İçerik değiştir



Dünya Engelliler Günü


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 03.12.2007 - 11:47


Dünya Engelliler Günü

Türkiye Özürlüler Araştırması sonuçlarına göre, nüfusun yüzde 12.29'unun yani 8.5 milyon kişi özürlü.
Sağlık Bakanlığı'nın araştırmalarına göre, savaşlar, terör olayları, doğal afetler, trafik-ev-iş-deniz kazaları, uyuşturucu madde-ilaç-besin ve kimyasal madde zehirlenmeleri gibi birçok nedenle özellikle gelişmekte olan ülkelerde engelli sayısının hızla artıyor.
Sağlık hizmetlerinin yeterince gelişmemiş olduğu ülkelerde, doğum öncesi ve doğumdan kaynaklanan sakatlıkların da engelli sayısının artışında önemli bir etken.
Sağlık Bakanlığı'nın, Türkiye Özürlüler Araştırması 2002 verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 8.5 milyon engelli bulunuyor.
Engellilerin fiziksel ve psiko-sosyal özellikleri nedeniyle kendi yakın çevrelerinde ve toplumun diğer kesimlerinde bağımsız hareket edebilmeleri, sağlıklı iletişim kurabilmeleri için uygun ortamlar hazırlanması, yarınlarının güvence altına alınabilmesi için sosyal, kültürel ve ekonomik destek oluşturulması gerekiyor.
İhmal, bilgi eksikliği ve tecrübesizliğin engellik riskini artırdığını vurgulayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, kalıtsal olarak geçen bazı hastalıklar hariç, diğer etkenlerin çoğunun erken tanıyla önlenebileceği veya kontrol altına alınabileceğine işaret ediyor.
Akraba evliliği, kalıtsal hastalıklar ve kan uyuşmazlığının doğuştan engellilik ve genetik hastalığa neden oluyor.
Annenin sahip olduğu diabet, hipertansiyon, epilepsi, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklar da engellilik nedenleri arısında ön sıralarda.
Gebelikte geçirilen kızamıkçık, toksoplazma, hepatit B, su çiçeği, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi enfeksiyon hastalıkları da başlıca sebepler arasında.
Annenin yaşı ve hamilelik döneminde karşılaştığı sorunlar da engelli doğum sebepleri arasında yer alırken, doğum esnasında karşılaşılan uzun süren doğum süreci sonucu bebeğin oksijensiz kalması, erken veya geç doğum gibi sorunlar da engellilerin sayısını artırıyor.
Doğum sonrasında karşılaşılan, bebekte yüksek ateş ve havale görülmesi, kafa travmaları, kazalar, uzun süren sarılık, zehirlenmeler, bebeğin aşırı derecede antibiyotik veya diğer ilaçları alması gibi sorunlar da engelli çocuklara davetiye çıkarıyor.
Yenidoğan döneminde rastlanılan metabolik sorunlar, psikososyal örselenmeler, iş kazaları ve meslek hastalıkları, ev kazaları, trafik kazaları, çevresel faktörler, yaşlılık, doğal afetler de engellilerin sayısının artmasında diğer faktörler.


Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....





Benzer Konular Daralt

2 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 2 ziyaretçi, 0 gizli