 2. Asliye Hukuk Mahkemesine itirazda bulunduğunu belirten Özdikici, mahkemenin 7 Mayısta bankanın itirazını reddettiğini ifade etti.

Bankaların hesap işletim ücreti adı altında hesap sahiplerinden para kesilemeyeceğini mahkeme kararıyla belgelendirdiğine işaret eden Özdikici, ''Hesap işletim ücretine ilişkin bu kara, sanırım Yalova'da alınan ilk karardır. Mahkeme kararının, kamuoyunda tüketicilerin haklarının korunması ve tüketici bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum'' dedi.

Açıklamaya göre, bankanın aldığı hesap işletim ücretinin 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 6. maddesinde tanımlanan haksız şart niteliğinde olduğunun, sözleşmenin aynı yasanın 6. maddesinin 6. fıkrasına uygun tanzim edilmediğinin anlaşıldığı kanaatine varan mahkeme, tüketicinin hesabından 'resen' hesap işletim ücreti tahsil edilmesinin yasal dayanağının olmadığını bildirdi.

Kararın gerekçe metninde, ''Davacının, Yalova Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığının 10 Aralık 2007 tarihli kararına itirazının reddine ve tüm mahkeme ve avukatlık masraflarının banka üzerine bırakılmasına karar verilmiştir'' denildi.


Kaynak


Şu vatandaşı soymayan kalmadı. Biraz sesin çıkmazsa havadan bile para alıyorlar. Yok gözünü açar ve bu yapılanlara tepki verdiğinde ise müşteri kaybetmemek için o haksız alınanları bir kalemde siliyorlar. Çoğu zaman mahkeme kararına bile gerek kalmıyor. Vatandaş olarak hakkını aramak sadece senin menfaatine değil, tüm vatandaşların menfaatine olacaktır.

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#2 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 27.04.2010 - 19:41

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, kesinti yapan bankayı haksız bularak ücretin iadesine karar verdi.

Erenler ilçesinde yaşayan Salih E., bir bankada bulunan vadesiz mevduat hesabından 'hesap işletim ücreti' adı altında 20 TL haksız kesinti yaptığı gerekçesiyle Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Erenler Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na müracaat eden Salih E., hesabından kesilen ücretin iadesini talep etti. Şikayet edilen banka, hakem heyetine sunduğu savunmasında, hesap sahibinin imzaladığı Bankacılık Hizmetleri Sözleşmesi'ne göre, bankanın yıllık hesap işletim masrafı ve yıllık hesap işletim ücreti adı altında belirlenen ücreti, müşterinin hesabından tahsile yetkili olduğu belirtildi. Hakem heyeti ise 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesine göre, satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu bu tür maddelerin tüketici aleyhine dengesizliğe yol açtığını bildirdi.

Tüketiciye iade edilecek
Heyetin gerekçesinde, "Tüketici, standart sözleşme sebebiyle içeriğe etki edememişse o sözleşme şartlarının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir." hükmü bulunmaktadır. Bankanın tüketiciyle yapıldığını iddia ettiği sözleşme şartları önceden belirlenmiş, açık, anlaşılır bir dille yazılmamış ve tüketici ile müzakere edilmeden iradesi dışında imzalatılmış tüketici aleyhine haksız şart içeren sözleşme olduğundan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesine aykırılık taşımaktadır." denildi. Tüketicinin talebinin kabulüne karar veren Hakem Heyeti, banka tarafından tüketiciden alınan 20 TL'lik hesap işletim masrafının tüketiciye iade edilmesine karar verdi.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#3 Melih

Melih

    Giggity Giggity Goo!

  • Kurucular
  • 8.516 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Bahçelievler - İstanbul
  • İlgi Alanları:Sadece Harabe.net :)

Gönderim zamanı 27.04.2010 - 19:43

20 TL iade edilecek, tamam da.. mahkeme masraflarını da banka mı ödüyo? :P
2000 - 2010


bit.gifladybug.gif


#4 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 27.04.2010 - 19:55

hesap işletim ücreti yasal değil.. alıyorlar
kredi kartı aidatı yasal değil.. alıyorlar


yasal veya değil kanımızı emiyorlarrrrrrrrrr :P

kimse üşenmese açsa davayı belki bişiler olur.. burada ki sorun emsal dava sonuçları varken bankaların bunları iplememesi..

ben iş bankasına itiraz ettim nasıl olduysa kredi kartı aidatını iade ettiler gözlerime inanamadım böyle bir şey nasıl olabilir diye.. halbuki öylesine itiraz etmiştim ben bir şansımızı deneyelim diye *mad





Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli