İçerik değiştir



- - - - -

OKS ve SBS ye girecekler. DİKKAT


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 9 yanıt verildi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 02.04.2008 - 14:26


Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl son kez yapılacak Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na 2 ay kala, soruların müfredatın tümünden olmayacağını, soru alanlarının daraltıldığını açıkladı. Bakanlık gerekçe olarak, bu yıl 120 ilköğretim okulunda pilot olarak yeni müfredatın uygulanmasını gösterdi; bu okullardaki öğrencilerin eski müfredattan bazı bölümleri görmediğini; haksızlık olmaması için, iki müfredatın da kesiştiği bölümlerden sorulacağını bildirdi. Hangi bölümlerden soru olmayacağı bilinmiyor; ancak yıllardır bu sınav için tüm müfredatı çalışmak zorunda kalan öğrencileri şaşırtacak, velileri kızdıracak bu açıklamayı Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci yaptı. Ekinci, soruların “günlük hayata daha yakın olacağını, bilgi yoklama şeklinde değil de bilginin öğrenilip öğrenilmediğini, davranışa dönüşüp dönüşmediğinin değerlendirileceğini, örneğin ‘Newton kanunu nedir?’ şeklinde soru olmayacağını” söyleyerek kafaları daha da karıştırdı.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak amacıyla böyle bir karar alındığını, böylece OKS’de adaylara soru yöneltilecek alanların daraltıldığını” söyledi.

Bakanlığın 120 ilköğretim okulunda pilot olarak yeni müfredat uyguladığını anımsatan Ekinci, bu okulların 8. sınıflarındaki öğrencilerin de 2008-OKS’ye katılacağına işaret etti. Bu okullarda yeni müfredat uygulanmasına karşın diğer tüm okullarda “eski müfredat” uygulandığını anlatan Ekinci, şöyle konuştu:

“OKS’de müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak için her iki müfredatın kesiştiği alanlardan soru sorulmasına karar verildi. Böylelikle soru sorma alanımız daraltıldı. Eski müfredatta var olan yeni müfredatta olmayan konular ile yeni müfredatta var olan eski müfredatta olmayan konular dışarda bırakıldı. Böylece soru sorulacak alanlar daraldı.”

GÜNLÜK HAYATA YAKIN SORULAR
OKS’de yöneltilecek soruların “günlük hayata daha yakın olacağını” vurgulayan Ekinci, “Sorular doğrudan bilgi yoklama şeklinde değil de bilginin öğrenilip öğrenilmediğini, davranışa dönüşüp dönüşmediğini değerlendiren bir yapıda olacak. Örneğin, ‘Newton kanunu nedir?’ şeklinde soru olmayacak” diye konuştu.

Ekinci, OKS’de, Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilgiler alanlarından soru yöneltildiğini anımsatarak, müfredat farklılığı dolayısıyla her bir alandan soru yöneltilmeyecek konular bulunduğunu kaydetti.

OKS İLE SBS BİRBİRİNDEN FARKLI
OKS ile SBS’nin yapısının birbirinden farklı olduğuna işaret eden Ekinci, OKS’de öğrenciler arasında “sıralama” yapıldığını, SBS’de ise öğrencilerin seviyesinin ölçüldüğünü anlattı. Ekinci, öğrenciler arasında sıralama yapılması nedeniyle OKS’de güçlük derecesi daha fazla sorular yöneltildiğini, SBS’de ise öğrencilerin seviyesinin ölçülmesi amaçlandığı için güçlük derecesi daha az sorular sorulduğunu anlattı. Ekinci, şunları kaydetti:

“SBS’de öğrencinin seviyesini yokluyoruz. Öğrenci ister bu müfredatla eğitim görsün, ister görmesin seviye bakımından nerededir, müfredatta öngörülen kazanımlar bakımından nerededir onu ölçmeyi hedefledik. SBS’nin yapısı çok farklı, çok değişik. Öğrencideki bir kazanım düzeyini yoklamaya çalışıyoruz. Bu kazanımı nereden almış, nasıl almış o çok önemli değil. OKS’de şimdiye kadar müfredat içerisinden de güçlük derecesi yüksek sorular soruluyordu, sıralama yapabilmek için. Bu, OKS’nin yapısında olan bir şey.”

SBS SORULARI DAHA SEVİMLİ, SEMPATİK OLACAK
“Ama SBS’de bu tip sorular olmayacak. Güçlük derecesi yüksek sorular sorulmayacak. O nedenle normal eğitimine devam eden bir öğrenci bu sınavı çok rahat başarabilecek. Soru tipi buna göre hazırlanıyor. Biz bunu ‘Soru biçimimiz biraz daha sevimli ve sempatik olacak’ diye ifade ediyoruz. Öğrenciler, çok ağır baskı altında kalmadan kendini daha rahat hissedeceği bir soru tipiyle karşılaşacak.”

Gerek OKS’de gerekse SBS’de müfredat dışında hiçbir soru yöneltilmeyeceğini vurgulayan Ekinci, 8 Haziran 2008 tarihinde son kez yapılacak OKS’ye yaklaşık 915 bin başvuru yapıldığını bildirdi.


Kaynak: AA
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#2 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 02.04.2008 - 20:01

Haydi hayırlısı ...Ortaya karışık yapacaklar demekki...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#3 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 02.04.2008 - 21:02

Jeton köşeli olunca, ancak akıllarına geldi demek ki !

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#4 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 02.04.2008 - 23:02

Her sene aynı şey.Sanki kızım girdiğinde müfredatdan mı sormuşlardı?Ne olacak eski senelerde girenlerin hali.Gerçi bizimki kazandı ama ya diğerleri...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#5 _KajmeraN_

_KajmeraN_

    ...::: UFAKLIK :::...

  • Üyeler
  • 5.365 Mesaj
  • Konum:Atatürk'ün İzinde
  • İlgi Alanları:Şiir, edebiyat, müzik(rap),bilgisayar (yazılım, donanım)

Gönderim zamanı 03.04.2008 - 20:26

shy saol :blowdown:

Not alayım bunu; öğretmenlere, öğrencilere anlatıp kesişen konuları belirleyelim :(

Allah yardımcıları olsun, bu işbilmezler yüzünden işleri iyice zor...


Kötü organizasyon nedir? diye merak edenler zırp pırt sistemi, sınavı, soruyu değiştiren MEB'in yapısını inceleyebilirler...

Bir ülkede düşünmeyen beyinler yetiştirmeyi başarırsan istediğini daha kolay yaptırırsın... Ne yaparsanız yapın "BA-ŞA-RA-MA-YA-CAK-SI-NIZ!".

Gerekirse uyumayacaz, dinlenmeyecez ama yaptığınız yanlışlardan körpecik beyinleri kurtarmak için uğraşacaz, gerekirse sizin koyduğunuz boş prosedürü biz halledecez onlara doğruyu düşünmeyi bırakacaz...

Bu kadar saçma sistemin içinde dahi İnadınıza Bu Çocuklar Düşünen, Sorgulayan bireyler olarak yetişecek! Kumda top oynamaya devam et MEB!


...:::--------------------------------------------------------:::...
BİTTİ!

CAN_i
...:::--------------------------------------------------------:::...


#6 _RomantizmA_

_RomantizmA_

    Pembeler içinde uçuk MAVİ

  • Üyeler
  • 3.232 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:VatanToprağı
  • İlgi Alanları:sonsuzluk; ölüm...

Gönderim zamanı 02.05.2008 - 17:59

Yarıştan kopan gençler ‘undergraund’a yöneliyor

Erken yaşlarda sınavlarla boğuşmayşa başlayan ve hayatın sınavlardan ibaret gören gençler, sınav yarışından kopunca toplum değerlerini reddedip, ‘undergraund' yaşam tarzına yöneliyor..

Gençler yaşadığımız çağda çok erken yaşlarda sınavlarla boğuşmaya giriyorlar. Henüz hayatlarının ilk yıllarında farkında olmadan bir yarışa girmiş oluyorlar. Kimi zamanda rekabet duygusu ile aileler çocuğun ruhsal durumunu ve kapasitesini düşünmeden sadece başarı odaklı bir hayat kurguluyorlar çocuklar için… İşte bundan sonra da sorunlar başlıyor. Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nden Çocuk Ergen Psikiyatristi Dr. Serdar Alparslan konuyu haber 7 için değerlendirdi.

Artık hayat bir yarış ve bu yarışa çocuklar 3-4 yaşlarından itibaren dahil ediliyorlar. Kreşe başlayan çocuğa anne babası ve öğretmenleri daha iyi olsun diye her şeyi öğretmeye çalışıyorlar. Daha sonrada kendi başına öğrenmiş diye övünüyorlar. Daha oyun oynaması gereken yaşta diğer çocuklarla kıyaslanıp yarıştırılıyorlar. Anne-baba çocuklarına yaptığı yatırımın meyvelerini almak için baskıyı artırıyor.

Yarıştan pes edenler
Bu yarış içinde bazı gençler pes ediyor ve toplumun değer ve beklentilerini reddedip toplumun reddettiği ‘undergraund’ bir yaşam tarzına doğru gidiyor. Bu yaşamda protest bir kültür vardır. Toplum kurallarına karşıdırlar. Uyuşturucu ve özgür cinsellik topluma bir başkaldırış şekli olarak ortaya çıkar. Bu gençleri eleştirmeden önce neden bu yaşam tarzını benimsediklerini iyi düşünmek gerekir.

Başarısızlık hissi her şeyi reddetmeyi getirir
Bu gençlerde bir başarısızlık hissi vardır. Başaramayacağını hissedince toplumun ön plana çıkardığı sınav, okul başarısı gibi şeyleri reddederken diğer sosyal kuralları da bunların yanında reddeder. Yani önündeki toplumun başarı kriterlerini bir sınav gibi düşünürsek sınava girmeyi reddeder. Başarısızlığı baştan kabul eder. Kendini başarısız olsa da kabul edecek; uyuşturucu ve toplum için normal olmayan kriterleri doğal kabul eden bir alt kültüre doğru sürüklenir. Böylece artık stres azalmıştır. Gireceği bir sınav kalmamıştır. Başarı kriterleri o kültürde artık değişiktir, sınavla ölçülmez. Hatta sisteme karşı gelmek bu kültürde daha geçerlidir. O yüzden her türlü sınava karşıdırlar. Gencin sırtında büyük bir yük inmiş olur. Kendini görece daha rahat hisseder. Artık hayatında bir sınav yoktur.

Başarı okul ile sınırlı değil
Bu nedenle aileler çocuklarını başarılı görmek için yaptıkları baskıları yaparken bir kez durup çocuk tarafından da bakmalılar. Onların ne kadar dayanabileceklerini düşünmemeliler. Hayattaki başarının sadece okulla olmadığını bilmeliler. Yoksa bu baskılar yüzünden dağılıp giden birçok genç artarak toplum ve aile için problem olacaktır. Kendini köşeye sıkışmış gibi hisseden genç muhakkak bir çıkış yolu arayacaktır. Bu yolda genelde toplumun kabul etmediği bir yoldur.

Kaynak:Haber7




[Bebeğim Öldü]

Hayatımın gerçek öykülerine ayrılan bir filmin soundtrack’ındayım
Bir yazar mıyım yoksa tek şiirlik şair mi?
Notumu verdi hocalarım nasihati koydum cebime
Ve zorda kalana dek çıkarmadım..
Ve ben bozuk paraydım anlaşılamadan çiklet oldum
Ve ben bütündüm yaramı sevgilimde bırakıp yarımı sokağa attım
Canımı yolda buldum canıma teslim ettim; canına okudum
Canıma kastım…



#7 quStah

quStah

    Camel Soft

  • Yöneticiler
  • 5.617 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Kadıköy
  • İlgi Alanları:kandırmak..

Gönderim zamanı 02.05.2008 - 18:15

Bazı aileler kendi yapamadıklarını bazıları ise yaptıkları kadarının aynını çocuklarından bekliyorlar. :blush:
Ana-babama şükran borçluyum bu durumda :icecream:

#8 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 03.07.2008 - 15:41

TERCİH KILAVUZU İNTERNETTE YAYIMLANDI

Adaylar, 8 Haziranda gerçekleştirilen OKS'nin sonuçları açıklandıktan sonra, kılavuzda yer alan kurallara göre okul tercihi yapabilecek. Sınav sonuçları, 11 Temmuzda açıklanacak.

Fen liselerini tercih edebilmek için Matematik-Fen, diğer okulları tercih edebilmek için Türkçe-Matematik puan türünden en az 160 puan almak gerekiyor.

Tercih işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığının http://oges.meb.gov.tr veya http://www.meb.gov.tr adresli internet sitesinden yapılabilecek.

Tercihler, veliler tarafından bireysel ya da ilgili okul müdürlükleri aracılığıyla 11-18 Temmuz arasında gerçekleştirilecek.

Sınav sonucuna göre adaylar için iki kez yerleştirme ve bir kez de tercihte yükselme işlemi yapılacak.

Adaylar bir defa olmak kaydıyla 20 tercihte bulunacak. İkinci kez tercih işlemi yapılmayacak. İkinci yerleştirme ve tercihte yükselme işlemlerinde de aynı tercihler geçerli olacak.

YERLEŞTİRME TAKVİMİ

Birinci yerleştirme sonucu 25 Temmuzda açıklanacak. Birinci yerleştirme sonucuna göre herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşen aday, sonuç belgesini mezun olduğu okul müdürlüğünden alacak. Aday, kazandığı okula 28 Temmuz-4 Ağustos arasında kesin kaydını yaptırabilecek. Kesin kayıtlardan sonra boş kalan okul kontenjanları ise 5 Ağustos 2008'de ilan edilecek.

Kesin kayıtlardan sonra boş kalan okul kontenjanlarını doldurmak için ikinci yerleştirme işlemi yapılacak.

İkinci yerleştirmeye, kesin kayıt hakkı kazanıp halen kayıtlı olanlar ya da kaydını yaptırmamış olanlar, kesin kayıt yaptırdığı halde kaydını geri alanlar veya birinci yerleştirme sonunda herhangi bir okula yerleşemeyen ancak OKS-TM veya OKS-MF puan türlerinden herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan adaylar katılabilecek.

İkinci yerleştirmeye başvuran adaylar, birinci yerleştirme sonucuna göre herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşmiş ve kayıt yaptırmış olsa bile bu okullardan kayıtları otomatik olarak silinecek. Aday, birinci yerleştirme işleminden doğan tüm haklarını kaybetmiş olacak.

İkinci yerleştirmeye katılmak isteyen adaylar, 6-10 Ağustos arasında başvuru işlemlerini yaptırdığı okul müdürlüğüne ikinci yerleştirme tercih talep dilekçesini doldurarak müracaat edecek. Sonuçlar 15 Ağustos 2008'de ilan edilecek. İkinci yerleştirme sonucuna göre kayıt hakkı kazanan adaylar 16-22 Ağustos arasında kesin kayıt yaptırabilecek. 23 Ağustosta ise ikinci yerleştirme sonucuna göre boş kalan kontenjanlar ilan edilecek.

TERCİHTE YÜKSELME

Tercihte yükselme işlemi, kontenjan boşluklarını doldurmak için sadece adayın tercihinde yükselme veya yerinde kalmaya yönelik uygulanacak.

Tercihte yükselme talepleri 24-25 Ağustos arasında adayın başvurduğu okul müdürlüğüne yapılacak.

Tercihte yükselme sonrası aynı okula yerleşme hakkı kazanan aday, kesin kayıt işlemlerini yeniden yaptıracak.

Tercihte yükselme sonuçları ise 1 Eylül 2008'de açıklanacak. Sonuçlara göre 2-4 Eylül arasında kesin kayıtlar yapılacak.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#9 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 07.07.2008 - 15:32

OKS sonuçları Cuma günü açıklanıyor

Bu yıl son kez düzenlenen Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın (OKS) sonuçları 11 Temmuz Cuma günü açıklanacak.
Sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığının “http://meb.gov.tr” internet adresinden duyurulacak.

OKS sonuçlarına göre, 2008-2009 öğretim yılı için resmi ve özel fen liselerine, sosyal bilimler liselerine, Anadolu liselerine, Anadolu teknik liselerine, Anadolu meslek liselerine, Anadolu öğretmen liselerine, Anadolu imam-hatip liselerine, Anadolu Sağlık Meslek Lisesine, sağlık meslek liselerine, adalet meslek liselerine, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesine, Anadolu tarım meslek liseleri ve tarım meslek liselerine öğrenci yerleştirilecek.

OKS-Türkçe Matematik (OKS-TM) ve OKS-Matematik Fen (MF) puan türlerinin herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan adaylar tercihte bulunabilecek.

Fen liselerine ve Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ile Sağlık Meslek Liselerine OKS-MF puanıyla, diğer okullara ise OKS-TM puanıyla yerleştirme yapılacak.

Yerleştirme, adayların puanları ile tercihleri dikkate alınarak, kontenjanlara göre yapılacak.

BAŞVURULAR
Tercih işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığının “http://oges.meb.gov.tr” veya “www.meb.gov.tr” adresli internet sitesinden yapılabilecek.
Tercihler, veliler tarafından bireysel ya da ilgili okul müdürlükleri aracılığıyla 11-18 Temmuz arasında gerçekleştirilecek.

Sınav sonucuna göre adaylar için iki kez yerleştirme ve bir kez de tercihte yükselme işlemi yapılacak.

Adaylar bir defa olmak kaydıyla 20 tercihte bulunacak. İkinci kez tercih işlemi yapılmayacak. İkinci yerleştirme ve tercihte yükselme işlemlerinde de aynı tercihler geçerli olacak.

Tercihlerin iptal edilmemesi için okulların e-kılavuzda yayınlanan kayıt-kabul şartlarını adayların dikkatle okumaları gerekiyor.
Sınav sonucuna göre tercih yapacak her aday, okul aile birliğine 5 YTL ödeyecek.

Tercih sonuçları 25 Temmuzda açıklanacak. Kesin kayıtlardan sonra boş kalan okul kontenjanları 5 Ağustos 2008 tarihinde açıklanacak ve ikinci yerleştirme için başvurular 6-10 Ağustos 2008 arasında alınacak. İkinci yerleştirme sonuçları da 15 Ağustos 2008'de açıklanacak. 23 Ağustosta ise ikinci yerleştirme sonucuna göre boş kalan kontenjanlar ilan edilecek.

Kontenjan boşluklarını doldurmak için sadece adayın tercihinde yükselme veya yerinde kalmaya yönelik uygulanacak tercihte yükselme işlemi talepleri 24-25 Ağustos arasında adayın başvurduğu okul müdürlüğüne yapılacak. Tercihte yükselme sonuçları 1 Eylül 2008'de açıklanacak.

A.A.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#10 _RomantizmA_

_RomantizmA_

    Pembeler içinde uçuk MAVİ

  • Üyeler
  • 3.232 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:VatanToprağı
  • İlgi Alanları:sonsuzluk; ölüm...

Gönderim zamanı 11.07.2008 - 14:21

OKS Tercih ve Yerleştirme Okul Kontenjan Listeleri

yukaıdaki linkten kontenjanlara vs ulaşabilirsiniz...

Tercihler: MEB veya OGES adreslerinden yapılacak...

Allah yardımcınız olsun....




[Bebeğim Öldü]

Hayatımın gerçek öykülerine ayrılan bir filmin soundtrack’ındayım
Bir yazar mıyım yoksa tek şiirlik şair mi?
Notumu verdi hocalarım nasihati koydum cebime
Ve zorda kalana dek çıkarmadım..
Ve ben bozuk paraydım anlaşılamadan çiklet oldum
Ve ben bütündüm yaramı sevgilimde bırakıp yarımı sokağa attım
Canımı yolda buldum canıma teslim ettim; canına okudum
Canıma kastım…







Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli