İçerik değiştir



- - - - -

Çin ve Japonya'nın ay yarışı


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 3 yanıt verildi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.08.2007 - 15:04


Japonya, Amerikan Apollo uzay mekiğiyle insanın ilk kez Ay’a ayak basmasından bu yanaki en büyük projenin sahibi olduğunu iddia ediyor. Çin de çalışmalarının insanlı Ay’a yolculuklarının yolunu açacağı umudunu dile getiriyor.

Ancak şu anki en büyük sorunun, bilimsel değil, ilk kimin uydularını fırlatarak kimin önce oraya gideceği olduğu yorumları yapılıyor.

Çin ve Japonya’nın ilk Ay çalışmalarını gelecek ay başlatmaları bekleniyor.

Japon Uzay Ajansı, geçen hafta, yıllardır uğraşılan teknik sorunların ardından, Ay uydusu Selene’nin 13 eylülde fırlatılmak üzere hazırlandığını bildirdi.

Çin’in de Chang’e-1 sondasını Eylül ayında fırlatmayı planladığı haberleri çıkarken, Pekin henüz bu konuda kesin bir tarih vermedi.

Ancak, Çin Ulusal Uzay Dairesi’nin internet sitesinde, uzay aracının ve aracı taşıyacak roket Changzheng 3 roketinin bütün testleri geçtiği, fırlatma bölgesinin inşasının bittiği kaydedildi.

Japon uzay ajansı yetkilileri, 276 milyon dolarlık Selene projesinin, ABD’nin, eski Sovyetler Birliği’ni geçerek Ay’a ilk inişi yaptığı Apollu programından bu yanaki en geniş kapsamlı program olduğunu söylüyor.

Selene projesinde, Ay’ın çevresinde yörüngeye bir ana uydu dışında biraz daha küçük iki uyduyla Ay’ın oluşumu ve evrimine ilişkin çalışma öngörülüyor.

Çin’in bugüne kadar 185 milyon dolar harcadığı programda Chang’e-1 uydusuyla da stereo kameralar ve X ray spektrometreler kullanılarak, Ay’ın yüzeyinin üç boyutlu haritası çıkarılacak. Pekin, bu çalışmalarının öncülüğünde 15 yıl içinde insanlı Ay çalışmalarını öngörüyor.

Tokyo da insanlı Ay çalışmalarını 2025’e kadar hedefliyor.

Öte yandan, Çin de Japonya da Ay uydularını ilk kimin fırlatacağını önemsemedikleri yönünde ifadeler kullanmaya çalışıyorlar.

Japon uzay ajansı yetkililerinden Yasunori Motogawa, “Bunu kazanma ya da kaybetme konusu yapmak istemiyorum. Ancak şuna inanıyorum ki, ilk kim fırlatırsa fırlatsın, Japonya’nın yürüteceği çalışma teknik olarak üstün. Hangisinin bilimsel gelişmelere yol açacağını göreceğiz” diye konuştu.

Diğer taraftan, Çin’in askeri uzay programının son yıllarda büyük sıçrayış yaptığına, 2003’te uzaya iki astronot gönderen ilk Asya ülkesi olduğuna, şimdiye kadar Rusya ve ABD dahil hiçbir ülkenin yapamadığı, eski bir meteoroloji uydusunu karadan orta menzilli füzeyle vurduğu bir deneyi yaptığına dikkat çekiliyor.

Japonya da yaklaşık 10 yıl süren çalışmalardan sonra Şubat ayında küredeki herhangi bir noktayı izleyebilen dört casus uydu ağını tamamlamıştı.

Asya’daki diğer bölgesel güçler olan Hindistan, Güney Kore, Malezya ve Tayvan’ın hepsinin uzayda uyduları bulunurken, Çin ve Japonya’nın Ay’la ilgili programları bugüne kadarki bölgedeki en iddialı uzay programları olarak dikkat çekiyor.

Uluslararası basında, Ay’ın keşfi için Çin’in üç aşamalı plan öngördüğü, bu yıl içinde Dünya’nın uydusuna Chang’e-1 yörünge aracını göndermesinin ardından 2012’de insansız bir sefer öngördüğü haberleri çıkmıştı. Aynı haberlerde ABD’nin Ay’a yeniden insanlı uçuş için 2020 yılını hedeflediği de yer almıştı.



Kaynak: Ntvmsnbc
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#2 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.08.2007 - 15:08

Ayın üç boyutlu çalışması çok önemli olacaktır diye düşünüyorum.Özellikle sürekli karanlık olan dğer yüzey hakkında ki söylentiler için...

Karanlık yüzdeki hafif çıkıntıı hakkında belki daha açık bilgiler bulunabilir.

En sonunda uzay konusunda tekel kalkacak gibi görünüyor.

Darısı bize...
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#3 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 27.08.2007 - 12:12

68 den beri hiç bir insan ayak basmadı değil mi aya :D
ilginç
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#4 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 27.08.2007 - 16:45

Burada aya ayak basanların isimleri bulunmakta...


Apollo 11,
Ay yüzeyine insanlı iniş yapılan ilk uzay uçuşu. Apollo Tasarısı'nın beşinci uçuşu, Ay'a yapılan üçüncü uçuş (ilk iki uçuşta insanlar Ay yüzeyine inmedi). Apollo 11, 16 Temmuz 1969'da fırlatıldı. Mürettebat; Komutan Neil Armstrong, Komuta Modülü Pilotu Michael Collins ve Ay Örümceği Pilotu Edwin "Buzz" Aldrin'den oluşuyordu. 20 Temmuz'da Armstrong ve Aldrin Ay'a inen ilk insanlar oldular. ABD, bu uçuşla Uzay Yarışı'nın başlıca hedefini rakibi Sovyetler'den önce gerçekleştirmiş oldu.

Apollo 12,
ekibi Charles Conrad, Richard Gordon ve Alan Bean, 14 Aralık 1969 tarihinde Ay görevi için fırlatılmışlardır. Intrepid adlı Ay Örümceği ile yüzeye inen Conrad ve Bean Ay üzerinde incelemelerde bulunmuştur.

Apollo 14,
31 Ocak 1971 tarihli bu yolculuğun ekibi, Alan Shepard, Stuart Roosa ve Edgar Mitchell'den oluşuyordu. Antares isimli modülle beraber yüzeye inen ekip araştırmalarda bulunmuştur.

Apollo 15,
26 Temmuz 1971 tarihli bu yolculuğun ekibi, David Scott, Alfred Worden ve James Irwin'den oluşuyordu. Falcon adlı Ay Örümceği ile birlikte yüzeye inen ekip, Ay Taşıtı'nı ilk kez kullanmıştır.

Apollo 16,
16 Nisan 1972 tarihli bu yolculuğun ekibi, John Young, Thomas Mattingly ve Charles Duke'den oluşuyordu. Orion adlı Ay Örümceği ile birlikte ekip yüzeye inmiştir.

Apollo 17,
7 Aralık 1972 tarihli bu yolculuğun ekibi, Eugene Cernan, Ronald Evans ve Dr. Harrison Schmitt'den oluşuyoru. Schmitt bir jeologdu. Challenger adlı modülle Dr. Schmitt ve Cernan Ay yüzeyine inip 22 saat süren bir araştırma yaptılar.


Kaynak : wikipedi
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli