İçerik değiştir



Sayı 45: İran'ın Irak Politikası


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 02.07.2007 - 17:11


Irak yönetiminin değişmesi ve son durum Ortadoğu siyasi çıkarları yönünden farklı anlamlar ifade etmektedir.

Saddam yönetimi boyunca Sünni-Arap Devleti profili çizen Irak, son 4 yıldır bu kimliğinden uzaklaşmış , bölgedeki Kürt ve Şii nüfusun etkinliği Irak’ın sadece etnik yapısını değil,siyasi kimliğini de etkilemiştir.

Ve her nedense Irak’ın kuzeyi dışındaki yerlerde neredeyse bir iç savaş durumu sözkonusuyken Irak’ın kuzey bölümünde garip bir istikrar gözlenmektedir. Bunu her zaman olduğu gibi hangi bölümün ABD-Avrupa ekseninden daha fazla destek aldığına bağlayabiliriz.

Açıkça görünmektedir ki Kürt nüfusu yapay milli bilinç aşılanarak isyana sevk edilmekte, güneydeki Şii ve Sünni nüfus ise iç savaşa itilmektedir. Bunda Kürt nüfusun en siyasi tabirle denge politikası yada çıkarım nerdeyse ordayım zihniyeti de etkilidir.

Gelelim İran açısından bu bölgenin ne ifade ettiğine;

Saddam dönemi boyunca Kürtler İran nezdinde Sünni Arap egemenliğini sarsan faydalı bir aktör olarak görülmüşken, Saddam devrildikten sonra İran’ın Kürt kimliği ile de çıkar alışverişi sonlanmıştır. Ancak şimdi de bölgenin güvenliği ve kontrolü Şiiler ve Kürtler arasındaki garip işbirliği ile sağlanmaya çalışılmaktadır.

Diğer taraftan Kürtlerin bir numaralı müttefiki ABD aynı zamanda İran’ı hedef haline getirmiş ve İran yönetimi ABD karşıtı çıkışlarıyla dikkat çekmiştir. Bu durumda olası bir ABD-İran çatışması Kürtleri nasıl etkileyebilir?

Ya da ABD karşıtlığı ve Irak politikası Türkiye’yi İran ve Suriye’ye yaklaştırırken, Kürt-Şii ilikileri ne denli gelişebilir,bunları zaman gösterecektir.

İran açısından görünen en ideal sonuç Irak’taki mevcut istikrarsızlığın sürmesi olabilir. Olası bir üçe bölünme durumunda Kürtlerin İran’a daha da yaklaşması muhtemeldir. Bu durum hem İran- Türkiye yakınlaşmasını hem de ABD-Kürt yakınlaşmasını şaşkına uğratır, kimin kimin düşmanıydı, çıkar çatışması kiminle yürütülecekti gibi konular muhtemel bir kaos doğurabilir.

Sonuçta bölgenin uzun bir süre daha böylece kalması İran’ın işine gelir yada Ahmedinejad ’ın kimselerin bilmediği parlak bir planı daha olabilir.






Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli