İçerik değiştir



- - - - -

Sağlık Bakanlığının kene uyarısı


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 6 yanıt verildi

#1 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 26.05.2008 - 21:29


Gönderilen Resim
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, “Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu ilaçlar sürülmeli. Giysilere keneleri kovucu/öldürücü etkisi olan spreyler kullanılmalı” uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından korunmada, özellikle vatandaşların bir takım önlemler alması ve bu konularda titizlik göstermesinin önemine işaret etti.
Turan Buzgan, Sağlık Bakanlığı tarafından KKKA hastalığına karşı bir takım çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Uzmanlar ve ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Bilimsel Danışma Kurulunun hastalık bu sene görülmeye başlamadan önce Şubat ve Mart aylarında 2 defa toplandığını anlatan Buzgan, “Bu bilimsel toplantılarda hastalığın durumu, yapılan ve yapılacak çalışmalar konusunda değerlendirmelerde bulunuldu” diye konuştu.

Hastalıkla ilgili kişisel korunma önlemleri büyük önem taşıdığından toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla halk eğitim çalışmaları yapıldığını ve bu çalışmaların artarak sürdürüldüğünü ifade eden Buzgan, aynı amaçla halka yönelik broşür ve afişler hazırlanarak dağıtıldığını belirtti.

Buzgan, sağlık çalışanlarına yönelik hizmet içi eğitimler de düzenlendiğini, bu kapsamda Nisan ayında 81 ilin sağlık müdürü, bulaşıcı hastalıklar şube müdürleri ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı hekimlerin katıldığı eğitim ve bilgilendirme toplantısı yapıldığını söyledi.

İllerde sağlık çalışanlarına yönelik hatırlatma ve eğitim toplantılarına da devam edildiğini ifade eden Buzgan, başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve üniversiteler olmak üzere konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğinin sürdüğünü kaydetti.

KKKA vaka takiplerinin yapıldığını ve hastalara gereken tedavi hizmetlerinin sunulduğunu vurgulayan Buzgan, yapılan çalışmaları yerinde incelemek ve değerlendirmelerde bulunmak üzere Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom ve Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklar Kontrolü Daire Başkanı Ali Torunoğlu’nun riskli bölgeleri ziyaret ettiklerini söyledi.

“BU YIL LABORATUVARDA DOÐRULANAN 51 VAKA VAR”
KKKA sebebiyle 2002-2007 yılları arasında 92 vatandaşın yaşamını yitirdiğini, bu yıl da 3 kişinin KKKA sebebiyle öldüğünün laboratuvar testleriyle doğrulandığını bildiren Buzgan, yine bu yıl laboratuvar testleriyle 51 vatandaşın KKKA olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Buzgan, hastaların tedavisinde kullanılmak üzere KKKA geçirenlerin kanlarından üretilmesi planlanan serumla ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine de “Hastalıkla ilgili tedavi seçeneklerine ilişkin araştırma çalışmalarına devam ediliyor. Bilimsel sonuçlarının değerlendirilmesi ve laboratuvar çalışmaları da sürüyor” yanıtını verdi.

KORUNMAK İÇİN ÖNLEMLER
Buzgan, KKKA hastalığından korunmada özellikle vatandaşların bir takım korunma önlemlerini alması ve bu konularda titizlik göstermesinin önemli olduğunu belirterek, alınması gereken önlemlerle ilgili şunlara dikkati çekti:
Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu (repellent) ilaçlar sürülmelidir.
Giysilere keneleri kovucu/öldürücü etkisi olan ve Sağlık Bakanlığından izinli spreyler kullanılmalıdır.
Vücut sık sık kene yönünden kontrol edilmeli, kenenin tespit edilmesi halinde kısa sürede cımbız veya pens gibi uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılmalıdır.
Kırsal alan ziyaretlerinde mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli giysi giyilmeli ve pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır.
Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmelidir.
Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir.
Keneleri vücuttan uzaklaştırması amacıyla eter, kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar kendi vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir.
Kene ile temastan sonra kişi 10 gün süreyle takip edilmeli ve ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin olması halinde en yakın sağlık kuruşuna müracaat edilmelidir. Erken tanının konması destek tedavisine de erken dönemde başlanmasını sağlayacak böylelikle tedavi şansını artıracaktır.
İnsanların ve hayvanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız temas edilmemelidir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından büyükbaş hayvanların kene açısından ilaçlanması yapılmaktadır.

Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#2 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 26.05.2008 - 21:38

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#3 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 14.06.2008 - 16:59

Büyük Sehir Keneleri Virüssüz
Ankara Numune Hastanesinden Doç. Dr. Hürrem Bodur, virüs taşıyan kenelerin büyük şehirlere inmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, virüs taşıyan kenelerin büyük şehirlere inmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, “İstanbul, Ankara gibi şehirlerdeki park ve mesire yerlerinden gelen kene tutunma vakaları hastalık açısından risk taşımamaktadır” dedi.
Türkiye genelinden en çok ölümcül hastalık vakasının geldiği Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, ANKA’ya yaptığı açıklamada, İstanbul ve Ankara’daki kenelerin virüs taşımadığını söyledi. Kene tutunması durumunda panik yapmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak kenenin çıkarılması gerektiğine işaret eden Doç. Dr. Hürrem Bodur, “Kene yapıştığı andan itibaren 24 saat sonra mikrobu insana bulaştırmaya başlıyor. Bu nedenle ne kadar erken vücuttan çıkarılırsa hastalık bulaşma riski o kadar azalır” diye konuştu.

-VİRÜS TAŞIYAN KENELERİN BÜYÜKŞEHİRLERE İNDİÐİ DOÐRU DEÐİL-

Türkiye’de, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’nı bulaştıran kenelerin Sivas, Tokat, Amasya, Çankırı, Çorum, Yozgat, Karabük ve Kastamonu illerinde yoğunlukta olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Hürrem Bodur, “Dünyanın her yerinde kene bulunmaktadır. Virüs taşıyan kenelerin büyük şehirlere indiği haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Büyük şehirlerdeki park ve mesire yerlerinden gelen kene tutunma vakaları hastalık açısından risk taşımamaktadır” dedi. Doç Dr. Bodur, KKKA hastalığına karşı korunmada kene ile mücadelenin oldukça önemli olduğunu bildirerek şunları söyledi:
“Kenenin bulunduğu alanlara mümkünse gidilmemesi gerekir. Riskli bölgelerde yaşayanların Sağlık Bakanlığı’nın dağıttığı kene kovucu spreyleri kullanmaları gerekir. İlacın sürüldüğü elbiseye kene 3-4 hafta süre ile yaklaşmamaktadır. Ayrıca Riskli bölgelerde Tarım Bakanlığı evcil hayvanları keneye karşı ilaçlamaktadır.”
Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, hastalığın yayılımını önlemek için hayvan nakillerinde de veteriner kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek “Böylece virüslü kenelerin dolaşımı engellenmiş olur” dedi.

Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#4 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 15.06.2008 - 20:14

Kuş gripleri, tehlikeli keneler, deli danalar...Nereye gidiyoruz?Nerden çıkıyor bunlar...İnsan acaba kasıtlımı yapılıyor diyede sormadan edemiyor....

Paylaşım için teşekkürler...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#5 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 16.06.2008 - 10:01

Yakında konsantre Kene Yumurtası Fabrikası kuran birileri çıkar yine.

Aslında merakla bekliyorum sağlık bakanı eline keneyi alıpta; vatandaşlarım korkmayın bu böcükler zararsız !! diyeceği günü.


Çernobil kazası sonrası çayları vatandaşın gözüne bakarak hüpletenler, binlerce insanımızı kanserin pençesine attılar. Melih Gökçek'te yine Ankaralıların gözüne bakarak çeşme suyunu lıkırdatıyor. Alışığız bu şekilde ki şovmen siyasetçilere.

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#6 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 24.06.2008 - 18:26

Türkiye'nin kene haritası

Gönderilen Resim


Sağlık Bakanlığı kene ısırmasıyla oluşan, öldürücü Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının risk haritasını çıkardı. Bakanlık, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının 2002 yılından itibaren Türkiye’de özellikle bahar ve yaz aylarında görüldüğünü belirterek, vakaların çoğunlukla Orta Anadolu ve Orta Karadeniz bölgesinde yoğunlaştığı, hastaların çok büyük bir bölümünün ise, kırsal alanda yaşadığı, tarım ve hayvancılıkla uğraştığı bildirildi.

Gönderilen Resim


Hastalık virüsünü taşıyan Hyalomma türü kenelerin uygun yaşam alanlarına paralel olarak riskin arttığı bölgelerden söz etmenin mümkün olduğunu kaydeden Sağlık Bakanlığı, hazırladığı risk haritası ile, 2002 yılından bu tarafa Türkiye’de tespit edilen KKKA insan vakalarının sürekli ikamet adreslerini koordinatlarına göre işaretledi.


RİSK HARİTASINDA KELKİT VADİSİ BAŞTA

Risk haritasında, hastalığın Kelkit vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu ve Çankırı illerinde yoğunlaştığı, diğer birkaç ilde ise tek vaka olarak çıktığı belirlendi.

ANİ BAŞLAYAN ATEŞ, BAŞ AÐRISI VE HALSİZLİÐE DİKKAT

Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının, insanlarda ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti. Bakanlık ayrıca hastalarda bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi yakınmaların da görülebildiğini ifade ederek, daha sonradan bu belirtilere vücudun çeşitli yerlerinde görülen kanamaların da eşlik edebileceğini bildirdi.

YAPILMASI GEREKENLER

Kişisel korunmanın önemine işaret eden Sağlık Bakanlığı bu bağlamda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“-Kişisel korunma önlemleri kapsamında hayvan kanı, dokusu veya hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temas sırasında gerekli korunma önlemleri alınmalıdır.
-Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli; yapışan keneler bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup çıkarılmalıdır.
-Korunma amaçlı olarak giysilere uygulanabilen, repellent olarak bilinen kene kovucular/öldürücüler ve cilde uygulanabilen kene kovucular dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.”

ANKA
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#7 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 25.06.2008 - 00:21

Haritaya bakılırsa azda değil yani?
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...





Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli