İçerik değiştir



- - - - -

Ağız ve Diş Sağlığı


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 41 yanıt verildi

#1 dokuzharf

dokuzharf

    ...

  • Kurucular
  • 19.758 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir

Gönderim zamanı 23.11.2007 - 00:12


Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir.

Ağız sindirim kanalının girişidir. Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Ağızla aldığımız yiyecekler çiğnenip, tükürükle karıştırılarak yutulmaya ve sindirime hazır hale getirilirler. Ağız aynı zamanda konuşmaya yardım eder. Tat alma organı olan dilin; çiğneme, yutma, konuşma gibi çok önemli yan görevleri de bulunmaktadır.

Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve/veya ısırmada da zorluk olur. Dişlerin gelişim süreci içerisinde ilk çıkan süt dişleri, daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır.

Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir.

Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu “ağız ve diş sağlığı”nın varlığını gösterir.

1. Diş Çürümesi

Diş çürüklerinin oluşmasında üç temel etmen bulunmaktadır: Duyarlı bir diş yüzeyi, mikroorganizmalar için elverişli yiyecek artıkları, bunların parçalanmasına ve asit oluşumuna yol açacak mikroorganizmaların varlığı. Besinler içinde diş çürümesine en çok neden olanlar karbonhidratlar, yani kabaca, şekerli gıdalardır.

Dişler düzenli olarak fırçalanır ve bakımlarına özen gösterilirse, mikroplar onlara zarar veremezler. Diş çürüğü, dişte oyuklar yaparak dişin yapısını bozan ve kendi kendine iyileşmeyen bir hastalıktır.

Dişler iyi temizlenmeyecek olursa, üzerinde besin artıkları ve mikroplar birikir. Ağız içerisindeki bakteriler yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onu saydam, yapışkan bir madde haline getirir ve dişler üzerine yapışmasını sağlar. Bu birikintilere plak denir. Bu plaklar bakterilerin diş üzerinde tutunmalarını da kolaylaştırırlar. Besinlerin tatlandırılması için kullanılan şekerli maddelerin içinde bulunan asit, dişlere zarar verebilir, ancak bakterilerin kendileri de asit oluşturabilmektedir. Asit diş minesinin erimesine neden olur. Böylece oluşan erime bölgelerinden giren mikroplar kolayca alttaki yumuşak dokuya ulaşabilirler.

Asitler dişin koruyucu tabakası olan diş minesi üzerinde küçük delikçikler oluşturur. Bu delikler giderek genişler ve küçük oyuklar haline gelir. Diş minesinin erimesinden sonra çürük hızla ilerler, alttaki tabakada geniş ve derin bir oyuk meydana getirir. Diş çürüğü diş özüne doğru ilerledikçe dişler ağrımaya başlar. Çürük daha da ilerlerse diş özü bölgesinde ve çene kemiği içerisinde cerahat oluşmaya ve birikmeye başlar. Buna diş apsesi denir. Eğer diş hekimi tarafından daha başlangıcında tedavi edilmeyecek olursa çürük diş için daha zor, karmaşık ve pahalı tedaviler gerekebilir. Diş plağı, diş etlerinin önemli hastalık nedenlerinden biridir. Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanarak yemek artıklarının çıkarılması dişlerin çürümesini, diş eti hastalıklarının oluşumunu ve ilerlemesini önler.

Dişlerin ağrımaması sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Diş ağrısının olması için diş çürüğünün çok ilerlemiş olması gerekir. Diş çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde belirlenmesi için ağrı oluşmasını beklemeden senede en az iki kez diş hekimine giderek dişlerin muayene ettirilmesi gerekir. Diş hekimleri gerektiğinde dişlerin filmini çekerek gözle görünmeyen diş oyuklarını da belirleyebilirler.

Diş çürüklerinin erken dönemde tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya en azından geciktirebilir. Bu hem sağlık açısından, hem de sosyal ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlar. Ağza takma diş takılmasına olan ihtiyacı azaltır. Hiçbir şey kendi doğal dişlerimizin yerini tutamaz. Kalıcı dişlerin erken dökülmesi beslenme sorunlarına neden olur. Doğal dişlerin uzun süre dayanmasında ağız ve diş bakımının önemi çok büyüktür.

