İçerik değiştir



- - - - -

Mihallıççık Atatürk Camii


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 17.05.2008 - 15:29


Mihallıççık Atatürk Camii
Zülfi Livaneli iki gün üst üste "Atatürk camileri" ile ilgili yazı yazdı. Bu arada bizim de kanayan yaramızı depreştirdi... Livaneli'yi Paris'ten bir Fransız arkadaşı arar, "Sizde neden Atatürk Camii yok" diye sorar. Livaneli şaşırır. Bu sorunun bugüne kadar hiçbir Türk'ün aklına gelmediği düşüncesindedir.
"Bu ülkede Fatih Sultan Mehmet adına camii var. Süleymaniye, Selimiye gibi camiler padişahların adını taşıyor. Hatta valide sultanlar, vezirler, komutanlar adına da camiler var" diyor ve neden örneğin Kocatepe Camii denilmediğini sorguluyor.
"Bir Atatürk camii, Gazi Mustafa Kemal'i İslam düşmanı gibi göstererek halkı kandıran ve siyasetini bu görüşe oturtan kesimlerin hızını kesebilir miydi" diye de düşüncesini ortaya koyuyor.
Livaneli'nin üzerinde durduğu cami ismi. Bizzat Atatürk tarafından yaptırılan camii o da düşünmemiş. Buna rağmen okurlarından mesajlar alıyor ve kendisine "Atatürk" ismi olan camiler bildiriliyor. Bunlardan biri de Kerem Yılmaz isimli bir okuru. Yılmaz, üç camii ismi saydıktan sonra, "Biri de Mihallıççık Atatürk Camii" diyor...
O da isim koymuş. Belki de camii bizzat Atatürk'ün yaptırdığını bilmiyor. Yine de bu vatandaşımıza teşekkür ediyorum. En azından bizim, ilgililere, yetkililere ve de Mihallıççıklılar'a duyuramadığımız sesimizi duymuş...
Aradan üç koca yıl geçti. Tesadüfen Atatürk'le ilgili yeni yayınlanmış bir anıyı okurken birden heyecanlandım. Atatürk'ün Eskişehir'de yaptırdığı bir camiden bahsediyordu. Hangi camiydi bu? Fazla bir bilgi yoktu. Yardıma ihtiyacım vardı. Dostum Ahmet Atuk ve o zamanlar Eskişehir'de görevli Binbaşı Burhanettin Şenli ile birlikte kolları sıvadık... Uzun ve derin bir araştırma sonucu, ta Erzurum Kongresi'nden ölümüne kadar hep Atatürk'ün yanında ve hizmetinde olmuş Mihallıççıklı Emir Çavuşu Ali Metin aracılığıyla 5 bin lira gönderip, Yunanlılar'ın işgal sırasında yakıp yıktıkları, imkanları olmadığı için Mihallıççıklıların yaptıramadığı kasabanın tek camisini yeniden yaptırdığını ortaya çıkardık.
Atatürk'ün tüm masraflarını bizzat karşılayarak yaptırdığı, belki de tek cami Mihallıççık'tadır ve "Aşağı Camii" diye isimlenmiştir.
En büyük üzüntüm, Mihallıççıklılar'ın buna ve milli kahramanları Ali Metin'e sahip çıkmamalarıdır. Bu çalışmaları yaparken Kurtuluş savaşı'nda Sivrihisarlılar'ın orduya aldığı uçağı da çıkarmıştık. Bu da tekti. Şimdi uçağın anıtı dikildi, gelip geçen herkes Sivrihisarlılar'ın ne kadar fedakar olduğunu görüyor, Sivrihisarlılar da gururlanıyor...
Ne oldu cami restorasyonu, ne oldu çevre düzenlemesi, ne oldu "Ali Metin Parkı" ve anıtı? Ne diyorsunuz Mihallıççık ilgilileri, yetkilileri ve de Belediye Başkanı?..



Alıntı

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli