İçerik değiştir



- - - - -

Durdurunuz şu yunus kıyımını


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 18 yanıt verildi

#1 ArGuS

ArGuS

    ๑۩۞۩๑Kime ne...

  • Üyeler
  • 6.416 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Belirlenemedi...
  • İlgi Alanları:2d, 3d görsel tasarımlar...

Gönderim zamanı 05.03.2007 - 12:05



Yer Japonya; teknelerle tuzağa yönlendirilen yunuslar kapana kıstırılıyor ve katliam başlıyor.




Ayşe ÖZEK KARASU kaleminden...
Yunus katliamının videosunu Ayhan Atakol gönderdi. İnanamayacaksın, dedi. Seyrettim, gerçekten inanamadım.

Japon balıkçıların teknelerle önlerine katıp sürdüğü yunusların sığ sularda alçakça kapana kıstırılması mı, zıpkınlarla delik deşik edilirken çırpınıp haykıran hayvanların kabarttığı suların kızıl rengi mi, yoksa kıyım karada devam ederken iri bıçakların yunus etlerine saplanması sırasında faillerin ürkütücü kayıtsızlığı mı daha çok etkiledi beni bilmiyorum. Bıçaklanan, kamyonetlerin arkasında diri diri sürüklenen o yunuslar et tüketimi uğruna hunharca katlediliyor, sağ kalanlar da şov hayvanı olarak su parklarına satılıyor ki, o ayrı bir barbarlık. Cinayetleri baştan sona lanet okuyarak izliyorsunuz. Seyirci kalmak istemiyorsanız, Japon Başbakanı Abe’ye hitaben yazılmış dilekçeye imza koyuyorsunuz. Kampanyaya katılanların sayısı 335 bine ulaşmış durumda.

Benim hayatımda böyle bir kıyım görmemiş olmam önemli değil. İşin uzmanı Richard O’Barry de görmemiş.

Amerikan donanmasından dalgıç emeklisi O’Barry, 1960’ların ünlü TV dizisi Flipper için yunus terbiye ediyor. Bizzat yakalayıp eğittiği 100 yunusun beşi dizide rol aldıktan sonra, ansızın nedamet getiriyor. Çünkü o Flipper’lerin sonuncusu O’Barry’nin kollarında, gözlerinin ta içine bakıp intihar ediyor. Yunus ve balinalar kendiliğinden değil, bilinçleriyle soluk alıp verdiklerinden, dizi aktörü yunus aniden bırakıveriyor soluk alıp vermeyi. Soluma işiyle meşgul oldukları için uykuya bile dalmayan yunuslar, hayat çok çekilmez hale geldiği zaman kendi kendilerini boğuyorlar.

Böylece O’Barry, 1970’lerin başından itibaren yunusların esaretine karşı mücadeleye girişiyor. Bugün artık dünyanın en tanınmış çevre koruma ve hayvan hakları savunucularından biri. Son 10 yıldır da, "Japonların gizli soykırımı" dediği yunus kıyamına karşı savaşıyor.

Olay mahalli, Japonya’nın Taiji sahilleri. Her yıl ekim ayından başlayıp martın ilk günlerine kadar devam eden katliamda 20 bin yunus can veriyor.

Japan Times’a konuşurken, "Ben hayatımda böyle bir şey görmedim" diyor O’Barry. Ona kalırsa, binlerce yunusun Taiji koyunda kıstırılıp zıpkınlarla delik deşik edilmesine kimsenin yüreği dayanmaz, ancak medya konuyu gündemden uzak tuttuğu için Japonya bu trajediden haberdar değil. Katliam yeterince bilinse böyle bir vahşetin gün ışığında devam etmesine imkan yok.

Gerçekten de yunus katliamının videosunu izledikten sonra o barbarlığa lanet okumamak, durdurmak için harekete geçmemek mümkün değil.

Richard O’Barry her yıl dünyanın dört bir yanında Japon temsilcilikleri önünde protesto gösterileri organize ediyor. Böylece Taiji’deki soykırım yavaş yavaş insanların bilincine işleniyor. O’Barry’nin kalabalık toplamayı başaramadığı ter yer Tokyo. Çünkü Japon mutfağı yunusu seviyor. Balıkçılar da bu bizim geleneğimiz diyor ve Batılıların işlerine burunlarını sokmasından nefret ediyorlar.

Mesela O’Barry’nin Taiji’ye götürdüğü BBC ekibinin çektiği belgeselin TV’de yayınlanması balıkçılar arasında büyük tepki uyandırıyor. Kamerayla gelenleri derhal püskürtüyorlar. Japon halkının da bilgilenip uyanması halinde geçim kaynaklarını kaybetmekten korkuyorlar.

Milyar dolarlık Japon yunus endüstrisinin desteklediği avı engelleyip balıkçıları ekmeğinden etmek belki adil değil ama, Japonların dünyadaki doğal yaşamın parçası olan bu hayvanları kendi ulusal parkında avlanır gibi talan etmesi de adil değil.

Sadece soykırıma değil, yunusların esaretine karşı da mücadele veriyor O’Barry. Su parklarında şaklabanlık yaptırılmasına, deniz müzelerinde sergilenmelerine de itiraz ediyor. Çünkü yunus ve balina gösterilerinin eğitici bir yanı olmadığını, esaretten nefret eden bu hayvanların o eğlence ortamlarında büyük zulüm yaşadığını anlatıyor. Çocuklar bu yolla sadece doğayı sömürmeyi öğreniyor.

Taiji’de yakalanan yunusların her biri eğlence parklarına 100’er bin dolara satılıyor. Katledilen her yunusun et olarak bedeli ise 600 dolar.

REKABETİ ÖLDÜRMEK UÐRUNA

O’Barry’ye göre Japonya yeterince zengin bir ülke ve yunus eti için aşırı avlanmaya ihtiyacı yok. Ancak kapalı kapılar ardındaki bir toplantıda kendisine söylendiğine göre Japonların esas derdi, hayvanları öldürüp rekabeti yok etmek. Oysa o yunuslar, Japonların malı değil.

Zaten yunus eti yüksek miktarda cıva içeriyor, özellikle hamile kadınlar ve çocuklar için tehlikeli. Japonlar ise bu zehri Çin’e ve diğer bölge ülkelerine ihraç ettikleri gibi kendileri de yiyorlar. Doğal yaşamı tüketerek...

Şimdi SaveJapanDolphins.org sitesinden yunus katliamıyla ilgili gerçekleri öğrenmek ve petitiononline.com’da Japonya Başbakanı Şinzo Abe’ye hitaben yazılmış dilekçeyi imzalamak mümkün. Ancak bu hareketin ne kadar başarılı olacağı şüpheli. Richard O’Barry’ye göre yunus soykırımını durdurmanın tek yolu, Japon halkının hükümete kafa tutmasından geçiyor.

ABD’de yaşanan olay tipik bir örnek. Ton balığı avı sırasında denize atılan ağların, yunuslar dahil her türlü canlının telef olmasına yol açtığı Amerikan basınında enine boyuna yazılıp çizilince halk arasında büyük infial oluşmuş ve kıyım durdurulmuştu. Şimdi ABD’de ton balığı kutularının üzerinde "bu balık avlanırken yunuslar öldürülmemiştir" ibaresi yer alıyor.

Ancak ABD’nin de yunusları askeri amaçlı kullandığını unutmamak gerekiyor. Daha geçenlerde, Washington eyaletindeki bir deniz üssünün terör saldırılarına karşı yunus ve denizaslanları tarafından korunacağı açıklandı.

Japonya’daki katliamla ilgili son bir soru geliyor aklıma. Hayatlarını sona erdirmek konusunda kendi tercihlerini kullanabilen, soluk almayı bırakıp ölümü seçebilen bu hayvanları vahşice köşeye sıkıştırıp öldürmek etik bir davranış mı?

Yanlışı gören ve önlemek için elini uzatmayan insan, yanlışı yapan kadar suçludur.


<!--aimg-->Gönderilen Resim<!--Resize_Images_Hint_Text--><!--/aimg-->

#2 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11.433 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 05.03.2007 - 12:09

Ne etiği ALLAH aşkına,yaptıkları insanlık bunların insanlık!! (hayvan özellikle demiyorum)
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)

#3

  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 05.03.2007 - 12:10

Kanları görünce gerisini izleyemedim :banghead:

İnsanlık dışı yaptıkları. Allah cezalarını versin bunların!!!

#4 ecehan

ecehan

    çok da fifi *böö

  • Dokunulmazlar
  • 13.431 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:gündüz Paris, gece Londra falan

Gönderim zamanı 05.03.2007 - 12:12

:banghead: izleyemem ben.
Gönderilen Resim asaletini sevdiğim

#5 dokuzharf

dokuzharf

    ...

  • Kurucular
  • 19.758 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir

Gönderim zamanı 05.03.2007 - 12:27

Ne desem ki :banghead:
Kamyonun arkasında kanlar içinde yatan yunusu görünce izleyemedim gerisini. Allah belalarını versin... Gönderilen Resim

Değişiklikler Kaydedildi...

#6 Serra

Serra

    I'm Back !!

  • Üyeler
  • 8.125 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:MuEno

Gönderim zamanı 05.03.2007 - 18:16

yazıklar olsun bu insanlara (?)
Yokluğun bu bahar biter mi ?
Ya da bu
Son;Bahar biter mi ?

#7 böcük

böcük

    YGOİ

  • Üyeler
  • 915 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:atom altı parcacık:belirsizlik prensibi
  • İlgi Alanları:resim ,kitap,bilim,fizik, mavi,turkuaz,....

Gönderim zamanı 06.03.2007 - 13:25

dilerim,hayatları boyunca tüm kötülükler üzerlerine sağanak yağmur gibi yağar bu insanların.
Çamura batmış bir midye kadar mutlu olabilir miyim?.

#8 ArGuS

ArGuS

    ๑۩۞۩๑Kime ne...

  • Üyeler
  • 6.416 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Belirlenemedi...
  • İlgi Alanları:2d, 3d görsel tasarımlar...

Gönderim zamanı 06.03.2007 - 13:47




REKABETİ ÖLDÜRMEK UÐRUNA

O’Barry’ye göre Japonya yeterince zengin bir ülke ve yunus eti için aşırı avlanmaya ihtiyacı yok. Ancak kapalı kapılar ardındaki bir toplantıda kendisine söylendiğine göre Japonların esas derdi, hayvanları öldürüp rekabeti yok etmek. Oysa o yunuslar, Japonların malı değil.

işin dramatik yanı bunun ihtiyaçtan değil; rakabeti ortadan kaldırmak için yapılıyor olması....
Yanlışı gören ve önlemek için elini uzatmayan insan, yanlışı yapan kadar suçludur.


<!--aimg-->Gönderilen Resim<!--Resize_Images_Hint_Text--><!--/aimg-->

#9 DaaAnnK

DaaAnnK

    Sözde Değil Özde Haylaz

  • Üyeler
  • 7.176 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:O'nun kalbinde

Gönderim zamanı 06.03.2007 - 13:59

Allah'ım sen bunları yapanlara rahat uyku yüzü gösterme inşallah . Bu nasıl bir katliamdır. bu kadar masum hayvanlara yapılan nedir. Bir hayvan sever ve besliyen olarak göz yaşlarıma zor hakim oldum.

Yunus arzu etseler o ağlrın üstnden rahatlıkla atlayabilirler ama yapmıyorlar kendi kendilerine pes ediyorlar. Denizlerin belkide en masum , en insan canlısı ve en iyi yüreki hayvanına bu yapılır mı? Lanet olsun Japon balıkçılarına ve bu katliama ön ayak olan herkese. Lanet Lanet.
Sen benim herşeyimsin, hayatımın herşeyi sensin

Gönderilen Resim

#10 MegolamaniaC

MegolamaniaC

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.581 Mesaj
  • Konum:RUH VE BEDEN ARASINDA...
  • İlgi Alanları:Kitap okumak, sinema, gezi, spor ( yüzme, yürüyüş, bisiklet)

Gönderim zamanı 06.03.2007 - 14:09

işte insanlar doğanın dengesini canlıları yok ederek bozuyor. o bela hepimizi vurcak. dünyamızı böyle insanler yok ediyor cezayı da hepimiz çekicez. hayvanları çok seviyorum. insanlardan daha çok hemde. izleyemem ben bu videoyu. ALLAH akıl fikir versin bunlara...
DERLER DERLER... YAPMASAN DA YAPTI DERLER...

#11 KaKTüS

KaKTüS

    Fethiye'li...

  • Dokunulmazlar
  • 6.837 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:İstanbul
  • İlgi Alanları:okumak&yazmak

Gönderim zamanı 06.03.2007 - 16:09

:D tüm yaptıkları bir yana, balığa bıçak vurulmaz ki, diri diri delik deşik ettiler hayvaları :P rekabet uğruna ha..cezalarını çekecekler elbet...
geldin.buldun...Gönderilen Resim...sevdim.güldüm...

#12 sevoş

sevoş

    S&B

  • Dokunulmazlar
  • 3.934 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Şimdi Uzaklarda....

Gönderim zamanı 07.03.2007 - 01:21

yatacak yerlerini merak etmiyorum ben *böö

Gönderilen Resim








Mutfakta biri mi var ???

#13 duygusuz

duygusuz

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Üyeler
  • 8.004 Mesaj
  • Konum:niko
  • İlgi Alanları:güzel ve iyi olan her şey

Gönderim zamanı 07.03.2007 - 01:32

insan mı bunlar yaa!!!

............................şşşşt sessiz ol!.................................


#14 inan

inan

    tersceviroku

  • Üyeler
  • 2.596 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 07.03.2007 - 17:06

hayvan lan bunlar ! döverim türkiyedeki ne kadar çekik gözlü varsa dalarım alayına.
Bîgâne-i mahabbetün olmaz gam-âşinâ
Ey dâğ-ı derdin eylemeyen merhem-âşina

#15 Rose&Rain

Rose&Rain

    Kayıp

  • Dokunulmazlar
  • 5.735 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Sandal
  • İlgi Alanları:çok geniş

Gönderim zamanı 07.03.2007 - 17:11

Leş yiyiciler :)

Nasıl da eziyet ediyorlar zavallı hayvanlara *lol Öldürecekseniz adam gibi öldürün dimi illa ki hayvanları kıvrandırıp bağırtacaklar lanetler *heyo

Gönderilen Resim

Tecrübe çok zalim bir öğretmendir. İnsanı önce sınavdan geçirir, sonra dersini öğretir. - Spuitems

#16 lasrocas

lasrocas

    SaKLıMdASıN

  • Dokunulmazlar
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:heryer

Gönderim zamanı 29.06.2007 - 14:21

ne diyebilirim ki...

tüm sözler kinayetsiz kalıyor...

hayvanlara eziyet cektirmenin üstlelik ihtiyac için değil sırf iş olsun diye..yazık

dilerim ki rabbimden gün yüzü görmezler dilerim ki rabbimden onların çocuklarıda aynı eziyete maruz kalsınlar dilerm ki rabbimden savunmasız kalıp aynı acıyı onlarda yasasın..

ahhh keske elimden beddua etmekten başka birşey gelse..
Devletin içine düştüğü yok olma tehlikesinin
korkunç derinliğini görmekten aciz olan zavallılar,
elbette ciddi ve hakiki çareyi görmemek için gözlerini yumarlar.

#17 g.brdim

g.brdim

    Boş vakti azdır :p

  • Üyeler
  • 1.733 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:eskişehiir
  • İlgi Alanları:http://www.doctorathome.com/love/love.php?e=_l9wAm@7cf4-_y5whbj-y

Gönderim zamanı 06.10.2007 - 12:33

bunlar bence insan diil *zong yha bi de yerde sürükleyerek götürüyolarr yha :P

Gönderilen Resim


#18 Canan

Canan

    diyalog değil,monolog..

  • Üyeler
  • 5.591 Mesaj
  • Konum:Dünya
  • İlgi Alanları:...

Gönderim zamanı 07.10.2007 - 12:51

Ne denilebilir ki *saksak
ALLAH kimseyi merhamet fakiri yapmasın.
2 metre bez
2 kürek kum
var mı ötesi?

#19 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 07.10.2007 - 18:36

Denizde de yakından görme imkanı bulduğum, muhteşem hayvanlar...Yazık....
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli