Jump to content



- - - - -

"HPV Aşısını Erkekler de Vurulabilir"


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9,404 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Posted 01.03.2008 - 15:39


Kadınlarda rahim ağzı kanserini engelleyen HPV aşısı son günlerin en çok tartışılan konularından birisi. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Fatih Güçer, HPV aşısı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı, son gelişmeleri anlattı.

Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsü nasıl bulaşıyor?

Tüm dünyada yaklaşık 630 milyon kadının enfekte olduğu HPV, temas ve cinsel ilişki yoluyla bulaşıyor. HPV'nin 100'e yakın tipi bulunuyor ancak bunlardan sadece 30'u kadın ve erkek genital organlarında enfeksiyona neden oluyor.

Virüs vücuda girdikten ne kadar sonra enfeksiyon belirtileri görülmeye başlıyor?

HPV virüsünün kuluçka süresi yaklaşık 9 ay. Enfeksiyon etkilerinin ortaya çıkması için virüsü aldıktan sonra yaklaşık 1 yılın geçmesi gerekiyor.

Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri neler?

HPV için en önemli risk faktörü çok eşlilik. Aynı zamanda sigara içimi, doğum kontrol hapı kullanımı, A vitamini eksikliği, herpes virüsü enfeksiyonu, immün sistemde direncin bozuk olması gibi durumlarda HPV enfeksiyonunun kişiye geçme olasılığı artar. HPV virüsü aynı zamanda gırtlakta da papillom dediğimiz bir takım lezyonlara, genital bölgede siğillere de sebep olmaktadır.

Rahim ağzı kanseri aşısını kimler yaptırmalı?

Türkiye'de düzenli smear testi yaptırılmadığı için rahim ağzı kanserine yakalanan hastaların büyük bir çoğunluğu artık cerrahi şansının kalmadığı safhada hekime gidiyor maalesef. Bu nedenle korunma çok önemli. Özellikle 9-13 yaş aralığındaki kız çocukları aşılandığı takdirde, bu kişilerde rahim ağzı kanserinden büyük ölçüde korunma sağlanmış olacaktır. Bu yaş aralığı isteğe bağlı olarak 26 yaşına kadar uzatılabiliyor. Aslında tüm toplumu aşılayacak olursak bundan 20-30 yıl sonra Türkiye'de hiçbir rahim ağzı kanseri kalmaz. Bazı ülkelerde örneğin Avusturalya'da 55 yaşına kadar olan kadınlara HPV aşısı uygulanmakta. Yani yaş sınırı aslında biraz göreceli bir kavram olarak gözükmekte. Ancak şunu da muhakkak belirtmek lazım; şu anda piyasada bulunan HPV aşısı kansere neden olan tiplerden 16 ve 18'e karşı koruyucu, diğer kansere neden olan tiplere karşı koruyucu değil. Kansere sebep olan HPV virüsleri içinde 16 ve 18 tüm kanserlerin yüzde 70'ini oluşturuyor. Demek ki, kanserlerin yüzde 30'u aşının korumadığı türden HPV tipleri ile oluşuyor. Yani aşı olmak demek kansere yakalanmama garantisi değil. Aşı olunduğu zaman da smear taramasının aynı şekilde devam etmesi gerekiyor.

Hamilelik döneminde öneriliyor mu?

Gebelik sırasında önerilmiyor ama emziren kadınlar aşılanabilir. Gebelikten önce başlanmışsa, devam edilmez, gebelik sona erdikten sonra yeniden aşılama yapılabilir.

Erkeklere uygulanabiliyor mu?

Erkeklerin aşılanması hâlâ tartışılıyor. Çünkü onlarda da kansere yol açmayan genital siğiller oluşuyor ve onları önlemek için aşılanmanın gerekliliği tartışılıyor. Tercih ederlerse erkekler de taşıyıcı olmama adına 9-15 yaş arasında aşılanabileceği bildiriliyor. Erkeklerde nadir de olsa penis kanseri görülebilmektedir ve penis kanserinin gelişimi ile HPV virüsü enfeksiyonu arasında ciddi bir ilişki olduğundan, aşılanan erkek çocuklarının penis kanserine karşı bir korunması söz konusu olabilir.

Aşının herhangi bir yan etkisi var mı?

HPV aşısı canlı bir aşı olmadığı ve hepatit aşıları gibi genetik teknoloji ile hazırlandığı için, canlı virüs aşısı olmaması sebebiyle birçok kişiye rahatlıkla yapılabilir. Aşının bilinen bir yan etkisi yok. Diğer aşılar gibi yapılan yerde lokal ısı artışı, kızarıklığa yol açabilir. 3 doz yapılıyor. İlk dozdan 2 ay sonra ikinci doz, ilk dozdan 6 ay sonra da üçüncü doz yapılıyor. Çok yeni olduğu için uzun dönem koruyuculuğu hakkında bir bilgimiz yok. Henüz 7 yıl çalışılmış. 7 yıla kadar koruduğunu biliyoruz.

Aşıyı vurulduktan sonra tekrar etmek gerekiyor mu? Ne zaman?

Eğer aşı düzenli olarak belirtilmiş olan zaman aralıklarında yapılmış ise kısa süre içerisinde tekrar etmeye gerek yok. Elde olan 7 yıllık sonuçlara göre tekrara gerek yok.

Son günlerde çıkan haberlerde etkisi ömür boyu sürecek aşı üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Bu mümkün mü sizce?

Aslında bugün yapılmakta olan aşı ile ilgili 7 yıllık sonuçlar var ve bu sonuçlara göre aşının koruyuculuğu devam etmekte. Bu etki ömür boyu sürecek mi sorusuna şu anda bilimsel olarak kesin cevap vermek mümkün değil ama muhtemelen koruyuculuğu uzun yıllar devam edecek gibi gözükmekte. Bunu destekleyen diğer bir noktada hem hepatit aşıları hemde HPV aşıları aynı yöntemlerle elde edilmekte.

Bu şekilde günün birinde bu kanser türü yok edilebilir mi?

Bu sorunun cevabı kesin ve net: evet.


Posted Image
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#2 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6,730 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Posted 01.03.2008 - 15:44

Nereden vurduruluyo bu aşı ?.. *pilot

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Posted Image



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#3 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9,404 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Posted 01.03.2008 - 15:48

senceee *pilot
Posted Image
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#4 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6,730 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Posted 01.03.2008 - 15:50

Bi tahminim var ama ordan aşı yaptırmak rajona ters.. : P

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Posted Image



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#5 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9,404 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Posted 01.03.2008 - 15:53

önemli olan aşı yaparken azıcık canının yanması degil *pilot
zaten senin yasın geçmiş 9-15 yas arası erkek çocuklara yapılması planlanıyor
Posted Image
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#6 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16,791 posts
  • Cinsiyet:Bay

Posted 01.03.2008 - 17:13

Bu bir kanser türü mü yoksa virüsle bulaşan bir hastalık türü mü?
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posted Image

#7 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9,404 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Posted 01.03.2008 - 17:59

rahim agzı kanserine yol acan bir virüsün yaklasık 100 çeşidi var
bunlardan 30 tanesi enfeksiyon yapıyor
Posted Image
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#8 rengarenk

rengarenk

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 101 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • İlgi Alanları:ekmek,barış,özgürlük

Posted 08.10.2008 - 12:27

Rahim Ağzı Kanserini Önlemek Mümkün Rahim ağzı kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor. Kansere yol açan HPV cinsel yolla bulaşıyor ve 40 farklı tipi var. Aşılar vakaların yüzde 70'inde koruma sağlıyor. En çok 40-55 yaşındaki kadınlar etkileniyor. Her yıl 470 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor.

BİA Haber Merkezi - Paris

7 Ekim 2008, Salı


Çiçek ŞAKİROÐLU

Her yıl tüm dünyada 470 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor.

Cervix uteri bölgesi, uterusun vajinaya açılan ilk bölümü. Bu bölge kanserleri, kadın üreme yolları kanserlerinin sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Rahim ağzı (serviks) kanserinin en büyük sorumlusu Human Papilloma Virüs (HPV) adlı bir virüs.

HPV insanda cinsel yollardan bulaşan hastalıklardan biri. HPV'nin 40'tan fazla çeşidi bulunuyor.

Rahim ağzı kanseri en çok yaşları 40-55 arasında olan kadınlarda görülüyor. Hastalığın minimal servikal displazi denilen aşamadan kanser aşamasına gelmesi yıllar alıyor.

Öte yandan, rahim ağzı kanserini, henüz hiçbir semptom yokken teşhis etmek mümkün. Bu, kadınların her yıl geçmesi gereken pelvis muayenesi sırasında serviksten hazırlanan yayma preparatının sitolojik muayenesiyle sağlanıyor.

Bu yöntemle erken dönem serviks neoplazilerinin yüzde 90'ını teşhis etmek mümkün. Bu erken müdahale sayesinde rahim ağzının bir kısmı alınarak şüpheli hücreler yok edilebilir.

Aşılar

Daha ileri vakalardaysa tedavi cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi olarak sıralanabilir. Ama iki yıldan beri varolan iki çeşit aşı sayesinde bu hastalıktan korunmak mümkün.

Gardasil, Sanofi laboratuvarının ürünü olup yüksek riskli serviks displazilerinden korunmada kullanılan bir aşıdır. Cervarix de Glaxo-Smith-Kleine laboratuvarının hazırladığı bir diğer aşı. Bu aşıda HPV'nin sadece 16 ve 18 tiplerine karşı etkili.

Bu iki aşının nasıl etkili olduğunu açıklamak için HPV'ye bir geri dönüş yapmak gerek:

HPV'nin farklı türleri çeşitli numaralarla anılıyorlar ve virüsün bütün tiplerine karşı etkili olan bir aşı henüz mevcut değil.

Bu yüzden varolan iki aşı da en sık görülen tiplere karşı etkili. Bu tipler de -yani tip 6, 11, 16, 18- ancak yüzde 70 oranında rahim ağzı kanserinden sorumlu.

Diğer ifadeyle yüzde 30 oranında rahim ağzı kanserinin sebebi olan HPV tiplerine karşı koruyucu aşı mevcut değil. Aşıların etkili olduğu HPV tiplerinde etki seviyeleri oldukça yüksek; yüzde 97-99 oranında.

Cinsel ilişki döneminden önce uygulanmalı

Diğer bir tespit de, bu aşıların daha önceden aynı HPV tipleriyle karşılaşmış kadınlarda işe yaramaması, hiçbir koruyucu etkisinin olmaması.

İşte bu sebepten aşı HPV enfeksiyonuyla karşılaşmadan önce, örneğin Fransa'da 14 yaşındaki kız çocuklarına öneriliyor. Bu aşının genç kadınlara kontrasepsiyon (gebelikten korunma) bilgilerinin de verildiği bir konsültasyon sırasında teklif edilmesi öngörülüyor.

Aşının üç enjeksiyon şeklinde 0, 2 ve 6. ayda yapılması ancak bu sonucu garantiliyor. Aşının ikinci hedeflediği kesim de 15-23 yaş arasında olup ya hiç cinsel ilişkiye girmemiş ya da bir yıldan az bir süredir cinsel ilişkisi olan genç kadınlar.

Bu kesim için aşıdan önce kontrol yapılması tavsiye ediliyor. Şu anda mevcut olan bilgiler ışığında, virüsün dçrt tipini de kapsayan aşı tavsiye ediliyor; bu da Gardasil.

Erkeklerde etkisiz

HPV tipleri insanda görülen genital bölge enfeksiyonlarının bir çoğundan sorumlu tutuluyor, örneğin penis, vulva ve vajinal bölgedeki verrau ya da condylomes gibi enfeksiyonlar ya da anal bölgedeki ve rectum girişindeki enfeksiyonlar.

Erkeklerde bu aşının etkili olduğunu gösteren bir çalışma mevcut değil. Erkekler taşıyıcı olmaya devam ediyorlar.
Bu durumda kız çocuklarını en erken yaşlarda (14) aşılamak gerekiyor.

Bu hastalığın boyutlarını anlatmak için 2006 Kahire Forumu'nda açıklanan rakamları sıralamakta fayda var:

ABD'de her yıl 450 bin servikal displazi vakası tanınmakta; dünyada bu sayı yılda 10 milyon. Ayrıca her yıl ABD'de 21 bin dünyada ise 470 bin yeni rahim ağzı kanseri vakasıgörülüyor.

HPV kökenli anal kanser ise ABD'de yılda 5 bin vaka olarak belirleniyor.
Bütün bu vakalar ABD'ye yılda 6 milyon dolara mal oluyor. Dünyadaki maliyetiyse bilinmiyor.
Dikkat edilmesi gerekenler
Serviks kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor.
Serviks frottisinin (yayma preparat) her kadına belli aralıklarla yapılması servikal displazinin tek teşhis yolu.
25-65 yaş arasında kadınların ilk iki yılda her yıl yaptırmaları öneriliyor. Eğer ilk iki frottis normalse bundan sonra üç yılda bir yapılabilir.
Aşı 14 yaşındaki kızlarda ya da 15-23 yaş arasındaki genç kadınlarda üç enjeksiyon şeklinde yapılır.
Prezervatif bütün cinsel hastalıklarda kullanılacak en etkili yöntem olmaya devam ediyor.
Daha önce HPV tipleriyle karşılaşan kadınlarda aşının hiçbir koruyuculuğu yok.
Aşının erkekler üzerindeki etkisi kanıtlanamamıştır.
Quadrivalent (HPV 6,11,16,18) tipleri en etkili aşıdır.(ÇŞ/EZÖ/EÜ)
"Varlığım,Ben Olmayanın Varlığına Armağan Olsun."

#9 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9,404 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Posted 08.10.2008 - 14:01

http://www.harabe.ne...showtopic=18701

aşı 7 yıldır piyasa da oldugu için 7 yıl korudugu biliniyor ama sonrasını bilemiyoruz
daha rutin jinekolojik muayeneye alıstıramadıgımız insanlara
hadi gelin size 80liraya aşı yapcaz muhtemelen sizi koruycaz mı diycez

yaptırın yaptırın aşının kötüsü olmaz
Posted Image
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....





Similar Topics Collapse

  Topic Forum Started By Stats Last Post Info

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users