İçerik değiştir



- - - - -

MHK'dan hakemlere uyarı


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 sonerdeger

sonerdeger

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 17 Mesaj

Gönderim zamanı 04.04.2005 - 22:40


Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Sabri Çelik, kamuoyunda tartışılan yabancı hakem konusuna sıcak bakmadıklarını belirterek, "Hata yapan hakemlerimizin arkasındayız, düzeltmeye çalışırız. Yanlış yapanın ise camiamızda yeri yoktur" dedi. Liglerin bitmesine 7-8 hafta kala tüm ağırlıklarını hakemlerin eğitimine verdiklerini belirten Çelik, en az hatayla liglerin bitmesini sağlayacaklarını kaydetti.

MHK Başkanı Sabri Çelik, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Yanlış yapan hakemlerin camialarında yerinin olmadığını kaydeden Çelik, "Hata yapan hakemlerimizin arkasındayız, düzeltmeye çalışırız. Yanlış yapanın ise camiamızda yeri yoktur. Yanlış nedir? Kamuoyunun görmüş olduğu yönetimin dışında yanlış yaparsa bu arkadaşımızın hakem camiasında yer alması asla ve asla söz konusu olamaz'' diye konuştu.

Türkiye 2. Futbol Ligi A Kategorisi'nde geçen hafta oynanan bir maçın ardından hakemlerle yöneticilerin birlikte yemek yediği şeklindeki haberler üzerine MHK'nin söz konusu hakemlerin savunmalarını aldığını ve konuyu Futbol Federasyonu'na intikal ettirdiğini belirten Çelik, ''Neticesinde bu arkadaşlarımız Disiplin Kurulu tarafından aklanmıştır. Adları geçen hakem arkadaşlarımız son derece dürüst, kişilikli ve düzgün arkadaşlarımızdır. Biz kendilerine güveniyoruz'' dedi.

Ankaragücü-Sakaryaspor maçında kırmızı kart gören Ankaragücülü oyuncular Adem ve Effa'nın neden ihraç edildikleri konusuna da açıklık getiren Sabri Çelik, ''Karşılaşmanın hakemi Cüneyt Çakır'ın açıklamasına göre Adem rakibine herkesin içinde yüksek bir ses tonuyla küfür ettiği, Effa ise hakem kartını gösterdiği anda herkesin içinde hakem elini havaya kaldırdığı anda koluna vurarak elindeki kartı düşürdüğü için kırmızı kartla ihraç edilmiştir'' diye konuştu.

Son günlerde tartışılan yabancı hakem konusunun bugün için söz konusu olamayacağını kaydeden Çelik, "Türk hakemleri yeterli. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum ve entegrasyon süreci içinde bu konu gündeme gelebilir. Bugün için böyle bir şey söz konusu olamaz. Hakemlerin yeterli olduğunu düşündüğümüz bu dönemde böyle bir girişime sıcak bakmıyoruz" dedi.
Toplantıda hakemlerin bu hafta aldığı notları da açıklayan Çelik, "9 orta hakemin ortalaması 8.22, 18 yardımcı hakemin ortalaması da 8.37. En yüksek notu 9.6 ile Diyarbakır-Beşiktaş maçının hakemi Cem Papila aldı. 9.6 bu sezon Süper Ligde en yüksek nottur. Cem Papila son derece başarılı maç yönetti. 3-4 haftadan beri hakem hatalarının kabul edilebilir düzeyde kalması sevindirici. Genç ve tecrübeli hakemlerle yolumuza devam edeceğiz. Umuyoruz önümüzdeki haftalarda da önemli hakem hataları yaşamayacağız. Liglerin bitmesine 7-8 hafta kala tüm ağırlığımızı hakemlerimizin eğitimine verdik ve en az hatayla liglerimizin bitmesini sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Bazı hakemlerin neden maç alamadığına da açıklık getiren Çelik, "Oktay Demiray ve yardımcı hakem Ufuk Şepik geçtiğimiz ay yapılan Cooper testini geçemediği için bir ay maç alamadı. Erol Ersoy, Tolga Özkalfa, Vedat Yüksel, Cem Deda ve dünkü yönetimiyle Hakan Sivriservi gözlemcilerinden düşük not aldığı için görev alamadı. Askere giden Hüseyin Göcek, ayağındaki tendon sakatlığı nedeniyle 3 ay spor yapamaz raporundan dolayı hakemliğini dondurdu. Çetin Maksut Sarıgül maç alamadı. Kuddusi Müftüoğlu ise kural hatası yaptığı için dinlendiriliyor. Geçen hafta Orhan Erdemir ve Mustafa Çulçu ise açık öğretim sınavları nedeniyle maç alamadı" diye konuştu.

Göreve geldiklerinde her hakemi her takımın maçına vereceklerini açıkladıklarını hatırlatan Çelik, "Metin Tokat'ın Beşiktaş Kulübü ile devam eden mahkemesinden, Erol Ersoy'un ise Galatasaray Teknik Direktörü Hagi ile devam eden mahkemesinden dolayı görev veremiyoruz. Mahkemeler neticelendiği anda her iki hakemimiz bu takımların maçlarına çıkacaktır. Hamza Mısır da sezon başında hakkında açılan tahkikat meydana çıktıktan sonra görev almaya başladı. Hamza Mısır da sırası geldiğinde görev alacak" dedi.

Selçuk Dereli'nin UEFA tarafından atanan mentörünün yazdığı raporun kendilerini mutlu ettiğini, mentör uygulamasının benzerini MHK'nin de başlatacağını belirterek, "Hakemler medya, taraftar, teknik adam, tribün şiddeti ve yoğun küfürden dolayı baskı altına giriyor ve bu da hakemlerin maç yönetimlerine etki ediyor. Kurulumuzun Futbol Federasyonu ile yaptığı ortak çalışma sonucunda Prof. Dr. Acar Baltaş yönetiminde Süper Lig'de görev yapan hakemlerimize 28-29 Mart baskı ve stresten korunma ve kurtulma adlı eğitime aldı. Süper Lig hakemleri bu eğitime ilerleyen haftalarda da devam edilecektir" dedi.
Hakemlerin son hafta oynanan maçlar hariç Futbol Federasyonu'ndan alacağının bulunmadığını da kaydeden Çelik, Haziran ve Temmuz aylarında İspanya'da yapılacak Akdeniz Oyunları'na FIFA hakemi Mustafa Çulçu'nun gönderileceğini kaydetti.
Bu arada, 12 Nisan'da İstanbul'da Burhan Felek Spor Kompleksi'nde hakemlere Cooper testi yapılıp, seminer verileceği bildirildi.





Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli