İçerik değiştir



- - - - -

Gerçek enflasyon oranı yüzde 120


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 7 yanıt verildi

#1 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 07.05.2008 - 11:14


Gerçek enflasyon oranı yüzde 120
Tarih: 04 Mayıs 2008

Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı İ. Hakkı Hınıslıoğlu, açıklanan enflasyon rakamlarının yıllık 9.3 oranında açıklandığını, ancak gıda ürünlerinde oluşan artışın ise yılın ilk dört ayında yüzde 120′lerde olduğunu savundu.
Türkiye ekonomisinde son gelişmeleri değerlendiren ETB Başkanı İ. Hakkı Hınıslıoğlu, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı yıllık 9,3′lük enflasyon tahminlerine katılmadığını belirterek, “Merkez Bankası Başkanı’nın açıkladığı enflasyon oranları revize edilmiş rakamlardır. Çünkü 2008 yılının ilk dört ayına bakacak olursak neredeyse gıda ürünlerinde olan artış yüzde 120′ler civarındadır. Ama Merkez Bankası Başkanı, yıllık yüzde 9,3′lerden bahsediyor. Buna bakılırsa yılın ilk günlerinde açıklanan yıllık enflasyon rakamları 8.4′lük bir rakamdı ve bu rakam her geçen gün biraz daha artıyor. Bakın ülkemizin yıllık ihracat hacmi 115 milyar dolar, ithalat hacmi ise 165 milyar dolar civarındadır. Yani İhracat hacmi ile ithalat hacminin toplamı ise dış ticaret hacmini oluşturmaktadır, bu da 280 milyar dolar demektir. Bunlar küçümsenecek rakamlar değildir. Ama ülkemizde ithalata dayalı ekonomi daha çok yer tutmaktadır. Oysa üretime dayalı ihracat yapılması ülkenin ekonomisi açısından daha tutarlı olacaktır” dedi.
Başkan Hınıslıoğlu, yeni Sosyal Güvenlik Yasası’na ilişkin de şunları söyledi:
“Son günlerde vatandaşların yeni yasa çıkmadan önce 14 yaş altı veya üstü çocuklarımıza yaptığımız sigorta işlemlerini, ben kişisel olarak doğru buluyorum. Ancak bu konuya toplumsal açıdan bakılırsa ülke için yeni bir kambur. Şöyle ki, bakın günümüzde emekli olan vatandaşlarımıza hangisi tam anlamıyla dört dörtlük hayat standardında geçinebiliyor, bunlar da bu şekilde sıkıntılar yaşayacaklardır. Yeni yapılan düzenleme de bu sıkıntıları gidermek içindir. Oysa bunları yapmakla biz çocuklarımıza iyilik
yapmıyoruz. Bizler ise ‘Çocuklarımız ne kadar erken sigortalı yaptırırsak o kadar erken emekli olur’ şeklinde düşünüyoruz. Oysa bunlar ülkenin ekonomik anlamda iyice sıkıntıya girmesi anlamına geliyor.”
ETB Başkanı Hınıslıoğlu, daha sonra sözlerine şöyle devam etti:
“Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları yıllık ortalama 30 milyar dolar civarında bir rakamla fakir vatandaşlara gıda ve buna benzer yardımlar dağıtıyor. Bu paralar önemsenmeyecek miktarlar değil. Oysa bu açığın çocuklarımızı küçük yaşta sigortalı yapmakla iyice artacağı ve kapanmasının da her geçen gün biraz daha zorlaşacağı gerçeğidir. Bu yüzden Sosyal Güvenlik Yasası gibi ülke için çok büyük bir önem taşıyan yasalara göre davranmak açığın kapatılmasına yardımcı olacaktır.”


ALINTI

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#2 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 07.05.2008 - 11:23

Enflasyon hesabında oyun
--------------------------------------------------------------------------------

İktidar enflasyonu düşük göstermek için her yolu deniyor. Benzin ve kira ücretleri enflasyon sepeti hesabından çıkarılıyor. Bunun yerine kombi, PVC pencere ve internet gibi halkla uzaktan yakından ilgisi olmayan maddeler ekleniyor.

İktidar enflasyonu düşük göstermek için her yolu deniyor. Benzin ve kira ücretleri enflasyon sepeti hesabından çıkarılıyor. Bunun yerine kombi, PVC pencere ve internet gibi halkla uzaktan yakından ilgisi olmayan maddeler ekleniyor. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) uzun süredir üzerinde çalıştığı 'enflasyon sepeti' son şeklini aldı. 3 Şubat 2005 tarihinde yayınlanacak olan yeni TÜFE sepetinde 423 madde, 654 madde çeşidi yer alacak. Mevcut 1994 bazlı TÜFE sepetinde bu sayılar 410 madde ve 598 madde çeşidi olarak belirlenmişti. Yeni TÜFE sepetinin kapsamı mevcut sepetle karşılaştırıldığında ise 97 maddenin ilk defa kapsama alınacağı görülüyor. Buna karşılık 83 madde de kapsamdan çıkarılıyor. Yeni kapsama girenler Yeni enflasyon sepetine giren maddeler içinde, PVC Pencere, LPG araba tüpü, DVD player, kombi, cep telefonu, sim kartı, bilgisayar ekipmanları, paket tur, metro ücreti, kargo ücreti, kasko sigortalar yer alıyor. Ayrıca, atık çöp hizmet gideri, kontak lens, kek, ketçap, cips, internet ücreti, özel lise ücreti, at yarışı, sayısal loto, çocuk kitapları, havale ücreti ve kişisel bakım hizmetleri de yeni sepete giren maddeler arasında bulunuyor. Sepetten çıkanlar Normal benzin, mikser, fritöz, video kamera, elektrikli mini fırın, tost makinası, elektrikli traş makinası, izafi kira ücreti, termos ve tek karyola da enflasyon sepetinden çıkan maddeler arasında bulunuyor. Yeni enflasyon sepeti ile birlikte 81 il merkezi ve 69 ilçeden her ay fiyatlar derlenerek endeks hesaplanacak. Türkiye geneli ve 26 istatistiksel bölge için enflasyon rakamı yayınlanacak. Mevcut TÜFE'de 28 il merkezi ve 7 ilçeden aylık fiyatlar derleniyor. Yeni TÜFE'nin tüketim harcamaları kapsamına kurumsal olmayan nüfusun yapmış olduğu özel tüketim harcamaları da dahil edilerek bir kapsam eksikliği gideriliyor. Ayrıca yurt içinde yabancı turistlerin yaptığı harcamalar da 12 ana harcama grubu ayrıntısında değerlendirilerek kapsama dahil ediliyor.


Alıntı

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#3 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 07.05.2008 - 11:25

Bu zamlar isyan ettirecek
Elektriğe yüzde 20'ye varan oranda zam yapılacak, doğalgaza ise her ay zam gelecek.

Geçtimiz aylarda yüzde 20 zamlanan elektrik tarifesi, artan petrol fiyatları ve enflasyon nedeniyle bir kez daha zamlanacak.

Arzda yaşanan açık nedeniyle özel sektörden alınan elektriğin maliyeti de faturalara yansıtılacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun ilgili yönetmeliği bu hafta görüşmesi bekleniyor. Yetkililer, özel sektörden pahalı alınan elektriğin faturalara ek maliyetinin yüzde 8 ila 10’u bulacağını vurguluyor.

Buna petrol fiyatları, enflasyon ve döviz kurundaki artış eklenince yeni zam ihtiyacının en az yüzde 15 ila 20’yi bulacağı söyleniyor. Ancak bunun tek seferde mi yoksa izleyen dönemlerde bölünerek mi yapılacağı henüz karara bağlanmadı.

Belediyeler ödemediği için yine faturalara yansıtılması kararı alınan genel aydınlatma bedelleri için de Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Elektrik Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapan tasarıda önerge verilecek. Daha önce faturalara türüne göre 1 ila 2 YTL’lik ek maliyet getireceği hesapları yapılırken tutar koymaktan vazgeçildi. Faturalara yansıyacak tutarı EPDK ayrıca tespit edecek. Ancak bu uygulamanın otomatik fiyatlandırmanın başlayacağı döneme yetişmeyeceği kaydediliyor.

Kamuoyunda uzun süredir konuşulan elektrik ve doğalgazda otomatik fiyatlandırma konusu netleşti.
Buna göre elektrik fiyatları her yıl nisan, temmuz ve ekim aylarında olmak üzere yılda 3 kez zamlanacak. Doğalgaz fiyatları ise her ay yeniden belirlenecek.

DÖVİZ, PETROL VE ENFLASYON BELİRLEYECEK

Uygulama, 1 Temmuz 2008'de başlayacak. Yeni dönemde kamuya ait enerji şirketleri, tarifelerini döviz kuru, petrol fiyatı, TEFE ve TÜFE gibi ekonomik göstergelerdeki değişimleri dikkate alarak belirleyecek.

MALİYETTE DÜŞÜŞ OLURSA FATURAYA YANSITILACAK

Enerji Bakanlığı ve Hazine yetkilileri, uygulamanın sadece zam olarak algılanmamasını isteyerek, maliyetlerde düşüş olması halinde bunun da faturalara yansıtılacağını açıkladı.

Hazine Müşteşarlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) öncülüğünde hazırlanan 'Enerji KİT'lerinin Uygulayacağı Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması Usul ve Esasları' çalışması tamamlandı. Çalışma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve ilgili kamu iktisadi teşebbüslerinden temsilcilerin katılımı ile hazırlandı. Konuyla ilgili Yüksek Planlama Kurulu kararı da dün yayımlandı.

TEMMUZ'DA HAYATA GEÇİRİLİYOR

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ile bunlara bağlı şirketler Temmuz 2008 itibarıyla 'maliyet bazlı fiyatlandırma sistemi'ne geçecek. Uygulamadan en çok doğalgaz fiyatları etkilenecek. Yeni sistemde gaz fiyatları aylık belirlenecek. BOTAŞ, uluslararası piyasalardaki fiyat değişimlerini faturalara anında yansıtacak.

Alıntı : Vatan / Zaman

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#4 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 07.05.2008 - 11:34

''Hazıra dağ dayanmaz'' diyen atalarımıza ne kadar hak versek azdır. Ülkem toprağı ve ülkem iş yerlerinin yabancılara peşkeş çekilmesinden alınan paralarda hazinede suyunu çekmeye başladı, şimdi tekrar vatandaşa yüklenmeye devam edelim anlayışına dönülmeye başlandı. Enflasyonu gizlemeye çalıştıkça batanlar, suni gündemlerle halkı oyalamaya devam ediyorlar. Gün geçmiyor ki, incir çekirdeğini doldurmayacak konuları malum medyalar sayesinde halka servis yapıyor bizim zavallı halkımız ve muhalefet diye kendini kandıranlar balıklama konunun üzerine atlıyorlar. Bazılarıda bıyıklarının altından tüm bu olanlara sinsi sinsi gülüyor. Unutuyor ki bu ülke vatandaşları bir günde göklere çıkartır, bir günde yerin dibine gömer.

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#5 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 07.05.2008 - 19:02

kazandıklarımız aynı şeyleri almamıza,aynı faturaları ödememize rağmen hergün biraz daha yetmeme eylimine girdiğine göre demekki enflasyon hortladı.Belkide hiç ölmemişti?
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#6 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 01.07.2008 - 11:04

Gönderilen Resim
Gönderilen Resim
Asgari ücret yüzde 5, elektrik yüzde 22 zamlı: Asgari ücret yüzde 5 artarken elektrik fiyatını konutta yüzde 21, sanayide yüzde 22 yükselten zam da bugün yürürlüğe girdi
Elektriğe yapılan yüzde 21-22’lik zamla asgari ücrette yapılacak yüzde 5’lik artış bugün yürürlüğe girdi. Memurlara yapılacak yüzde 2’lik maaş artışıyla 3 Temmuz’da açıklanacak haziran ayı TÜFE artışına göre belirlenecek enflasyon farkı da temmuz başından geçerli olacak.

Elektrikte gerek bugün yürürlüğe giren zammın yüksek bulunması, gerekse de bundan sonra elektrik fiyatlarının üç ayda bir maliyete göre otomatik belirlenecek olması sanayicinin ve tüketicinin tepkisini toplarken Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci zammı savundu.

Kilci, özelleştirme programında bulunan TEDAŞ’ın yaptığı yüzde 22 oranındaki elektrik zammı için, “Geçmişte zamlar ertelendiğinden şimdi daha fazla zam yapılıyor değil. Öyle olsaydı çok daha yüksek oranlı bir zamla karşı karşıya kalınırdı ki geçmişte gerektiği zaman yapmadığımız fiyat ayarlamalarının faturasını tüketicilere ödetmiş olurduk” dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun TEDAŞ’a bağlı 20 elektrik dağıtım şirketinin zam talebini onaylamasıyla bugünden itibaren konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 21, sanayide kullanılan elektriğe yüzde 22 zam geldi.

‘Geçmiş maliyet yansıtılmadı’

Yeni fiyatın maliyeti yansıttığını belirten Kilci, “Geçmişte maliyet artışları yansıtılmadı. Bunun bedelini de ilgili kuruluşlar bilançolarına yansıtacaklar. Bunun bugünden sonra ileriye dönük tüketicilere ödettirilmesi etik olarak doğru olmaz” dedi. Başkent ve Sakarya Elektrik Dağıtım Bölgeleri için teklifler 10 Haziran’da alınmasına karşın ihalenin yapılmamasının nedeninin otomatik fiyat mekanizmasına geçilmesinin beklenmesi olduğunu bildiren Kilci, bundan sonraki süreçte elektrik üretim tesislerini özelleştirmeye başlayacaklarını, bunun için danışmanlık ihalesine çıkılacağını bildirdi.

Asgari ücret 638 YTL oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 29 Aralık 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla 16 yaşını doldurmuş işçiler için 2008 yılı brüt asgari ücret tutarı 1 Ocak-30 Haziran dönemi için 608.40 YTL, 1 Temmuz-31 Aralık dönemi için de 638.70 YTL olarak belirlenmişti. Buna göre bugün asgari ücret yüzde 5 oranında artırıldı.

Elektrik zammı TBMM’de

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Enerji Bakanı Hilmi Güler’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, vatandaşların, elektrik zammından kaynaklanan mağduriyetinin nasıl önleneceğini sordu. Ekici, petrol ve gaz fiyatlarındaki sürekli artışın, elektriğin yarıdan fazlasını doğalgazla üreten Türkiye’de, her 3 ayda bir elektrik zammına yol açacağını belirtti.

Otomatik fiyata iptal davası

Tüketici Hakları Derneği (THD) ile Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, elektrikte otomatik zam kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı. THD Genel Başkanı Turhan Çakar, elektrikteki otomatik zam kararıyla elektrik fiyatlarındaki artışın nedeninin, halkın ve ülkenin çıkarlarına uygun olmayan yanlış ve dışa bağımlı enerji politikaları olduğunu savundu.

Kaynak

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#7 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 01.07.2008 - 16:54

Ekonomiden sorunlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in elektrik zammı değerlendirmesinde buyurdu ki:
“Elektriğe zammı vatandaşın tasarrufa yönelmesi için yaptık.”


Seçim yaklaşsın eminim halkta tasarrufta bulunacaktır.

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#8 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 05.07.2008 - 10:06

Memurun reel kaybı yüzde 20
KESK, maaşlara yapılacak 1-2 puanlık ek zammın alay etmek anlamına geldiğini bildirdi.

KESK, yapılan zamlar ve gerçekleşen enflasyona göre memur maaşlarında reel kaybın yüzde 20’leri geçtiğini belirterek, maaşlara yapılacak 1-2 puanlık ek zammın kamu emekçileriyle alay etmek anlamına geldiğini bildirdi.

KESK yaptığı açıklamada, açıklanan enflasyon hedefi ile gerçekleşen enflasyon arasındaki farkın hiçbir dönemde AKP hükümetleri dönemindeki kadar olmadığını belirterek, TÜFE’de gerileme olduğu yönündeki açıklamaların da inandırıcı olmadığını vurguladı. Sadece elektriğe yapılan yüzde 22’lik zammın bile maaşlara yapılan zam ile reel kaybın arasındaki farkı gözler önüne serdiğinin altı çizilen açıklamada şöyle denildi:

“Enerji ürünlerine yapılan her zam diğer zamları tetikliyor ve giderek yükselen enflasyon karşısındaki kaybımız daha da artıyor. Son bir yıl içerisinde ayçiçek yağına yüzde 87, bulgura yüzde 73, pirince yüzde 62, domatese yüzde 60, makarnaya yüzde 42, ekmeğe yüzde 40 zam yapıldı.

Dolayısıyla reel kaybımız nereden bakılırsa bakılsın yüzde 20’leri geçiyor. Kamu emekçilerinin maaşlarına yapılacak bir iki puanlık ek zamların çalışanlarla alay etmek anlamına geldiği açıktır. Enflasyon hedefine dayalı ücret zammı anlayışı terk edilmelidir. En düşük kamu emekçisi maaşı tek kişinin insanca yaşayabileceği sınır olan net bin 200 YTL olmalıdır.”


ANKA


Hep dedikleri gibi bizler bu durumdayız , sizlerin tuzunuz kuru galiba? Derviş ekonomisinin yıllardır sürdüre gelinen politakısının çürüyen meyveleri ağacın dibine düşmeye başladı. Çok möhterem bazı siyasetçiler meyva ağacına bakım yapmaktansa, ağacın gövdesine bir baltada ben sallayayım havasındalar, bazılarıda sağlam meyvaları kendi sepetlerine doldurmanın sevdasındalar.

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...





Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli