İçerik değiştir



Raportör iki seçenekli rapor hazırladı


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 Arjantin Cad.-ANKARA

Arjantin Cad.-ANKARA

    Sırdan öte ne var ki

  • Üyeler
  • 18.713 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi
  • Konum:Edebi metin

Gönderim zamanı 28.03.2008 - 11:08



Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, AK Parti'nin kapatılması talebiyle ilgili ön inceleme raporunu tamamladı. Can'ın mahkemeye iki seçenek sunduğu belirtiliyor.


Hürriyet gazetesinde Oya Armutçu imzasıyla yayımlanan habere göre Can, dün tamamladığı raporunda iki seçeneği de ayrıntılı olarak değerlendirdi.

Buna göre, iddianamenin iadesi için koşullar mevcut. Ama iddianame Anayasa Mahkemesi'ne sunulduğu anda kabul edilmiş de sayılabilir.

Raportör Osman Can, iade seçeneğini irdelerken "Suçun şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkması için mutlak delil toplanamaması halinde, iddianame iade edilebilir" dedi.

Osman Can, Yargıtay Başsavcısı'nın AK Parti'nin kapatılmasını istediği iddianamenin de iadesine sebep olacak koşullar taşıdığını belirtti.

Can, iddianamede adı geçen AK Parti'lilerin hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararları bulunmadığını vurguladı, dava ekindeki 17 klasörde delil olarak gösterilen bazı konuların iddianamede hiç yer almadığına dikkat çekti.

Raportör Can, "demokratik sistemlerle parti kapatmanın örtüşmeyeceği" görüşünü dile getirdi.

İkinci seçenekte ise, iddianamenin kabulüne ilişkin koşullar değerlendirildi. Osman Can, "Ceza Muhakemesi Kanunu'nda, iddianamenin iadesini düzenleyen hüküm, gerek Anayasa gerekse Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş kanununda yer almamaktadır. Bu çerçevede iddianame Anayasa Mahkemesi'ne sunulduğu andan itibaren kabul edilmesi gibi bir sonuç da doğabilir" dedi.

Yüksek mahkemenin davanın ilk incelemesini pazartesi günü yapması bekleniyor. Raporunun üyeler için bağlayıcılığı bulunmuyor.

İddianamenin iadesi halinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, mahkemenin kararında göstereceği eksiklikleri gidererek, iddianameyi geri gönderebilecek.

İddianamenin kabulü halinde ise dava süreci işlemeye başlayacak. Anayasa Mahkemesi heyeti AKP davasının kabulü ya da reddine salt çoğunlukla karar verecek. 11 üyenin 6’sının oyuyla karar oluşturulacak.

AKP hakkında kapatma istemi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle 14 Mart 2008'de Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.


Kaynak: http://www.cnnturk.c...&haberID=442421

Her yanda güz sancısı öpüşmeler var ama nedense hepsi yarım...






Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli