Jump to content



- - - - -

İşte, pastorize sütün sağlığa zararları


  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6,730 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Posted 13.01.2008 - 00:30


İşte, pastorize sütün sağlığa zararları


İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aydın, sütün, çok faydalı bir içecekken pastörizasyon, yüksek ısı uygulaması (UHT) ve homojenizasyonla çok zararlı bir ürün haline geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sütün raf ömrünü uzatmak için yapılan pastörizasyon ve UHT'nin bazı hastalık yapan bakterileri ortadan kaldırırken, faydalı bakterileri de yok ettiğini söyledi.

Sütün içindeki faydalı bakterilerin hastalık yapmadıkları gibi, birçok hastalığı da önlediğini, sütün kesilmesini ve ekşimesini sağladığını ifade eden Aydın, ''Süt, çok faydalı bir içecekken pastörizasoyon, UHT ve homojenizasyonla çok zararlı bir ürün haline geliyor'' görüşünü dile getirdi.

Ahmet Aydın, pastörizasyonun, sütün vitamin ve mineralle zenginleşmesini engellediğini, sindirim enzimlerini tahrip ettiğini ileri sürerek, ''Tahrip olan ve sindirilmeyen protein parçacıkları, bağırsaktan kanımıza geçiyor, vücut da bunları düşman olarak algılıyor ve bağışıklık sistemini tahrip ediyor. İnsan vücudu tahrip oluyor ve alerjik hastalıklara, bağışıklık sistemi hastalıklarına, romatizmal hastalıklara neden oluyor. Çocuklarda görülen kronik orta kulak iltihabının altında da süt kullanımı vardır'' diye konuştu.

Homojenizasyon sırasında uygulanan basıncın süt proteinlerinin moleküler yapısını büyük ölçüde değiştirdiğini kaydeden Aydın, molekül yapısı değişmiş proteinlerin immün sistemini aşırı uyardığını ve çocuğun ileride diyabet, astım ve multiplskleroz gibi ''otoimmün-kendi dokularını tahrip edici'' hastalıklara yakalanmasına yol açtığını iddia etti.

Prof. Dr. Aydın, sütün iyi bir kalsiyum kaynağı olmadığını savunarak, ''Bizim gibi ülkelerde laktaz eksikliği çok fazladır. Bu nedenle bizim gibi ülkeler yoğurdu bilir, yoğurt ihtiyaçtan doğmuştur. Batı ülkeleri yoğurdu bilmez, çünkü onlar süt şekerine daha eğilimlidirler'' dedi.


SÜT, KEMİKLERİ SAÐLAMLAŞTIRI MI?


Aydın, ''Süt, sağlam kemiklere neden olur'' yargısının da kırılması gerektiğini belirterek, sütün kemikleri sağlamlaştırmadığını, tahrip ettiğini savundu.

Sütün kalsiyum miktarının yüksek olduğunu, ama iyi emilebilmesi için yeterli kalsiyum-fosfor dengesini tutturamadığını ifade eden Aydın, şöyle konuştu:

''Çünkü kalsiyumun emilebilmesi için fosforla belli bir oranı tutturması gerekiyor. Maalesef sütte bire bir gibi oran vardır ve kalsiyum, fosfor iyi emilmez. İyi emilmediği zaman da kana geçmez. En çok süt tüketen ülke ABD'dir, yılda kişi başına 130 litre süt tüketimi vardır. Ve en çok da kemik kırıkları ve kemik erimesi burada görülür. Meksikalı ve siyahlar fazla süt tüketmezler, bunlarda kemik kırıkları son derece derece azdır.''

Dereotu ve rokada, sütten daha fazla kalsiyum bulunduğunu anlatan Ahmet Aydın, ''Kalsiyum pek çok yeşil yapraklıda var. Bunlar ayrıca bir yığın vitamin sağlıyor. Hele de bunları taze taze tüketirseniz. Emilim açısından kalsiyum, fosfor oranları da çok iyi. Yeşil yapraklılar kemiklerin kuvvetlenmesi için gerekli olan potasyum, magnezyum açısından da zengin. Kemiklerin güçlü olması için yeşil yapraklıların tüketilmesine önem verilmeli'' dedi.


SÜT ÜRÜNÜ TÜKETİN


Sütü süt olarak değil, süt ürünü olarak kullanmanın daha doğru olacağını dile getiren Aydın, şu önerilerde bulundu:

''Mümkünse günlük mandra sütü tüketilmelidir. Sütü alınan hayvanın meralarda otlamasına ve suni yem yememesine dikkat edilmeli. Temiz olduğuna güveniliyorsa, sokak sütçüsünden de süt alınabilir. Şehirdeki en iyi seçenek, günlük pastörize şişe sütleridir. Uzun ömürlü homojenize kutu sütlerini kesinlikle kullanmayın. Sadece ekşiyen veya kesilen süt ve yoğurtları yiyiniz. Sütü süt olarak değil, mayalanmış olarak yoğurt, kefir, peynir olarak kullanın. Böylece olunca kaynatmaktan dolayı kaybedilen vitamin, mineral ve enzimlerin bir kısmını geri kazanılır.''


TGDF GÖRÜŞÜ


Türk gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren 23 ayrı sektörel derneğin bir araya gelerek oluşturduğu Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Başkanı Şemsi Kopuz da sütün, ''bileşimindeki protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminler açısından dengeli beslenmede önemi tartışılmaz doğal bir gıda olduğunu'' bildirdi.

Topuz, pastörizasyon ve UHT işleminin, ''çiğ sütte bulunan 'patojen-hastalık yapıcı' mikroorganizmalardan kaynaklanacak olası sağlık risklerini ortadan kaldırmak amacıyla, sütün besin değerlerini en yüksek derecede koruyacak sıcaklık ve sürede optimize edilmiş ısıl işlemleri olduğunu'' anlatarak, ''UHT tekniği ile üretilen sütlere uygulanan bu ısıl işlemlerin aksine sokak sütlerine evde uygulanan geleneksel kaynatma işleminde sütün içerisindeki mikroorganizmalar tam olarak yok edilemediği gibi sütün içerisindeki besin değerleri de kayba uğramaktadır'' dedi.

Homojenizasyonun, ''süt içerisinde bulunan yağ damlacıklarının sütün her tarafına homojen bir şekilde dağılmasını sağlamak ve üst yüzeyde toplanmasını engellemek'' amacıyla uygulandığını kaydeden Topuz, homojenizasyon işlemi ile süt yağının homojen dağılımının sağlandığını, süt yağ globüllerinin daha küçük parçalara bölünmesiyle süt yağının sindiriminin kolaylaştırıldığını bildirdi.

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Posted Image



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#2 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6,730 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Posted 13.01.2008 - 00:31

Sonuç olarak Süt sütçü Ali dayıdan alınır.

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Posted Image



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#3 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9,404 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Posted 13.01.2008 - 01:17

o ali dayıdan aldıgınız sütleri iyice kaynatmadan içmeyin sakın
sonucta süt kaynagı hayvanlardan insanlara gecende bir sürü hastalık var
şap, sarbon, tüberküloz gibi
Posted Image
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#4 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11,484 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Posted 13.01.2008 - 03:07

Tam diyecektimki alindaya danışmak lazım ki görüşünü belirtmiş sağolsun...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#5 seyyahh

seyyahh

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 76 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:and dağlarından

Posted 13.01.2008 - 03:25

Napıcakmısız biz alsak o ali dayıdan kaynatmıcazmı onlar kaynatınca yararlı bakteriler ölüyorda biz kaynatınca zararlılar ölüyor yararlıları mı kalıyor bence abartmış biraz hiç süt içmeyelim ozaman oda zararlıysa tabi ne varsa yine aslan sütü rakıda var o ayrı güvenle içebilirsiniz. ::
Love Is a Name , Sex Is a Game , Forget The Name , Play The Game

#6 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11,484 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Posted 13.01.2008 - 03:35

Bizim aşağı katta bir komşu vardı , çocukluk arkadaşım senin aslan sütünüde sever akşam sabah çeker...Bir gün merdivende karşılaştık duvarlara tutunarak iniyor ne oldu dedim abi görmüyorum dedi ya dün görüyordun ya dedim ne bileyim ben dedi sonra anlaşıldı sahte rakı kurbanıymış eh pekde zararsız sayılmaz değilmi...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#7 seyyahh

seyyahh

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 76 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:and dağlarından

Posted 13.01.2008 - 03:51

Sahtesini içersen tabi zararlı olur sütünde sahtesini yapsalar ki yapan vardır oda zararlı olur.Bunun rakıyla alakası yokki.
Love Is a Name , Sex Is a Game , Forget The Name , Play The Game

#8 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9,404 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Posted 13.01.2008 - 12:33

öncelikle seyyah git burdan :D

bu tür kullanımlar kar-zarar dengesinde bir ortalama tuturulamayan devinimlerdir.pastorize süt ne kadar yararlıdır ne kadar zararlıdır.uht sektorün uzun ömürlü olması adına geliştirdigi yöntemdir. hızla çok yüksek derecelerde kaynatıp aniden sogutmaktır, bu sayede sütleri 6 aya kadar saklayabilirsiniz dıs etmen zararlarından korursunuz.
sosyoekonomik düzeyi düşük bir aileye çocugunuza illa pastorize edilmiş süt içirin diyemezsiniz desenizde bir anlamı olmaz zaten.ama su var ki kalsıyumum kemik gelişimi acısından faydası reddedilemez.
ister süt ve süt ürünlerinden ister yeşil yapraklılardan bir şekilde vücut kalsiyum ihtiyacını karsılamalıdır.yogurt bir süt ürünü olarak sütten daha fazla kalsiyum ihtiva eder.sütün insan bagırsagında parcalanamadıgı süre yasamın ilk bir yılıdır,o yüzden 1 yasın altındaki bebeklerin inek sütü içmesini önerilmez çünkü kansızlıga gizli kanamaya ve demir eksikliğine sebeb olur.1 yasından sonra bagırsak florasına inek sütünün çok fazla zarar vermedigi gözlendiginden kullanılır anne sütünün olmadıgı durumlarda da daha öncesinde demir ve bitkisel yaglarla zenginlestirerek kullanılabilir.
Posted Image
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#9 Eylül

Eylül

    Harabenin Meleği

  • Dokunulmazlar
  • 10,820 posts

Posted 13.01.2008 - 14:31

Alinda yararlı bilgilerin için teşekkürler :D
EÐER ÇEKMEZSEN GÜLÜN NAZINI NE DİKENE DOKUN NE GÜLÜ İNCİT

#10 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9,404 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Posted 13.01.2008 - 16:56

:D
birsey degil kılıç
birsey değil gizem
faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana
Posted Image
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#11 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11,484 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Posted 13.01.2008 - 17:48

Senin harbeye yararın tartışılamaz...Teşekkürler... :D
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#12 Denio

Denio

    Kamış Kotak

  • Dokunulmazlar
  • 7,870 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:alayına konum

Posted 13.01.2008 - 18:08

olm bak şimdi bu süt konusuna en güzel örnek ben olmak istiyorum...


efendim ben 27 yaşına geldim...bakmayın içerim sıçarım tarzı konuşan bir yapım olduğuna (burda hafiften kendisini pohpohlama sevdasına girişiyor yazar) doğduğumdan beri aksatmam pek hergün süt içerim her allahın günü abartısız yatmadan önce,uykudan kalkınca,mutfağa her girip çıktığımda...10 seneyi geçik bize Dozer Yusuf amca sağolsun süt tedarik etti...sütçüydü kendisi inekleri falan vardı,güğümlerle taşıdı bize o sütü 10 küsür sene...sonra bıraktı o işleri bende paket süte döndüm...öyle alışmışım ki ben o adamın sütüne...inekleri başka bir ot yese tadından farkediyodum o derece yani...paket süte alışmam uzun sürdü ama bi 1lt yi zırt diye bitiriyordum yine de...lan ben ne anlatacaktım aklım karıştı...heee şimdi boy 2 metre oldu ya benim ve acayipte sağlam kemiklerim varmış bi ara doktor dediydi ben hep o Dozer amcamın sütlerine bağladım bu sağlamlığı...hani diyolar ya dışarıdan süt şudur budur...yok bence öyle bişey...Gaucholar gibi direk memeden içmek de gerek bazen...he bu paket sütlerde pek bi güzel oluyor o ayrı...zararını mararını bilmem...dokunmadıkları bi sütümüz kaldıydı ona da dokundular...ben içerim agıdeş südümü...(züiiiiit diye bağırırdı bizim sütçüler zamanında)
Sanırım içmek,
ertesi sabah
tekrar hayata
dönülebilen
ve her gün
tekrarlanabilen
bir intihar biçimidir.

Charles Bukowski


Piizan




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users