Jump to content



Sosyalizm


  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#1 Canan

Canan

    diyalog değil,monolog..

  • Üyeler
  • 5,591 posts
  • Konum:Dünya
  • İlgi Alanları:...

Posted 06.06.2007 - 11:03


Sosyalizm'i anlamak için alim olmaya gerek yok sanırım.
Hiçbir Sağlam temeli olmayan bu Dünya görüşüyle daha üniversite yıllarında tanışmıştım.

Ellerine Kırmızı bayrakları alıp,Antiamerikan sloganlar atmaktan başka birşey bilmeyen okul arkadaşlarımın aksine, Sosyalizmi derin derin araştırmıştım.

Ve derin çelişkilerle dolu bir ideoloji olduğunu anlamam pek de uzun sürmedi.

Sosyalizmin insan eşitliğinden anladığı tek şey
Tek tip insan modeli'dir.
Bütün halkı müreffeh ve rahat yaşatmak yerine,Devlet gücüne dayalı bir derebeyliği modelini benimseyen sosyalizm, Demokrasiden de nasibini almamış bir modeldir.

Darwin'in evrim teorisi gibi saçma bir inanışın arkasına sığınarak
Dinsizlik ve maneviyatsızlık yaratmak isteyen sosyalizm,Bugün sadece Kuzey kore de mevcuttur. ve zavallı kore halkı dünyanın en sefalet çeken halklarından biridir.
Kominist olduğu iddia edilen Çin ise büyük bir kapitalist etki altına girmiştir, mao nun resimlerini ders kitaplarından çıkarmıştır,ve sosyalist ideoloji önümüzdeki 10 yıl içersinde tamamen çökecektir,uzmanların görüşü bu.

Sozyalizmde Mao, Che guevara, Fidel castro gibi halkına en küçük bir katkı da bulunmamış insanların şehir efsanesine dönüştürldüğü ise bir gerçektir.

1980 öncesinin devsol,devyol,ve tkp lileri ise bugün AK Partiden milletvekili adayı olabilmek için birbirleriyle yarışmaktadırlar.
Ve en azılı sosyalistlerden biri olan Doğu Perinçek bile, Artık Cuma namazlarında boy göstermektedir(ne mutlu o na). yani kısacası sosyalizm'in ömrü çok kısa sürmüştür. Oysa ki islam temelleri üzerine kurulan Osmanlı imparatorluğu 700 yıl dünyayı yönetmiştir.
Kendi görüşlerimi bırakıp bir alıntı ile bitireyim.

SOSYALİZM

İlk anda kapitalizme karşı ekonomik bir reaksiyon olarak doğup daha sonra bir hayat tarzı , yaşam biçimi (din) haline gelmiş devrimci bir ideolojidir. Kurucuları tarihin en büyük kahini, falcısı olan ( insanlık tarihinin en büyük kehanetinde bulunup, binlerce yıllık geleceği okuyup, insanlığın kapitalizmden komünizme geçip, geleceğin dinsiz, özel mülkiyetsiz, sınıfsız bir toplum alacağını ileri süren ) Karl Marx ile F. Engels’tir

Marx, ezilen işçi sınıfının öncelikle batı Avrupa’da ( İngiltere, Fransa, Almanya ...) ihtilal ile üretim amaçlarını ele geçirip , iktidara geleceğini savunurken ilk yanlış kehanetinin ortaya çıkması işin 1917 yılına gelinmesi gerekmektedir. 1917 Şubat ihtilali Rusya’da kapitalizmin kötü yüzünü görüp ayaklanması teorisine dayanan işçi eylemleri yerine çarlığa karşı ayaklanan ihtilalcilerin, kapitalizm dönemini yaşamadan toplu ayaklanması ile Rusya’da başlar. ( günümüzde komünizm taraftarları Rusya’da komünizm çöküşünün, bu aşamadan, kapitalizm aşamasından geçilmeden ihtilal yapılmasına bağlamaktadırlar...). Komünizm adının geçtiği her yerde olduğu gibi Paris komünü, Rus ihtilali ... her ihtilal provasında binlerce insan öldürülür. Rus ihtilalinde de 15 milyon insanın katlettiği ileri sürülmektedir.

Böylece ilk devrim batı avrupada değil ( her konuda olduğu gibi bu konuda da) Marx’ın tahminlerinin dışında bir ülkede, Rusya’da olur.

Rus ihtilali lideri Wlademir İlyiç Lenin hakkında, hayatının son dönemlerinde Stalin tarafından tutsak gibi bir özel bakımhanede tutulurken bağırarak, çıldırarak ölmesi dışında bildiğimiz Marx‘ın bilimsel sosyalizmini günün şartlarına göre yorumlayıp, burjuvazının (zengin zümrenin) iktidarı yerine ploreteryanın ( emek sarf eden sınıfın) mücadelesini ve sosyalist toplumun oluşması için teorilerini ileri sürdüğüdür.

Leninden sonra Stalin Rusya’nın başına geçer. Rakiplerini çeşitli hilelerle öldürtür ( başta Troçki olmak üzere, Leninin yakın dostu Zinoviev ve Kamenev... Kendine sadık olan Pavel, Yakovlev, Rikov, Leninin sağ kolu Buharin, Sirtsov , yakın dostu Lominadze, Petrovski, Demçenko, Kossior, Eikhe, kayın biraderi Redens, Lomov, Kiril Kin, Basulin, Treivas, yakın arkadaşı Sergo, Stalinci Kossior ... gibi). 1938 yazında, bir yıl önceki 86 kişilik merkez komüteden sadece 3 kişi sağ kalmıştı. 1934 merkez komitesinin üçte ikisi kurşuna dizilmişti. Parti üyesi bir milyon , üye olmayan 7 milyon kişi tutuklanmıştı...

Stalin iktidara gelince Lenin adını silmeye, kendini çok okuyan kültürlü biri gibi göstermeye çalışır. Leninin karısı Nadezda’yı kötüleyen, yemekte dosta sohbet ettiği kişileri az sonra tutukladan ( Yakovlev gibi...) iyi bir örgütçü fakat hileçi, despot, açımasız yalnız kalmaktan nefret edip bunalan, doğuştan vahşi yaratışlı (danstan yorulmuş kızını dansa davet edip “yoruldum” cevabı üzerine eli ile saçlarını kavrayıp çeke çeke salonun ortasına getirmesi ... gibi) kızı Suetlanka’nın ülkesinden kaçıp ABD’ye iltica ettirecek kadar soğuk, duygusuz. Kimseye güvenmeyen, iyi içki içen, hayatının sonlarına doğru hafızası zayıflayan, tek korktuğu kişi olan kendisinden sonra casuslukla suçlanan Beria’dan aşırı çekinen, yanlış kollektif-leşme politikaları ile (1928- 1933) tüm rusyadaki tarım ve hayvancılığın yarı yarıya azalıp, milyonlarca Rusun açlıktan ölmesini özellikle Ukrayna’da yamyamlık olaylarının görülmesine sebep olan, halka baskı ve takip uygulayan başına sansür, işçiyi sarhoş, köylüyü aç bırakan, politbüroyu rantçıların merkezi yapan Stalin, hayatının son zamanlarında felç olur, 1953 yılında olur.

Stalin’den sonraki sosyalist Rusyanın tarihinin tek şansı olan Krusçev, Rusya’nın lideri olur. Her yönü ile ülkede bir reforma girişir. Fakat, Kruşcev’den sonra ülke yeniden Stalinizm çizgisine döner ve 1991 yılında sosyalizm - komünizm Rusya’da çöker.

Marxist- leninist çizgi dışında birde Maoist bir çizgi Çinde ortaya çıkar. İhtilalin ilk yıllarında sosyalist Rusya ile arası iyi olan Mao liderliğindeki sosyalist Çin, zamanla aralarındaki köprüleri atar. Mao Ze Dung ikinci Lenin rölünü oynar ve Rus komünizmini beğenmeyenlere ikinci bir alternatif sunar: Maoizm ve küçük kırmızı kitabı...

Moskova- Leninizm : Tarihi mücadele, sosyalizmle kapitalizm arasındadır ve emperyalizmi (sömürüyü) sosyalist ülkeler ( ve onların lideri (!) Rusya) ve batının ploreteryası ( emekçi - işçi sınıfı...) yenecek görüşünü ileri sürer.

Pekin - Maoizm : Tarihi mücadeleyi işçi sınıfı değil milli bağımsız hareketler kazanacak ( köylü - işçi - tüm milli sınıflar , kendi ülkelerini sosyalist yapacak) ve devrim batı ülkelerinde değil. (Çünkü batı ülkelerindeki sosyalist hareketi Rusya yönlendirmekte idi..) Asya , Afrika, Latin Amerika’da... olacaktır.

Sorunda birleşen iki akım ( Leninizm , maoizim) çözümde ayrılır ve birbirlerine düşman hale gelirler.

Sosyalist bir gözle bakıldığında, sonunca Leninizm’den bir adım daha önde olan maoizim, Leninistlerince, Leninizm’e karşı kapitalist sistemlerce çıkarılmış sosyalist hareketin önüne çekilen bir set olarak görünür.

Mao, tıpkı Stalin gibi ülke genelinde bir baskı rejimi uygular fakat Stalinden farkı bu baskıyı, kadife bir eldivenle, daha demokrat bir görünümde yapmasıdır... Aynı zülüm, sürgün, ölüm, açlık... Sadece görüntü daha ılımlıdır. Fakat öz ve sonuç aynı idi. Maoizmde Çin’de 2000 yılların girmeden ardında gözyaşı, açlık, kan bırakarak biter.

Sosyalizm, ilk başlarda komünizme geçişte bir ara basamak kabul edilirken, zamanla komünizmin yaşam bulma imkanı, pratiğe geçme olasılığı azaltıkca sosyalizm, sosyal demokrasi ve daha sonra demokratik sosyalizm araç olmadan amaç olmaya yükselir.

Fakat genel hatlarıyla sol akım, ekonomideki emeğe verilen değer ile, faizi red etmesi, paylaşım ve ortak değer bilincine ulaştırmadaki teorileri ile olumlu yönleri bulunsa da, Tanrı- Ahireti red etmeleri (dolayısıyla kişilerin vicdanlarını dinlemeden uzaklaştırması ile) karı ret edip ( insanı sömürmeyecek, kar elde etme yolları vardır: Aşırı kar, faizi red etme ile... ), kadına bakış açıları ile ... eleştirilecek ve pratiği asla yaşayamayacak bir düşünce-yaşam tarzı ( batıl bir din) olarak tarihin tozlu rafları arasına girmeye başlamıştır.

Kelime-i Tevhit’in La ilahe ( Hiçbir tanrı yoktur, bir bakıma ateizm) bölümünü söyleyen komünistler İllellah ( Allah’tan başka ibadet edilecek, kanunları kabul edilecek ... hiçbir tanrı yoktur.) bölümüne gelemeden kalmışlardır. Bilimsellik adına yüz sene öncesinin eskimiş bilgilerini ileri süren komünistler, modernizmi savunurken post-modernizimden, psikiyatriyi savunurken anti-psikiyatriden, psiko-lojiyi savunurken parapsikolojiden, tıppı savunurken alternetif tıptan... habersiz görünerek çağın gerisinde kaldıklarını göstermektedirler.

TÜRKİYE’DE SOSYALİST HAREKET

Kurtuluş savaşı esnasında M.K. Atatürk Rusya ile aralarını iyi tutmaya çalışır. Rusya’dan silah, para yardımı almak için yakın çevresine (Bayar, İnönü, Adıvar, Kılıç Ali... ) bir komünist parti (TKP) kurdurtur. Rusya ve Leninde bu yakınlık girişimini karşılıksız bırakmaz, silah ve para ( Hindistan Müslümanlarının topladığı 10 milyon altın paranın 3 milyonunu milli kurtuluş savaşına verip, geri kalanına el koysa da ) yardımı yapar. Fakat kurulan komünist partisine güvenmediği için Lenin kendi yetiştirdiği bir mason olan Mustafa Suphi’ye 10 Eylül 1920’de TKP’yi kurdurtur ve onu Anadolu’ya göndertir. Rus Yahudi eşi ile doğudan Anadolu’ya giren M.Suphi, kuzeyden deniz yoluyla Anadolu’dan kaçmak zorunda kalır. Fakat siyasal ortam onu Karadeniz’de ölümlü biten bir sonuca sürükler. M.Suphi öldürülünce Selanik’li bir Yahudi dönmesinin oğlu olan Dr. Sefik Hüsnü TKP’yi toparlar. Yıllarca TKP kapatılır, illegal devam eder, taraftarları ( Belli, Kıvılcımlı, Hikmet, Sevim Tarı, Serteller, Törler, Tunalı Hilmi, Boranlar...) hapis-takip cezalarına uğrarlar. Zamanla “Tan” kurulur, TKP’nin legal yayın organı olarak.

Legal bir parti ( TİP) kurulana tek TKP yurt içinde (illegal), yurt dışında (Bulgaristan , merkezli- legal) devamlılığı sürdürür.

TKP yurt içinde Ş. Hüsnü, Belli, Kıvılcımlı ile temsil edilir. Yurt dışında ise S.S.C.B destekli olarak (İsmet Bilen) Marat, Zeki Baştımar (Yakup Demir) ... başkanlığında kapanana kadar hayatını sürdürür.

TKP’nin gerek iç, gerek dış temsilcilerinin bilmediği en önemli nokta, S.S.C.B’nin kendini yönetici, birinci lider kabul etmeyen hiç bir sol mücadeleye ( istedikleri kadar devrimci, dört dörtlük komünist olsunlar ...) izin vermeyip acımasızca onları ezip geçtikleri idi. Bu insanlar ( Hüsnü, Belli, Kıvılcımlı...) kendilerini davalarına adamışlardı ama destek göreceğini zannettikleri Rusyaca, sadece bir piyon olarak (sadece kendi ülkelerinin -Rusya’nın- çıkarları için ) kullanıldıklarının farkında değil idiler. Farkına vardıklarında ya eski tüfek olmuşlardı yada dünyada komünizm çökmüş idi.

Mihri BELLİ: M. Mimoğlu, E. Tüfekçi müstear isimlerini de kullanan Belli. Türk solu, dergisi çevresinde bir grup toplar. Her zaman S.S.C.B çizgisinde bir sol hareketi savunur. İdeali için Yunanistan’da komünist gerillalarda, Yunan devletine karşı savaşır, yaralanır. ABD’de eğitim görür. Çeşitli gazetelerde yazılar yazar. Fakat bir türlü S.S.C.B tarafından müspet bir not olamaz dolayısıyla, her hangi bir zamanda gençlere bir lider gerektiğinde Belli S.S.C.B’ce daima listede alt sıralarda yer alır. Bunda onun Gözüpek ve hunharca biri olması ( 1968’e tek) Çin sosyalizmine meyilli, İstanbul Koleji mezunu ve ABD’de yaptığı Yüksek Lisansın tesiri büyüktür. Hatta Bulgar kökenli komünist “Bizim Radyo”, Belli için “CIA ajanı” suçlamasında bile bulunmuştur.

S.S.C.B, illegal TKP’nin dış koluna Zeki Baştımar’ı, Uysal, temkinli, Rus komünist üniversitesini bitirmiş olması nedeniyle Belli yerine lider seçer. M.Belli TKP’nin lider ve teorisyenlerinden 1971’de Belgrad’ta ölen Dr. Hikmet Kıvılcımlı için Dev Genç imzalı bir broşüründe 18 yaşındaki bir gence (Şükrü) cezaevinde tecavüz ettiği için TKP’den atıldığını yayınlar.

M.Belli parti ile sosyalist bir oluşuma, dolayısıyla TİP’e karşıdır. Aynı olumsuz tutumu TKP’nin yurt dışı koluna karşı gösterir. Belli’nin belleyemediği, anlayamadığı dış TKP’yi eleştirmenin S.S.C.B’yi eleştirmek demek olduğu idi. (Çünkü firansör ve genel emir merkezi Rusya idi). Dolayısıyla ne kadar samimi sosyalist olsa da ve ne kadar çalışsa da S.S.C.B’nin desteğini sağlayamaz. Belli, eşi Dr. Sevim Tarı ile cezaevindeki mektuplaşmalarının ele geçirilip bir çok arkadaşının deşifre olmasına sebep olduğu için uzun süre eleştirilmiştir. Belli’nin en büyük hatalarından biri S.S.C.B’ye şirin görünmek için 1968’de Çekoslavakya’yı Rusya’nın işgal etmesi üzerine Rus politikasını destekleyip , YÖN-MDD ( Maoist bir oluşum: Milli Demokratik Devrim ) çizgisini terk etmesidir.

Yön Dergisi : Parti (TİP) hareketine karşı, Asker-sivil aydınları temel güç kabul edip, sınıf farkı gözetmeksizin belli bir kalkınma felsefesinin etrafında birleşmeyi savunurlar. TİP içindeki liderliği ele geçirme faaliyetleri olumsuz sonuçlanır. Sosyalist bir devlete yukarıdan aşağıya, askeri kuvvet aracılığı ile ulaşılabileceğini savunurlar.Lideri Doğan Avcıoğlu idi.

MDD : Emperyalizmten zarar gören tüm sınıflar ( işçi, köylü, emekçi...) ortak mücadele etmeli görüşünü ve milli kapitalizmi savunurlar. Devrim için asker; halk beraber olmalı derler. En büyük özelliklerinden biri de kendilerine görebir kemalizmi savunmalarıdır. YÖN ile beraber hareket ederken zamanla aşırı maoist olurlar. lideri Doğu perinçek günümüzde islam düşmanlığı ve istihbaratlarla arasının iyi olması ile meşhurdur !

TİP : Sosyalist devlet ne askeri ihtilalle (YÖN-MDD’nin görüşü) nede işçi ayaklanması ( S.S.C.B ) nede köylü ayaklanması ( Çin ) ile oluşturulabilir görüşündedir. Legalizmi savunan bir grubun oluşturduğu bir partidir. Türkiye İşçi Partisi, işçi sınıfı ön plana çıkarırlar. Fakat zamanla onları oy deposu olarak kullanmakla suçlanırlar. Sosyalizm, Kemalizmin ileri bir yorumudur ( MDD’ciler gibi) görüşünü savunanlar. MDD akımını partiden dışlayıp onları küçük burjuva akımı ( Milli kapitalizmi savundukları için ) olmakla suçlarlar. Zamanla legal meto-da karşı eski tüfeklerde partiden ihraç edilir.

Mehmet Ali Aybar 1962’de TİP başkanlığına getirilir. Rusya’nın Çekoslo-vakya’yı işgaline tek Aybar’in S.S.C.B ile ilişkileri iyidir. Fakat 1968 işgalinden sonra S.S.C.B’yi eleştirir. Bunun üzerine TİP içindeki Rus güdümlü-beslemesi olan dış TKP taraftarı grup tarafından ( Behice Boran, Nihat Surgın...) eleştirilir. 1969 ‘da Boran TİP başkanı olur. Böylece dış TKP gibi, TİP’de Rus güdümüne girer ve kısa sürede dağılır.

Kruşcev şansını değerlendiremeyen Rusya gibi, Aybar şansını da TİP değerlen-diremez. Kemalizm, parlamento ile iktidarı ele geçirmeyi savunan Aybar çatışmadan uzak Rusya veya Çinin güdümüne girmeyen Türkiye sosyalizmini savunur. Fakat 4. TİP kongresinde Boran’a yenilir.

TİP başarısız olunca sol akım 1960’lı yılların sonu ile 1970’li yılların başında aşırı uçlara, cephelere bölünür. THKP, DHKP... ortaya çıkar. Deniz geçmiş, İbrahim Kaypakkaya... liderliğinde çeşitli yeraltı örgütleri-cepheleri kurulur. Ülke aynı silahla sabah solcu, akşam sağcının öldürüldüğü bir karışık bunalım ortamına sokulur... sonunda. Uluslararası ajan ( CIA, MOSSAD, KGB...) ve çetelerin elinde, derin devletin gözetiminde ülke 12 Eylül 1980 ihtilali yeni bir döneme başlar.

Komünist sol ideolojiye genel hatları ile baktığımızda kapitalizme karşı ekono-mik bir alternatif olarak ortaya çıkan bu ideolojinin Darwin’in evrim teorisi ile biyolojik, S. Freud’un libido eksenli görüşleri ile psikolojik acıdan bir şeytan üçgenini oluşturduğu görülür. İnsan, zihnen marxizme, bedenen darwinizme, ruhen freudizme imana (inanmaya) yönlendirilir. Böylece bu üç görüş birbirini tamamlar. Artık bir ekonomik reaksiyon değil bir yaşam tarzı ( Din-batıl bir din ), bir dünya görüşü haline gelmiştir. Peygamberleri Marx, Lenin, Mao Tse Tung... kitapları, Das kapital, kırmızı kitap...Tanrıları, komünist ideoloji ve o yolda yaşayıp ölmek ... olmuştur.

Ama tüm batıl dinler gibi komünizm de, hak din (İslam) karşısında hem ideolojik hem de dinsel, hem ahlaki... boyutlarıyla çökmüştür, arkasında milyonlarca ölü insan, kan, gözyaşı, umut, bırakarak,... geleceği ise ölüm sonrası ebedi azaba muhatap yüz milyonlarca zavallı, kendilerine yazık etmiş insanlar yığını.


“ Dünya dinlerini ortadan kaldıracak kadar güçlü bir din mevcut değildir. ” Friedrich Nietzsche

Edited by canan11, 06.06.2007 - 11:25.

2 metre bez
2 kürek kum
var mı ötesi?

#2 Emily

Emily

    Mannak Şeker

  • Üyeler
  • 8,786 posts
  • Konum:Fairy Tale...!!

Posted 06.06.2007 - 11:16

Sosyalizm saçmalığını


Eğer bir ideoloji ya da rejimi tartışmak istiyorsanız önce saçmalık dememeyi öğrenmelisiniz değil mi.. Siz benimsemeyebilirsiniz ama bu saçmalaık deme hakkını vermez..Önce fikirlere saygı...

Devlet gücüne dayalı bir derebeyliği modelini


Gerçekten derin araştırdığınızdan ve araştırdığınızın sosyalizm olduğundan emin misiniz?


en azılı sosyalistlerden biri olan Doğu Perinçek bile


Kim demiş ki bunu? Çok güldüm gerçekten...En azılı mı... :P


Oysa ki islam temelleri üzerine kurulan Osmanlı imparatorluğu 700 yıl dünyayı yönetmiştir.


Şimdi sosyalizm ile Osmanlı'yı mı yoksa islam temelli yönetimi mi karşılaştırıyoruz burda?


Son olarak da kendi fikrim: Sosyalizmin tartışılması ise amaç, yola çıkış noktalarını son derece yanlış buldum..Fikirler rejimler ideolojiler bu şekilde tartışılmaz. Ancak şu da bir gerçektir ki sosyalizmi tartışmaya da herkesin boyunun ölçüsü yetmez..Çok derin bilgi gerektirir..Üç beş klişe cümle ile olacak şey değildir yani..Neyse az uzaklaşayım ben..:P

In the end, it's not the years in your life that count.
it's the life in your years..

#3 Canan

Canan

    diyalog değil,monolog..

  • Üyeler
  • 5,591 posts
  • Konum:Dünya
  • İlgi Alanları:...

Posted 06.06.2007 - 11:23

Burda yanlış bişi olduğunu düşünmüyorum.
Şahıs'a indirgenecek bir yorum da yok.
Bu yazının başlığı ne olursa olsun yine de tepki verirdin bana.
Önemli olan muhteviyat. Benim görüşlerim bunlar, sende kendi görüşlerini yazarsan,yanlış bildiğim şeyler varsa, senden öğrenirim. adı üstünde tartışma.
Başlığı da değiştiriyorum, insanların alınabileceklerini düşünmemiştim.

Edited by canan11, 06.06.2007 - 11:24.

2 metre bez
2 kürek kum
var mı ötesi?

#4 Canan

Canan

    diyalog değil,monolog..

  • Üyeler
  • 5,591 posts
  • Konum:Dünya
  • İlgi Alanları:...

Posted 06.06.2007 - 11:29

Bu arada Perinçek sosyalist değil mi? :P
Bende buna çok güldüm
Adam sosyalizmi yalayıp yutmuş resmen, :P
Ve bi adam sosyalistim diyorsa Sosyalisttir elbette. aksi ispatlanmadıkça.
2 metre bez
2 kürek kum
var mı ötesi?

#5 Emily

Emily

    Mannak Şeker

  • Üyeler
  • 8,786 posts
  • Konum:Fairy Tale...!!

Posted 06.06.2007 - 11:29

Başlığı istesem değiştirebilirim zaten sevgili canan11.Sormama da gerek yok size..Adminliğin faydaları.. :P

Şahsa indirgenen bir durum da yok, kaldı ki ben sosyalist değilim hangi şahsa indirgeyeyim..Komik..

Tek söylediğim, tipik yurdum insanı davranışını burada da gördüğüm..O da şudur: Kabul etmediğimiz ya da sevmediğimiz fikirlere karşı olan tutumumuz...Ve bu tavır ile sağlıklı bir fikir teatrisi yapmak mümkün olmamıştır hiç bir zaman.Konu farklı yerlere sapar..Daha önce de oldu..

Ayrıca Darwinizm de saçmalık değildir, bilimsel bir teoridir.Ve bilimsel tartışma da saçmalık denilerek yapılmaz..Tek kastım buydu..

Tartışmak istediğiniz neyse buyrun tartışınız..Bilimsel ideolojik bir tartışma olursa elbet ben de katılırım...


In the end, it's not the years in your life that count.
it's the life in your years..

#6 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11,433 posts
  • Cinsiyet:Bay

Posted 06.06.2007 - 11:33

İyide başlığı ben değiştireyim demiş..Kimseye sormamış,veye bana sorun değiştirirken dememiş canan11 :P
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)

#7 Canan

Canan

    diyalog değil,monolog..

  • Üyeler
  • 5,591 posts
  • Konum:Dünya
  • İlgi Alanları:...

Posted 06.06.2007 - 11:35

Doğru Darwinizm saçmalık değildir.
Fil'lerin sineklerden meydana geldiğini iddia eden bir görüş saçma olur mu hiç :P

Ve ayrıca burda Din hakkında yapılan yalan yanlış yorumlara da aynı hassasiyetle müdahala etmenizi bekliyorum.

Edited by canan11, 06.06.2007 - 11:35.

2 metre bez
2 kürek kum
var mı ötesi?

#8 Emily

Emily

    Mannak Şeker

  • Üyeler
  • 8,786 posts
  • Konum:Fairy Tale...!!

Posted 06.06.2007 - 11:49

Yanlış anlaşılma olmasın da başlığı ben düzenlemedim..Biline..
Ayrıca her türlü konuda yeterince hassasız endişeniz olmasın..

Konu amacından sapmasın..Kişisel bir durum yok, uzatmayalım..
Sosyalizmi tartışalım buyrun...

Sizce neden tek tip insan modeli yaratma amacı vardır? Ya da nasıl tek tipleştirir? Tek amacı odur demiştiniz..Açalım konuları madem..


In the end, it's not the years in your life that count.
it's the life in your years..

#9 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1,142 posts
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Posted 06.06.2007 - 12:47

bu bilgileri harun yahya dan mı kopyaladınız yoksa kendisini çok mu okursunuz...
komikti okuduklarım gerçekten eğlendim

:P

#10 Canan

Canan

    diyalog değil,monolog..

  • Üyeler
  • 5,591 posts
  • Konum:Dünya
  • İlgi Alanları:...

Posted 06.06.2007 - 13:09

Teşekkür ederim emily

Neden tek tip İnsan?

Birincisi,sosyalizmde demokrasi yoktur.Buna itirazın yoktur sanırım.
Herkes aynı görüşte olabilir mi?
Sovyet rusyasında olmuştu. nasılmı? seve seve :P


Zaten demokrasi olsa varlığını sürdüremez,sosyalizm

ikincisi sosyalizmde, en önemli olan devletdir,insanın birey olarak değeri yoktur,Tek statü işçi statüsüdür,

Sosyalizmle yönetilen bir ülke de kişisel görüş diye bir lüks de olamaz.
Devlet ne derse doğrudur.Herkes aynı görüşü savunmak zorundadır.tek tip insan yaratıp herkesi rejime uydurmak için milyonlarca antisosyalist idam edilmişti sovyetler birliğinde.

Ya sosyalizm ya ölüm diyen, sosyalist olmadığını söyleyenleri de kurşuna dizdiren STALİN' in ardından kim rahmet okumuştur acaba?

Yaşasın işçi sınıfı yaşasın halkların kardeşliği gibi cilalı sözler söyleyen sosyalist yöneticiler,diğer taraftan iktidar kavgaları yaparak birbirlerinin karılarını çocuklarını bile öldürtmüşlerdir. Sosyalizimle yönetilen sovyetlerde ne çocuk çocukluğunu ne genç gençliğini ne de kadın kadınlığını yaşayabilmiştir.bu da belgeler ve tanıklarla sabittir.
Trt nin sovyetler birliği belgeseli vardı, izleyen varsa bilir.
O dönemi yaşayan insanlar'ı dinleyebilseydiniz keşke.İnsanlar hayatından bu kadar mı bezdirilir? Davulun sesi uzaktan hoş gelmesin kimseye.

Edited by canan11, 06.06.2007 - 14:11.

2 metre bez
2 kürek kum
var mı ötesi?

#11 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1,142 posts
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Posted 06.06.2007 - 13:53

Hiçbir Sağlam temeli olmayan


Fikir akımları literatürüne girmiş her ideolojinin bir temeli vardır. Benimsediğimiz de karşı çıktığımızda bilimsel bir yöntemdir. Kaldı ki sosyalizm siyasal bir sistem değildir.


Ellerine Kırmızı bayrakları alıp,Antiamerikan sloganlar atmaktan başka birşey bilmeyen okul arkadaşlarımın aksine, Sosyalizmi derin derin araştırmıştım.


Ne kadar güzel sevgili canan “das kapital” i okuyan fazla insan yok siz okudunuz demek ki,hatta politzerin başlangıç ilkelerini de okumuş olmalısınız derin bir araştırma yaptığınıza göre…


Sosyalizm bir siyasal model değildir.

Sosyalizm bir yönetim biçimi değildir

Sosyalizm ekonomik bir modeldir.

Sosyalizm tıpkı kapitalizm gibi, Diktatörlük, cumhuriyet, demokrasi vs ile yönetilebilir.

Sosyalizm bilimsel bir doktrindir, a sosyalizm b sosyalizm olmaz. onun kriteri, üretim araçları üzerinde özel mülkiyetin olmaması ve üretim araçlarının toplumun ortak mülkiyetinde olmasıdır. (tıpkı a kapitalizmi b kapitalizmi olmayacağı gibi,fikirleri uygulamaya göre devletlere mal etmek doğru değildir,felsefi temellerine bakmak gerekir)

bence önce ekonomik sistem nedir, siyasal sistem nedir bunları bir okuyun.
neticede sosyalizm sadece bir araçtır.hedef değildir. Henuz ulaşılmamış bir ütopyaya giden yolun uygulanabilir yöntemidir…


#12 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1,142 posts
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Posted 06.06.2007 - 13:56

Bu arada Perinçek sosyalist değil mi? 
Bende buna çok güldüm
Adam sosyalizmi yalayıp yutmuş resmen


Hı hı derin devletin fazla derinlerine gömülmüştür kendisi yakında başbuğ perinçek dedirtecek kendini şaşırmış gitmiş siz sosyalisttir diyorsunuz…
:P

Kominist olduğu iddia edilen Çin ise büyük bir kapitalist etki altına girmiştir, mao nun resimlerini ders kitaplarından çıkarmıştır,ve sosyalist ideoloji önümüzdeki 10 yıl içersinde tamamen çökecektir,uzmanların görüşü bu.


Çin komunist olamaz,çünkü komunizm devlet sistemi değil dünya sistemidir.. çin açık pazar ekonomisine ancak 1970 lerin sonlarında Deng dönemidne geçmiştir. ama bu tarihe kadarda Çin her daim dünya devlerinden birisi olmuştur.siyasal sistem sosyalizm olmaz, sosyalizm ekonomik bir modeldir siyasal bir model değil. siyasal sistem cumhuriyet, otokrasi, teknoktarsi, diktatörlük vs olabilir. Çin in siyasal sistemi cumhuriyet olmuştur.

#13 Canan

Canan

    diyalog değil,monolog..

  • Üyeler
  • 5,591 posts
  • Konum:Dünya
  • İlgi Alanları:...

Posted 06.06.2007 - 14:06

Lahesis sosyalizm siyasal sistem olamaz mı?
*pirt

Lenin'in kemiklerini sızlattın şimdik, :)
2 metre bez
2 kürek kum
var mı ötesi?

#14 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1,142 posts
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Posted 06.06.2007 - 14:16

sosyalizm siyasal sistem değildir
ben iddia etmiyorum ki bunu gerçek olan bu *pirt

kavramları karıştırmak çok tehlikelidir sevgili canan içinden çıkamazsınız sonra,benim tavsiyem biraz farklı kaynaklara da gözatmanız olacak....

lenin e gelince kemikleri umrumda değil. siyasal sistemi cumhuriyet olan bir devlette sosyalizmi uygulamış kendi dönemi içinde ideolojisi adına başarı sağlamıştır. ama asla sovyet sosyalist CUMHURİYETLER birliğini savunmuyor yada benimsemiyorum yanlış anlaşılmasın amacım sadece fikirlerin izahatını yapmak bilgim ölçüsünde.

not: isimlere de dikkat etmeye çalışalım kominist değil KOMUNİST(komun-commun)


#15 Canan

Canan

    diyalog değil,monolog..

  • Üyeler
  • 5,591 posts
  • Konum:Dünya
  • İlgi Alanları:...

Posted 06.06.2007 - 14:19

not: isimlere de dikkat etmeye çalışalım kominist değil KOMUNİST(komun-commun)

ben halk dilinde söylüyordum. yine de teşekkür ederim faydalı bilgi paylaşımın için.
Komunist. tamam. *pirt
2 metre bez
2 kürek kum
var mı ötesi?

#16 samsun216

samsun216

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 18 posts

Posted 06.06.2007 - 23:50

Hala amerikan fıkralarıyla Sovyetlerle, sosyalizmle dalga geçme veya sistemi uygulayan üzerinden sistemi kötüleme kaldımı be abi…

Taliban'ın islam adına yaptıkları nasıl yanlış ise, sovyetler yahut başka bir ülkenin sosyalizm adına yaptıklarında da yanlışlar olabilir… Bu örnek ne islamın iyi bir sistem olmadığını, nede sosyalizmin iyi bir sistem olmadığını gösterir…

darwin’in evrim teorisi falan… Sosyalizmin Marks’dan öncede olduğundan haberin varmı? Yada materyalizm mevzusu ile marks arasındaki bağlantıdan … Yada Marksizm,komunizm,sosyalizm arasındaki farklardan…

çin kapitalist etki altında değil, Komünist parti yönetiminde direkman kapitalisttir… Yine bu örnek üzerinden yorum yapmak, sana şu cevabı döndürür; kapitalist olupta aç olan ülke yokmu, serbest piyasalarda kulaç atıpta, halkını tektipleştirmeye çalışan, demokrasiden nasibini almamış ülke yokmu…

Doğu Perinçekin sosyalistliği senin sosyalizmdeki derinliğin kadar… Sosyalist olan neden camiye gitmesin? Nasıl kapitalistten Müslüman oluyorsa Sosyalisttende Müslüman olabilir. Sosyalizm materyalizmi içermez…

İdeolojisi sana ne kadar ters olursa olsun, sömürüye karşı savaşmış, mazlum halklar için kanını dökmüş insanlar için uyduruk yorumlar yapma… büyük Müslüman Adnan Menderes Mısırın Egemenlik haklarına, Amerikayla beraber olabilmek için red oyları verirken, Rusya’ya, Amerika’ya karşı oluşturulan bağlantısızlar hareketi toplantılarına dış işleri bakanını gönderip bu oluşumu yok edin diye haber yollarken, Cezayir’in kurtuluş mücadelesine BM’de çekimser kalırken, şehir efsanesi dediğin Che, Cezayir kürsülerinde, ezilen, sömürülen müslümanlara bağımsızlık konuşmaları yapıyordu…

Osmanlı örneği ile sosyalizm ile islam'ı kıyaslamaya çalışmışsın.. Hüseyin Hatemi'nin "İslam açısından Sosyalizm"
sahabelerden Ebuzerin detaylı hayatı (hakan albayrakda yazmışdı galiba)
Ali Şeriati tüm kitapları
extra:İdris küçükömer
gibiler ilk etapta kıyaslamana yardımcı olacaktır...

Edited by samsun216, 06.06.2007 - 23:53.


#17 maviergün

maviergün

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 322 posts

Posted 07.06.2007 - 00:08

Kapitalizmin vahşetine karşın üretilmiş çözümlerden başarısız
olanı Sosyalizmdir ancak Komünizm, Anarşizm için aynı şeyi
söylemek mümkün değil.

Kurnaz tüccar zihniyetiyle sunulan dini-milli değerlerin daima
muhafaza edildiği ve herkesin zengin olabilme ihtimalinin
bulunduğu sözde özgür pembe dünyanın sefasına kapılmış
olanların kavrayamadıkları pek çok şey var örneğin barış,
kardeşlik, özgürlük, eşitlik.

Diğerleri ile uyum içinde yaşamayı öğrenememiş, kendini hep
ötekilerin yarattığı tehdite karşın koruma güdüsüyle düşmanca
oluşturulmuş bir kimlikle tanımlamak, biz ve öteki ayrışmasını sonu
gelmez bir çatışma halinde hastalık boyutunda sürdürmek için çabalamak,
toplum, kanaat önderlerinin (500-1500 yıl yüzyıl önce yaşamış olsalar bile
sultanlarının, başkanların, şeyhlerin) dediklerini, yaptıklarını sorgulamaksızın
savunmak işte asıl yaşanması gereken bu!

Edited by maviergün, 07.06.2007 - 00:09.

Bu Dünyada Çok Güzel Yaşanabilir Yeterki İsteyelim

#18 lasrocas

lasrocas

    SaKLıMdASıN

  • Dokunulmazlar
  • 1,142 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:heryer

Posted 25.07.2007 - 19:09

nazım hikmet'in* anlatımıyla:
...
sosyalizm,
yani şu demek ki, dayı kızı,
sosyalizm,
senin anlayacağın yani,
el kapısının yokluğu değil de
imkansızlığı.
ekmeğimizde tuz,
kitabımızda söz,
ocağımızda ateş oluşu hürriyetin,
yahut, başkası yel de,
sen yaprakmışsın gibi titrememek,
bunun tersi yahut...
sosyalizm,
devirmek dağları elbirliğiyle,
ama elimizin öz biçimi,
öz sıcaklığını yitirmeden.
yahut, mesela,
sevgilimizin bizden ne şan, ne para,
vefadan başka bişey beklemeyişi...
sosyalizm,
yani yurttaş ödevi sayılması bahtiyarlığın,
yahut, mesela,
-bu seni ilgilendirmez henüz-
esefsiz,
güvenle,
emniyetle,
gölgeli bir bahçeye girer gibi
girebilmek usulcacık ihtiyarlığa,
ve hepsinden önemlisi,
çocukların ama bütün çocukların,
kırmızı elmalar gibi gülüşü..

senin anlayacagın dille yazdım dilerim sosyalizmi sadece eline bayrak alıp sallamaktan ileri görmesin..

Sosyalizm veya toplumculuk, iktidar ve üretim araçlarının halk tarafından kontrol edildiği bir toplum fikrine dayanan bir düşünce sistemidir...

kısmı olarakta sosyalizmle yönetildigini unutma...
Devletin içine düştüğü yok olma tehlikesinin
korkunç derinliğini görmekten aciz olan zavallılar,
elbette ciddi ve hakiki çareyi görmemek için gözlerini yumarlar.

#19 fullblack

fullblack

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 189 posts
  • Konum:ımmmm sanırım istanbul

Posted 26.07.2007 - 21:34

ilayda arkadaşımız laf kalabalığı yapıyor başka bise deil.

Harun Yahya'nın veliahtları bir avuç insan.



(Yalanlar Dünyası)

#20 fullblack

fullblack

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 189 posts
  • Konum:ımmmm sanırım istanbul

Posted 26.07.2007 - 22:05

al sana bi örnek sağlık alanında yapılan bir araştırma türk tabipler birliğinden
senin zihniyetin ve sosyalist zihniyetin sağlık uygulaması


Ülkelerin Sağlık Performansını Hangi Etkenler Belirliyor?

Tıp Dünyası - ANKARA - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İlker Belek ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Hülya Belek tarafından hazırlanan ve Toplum ve Hekim Dergisi’nin Eylül-Ekim 2002 sayısında yer alan araştırma, sosyalizm deneyimi olan ülkelerin sağlık performanslarının kapitalizm deneyimi olan ülkelere göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Ülkelerin sağlıktaki performansını belirleyen etkenlerin tanımlanmasını amaçlayan araştırmada yer alan saptamalardan bazıları şöyle:

- Sağlık sisteminde performans, sağlık sistemi için belirlenmiş amaçların ne kadar başarılı biçimde gerçekleştirildiğinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. (Tablo 1)

- Çok değişkenli analiz sonuçlarına göre, ülkelerin sağlıktaki performansını belirleyen etkenler Gini katsayısı, kadınlarda ilköğretim okullaşma oranı ile ülkelerin sosyalizm deneyimlerinin olup olmadığıdır.

- Gini katsayısı yükseldikçe (gelir dağılımı eşitsizliği arttıkça), sağlık performansı azalmakta; kadınlardaki ilköğretim okullaşma oranı yükseldikçe, sağlık performansı da yükselmektedir.

- Sosyalizm deneyimi bulunan ülkelerin sağlık performansı kapitalist ülkelere göre daha yüksektir.

- Toplam ve kamu sağlık harcaması miktarının, ulusal gelirden sağlık için ayrılan kaynakların oranının ve kişi başı ulusal gelirin sağlık performansı üzerinde etkisi saptanamamıştır.

- Sosyalist ülkelerin, performans bakımından kapitalist ülkelere göre daha başarılı olmaları da, onların gelir dağılımında eşitliği ve yüksek ilköğretim okullaşma oranını sağlamış olmalarıyla ilişkilidir. Nitekim, bu iki gösterge bakımından sosyalist ülkelerin durumu daha iyi iken, gelir ve sağlık harcaması bakımından kapitalist ülkelerin üstünlüğü vardır.

- Sosyalist ülkeler az parayla daha üstün derecede sağlık, eğitim ve gelir dağılımı eşitliği elde etmişlerdir. (Tablo 2)

Tablo 1: Sağlıktaki performansı en düşük ve en yüksek olan 20 ülke

Düşük Performanslı
Performans puanı

Gabon (3350)
0.21

Irak (2170)
0.22

Güney Afrika (3160)
0.35

Liberya (490)
0.38

Botsvana (3240)
0.39

Cibuti (790)
0.43

Brezilya (4420)
0.44

Namibya (1890)
0.46

Fildişi (710)
0.47

Marshal (1560)
0.48

Türkiye (2900)
0.50

Gine (510)
0.51

Peru (2390)
0.52

Suudi Arabistan (6910)
0.55

Kuveyt (19020)
0.55

Meksika (4400)
0.56

ABD (30600)
0.57

Papua Yeni Gine (800)
0.57

Kamerun (580)
0.58

Arjantin (7600)
0.58

İsveç (25040)
1.67

Macaristan (4560)
1.67

Samoa (1060)
1.76

Polonya (3960)
1.78

Portekiz (10600)
1.80

Slovenya (9890)
1.80

Hırvatistan (4580)
1.88

Slovakya (3590)
1.89

Kore Cum. (8490)
2.00

Solomon (750)
2.09

Jamaika (2330)
2.20

Malezya (3400)
2.38

Bulgaristan (1380)
2.29

Ermenistan (1380)
2.40

Sri Lanka (820)
2.59

Moldova (370)
2.63

Ukrayna (750)
2.71

Gürcistan (620)
2.79

Çek Cum. (5060)
2.80

Küba (1170)
5.83





Similar Topics Collapse

  Topic Forum Started By Stats Last Post Info

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users