İçerik değiştir



- - - - -

NASA yüzlerce esrarengiz "kara delik" buldu


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 26.10.2007 - 14:21


Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bünyesinde çalışan astronomlar, milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksiler arasında yüzlerce 'gizemli' kara delik bulduklarını açıkladı.

Çok büyük oldukları belirtilen ve giderek genişleyen kara delikler NASA'nın Spitzer ve Chandra uzay teleskopları tarafından görüntülendi.Kara deliklerin aktif bir şekilde hareket ettiklerini ve gözlemledikleri galaksilerdeki popülasyonun büyük kısmının kaybolduğunu tespit eden astronomlar, genç evrenimizde milyonlarca kara deliğin canlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini keşfettiklerini açıkladı.

ABD'nin Arizona eyaletindeki Ulusal Optik Astronomi Gözlemevi'ndeki bilim adamlarından Mark Dickinson, "Aktif ve süper büyük kara delikler evrenin her yerinde. Son araştırmalarımızdan önce meğerse sadece aysberg'in suyun üstündeki kısmını görüyormuşuz. Uzak evrende gençliklerini kaybeden büyük galaksilerin, 'aklın alamayacağı' kadar büyük kara deliklere dönüştüklerine şahit olduk" dedi.

Fransa'daki L'Energie Atomique'de görevli bilim adamı Emanuele Daddi ve ekibinin 1000 galakside yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre, 9 -11 milyar ışık yılı uzaklıkta 2.5 ve 4.5 milyar yaşındaki galaksilerin, uzayda terör estirebilecek şekilde 'tehlikeli' kara deliklere dönüştükleri ortaya koyuldu.

Kara Delikler, uzayda maddenin çok küçük bir noktaya toplanması ile meydana gelen nesneler olarak biliniyor. Esrarengiz olan bu oluşumların kütle çekimi o kadar güçlüdür ki, ne ışık, ne madde, ne de her hangi diğer bir informasyon onun 'olay ufkundan' uzaklaşamaz. Bu yüzden görünmez ve sadece kara bir delik olarak belirir.


Kaynak: Sabah
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

2 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 2 ziyaretçi, 0 gizli