İçerik değiştir



- - - - -

Anka Kuşu Mars'tan İlk Görüntüleri Yolladı...


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 6 yanıt verildi

#1 Rose&Rain

Rose&Rain

    Kayıp

  • Dokunulmazlar
  • 5.735 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Sandal
  • İlgi Alanları:çok geniş

Gönderim zamanı 26.05.2008 - 15:41


1976’daki Viking 2 uzay aracından bu yana Mars’a ilk motorlu inişi yapan Anka Kuşu, Kızıl Gezegen’in kuzey kutbundaki Yeşil Vadi adı verilen geniş düzlüğe indi. Nefeslerin tutulduğu son 14 dakikada, Anka Kuşu’nun 26 kritik manevra için roketlerini ateşlemesi ve görevin tamamlanması için bunların her birinin başarıyla yerine getirilmesi gerekiyordu.

Alkışlarla Kutlandı


Anka Kuşu’nun Mars’ın kuzey kutup bölgesine inmeyi başarması, sürecin heyecanla izlendiği NASA üssünde büyük sevince neden oldu. Bilimadamları ve mühendisler, uzay aracının hasarsız yere inişini haber veren sinyallerin alınmasından sonra, birbirlerine sarılarak ve alkışlayarak bu büyük başarıyı kutladılar.

Proje Yöneticisi Barry Goldstein, “Rüyamda bile her şey bu kadar mükemmel olamazdı” diye konuştu. Goldstein, projenin en zor kısmının geride kaldığını, ancak hala çok önemli görevler olduğunu söyledi.

İlk Görüntüler Dünyada

Uzay aracının inmesinden yaklaşık iki saat sonra, aracın küçük kayaların arasında Mars yüzeyine basmış bacaklarından birinin görüntüsü ile ufuk çizgisinin görüntüleri Dünya’ya ulaştı.

İlk görüntülerin, uzay aracının durumu ve üzerindeki bilimsel araçlar hakkında uzmanlara bilgi verdiği belirtiliyor.

Aracın enerjisini sağlayacak güneş panelleri, aracın inişinin havaya savurduğu yoğun toz tabakası yatıştıktan sonra açılmak üzere programlandı.

Mars'ta Hayat Arayacak


Anka Kuşu, 10 ayda 711 milyon kilometre yol katederek Mars’a ulaştı. Uzay aracı, 1976’dan beri ilk defa Mars’a yumuşak iniş yapan araç oldu.

Mars’a ulaşmak için 10 aydır yolcuğunu sürdüren ve 680 milyon kilometre kateden Anka Kuşu’nun amacı iniş yapacağı gezegenin kuzey kutup bölgesinin geçmişte mikrobik yaşam için uygun koşullar sağlayıp sağlamadığı keşfetmek; bir başka deyişle “Mars’ta geçmişte hayat var mıydı?” sorusuna kesin bir yanıt bulmak... Mars yüzeyinde, bir zamanlar mikrobik yaşam olup olmadığını araştıracak olan uzay aracı, gezegen yüzeyinde buz halinde olduğu tahmin edilen suyu analiz edecek.

Gönderilen Resim
Gönderilen Resim
Gönderilen Resim
Gönderilen Resim
Gönderilen Resim
Gönderilen Resim
Gönderilen Resim

Tecrübe çok zalim bir öğretmendir. İnsanı önce sınavdan geçirir, sonra dersini öğretir. - Spuitems

#2 epru'

epru'

    coupling uk gacısı

  • Üyeler
  • 6.579 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan

Gönderim zamanı 30.05.2008 - 00:30

şimdi bu kırmızı renkli hafif yamuk gezegende hayat varsa , önümüzde ki yıllarda belirli periyodlarla , vatandaşa seferler duzenlenecek mi ? seda sayanlar petek dinçözler dubaıden sıkılıp marsa tatıle gıdebılecek mı?çok önemli bu. hani şu marslıların bi türlü yabamadıklarını biz yabıb da , marslılar tarafından; aa dünyalı gordum bi tane,, nneeööaa dünyalılar gelmiş tarzında bi kii sıcak fakat buram buram ekşın kokan replikler yasanacak mı ? bize bunları verebilcek misinizsin anka kuşu

#3 umit kartal

umit kartal

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.095 Mesaj
  • Konum:istanbul / bostancı
  • İlgi Alanları:siyah-beyaz / ölüm-yaşam

Gönderim zamanı 30.05.2008 - 10:19

gördüklerinde "korkma marslı biz dostuz" deriz , heyecan yapmazlar *zong
yoksa ingilizce mi söylemek lazım ? türkçe biliyomudur bu marslılar ::
sen benim ,
her gece efkarım , gözümdeki yaşım , sigara dumanım ...

sen benim ,
damardaki kanım , alnımdaki yazım , şanlı BEŞİKTAŞIM ...

Kalbimin en orta yerinde , büyük bir yangın var alevler içinde ...
Beşiktaş sana yemin olsun , bitmeyecek sevdan , mezarımda bile ...

#4 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 21.06.2008 - 16:36

Phoenix Mars'ta buz buldu

Dünyaya en yakın mesafedeki bu gezegende su ve yaşam izi arayan aracın yaptığı bu keşif, görevin yerine getirilmesi yönünde büyük bir başarı oldu.

Araçtan art arda gönderilen fotoğraflarda, yüzeyden alınan beyaz toprağın birkaç gün içinde eridiği gözlendi.

Arizona Üniversitesi'nden Peter Smith, düzenlediği basın toplantısında, ''Bugün büyük bir gururla ve neşeyle ilan ediyorum ki aradığımız şeyin izini bulduk. Bu gerçekten de buz, başka bir madde değil'' dedi.

Mars'ta su izine rastlanması, yaşam izi konusunda da kilit öneme sahip. Su olması, mikrobik düzeyde de olsa bu gezegende bugün veya geçmişte yaşam olabileceğine ilişkin önemli bir bulgu olarak kabul ediliyor.

Mars'ın, yörüngesindeki yolculuğu sırasında hidrojen analizi yapan Odyssey uydusu aracılığıyla da, 2002 yılında, gezegenin kuzey kutbunda buz kütlesinin varlığı belirlenmişti. 25 Mart'ta gezegen yüzeyine inen Phoenix bu bulguyu, yerinde yaptığı analizle teyit etmiş oldu.

Araca alınan toprak örneklerinde haftalar boyu sürecek analizlerle buzun yapısı incelenerek jeolojik tarihi anlaşılacak, ayrıca organik madde aranacak.

aa
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#5 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 21.06.2008 - 18:15

Foto:

Gönderilen Resim


Samanyoluhaber
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#6 Denio

Denio

    Kamış Kotak

  • Dokunulmazlar
  • 7.870 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:alayına konum

Gönderim zamanı 21.06.2008 - 18:34

ooo tamam o zaman Mars'ta 'Buzlu Badem' işine girer o zaman bu NASA,yapar yapar sokar bi yerine...
Sanırım içmek,
ertesi sabah
tekrar hayata
dönülebilen
ve her gün
tekrarlanabilen
bir intihar biçimidir.

Charles Bukowski


Piizan

#7 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.06.2008 - 15:33

Phoenix, Mars toprağınız analiz ediyor

NASA’nın 4 hafta önce Mars’a indirdiği ve kısa bir süre önce Kızıl Gezegen’deki suyun kanıtlarını bulmayı başaran Phoenix (Zümrüdü Anka Kuşu) uzay aracı, Mars toprağını analiz etmeyi sürdürüyor.

Phoenix programını yürüten bilimadamlarının, “Pamuk Prenses” adını verdiği çukurdan, robot koluyla aldığı bir kepçe toprağı optik mikroskoba koyan uzay aracı, bugün bu numune üzerinde analizler yapıyor.

Phoenix, daha sonra robot kolunu, aynı toprak örneğinden bir miktarını bir başka analiz bölümüne koymak ve Kızıl Gezegen’deki ilk ıslak kimyasal deneyini yapmak için konumlandıracak.

Uzay aracının henüz kullanılmayan ıslak kimyasal deney laboratuvarı, Dünya’da bahçe topraklarının analiz edildiği gibi, Mars toprağının tuzluluk, asitlik ve diğer karakteristik özelliklerini test etmek üzere tasarlandı. Phoenix’in ıslak kimyasal deney laboratuvarı, Microscopy, Electrochemistry and Conductivity Analyzer (Mikroskopi, Elektrokimya ve İletkenlik Analizcisi) veya MECA adı verilen analiz aletinin bir parçası.

Phoenix programına başkanlık eden Arizona Üniversitesi’nden Peter Smith ve ekibi ile projenin ortakları, NASA’nın Pasadena’daki Jet Motorları Laboratuvarı ile Denver’daki Lockheed Martin’de görevli bilim adamları, öncelikle, uzay aracının bulduğu donmuş suyun, Mars’ın uzun tarihinin bir noktasında eriyerek, yaşam dostu bir çevre yaratıp yaratmadığı sorusunu çözmeye çalışıyorlar.

Programa ayrıca, Kanada Uzay Ajansı, İsviçre’nin Neuchatel Üniversitesi ile Danimarka’nın Kopenhag ve Aarhus üniversiteleri, Almanya’nın Max Planck Enstitüsü ve Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü katkı sağlıyor.


Ntvmsnbc
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

2 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 2 ziyaretçi, 0 gizli