Diş sağlığı açısından sularla aldığımız flor da çok önemlidir. Sularında flor eksikliği olan yerleşim yerlerinde diş çürüklerinin oranı çok artar. Bu nedenle florla ilgili olarak sağlık kuruluşlarının önerilerine uyulmalıdır.

2. Diş Eti Hastalıkları

Dişin diş eti dışında görünen bölümü diş minesi denilen sert bir tabaka ile kaplanmıştır. Bunun altında daha yumuşak bir yapı vardır. En içte ise diş özü vardır. Burada bol miktarda damar ve sinir bulunur. Diş gövdesi diş etine ve onun altındaki kemiğe girdiği bölümde daralır. Bu bölüme dişin boyun bölümü denir. Çene kemiği içinde kalan bölümüne ise dişin kök bölümü adı verilir. Diş kökü diş yuvasında çene kemiğine özel doku uzantıları ile sıkıca bağlanmıştır. Diş eti hastalıkları, diş çürükleri ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kokusu olduğunda nedeni araştırılmalıdır.

Diş eti hastalıkları en önemli diş sağlığı sorunları arasındadır. Ağız hijyeninin bozukluğu ile yakından ilişkilidir. Başlangıç döneminden itibaren diş etleri kolay kanar. Diş eti kanamalarında diş hekimi muayenesi zorunludur. Diş etleri, diş yuvaları ve ağız tabanındaki iltihaplanmalar genel olarak diş eti hastalığı olarak bilinmektedir. Diş üzerindeki plaklar bunun en önemli nedenidir. Tedavi edilmeyen diş eti iltihapları çene kemiğinin de iltihaplanmasına ve zarar görmesine yol açabilir.

Diş çürüğü, diş eti hastalıkları, sinüzit, bademcik iltihabı, solunum sistemi hastalıkları, sindirim sorunları, ağız bakım yetersizliği ağız kokusuna neden olabilir. Bu hal, sosyal ilişkileri de etkiler. Bazı metabolizma hastalıkları da ağızda kendine özgü kokular yapabilir.

3. Dişlerin Gelişim Bozuklukları

Ağızda kapanma bozukluklarına neden olan diş düzensizlikleri dişlerin çürümesini kolaylaştırır ve daha erken dönemde dökülmesine yol açar. Düzensiz dişler, alt ve üst çene arasındaki ilişkinin bozulmasına neden olabilir. Çiğneme ve temizleme güçlüğü yaratırlar, kötü ağız kokusuna yol açarlar.

Düzensiz dişlerin en önemli nedeni süt dişlerinin zamanından önce yitirilmesi olabilir. Bunun sonucunda çıkan kalıcı dişler birbiri üzerine gelecek biçimde yerleşebilirler. Düzensiz dişler konuşma bozukluklarına ve görünüm bozukluklarına neden olabilir.

Sigara dişlerde renk değişikliği yapar. Sigara içenlerin dişleri kahverengimsi bir renk alır. Canlılığını kaybetmiş olan dişler gri renkte görünür. Çocuklarda hatalı olarak kullanılan bazı ilaçlar da dişlerde renk değişikliğine neden olabilir. Aşırı derecede flor dişlerin sararmasına neden olabilir.

Hamilelikte ve süt çocukluğu döneminde kullanılan antibiyotik vb. bazı ilaçlar dişlerde kalıcı renk değişikliklerine neden olabilir. Bu nedenle hekim önerisi olmaksızın ilaç kullanılmamalıdır.

4. Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?

Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir.

Diş çürümelerinin önlenmesinde sularda yeterli flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır. Diş eti hastalıklarının önlenmesinde de diş fırçalama ve düzenli diş hekimi kontrolleri önemlidir.

Dişlerde gelişim bozuklukları varsa erken dönemde özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere başvurularak gerekli tedavi sağlanmalıdır.

Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır. Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur. Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar.

5. Diş Fırçalama Tekniği


Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması tercih edilir. Uygun fırça seçildikten sonra dişler en az günde iki kere düzenli olarak fırçalanır. Diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır. Diş parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır. Aşırı kullanımlar diş sağlığı açısından zararlıdır.


Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır: Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür.

1. Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.

2. Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.

3. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.

Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.

Diş fırçası kişiye ait bir araçtır, başkalarıyla paylaşılmaz. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda değiştirilmelidir. Gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır. Bunlarla ilgili önerilerini almak üzere diş hekimine başvurmak gereklidir.

6. Diş İpi Kullanımı

Diş ipi, diş aralarında kalan yiyecek artıklarının uzaklaştırılması açısından çok yararlı bir araçtır. Çok küçük yaşlardan başlanarak uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerinin öğrenilmesi gerekmektedir.

Dişler fırçalandıktan sonra diş ve diş eti çizgisi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmesi için diş ipi kullanılır. Bu artıklar en önemli çürük nedenlerindendir.

1. Otuz santimetre kadar diş ipi alınır. Diş ipinin bir bölümü bir elin orta parmağına diğer ucu da diğer elin orta parmağına dolanır. İpin bir bölümü ortada kalmalıdır.

2. Ortada kalan ip bölümü işaret parmağı ile geriye doğru itilir.İp, dişler arasından geçirilir. Bu hareket sırasında sert olunmamalıdır. İp diş etine kadar indirildikten sonra ağız boşluğuna doğru diş aralarını sıyıracak biçimde indirilir. Bu sırada diş etinin kesilmemesine özen gösterilmelidir.

3. Aynı uygulama diğer bir parça ip alınarak alt dişler için de tekrarlanır.

Değişiklikler Kaydedildi...

#2 Eylül

Eylül

    Harabenin Meleği

  • Dokunulmazlar
  • 10.820 Mesaj

Gönderim zamanı 23.11.2007 - 14:26

Bilgiler için teşekkürler konuyu kim açacak diye bekliyordum *böö
EÐER ÇEKMEZSEN GÜLÜN NAZINI NE DİKENE DOKUN NE GÜLÜ İNCİT

#3 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 04.12.2008 - 12:44

Diş macunu alırken beyazlatma özelliğine mi yoksa florür içermesine mi bakmalısınız?

Diş macunları dişlerinize yararlı bileşenlerden macun veya jel formunda istifade edebilmenizi sağlar. Diş macunlarının ortak bileşenleri vardır. Bunlar;
Aşındırıcı ajanlar. Kalsiyum karbonat ve silikat gibi temizleyici materyaller dişlerinizdeki yiyecek, bakteri ve ağızdan kaynaklanan lekeleri temizler.


Tatlandırıcılar. Sakarin içeren yapay tatlandırıcılar diş macunlarının tadını güzelleştirmek için eklenir. Çoğu kişi için diş macunu nane ile eşdeğerdir. Ancak kimyon, limon hatta ciklet gibi (çocuklar için) tatlarda olabilir.

Macunun nemini korumak için hümektasyonlar. Macun ve jel formülleri glycerol gibi diş macununun kurumasını önleyen koruyucular içerir.

Koyulaştırıcılar. Diş macununu koyulaştırmak için bazı deniz yosunlarında bulunanzamk, yapışkan molekülleri eklenir, diş macunu dokusu elde edilir.

Temizleyiciler. Dişlerinizi fırçalarken sodyum sülfat gibi dişleri temizleyen arıtıcıları görebilirsiniz.

Florürlü diş macunları


Diş macunu alırken öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken en önemli şey florür içermesidir. Florür doğal bir mineraldir. 50 yıldır diş çürükleri ve oyuklarını temizlemekte kullanılıyor. Şekerli yiyeceklerden sonra ağzınızdaki bakteriler dişlerinizde kalır. Florür, diş minelerinizi güçlendirerek ve oyuklara nüfuz ederek dişlerinizi asit, bakterilerin zararlı etkilerinden korur. Florürlü diş macunları kullanmak diş dostu bu mineralden her zaman yararlanmanızı sağlar. Eğer florürlü su bulunan bir yerde yaşıyorsanız florürlü diş macunu tercih etmeyebilirsiniz.
Çalışmalar florürlü diş macunu kullanmanın çok yararlı olduğunu hatta florürlü su içmenin diş sağlığını koruduğunu gösteriyor.

Tartarı önleyen diş macunları


Marketlerde birçok tartarı önleyen, çoğu florür içeren diş macunları satılıyor. Herkeste plak olarak adlandırılan bir bakteri bulunur. Eğer plak günlük fırçalamayla kolay temizlenmiyorsa katılaşır ve tartara dönüşür. Dişlerinizde tartar biriktiyse sorunlara neden olabilir. Bu medenle diş hekimi tarafından temizlenmesinde yarar vardır. Dişlerde tartar birikimini önlemek için çeşitli bileşenler vardır.

Kimyasal macunlar, pyrophosphates, çinko sülfat gibi etkinliğini artıran bileşenler içerir. Ek olarak tartarı kontrol eden macunlar, ağızdaki bakterileri öldüren bir tür antibiyotik triclosan da içerir. Bu tür etkili birçok bileşen içeren diş macunları diğerlerine göre tartar oluşumunda ve kontrolünde daha etkilidir.

Hassas dişler için diş macunlar

Dişleriniz sıcak ya da soğuk içecek-yiyeceklere karşı çok kolay hassas olabilir. Diş etleri hassas olan kişiler için özel formüllü diş macunları da bulunuyor. Bu diş macunları genellikle potasyum nitrat ya da stronsiyum chloride içerir. Bu kimyasal bileşenler dişlerinizin hassasiyetini gidererek, daha sağlıklı ve güçlü hale gelmesini sağlar.

Diş beyazlatan macunlar

İnci gibi beyaz dişlere sahip olmak isteyenler için beyazlatıcı içeren Beyazlatıcı diş macunları tipik beyazlatıcı içermez. Bunun yerine diş yüzeyindeki lekeleri veya sararmayı kısa sürede gideren aşındırıcı partiküller ya da kimyasallar içerir. Aşındırarak beyazlatma macunları, sürekli kullanılma durumunda diş minelerine zarar verebileceği için diğer diş macunlarından daha sık kullanılmamalıdır.

Kendiniz ve aileniz için en iyi diş macunu seçin

İşte sizin ve ailenizin diş sağlığını koruyacak diş macunununda bulunması gereken özellikler..

Diş hekimlerinin onayladığı macunları kullanın. Diş macunlarının florür içermesi ise en önemli şey.

Devlet tarafından onay verilen diş macunlarını kullanın. Çin'den ihraç edilen bazı diş macunlarının toksik madde içerdiği belirlendi. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olan ürünleri alın.

Sizin ve ailenizin diş macunu ihtiyaçlarını değerlendirin. Diş macununda florür bulunmasına özellikle dikkat edin.

Diş macunun doğal bileşenlere sahip olmasını önemseyin.

Çocukların diş hijyeni alışkanlığı edinmesine yardımcı olmak için sevdikleri tatlarda, onlaraa özel diş macunları alın.

Bazı kişiler dişlerinin beyaz görünmesine önem verirler. Bu tür macunları günlük diş macununuzla beraber haftada bir kullanabilirsiniz. Hydrogen peroxide ya da soda içeren diş macunlarını seçebilirsiniz.

Farklı birçok markanın farklı özelliklerde birçok diş macunu bulunuyor. İhtiyacınıza göre, sevdiğiniz ve güvenilir bir markanın diş macunlarını tercih edebilirsiniz.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#4 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 04.12.2008 - 12:56

Değerli paylaşımlar için teşekkürler...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#5 sevoş

sevoş

    S&B

  • Dokunulmazlar
  • 3.934 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Şimdi Uzaklarda....

Gönderim zamanı 04.12.2008 - 23:11

ben küçükken diş macunu yerdim.. galiba yiyince dahada beyazlar sanıyodum..







bilgiler için teşekkürler abi

Gönderilen Resim








Mutfakta biri mi var ???

#6 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 00:08

bundan bir müddet önce 20lik dişlerimin hiç birinin olmadıgını farkettim *zong
bi diş hekimi arkadasım çenen küçük çıkacak yer bulamamışlar dedi :D
soraa bi panoromik film çekildi bi baktık alttakiler ölee serilmiş kuzu gibi yatıyolarr
biri agrı yapıyoodu haa ondan gittiydimm :D
sonra onu ameliyatla almaya karar verdiler.... ameliyat günü ilk beni aldılar en son ben çıktım ameliyathaneden
9 parcaya bölüp alabildiler dişi yaklasık 3 saat filan sürdü... ne zulümdü yarabbim
sonra patolojiyi kaybetmişler onu aradık 1-2 gün neyseee on gün sonraa aa suratım 2 katına çıktıı
meger parca bırakmıslar içerde bi daa ameliyat oldum muu :D dogal olarak öbür alt 20 ligimi aldırmaktan vazgectim.... ne diycektimm haaa yatay matay sakın 20liklerinizi ameliyatla almalarına izin vermeyinn
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#7 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 01:23

Hepiniz aynısınız işte ha memet ali ha ali memet...

ha dişçi ha hemşire ha doktor ha kabzımal :girlinlove:

İyi olmuş yaa keşke o günlerinden foto çektirseydin bakıp bakıp güler eğlenirdik....

Ama bu anı da düüşünmek huzur verici bizler için sevinelim gülelim...

Yirmiliklerden birini bende ameliyatla ama ameliyatsız aldırdım...Doktor aldı eline tornavida benzeri bi alet kazıdı diş etlerini çekti parçaladı aldı dişi sonra dikiş attı iyileşince geçer sen o zaman gel dikişleri alalım dedi ...

Öle işte...
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#8 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 01:41

ayy yazıkk :girlinlove:
çok acıdı mı :mad1:
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#9 atlantisli

atlantisli

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.241 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atlantis

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 02:02

benim de 20 lik dişler başıma dert olduydu.Tam da ramazanda.sabah herşey sakin niyetleniyorum akşama doğru bir başlıyor,iftarın miftarın tadı kalmadıydı.bi de öğrenciyiz o zamanlar.ben de bi diş hekimi arkadaşa gittim.bana hamile hastalara ağrı duymamaları için uyguluyoruz,hamilelikleri geçene kadar,dişine ondan koyuyum,ramazanı geçirsin dedi.Ben de ramazan geçsin ben de sana koyum o şeyden dedim dişine :girlinlove: zaten canım ağzıma gelmiş hani.neyse elletmedim dişimi yoksa bişiler yapmaya kalkacaktı.çünküm yakın zamanda çok dayanıklı ve cesur bir arkadaşımın yanımda dişine acayip şeyler yapmışlardı.doktoru dövüyordu nerdeyse.doktor iki iğne vurdu.sonra hissetmemen lazım dedi ama nafile.adam olmadı üniversite notlarını karıştırdı ama nafile.yarın gel "abi" dedi bizim arkadaşa :mad1: neyse işte devamı yarın *fiuv çok çektim ben yirmilikten.çekmemiş arkadaşlara tavsiyem,20likleriniz çıkmadan önce bi hekime başvurup tavsiyeler alın derim...

#10 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 02:07

hamile miydin gittigin de anlamadım ben :girlinlove:
gebelikte bebek annenin calsiyum stoklarını tükettigi için ilk dişlerdeki stoklar gider dökülür dişleri
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#11 atlantisli

atlantisli

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.241 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atlantis

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 03:18

yok ya hamile değildim alinda sen de he *fiuv ben erkekim.ya erkekler hani birbirlerine böyle iğrenç espriler yaparlar ya,arkadaş onlardan birini yaptıydı.hatırladığım kadarıyla hamileliğin belli evresinde kesinlikle diş çekmiyorlarmış,hasta da bu dönemde diş ağrısı çekmesin diye dişin ilgili kısmına bir madde yerleştiriyorlarmış,daha sonra da onu alıp dişi çekiyorlarmış sanırsam.Local Contuined Anestesy gibi bişim herhalde :mad1: salladım çaktırma *zong Yani sonuçta bi ilaç binbir türlü insan üzerinde kullanılıyor.bizim arkadaşın densüzlüğü işte. :girlinlove:

#12 Rabbit

Rabbit

    bir ilgi delisi

  • Yöneticiler
  • 11.851 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:qop

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 03:25

yok ya hamile değildim alinda

:mad1: *fiuv

dişim cürükde duruyor öle doktorum kanal tedavisi yapcam dior bunamış adam
yakışıklı ve genc bi doktor arıyorum ona yaptırcam :girlinlove:
"seni o kadar yakından görünce,
keşke yalnız bunun için sevseydim seni"

#13 atlantisli

atlantisli

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.241 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atlantis

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 03:36

Benim tanıdığım var öyle bi dene ama.ama çok çapkın.eve bağlaman lazım rabbit.yanlış anlama iple :girlinlove: bu arada kanal tedavisi yaptırcaksan Allah yardımcın olsun.o ilk mesajda bahsettiğim arkadaşa kanal tedavisi yapmışlardı.böyle sinirleri bilem söküyorlar.ıyyyy *fiuv yaptırcaksan daha anlatıyım :mad1:

Bu mesaj atlantisli tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 05.12.2008 - 03:48


#14 Rabbit

Rabbit

    bir ilgi delisi

  • Yöneticiler
  • 11.851 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:qop

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 03:46

:mad1:

dedimya yakışıklı doktorlara ihtiyac var
o kadar acı cekcem o koltukda degsin dimi :girlinlove:
"seni o kadar yakından görünce,
keşke yalnız bunun için sevseydim seni"

#15 atlantisli

atlantisli

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.241 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atlantis

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 03:58

bence de *zong ama işte hergün kaç tane kızla randevulaşıyorlar.bırak şimdi aşık maşık olursunuz sonra uğraş dur.kabul etme desen hipokrat yemini var mecbur bakacak,bassan tıpta ayıp olmaz diycek :girlinlove: bence feminist bi kız bul,itinayla çeksin dişini hehe *zong aşkın doktoru da yok kalbinden söküp atacak,yirmilik aşk,yirmilik dişe benzemez :mad1: bak demdi deme *fiuv

#16 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 03:59

ahahah iyi sallamıssın local contuined anestesy mıs :mad1: *fiuv
basıyolar jetokaini lidokainin sana da artistlik mi yaptılarr *zong *zong

benim doktorum senin istedigin gibiydi rabbit :girlinlove:


pardon bu arada hamile mevzuu için unutalım ::
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#17 atlantisli

atlantisli

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.241 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atlantis

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 04:22

ben anlamam öyle klorprokain jetocain.sünnet olurken lidocain verdiler biraz o kadar. :mad1: babama o kadar biraz kokain dedim dinlemediler hehe... hamilelik mevzunu unutalım ama tıp tanımlama dehası latin güzelimi afiş etmişin alinda.bi de çaktırma dedik di mi :mad1: rabbit i ben o arkadaşıma göndercem.hasta bizim lütfen :D

#18 Rabbit

Rabbit

    bir ilgi delisi

  • Yöneticiler
  • 11.851 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:qop

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 04:25

nerde yeri bu arkadaşın adresini alayım :mad1:
"seni o kadar yakından görünce,
keşke yalnız bunun için sevseydim seni"

#19 atlantisli

atlantisli

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.241 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atlantis

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 04:33

mesaj olarak yolluyorum rabbit.bizim hekimi seçtiğiniz için diğer dişin de bizden hediye :mad1:

#20 Melih

Melih

    Giggity Giggity Goo!

  • Kurucular
  • 8.516 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Bahçelievler - İstanbul
  • İlgi Alanları:Sadece Harabe.net :)

Gönderim zamanı 05.12.2008 - 12:26

soraa bi panoromik film çekildi bi baktık alttakiler ölee serilmiş kuzu gibi yatıyolarr



http://www.harabe.ne...o...st&p=502915

:mad1:
2000 - 2010


bit.gifladybug.gif






Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli