İçerik değiştir



Sayı 57: Kundakta Evlenen Sultanlar


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 10.10.2007 - 21:43


Osmanlı Hanedanında küçük yaştaki padişah kızlarının evlendirilmesi işi Sultan Birinci Ahmet zamanında başladı. Ancak Sultan İbrahimle gelenek halini aldı. Tuhaf davranışları sebebiyle adı deliye çıkan Sultan İbrahim'in aklı ataları gibi şatafatlı düğün törenleri yapmaya takılmıştı. Ancak ne sünnet edilebilecek bir oğlu ne de evlenme çağına gelmiş kızı vardı. Çevresindeki dalkavuklar buna da bir çare buldular,henüz iki buçuk yaşında olan kızı Fatma Sultan bir vezirle evlendirilerek,şatafatlı bir düğün yapılacaktı.

Fatma Sultan 1645 yılında,50 yaşında olan Yusuf Paşa ile evlenmesi uygun görüldü. Düğün hazırlıkları yapılırken Girit'e sefere çıkılmıştı.Yusuf Paşa kaptan-ı deryalık ve serdarlıkla oraya gönderildi.Hanya'yı fethetmesine rağmen az ganimet getirdi diye öldürüldü. iki buçuk yaşında evlendirilen Fatma Sultan daha düğünü bile yapılmadan dört yaşında dul kalmıştı.1646 da Fazlı Paşa ile nikahı kıyıldı.Büyük bir düğün yapıldı,padişah doya doya törenleri izledi.Fatma Sultan, Fazlı Paşanın onun büluğ çağına girmesini beklerken ölmesi üzerine ikinci kez dul kaldı.

kundaktaki sultanların evlendirilmesi bu olayla bitmedi. 18.yüzyılın sonlarına kadar daha pek çok sultan bu şekilde nişanlandı yada evlendirildi. işte onlardan bazıları;

BEYHAN SULTAN: Sultan İbrahimin kızıdır. iki yaşındayken 1647 de sadrazam hazerpare Ahmet Paşa ile evlendirildi.

GEVHERHAN SULTAN: Sultan İbrahimin kızıdır. Dört yaşındayken cafer paşa ile evlendirildi.sonrasında büluğa ermeden 4 kez daha evlendirildi.

AYŞE SULTAN: ikinci mustafanın kızıdır. yedi yaşındayken Köprülüzade Numan Paşa ile nişanlandı.

HİBETULLAH SULTAN: Üçüncü Mustafanın kızıdır. Üç aylıkken vezir Hamza Paşa ile nişanlandı. Ancak üç yaşındayken öldü.

ÜMMÜGÜLSÜM SULTAN: Üçüncü Ahmetin kızıdır. küçük yaşta nişanlanmış ancak düğünden önce nişanlısı ölünce yine genç yaşta Nevşehirli Ali Paşa ile evlendirildi.






Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli