İçerik değiştir



- - - - -

Okullarda Atletizm


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 anka567

anka567

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 52 Mesaj
  • İlgi Alanları:spor...

Gönderim zamanı 22.03.2005 - 09:53


OKULLARDA ATLETİZM
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı binlerce okulda uygulanan beden eğitimi ve spor faaliyetlerine baktığımızda milyonlarca öğrencinin arasından çok az sayıda öğrencinin düzenli spor yaptıklarını görmekteyiz. Sporcu kaynağımızın okullar olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz. Türkiye’de sporun geri kalmışlığının, en önemli nedeni sporcu eks**liğidir. Sporcu sayısı ülkelerin de gelişmişliğinin bir göstergesidir.

Okullarımızda bir alt yapı “sporcu yetiştirme sistemi” olmadığı için, tesadüflere bağlı olarak yetişen çok az sayıda sporcu bulunmaktadır ve bu sporcuların içerisinden sadece birkaçı üstün başarıya ulaşabilmektedir.Milyonlarca öğrencinin olduğu ülkemizde sporcu kıtlığı yaşanmaktadır.

Atletizmde henüz tam geliştirilmiş bir yetenek seçimi modelimizin olmayışı gerçek yeteneklerin ortaya çıkartılmasını engellemektedir. Okul takımlarının belirlenmesinde doğal yetenek seçimi veya tesadüfen yetenek seçimi modelleri sıklıkla uygulanmaktadır. Bu uygulamalar sonucunda seçilen okul atletizm takımlarının çalışmaları ekonomik sıkıntılar yüzünden güçlükle yürütülmektedir. Bugün bir öğrenci atletin yol, malzeme giderleri eğitim yılının tamamına yayıldığında yaklaşık olarak 500 milyon civarında olmaktadır. 10 kişiden oluşan bir takımın masrafı yaklaşık olarak yarışmalar dahil 10 milyar civarında olmaktadır. Bir okulun sadece atletizm branşına 10 milyar ayırması hemen hemen imkansız gibi görünmektedir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen atletizm takımı çıkartan okullarımızın yılda sadece bir kez yarışmalara katılabildiği, başarılı olduğu taktirde ise bir kez de Türkiye birinciliğine katılabildiğini görmekteyiz. Yarışma sezonunun ise Mart ayında başlayıp Mayıs ayında bittiğini düşünecek olursak, senede üç ay gibi kısa bir sezon ve bir tek yarışmaya katılmak için yıl boyu çalışmaya her okulun gücü yetmemekte, buda katılımı ve başarıyı olumsuz yönde etkilemektedir.

26 – 27 Mayıs 2004 tarihlerinde yapılan ilköğretim okulları puanlı atletizm Türkiye birinciliğine 4 ve 5 inci sınıflar kızlarda 34 takım, erkeklerde 30 takım, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda kızlarda 28 takım, erkeklerde 26 takım, lise ve dengi okullarda ise kızlarda 27 takım, erkeklerde 29 takım, toplamda 174 takım direk olarak final yarışmalarına katılmışlardır.

İl birinciliklerinden sonra direk olarak yapılan final yarışmaları beraberinde büyük sıkıntılar getirmiştir. Atletizm gibi bir spor dalında koşularda beş altı seriden oluşan, atma ve atlamalarda ise 25 – 30 kişiden oluşan bir sıralama ile yapılan final yarışmaları rekabeti azaltmakta ve yarışma kalitesini düşürmektedir. Aynı zamanda organizasyonda da bir takım aksama ve olumsuzluklara neden olmaktadır. 29 Mayıs 2004 tarihinde sona eren okul yarışmalarıyla birlikte okullarda atletizm 2005 yılının Mart ayına kadar ertelenmiştir. Bu kadar uzun süre ara vermek, okullu atletlerin motivasyonunu ve formunu korumak ve okul takımlarını ayakta tutabilmek oldukça zor bir iştir.

Öğrencilerin derslerin dışındaki boş zamanlarını değerlendirmesi ve okullarımızda spor faaliyetlerinin yaygınlaştırılarak okul sporunun ülke sporunun kaynağını oluşturması amacıyla düzenlenecek olan yarışmaların gruplar,Yarıfinal ve Final olarak düzenlenmesi, daha düzenli ve ciddi boyutlar içerisinde ele alınması dileğiyle, bol yarışlı günler diler sevgi ve saygılarımı sunarım



:cry:





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli