İçerik değiştir



Sayı 46: El-Fetih ve Hamas


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 09.07.2007 - 17:03


Haftalardır Ortadoğu’yu yeniden kaynayan kazan haline getiren olaylar yaşanıyor. İsrail-Filistin çatışmasının, İsrail-Lübnan savaşının etkileri henüz sürerken şimdi de Filistin’de ki iki Müslüman grup deyim yerindeyse zaten istikrarsız olan coğrafyayı iç savaşa sürüklüyorlar. Bu durum Filistin davasının dünya kamuoyundaki prestijini azaltmakla kalmıyor, İsrail’in de faaliyetlerini haklı göstermesine ve meşrulaştırmasına yol açıyor.

Peki Filistin de çatışan iki Müslüman örgüt nasıl ortaya çıkmıştır,amaçları nelerdir? Onları karşı karşıya getiren sebepler nelerdir? Bu yazımızda bu konular üzerinde duracağız.

El-Fetih; Filistin Kurtuluş Örgütü içindeki en etkin gruptur. Hareketin itici gücü ve temeli FKÖ gibi görünse de, örgütün kurucu gücü ve en güçlü grubu El-Fetih grubudur. El-Fetih kurulduğu 1959 tarihinden günümüze iki amaca hizmet etmiştir. Bölgesel anlamda kendini Filistin halkının temsilcisi olarak öne sürmüş ve diğer grupların güç yitirmeleriyle idare gücü haline gelmiştir. El-Fetih’in bu gücünün temelinde yatan tabi ki Yaser Arafat’ın varlığı ve ismidir.

Önceki sayılarımızda Filistin Tarihi’ne değinirken örgütün faaliyet alanlarından ve harekat planlarından ayrıntıları ile bahsetmiştik.

Hamas ise 1987 de Mısır’daki Müslüman Kardeşler örgütünün Filistin kanadı olarak ortaya çıkmıştır. Örgütün kuruluş amacı İsrail kurulmadan önceki Filistin topraklarını da kapsayan bir Filistin İslam Devleti kurmaktır. Hamas birçok büyük devlet tarafından terör örgütleri listesine alınmıştır. Özellikle “El Kassam Tugayları” Hamas’ın askeri kanadını oluşturmakta ve silahlı eylemlerde bulunmaktadır.

2006 nın Ocak ayında El-Fetih ve Hamas, Filistin’de Ulusal Birlik Hükümetini kurmuşlardır. Bu hükümette 132 vekilliğin 76 sı Hamas’a aittir. Ancak Haziran ayı içinde Hamas’ın Gazze kontrolünü ele geçirmesi ve iç istikrarı bozması üzerine koalisyon dağılmış,sorun kısa zamanda tüm Ortadoğu siyasetlerinde olduğu uluslar arası bir hal almıştır.

Peki Filistin’in geleceği ve birliği için çalışması gereken ve bundan aylar önce birlik gösterileri yapan bu iki grup şimdi neden savaşıyor?

Çatışma temelde El Fetih'in, rakip olduğu Hamas'la Filistin Otoritesi güç mekanizmasını tümüyle paylaşmayı reddetmesinden kaynaklanıyor.Meselelerin bu noktaya gelmesinin sebebi, Hamas'ın hakkı olarak elde ettiğini güç kullanarak almaya çalışmasıdır.

ABD ve İsrail, El Fetih'i, demokratik yollardan zafer kazanan Hamas'a karşı direnmeye zorlamakta ve Hamas liderliğindeki hükümeti izole etmeye çalışmaktadır. Bu politikanın, yaşayabilir bir Filistin devletini daha da ortadan kaldırdığı açıktır.

12 yıllık iktidarı süresince, El Fetih sürekli Hamasçıları ezdi ve o dönem Muhammed Dahlan tarafından yönetilen güvenlik birimleri, Hamas liderlerini yakalayıp tutukladı. Hamas sözcüsü, amaçlarının İsrail ve ABD ile işbirliği yapan El Fetih'e karşı kendilerini korumaktan başka bir şey olmadığını söylemekteydi. İstedikleri, güvenlik birimlerinin birlik hükümeti kontrolü altında olmasıydı. Ayrıca, suç, kaos ve İsrail-ABD ile işbirliği yapmakla suçladıkları El Fetih'in başaramadığını başarmaya çalışıyordu, Hamas. (Global Research, 16 Haziran 2007)

Aslında, İsrail, Hamas'a saldırması için El Fetih'i desteklemede hiç tereddüt etmedi ve ABD, İsrail çabalarını destekledi ve bu El Fetih'i finanse etti. Hamas'ın 2006'daki zaferinden bu yana, ABD ve İsrail hükümete zarar vermek ve yeniden El Fetih'in iktidara gelmesi için bu grubu silahlandırdı. Silahlar, El Fetih'in güvenlik güçlerine gitti. Dahlan döneminde de CIA mensupları Dahlan'ın güvenlik aparatları ile yakinen çalıştı.

ABD'li yetkililer, açık bir biçimde El Fetih ve Hamas arasında bir çatışmayı körükledi. ABD'li bir diplomat, "Bu şiddeti seviyorum; çünkü diğer Filistinlilerin Hamas'a karşı direnmesi anlamına geliyor." açıklamasında bile bulundu.
Ve şaşırtıcı olmayan nihayi sonuç; Filistin'deki çatışmaların en önemli nedenleri İsrail ve ABD ikilisidir.






Benzer Konular Daralt

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli