İçerik değiştir



- - - - -

Pandean'ın icadı


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 DaaAnnK

DaaAnnK

    Sözde Değil Özde Haylaz

  • Üyeler
  • 7.176 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:O'nun kalbinde

Gönderim zamanı 22.05.2007 - 23:05


Efendim biraz sondan başa doğru bir hikaye gibi olacak ama yazmadan edemedim. En sevdiğim Anadolu Efsanelerinden birini yine yeri doldurulmaz üstad Halikarnas Balıkçısının anlatımının şeklinde sizlerle paylamak istedim.

Hikayemiz Hermes'in Zeus'tan aldığı emirle başlar. Bizim çapkın Zeus Io adında bir güzeli gözüne kestirir. Onu kucaklamak üzereyken karısı Hera onları görmesin diye beya biz bulut ile üstlerini örterler. Ancak Hera uyanıktır bulutu şöyle bir üfler ve tam baskın yapacakken Zeus Io'yu bir buzağıya dönüştürür. Bu Io ilerde Istanbul Boğazına adını verecektir ancak bizim hikayemiz dediğim gibi biraz geri doğru anlatımlı olacak. Gerçi Efsaneler hep bir muamma ile biter ve bende bu geleneği bozmayacağım.

Neyse efendim Io bir buzağı'ya dönüşünce Hera ona bekçilik yapması için yüz gözlü Argos'a emanet eder. Argos'un yüz tane gözü vardır ve bu gözlerden bazıları uyur iken diğerleri açık kalabiliyordu. Bu şekilde Io'yu kurtarmak hemen hemen imkansızdı. Bu nedenle bu kurtarma görezi Hermes'e verilmiştir.

Hermes bir çoban kılığında Argos'un karşısına çıkar ve ona Pandean'ı ile ( Syrinks ) bir masal anlatır ve Argos'un bütün gözleri ile uyumasını böylece Io'nun kaçmasını sağlar. Hermes'in masalına göre:

Syrinks( flüt ) bir orman perisi imiş.Bu güzel periye keçi ayaklı Satirler de dahil olmak üzere ormanın pek çok gizemli varlıkları aşık olmuşlar ve onu kovalarlarmış. Ne var ki Syrinks , Artemis'e sadık bir peri imiş. Tıpkı onun gibi sonsuzlığa dek kız oğlan kız olacak idi. Hatta bazı varlıklar Syrink'i Artemis sanırlarmış ancak Artemis'in oku gümüşten Syrinks'in ki ise boynuzdan imiş.

Pan bu peri kızına aşık olmuş , ona diller dökmüş peri dinlemek istememiş. Pan onu kovalamış ve bir deri kenarında ona yetişim tam onu kolları ile saracak iken Syrinks diğer peri kardeşlerinden yardım istemiş. Bu anda Syrinks anında sazlıklara dönüşüvermiş. Pan'ın kolları Syrinks'i değil bir kucak dolusu sazı bağrına basmış . Pan içini acı ile derin derin çekince rüzgar dayanamamış ve sazlıktan insan yüreğini " cızzzz " diye yakan bir ses çıkarmış. Pan hiç olmazsa bu biçimde benim olacak diyip sazlıktan farklı boylarda 7 tane kesip bunları birbirine balmumu ile bağlayıp Syrinks yani Pandean adındaki müzik aletini icat etmiş.

Bu gün bizim kullandığımız 7 temel notalı ve halen aynı isimle bildiğimiz Pan flütün icadı bu şekilde olmuş.

Bu hikayeyi dinleyen Argos 'da 100 gözü ile birden uykuya dalıp Io onun elinden kurtulmuş.......
Sen benim herşeyimsin, hayatımın herşeyi sensin

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli