İçerik değiştir



- - - - -

Üniversitelere Aşamalı Sistem


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 7 yanıt verildi

#1 Canan

Canan

    diyalog değil,monolog..

  • Üyeler
  • 5.591 Mesaj
  • Konum:Dünya
  • İlgi Alanları:...

Gönderim zamanı 12.11.2007 - 10:07


Üniversite için de aşamalı sistem

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün üzerinde çalıştığı yeni üniversiteye giriş sistemi için çalışmalar son aşamaya geldi. YÖK'ün önerdiği lise bitirme sınavı için Milli Eğitim Bakanlığı OKS sisteminin yerine getirilen Seviye Belirleme Sınavı benzeri sınav uygulamasını benimsedi. Yeni sisteme göre, üniversiteye girişte artık tek değil, dört sınav uygulanacak. Kademeli olarak önümüzdeki yıllarda geçilecek yeni sisteme göre öğrenciler, 10, 11 ve 12'nci sınıfın sonunda, "Olgunlaşma Sınavı" adı verilen bir sınava girecek. ÖSS'nin uygulanmasına da bu sınavların ardından devam edilecek. Böylece öğrenciler, dört sınava girmiş olacak. Sistem oturduktan sonra zamanla ÖSS'ye alternatif bir sistem haline getirilecek. Başlangıçta yıl sonu sınavlarının yüzde 25, ÖSS'nin yüzde 75 oranında etki etmesi planlanıyor. Yıl sonu sınavlarının etki oranının zamanla artırılması ve dört sınavın eşit hale getirilmesi düşünülüyor.

ALANA GÖRE SORU
ÖSYM ile de görüş alışverişinde bulunan Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, ilk çalışmasında tartışmalı katsayı probleminin de çözüleceğini belirtti. Buna göre, meslek liseleri, kendi alanlarındaki üniversitelerin 4 yıllık bölümlerini katsayı engeli olmadan tercih edebilecek. Kendi alanı dışında tercih yapanlar için ise katsayı uygulaması devam edecek. 10, 11 ve 12'nci sınıfların sonunda, öğrencilerin yıl boyunca gördüğü beden, müzik, resim dersleri dışındaki dersleri kapsayan bir sınav yapılacak. Bu sınavda öğrencilere, alanlarındaki ders ağırlıklarına göre soru sorulacak. Öğrenciler, yıl boyunca işledikleri tüm derslerden soru ile karşılaşacak. Meslek lisesi öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili ek soru çözecek. Bu sınavların soruları, MEB ve ÖSYM tarafından ortak hazırlanacak.

Sabah
2 metre bez
2 kürek kum
var mı ötesi?

#2 attalia

attalia

    zurnanın son deliği

  • Dokunulmazlar
  • 5.671 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:ovaya indim. beni tel'den ara :P
  • İlgi Alanları:öküzler :D

Gönderim zamanı 12.11.2007 - 10:29

benim ufaklıktan dolayı bu yıl oks hakkında biraz bilgilenmiş oldum. ilköğretim sonundaki okul kazanma sınavları (OKS) artık kalktı ve 6., 7. ve 8. sınıflardaki aldıkları not ortalamalarına göre ve seviye tespit sınavları sonuclarına göre ( her yıl) tercih yapabilme uygulaması geldi bu yıl.

başta dersanelerin tekerine taş olarak nitelendirdiğimiz bu uygulama, bilakis dersane olgusunu 3 yıla çıkarmış oldu :) şimdi oğlum 6. sınıf olmasına rağmen dersaneye gidiyor ve 8. sınıfın bitimine kadar gidecek :D canan' ın açtığı konuyu okuyunca bu geldi aklıma ve tebessüm ettim. artık üniversiteye girebilmek için son yıl değil her yıl ( not ortalamasının yüksek tutulabilmesi için) dersaneye gitmek gerecek. şimdiii düşünüyorumda bendenizin cebinden bu yılı saymazsak en az 5 yıl daha dersane parası çıkacak! işin ekonomik yönü de bi tarafa çocuklarımız yarış atı gibi sektirecekler! sonuç bu olduğu için insan düşünmeden edemiyor; bu okullar ne işe yarar? bu yıl sonlarında yapılacak seviye belirleme sınavları başarısını sağlayabilmek için insanlar niçin dersanelere gerek duysunlar? niçin çocuklarımız yeterli bilgiyi ve eğitimi alamıyorlar?

bu da, bu konuyla alakalı bendenizi ilgilendiren bir yön ;)
aabi okuma yazmam yoh. barnak bassam olur mu?

#3 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 12.11.2007 - 20:20

Dersaneler büyük bir rant kapısı...Alim le aynı duyguları paylaşıyorum,acaba bu bizim öğretmenlerimizle ilgilimi? Dersaneden daha çarpıcı bir örnek vereyim, okulda kurs açılıyor;Aynı derse giren öğretmen kursa geliyor...Süper eğitim...Peki neden?Şundan olabilir mi okulda ders saatleri içinde verilen eğitim müfredata bağlı kalmak zorunda, acaba kitaplar mı yetersiz...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#4 _KajmeraN_

_KajmeraN_

    ...::: UFAKLIK :::...

  • Üyeler
  • 5.365 Mesaj
  • Konum:Atatürk'ün İzinde
  • İlgi Alanları:Şiir, edebiyat, müzik(rap),bilgisayar (yazılım, donanım)

Gönderim zamanı 13.11.2007 - 13:57

Bence olumlu bir uygulama... Zira puan hesaplanırken okuldanda her yıl verilen puanların katkısı var. Önceki sistemde öğrenci okuldan kopuyordu hele 8. sınıflar ama şimdi -bu yıldn sonra- okuldan pun alacakları için okula bkmk zorundalar. Zatewn sınavlar o yılki müfredattan yapılacağı için bence yararlı. hak veriyorlar öğrenciye. 3saat değil en azından bunun yanında birde okul bşarısından pun ekleni
yor... Ben destekliyorum bunu...

6. sınıfın sınıf rehber öğretmeniyim bu konuyla ilgili bugün seminer bile verdim incelediğimde yararlı bir sistem olduğunu düşündüm. Hayırlı olsun..


Umarım üniversite içinbde bu sistem uygulanır...

Kolay gelsin...


...:::--------------------------------------------------------:::...
BİTTİ!

CAN_i
...:::--------------------------------------------------------:::...


#5 BucuK

BucuK

    : вєş’є вєş vαя :

  • Dokunulmazlar
  • 6.410 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:∆p.∆x>ħ/2
  • İlgi Alanları:* qαγєτ ίlqίsίz *

Gönderim zamanı 14.11.2007 - 01:37

güzel olurda
bence dört sınav yapılacaksa hepsi aynı yüzdeye sahip olmalı
yani öğrencilik sırasında yapılacak sınavlar %75 diğeri 25
öss konularının ders konularıyla zaten örtüşüyor
bu durumda mantıklı olan oranların aynı olmasıdır.
ayrıca bu şekilde öğrenci dersanelerden çok okula bağımlı hale getirilirrr


imza: bir eğitimci <_<


#6 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 10.02.2008 - 05:26

ÖSS kalkıyor. Yerine YÖGES geliyor. Artık öğrencileri 1 değil 4 sınav bekliyor.

YÖK’e yeni başkan atanmasıyla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı üniversiteye giriş sınavını değiştirmek için harekete geçti. Liselerde olgunluk sınavları yapılacak

Artık ÖSS kalkacak. Yükseköğretime Geçiş Sistemi (YÖGES) adı verilen yeni uygulamaya geçilecek. Buna göre, üniversiteye girişte artık öğrenciler bir değil, dört sınav uygulanacak.

Sınav sisteminde yapılması öngörülen değişiklikler şöyle:

- 10, 11 ve 12’nci sınıfların sonunda, öğrencilerin yıl boyunca gördüğü beden, müzik, resim dersleri dışındaki tüm dersleri kapsayan bir sınav yapılacak. Sınavda öğrencilere, alanlarındaki ders ağırlıklarına göre sorular yöneltilecek. Meslek lisesi öğrencileri ise kendi alanlarında aldıkları derslerin ağırlıklarına göre soru ile karşılaşacak.

- Yeni sistemle, tartışmalı katsayı problemi de çözülecek. 2008 yılı içinde katsayı sisteminin kaldırmasıyla, meslek lisesi öğrencileri de üniversitelerin 4 yıllık bölümlerini tercih edebilecek.

- Sınav soruları, MEB ve ÖSYM tarafından ortak olarak hazırlanacak. Olgunlaşma sınavlarından alınan puanların ortalamaları, ÖSS puanına eklenecek. Puan yüzdeleri, ÖSYM ve YÖK ile yapılacak toplantının ardından netleşecek.

- Üniversiteye girişte ilk aşamada yıl sonu sınavları yüzde 25, ÖSS ise yüzde 75 oranında etkili olacak. Yıl sonu sınavlarının etki oranı zamanla artacak.

- Yıl sonlarında yapılacak olgunlaşma sınavı, iki güne yayılacak. Soru sayıları, haftalık ders saatinin 6 ile çarpılmasıyla belirlenecek. Haftada 6 saat Türkçe dersi veriliyorsa, sınavda 36 Türkçe sorusu olacak.

- Meslek lisesi öğrencileri, temel alan derslerini genel lise öğrencileri kadar yoğun almadığı için, bu alanlarda 30-40 arasında daha az soru ile karşılaşacak. Bu öğrenciler, kendi okudukları alanla ilgili olarak fazladan 30-40 soru çözecek. Örneğin, iletişim bölümünde okuyan bir öğrenci, kendi alanında, imam hatip lisesi öğrencisi de yine kendi alanında soru çözecek.


Akşam
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#7 Serra

Serra

    I'm Back !!

  • Üyeler
  • 8.125 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:MuEno

Gönderim zamanı 10.02.2008 - 19:32

aman iyi..
Yokluğun bu bahar biter mi ?
Ya da bu
Son;Bahar biter mi ?

#8 ecehan

ecehan

    çok da fifi *böö

  • Dokunulmazlar
  • 13.431 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:gündüz Paris, gece Londra falan

Gönderim zamanı 12.02.2008 - 20:45

Liselerde olgunluk sınavları yapılacak

iyi bari bizim zamanımızda yoktu *zong
Gönderilen Resim asaletini sevdiğim





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli