İçerik değiştir



- - - - -

Dünya Piyasaları alt üst


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 9 yanıt verildi

#1

  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 28.02.2007 - 11:03


Dün bir anda düşüşe geçen IMKB, kafalarda birçok soru işareti bıraktı. Noldu bu piyasalara diye düşünmeye başladık. Dün öğleden sonra açıklandı ki;
Bu huzursuzlukların sebebi;
1- Çin'deki borsa dünyanın en fazla kazandıran borsalarının başında geliyor. Geçen yıl Şanghay borsası yatırımcıların yaklaşık yüzde 130 oranında getiri sağlamalarına imkan verdi.
İşte bunun için Çin'deki borsaya dünyanın her yanından para akıyor.
Dün bir haber duyuldu. Bu habere göre Çin Hükümeti, borsada spekülasyon yapıldığı, haksız kazanç sağlandığı duyumuna dayalı olarak ciddi bir araştırma başlatıyormuş.
İşte bu haber üzerine Şanghay borsasında bir panik ortaya çıktı. Beklenmedik satışların baskısı ile fiyatlar yüzde 8.8 oranında geriledi.
Bir günde yüzde 8.8 oranında fiyat gerilemesinin bu borsaya para yatıranlara faturası 140 milyar dolar dolayında...
2- ABD'de ekonominin aynası halkın harcamaları, gayrimenkul ve mal satışlarıdır. ABD'de önemli bir gösterge yayınlandı. Bu gösterge dayanıklı mal satışlarının aylık değişimini ortaya koyan göstergedir. Göstergeye göre geçen ay dayanıklı mal satışları yüzde 7.8 oranında gerilemiş. ABD'nin ekonomik büyümesinin yavaşlayabileceği yönündeki bu veriler tüm Dünyayı sarstı.
Ve bununla birlikte de Wall Street Borsası da son 10 yılın en büyük çöküşünü yaşadı.

Kaynak: HSBC-milliyet

#2 KaKTüS

KaKTüS

    Fethiye'li...

  • Dokunulmazlar
  • 6.837 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:İstanbul
  • İlgi Alanları:okumak&yazmak

Gönderim zamanı 01.03.2007 - 07:40

İki gündür piyasalar allak bullak. Borsa düşüyor, dolar yükseliyor. Çin borsası milyar dolarlar kaybediyor. Peki, neler oluyor? Bu dalgalanmadan nasıl korunabiliriz? ekonomist Murat Soycengiz’e göre önümüzdeki iki üç gün çok önemli:

Bence Çin bir bahane, çünkü bu ülkede kredilerin yüzde 70’inin batık olduğu zaten biliniyordu. Evet, durumu tetikleyecek bir şey var ama bu yeni değildi ki. Çin gelişimini sonsuza dek sübvanse edemezdi. Bir yerde tıkanacağı belli, limiti var. Yoksa insanlar Tiananmen’e çıkar. Çin’in yılda birkaç kez toplanan bir Ulusal Meclisi var, 2-3 yıl önce bir toplantıda tamam artık büyümeyi sınırlandıracağız dediler. Çünkü köylüden alıp işçiye veriyorlar. 8 aydır böyle bir şeyin olacağını söylüyorum, ama iktisat bilimi zamanı kestiremiyor. Çünkü bilinemeyecek kadar çok etken söz konusu. Sorun şu: Dünyada para arzı çok şişti. Örneğin Japonya bizim yaşadığımıza benzer bir bankacılık krizi yaşamıştı. Bizimkinden çok daha büyük ve etkiliydi. Çünkü varsayımsal değerler oluşmuştu. Mesela Japon İmparatoruk bahçesi bütün Kaliforniya’yı, tüm gayrımenkulleriyle alabiliyor görünüyordu. Tabii bütün bu balonlar sonunda patladı. 1990’larda 38 binlerde olan borsa 2002’ye dek 12 yılda 7 bin 500’e kadar düştü. Japon ekonomisi bunu düzeltemedi, likidite tuzağı oluştu. Faizler sıfıra indi. Japonya bundan sonra parayı Çin’e yatırmaya başladı. Bu iki ülke ciddi ticaret ortakları. Çin’de 70 milyon Avrupa kalitesinde tüketici var. Örneğin Türkiye’de bu 7 milyon yalnızca. İşte bu paralarla finanse ettiler, sonra Avrupa ve ABD’de para bastı. Petrol fiyatlarının düşüşü de sistemde başka şeyleri tetikleyecek, hedge fonları da şişti örneğin, olmayan petroller alınıp satılıyor. Olmayan commodity’ler alınıyor. Ne olur, hedge fonlarının karşılıkları düşmeye başlar ve sattıkça satmanız gerekir, ta ki batıncaya kadar. Zaten Bank of International Settlement bundan bir yıl önce açıkça söylüyordu, çok fazla para arzı var diye.

Amerika son 10 yıldır marazi bir büyüme yaşıyor, yılda yüzde 2.5 büyüyor ama işsizlik düşmüyor. Faizleri de yükseltemiyor. Para aynı zamanda politik bir değere de sahip. El kaide, Irak’taki başarısızlık filan da doların gücünü etkiledi. Bugün dışarıdaki dolar ülkeye geri dönse bir doların değeri 20 cent aslında. ABD’nin kendisine 1 trilyon dolar kredi veren Çin’e bağımlılığını artırabilir bu. Tam bir iktisadi şizofreni yaşanıyor.
geldin.buldun...Gönderilen Resim...sevdim.güldüm...

#3 KaKTüS

KaKTüS

    Fethiye'li...

  • Dokunulmazlar
  • 6.837 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:İstanbul
  • İlgi Alanları:okumak&yazmak

Gönderim zamanı 01.03.2007 - 07:44

Biz bu dalgalanmalardan nasıl korunabiliriz ?

Hiç korunamayız. Biz zaten el parasıyla düğün yapıyoruz. Örneğin Malezya ve Filipinler de yüksek cari açık veriyordu. Ama Malezya bunu yatırımlarda, Filipinler yeni cep telefonu, TV almakta, yani tüketimde kullandı. Sonra 98 krizinden Malezya 6 ayda çıktı, Filipinler çıkamadı. Türkiye borçlarla ne yapmış? Evin gümüşlerini satıp parti düzenlemek gibi bir şey ülkemizde yapılan. Özelleştirmeyle 70 milyon kişi evdeki değerleri satmış oldu. Rus zenginleri bunu adrenalin yükseltmek için yaparmış, onun gibi.

Sanayimiz dışardan gelen parayla dönüyor, kimi ara sektörler son üç yılda yok oldu gitti. Üretim yapmaz oldular. 94 krizi daha kolay atlatılabilir bir krizdi. Bize daha çok petrol ülkelerinden para geldi. Bunlarda da açık oluşmaya başlayabilir, başkalarının parasına bu kadar güvenmemeliyiz. Paranın gelmesi durunca sistem çöküyor çünkü. Eskiden örneğin tekstilde yerli katkı payı yüzde 70’ti şimdi yüzde 30’a düştü. Ara mallar da önemli bir kalem, bunları da çok fazla dışardan almamak gerek. Kendi tasarrufuyla değil de başkalarının parasıyla iş döndürenler, her zaman daha büyük risk taşıyor. Özellikle önümüzdeki iki üç gün de ayrıca çok riskli günler.

www.iyibilgi.com
geldin.buldun...Gönderilen Resim...sevdim.güldüm...

#4 Hyaman

Hyaman

    Triple Nickel-1

  • Dokunulmazlar
  • 4.490 Mesaj
  • Konum:somewhere in the blue planet "EARTH"

Gönderim zamanı 01.03.2007 - 10:14

IMKB kendini dünya borsası sanıyor ya ben en çok ona gülüyorum:))
I find your lack of faith disturbing!

#5

  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 01.03.2007 - 11:21

Bugün güne iyi başladı borsa, umarım hep böyle devam eder *zong

#6 id

id

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.185 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.03.2007 - 11:25

Gün Sonunda Patlar Borsa JöleBaş lar varken doğru düzgün seyredemez...
utter nonsense

#7

  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 02.03.2007 - 13:30

Dün de bugünün ilk seansı da artıda kapattı. Yavaş yavaş topluyor kağıtlar. Daha çok toplasın inşallahhhh *saksak

Takip ettiğim kağıtlarla birlikte, Endex, dolar pariteleri ve haberler;

Gönderilen Resim

#8

  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 15.03.2007 - 12:05

Dünya piyasaları yine dalgalandı.

Geçen hafta toparlanma işaretleri veren global piyasalar, yeniden dalgalandı. ABD'den başlayan düşüşler tüm dünyaya yayıldı. Türkiye'de de faiz ve dolar yükseldi, borsa düştü.

Bu kez ABD'de kredi alamayacak bir çok kişiye verilen değişken faizli mortgage kredilerindeki batak nedeniyle korktu. ABD ekonomisinin belkemiğini oluşturan mortgage (ipotekli konut) piyasasında, geri ödenmeyen kredilerle ilgili kaygılar, dünya piyasalarını etkilemeye devam ediyor.
ABD'deki toplam mortgage kredileri içinde riskli kredilerin oranı yüzde 12.75'e ulaştı. Riskli portföyün toplam hacmi 1.3 trilyon doları aştı.

Parasına hâlâ sadece yüzde 0.5 faiz isteyen Japonya'da carry trade, (düşük faizli bir borçlanma yaparak yüksek faizli para birimine yatırım yapma) pozisyonların azalması, Türkiye'deki piyasaları da etkiliyor.
Çünkü Japonya'dan yüzde 0.5 faizle borç alıp Türkiye'de yüzde 20 faize yatıran uluslararası büyük yatırımcıların Japon yeni'ndeki pozisyonlarının bir bölümünü kapatmak için Türkiye'deki varlıklarında da da satış yapması, borsa ve dövizde dalgalanmaya neden oluyor.
Uluslararası fonlar pozisyonlarını azaltmak için yen'e yatırım yapınca zaten bir süredir dolar karşısında değerlenen Japon yeni, gelen yeni alımlarla daha da yükseliyor.
Yen, önceki gün dolar karşısında değer kazanarak 116.40'a çıktı.

ABD'den başlayıp Asya borsalarıyla tırmanan sert satışlar, sabah saatlerinde Avrupa borsalarında ve İMKB'de hissedildi.
Endeks açılışta 40.182 puana kadar gerileyerek yüzde 3.5'e varan düşüşler gösterdi. Bu arada dolar bankalararası piyasada 1.4350'ye kadar tırmanırken, bono faizleri de yüzde 20.50'ye dayandı.




Kaynak: milliyet.com, HSBC

#9

  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 29.03.2007 - 14:14

27 Şubat'ta Çin Borsası'nda yaşanan yüzde 8,84'lük düşüşle tüm dünyada başlayan global sarsıntıdan en hızlı çıkan yine Çin Borsası oldu. En büyük 44 borsa içinde ise dalgalanmanın açtığı yaraları tam anlamıyla sadece 11 ülkenin borsası kapatabildi.
Dünyanın en büyük 44 borsası içinde Çin Borsası, gördüğü en düşük seviyeden bu yana yaptığı yüzde 14,68'lik yükselişle en hızlı değer kazanan borsaların başında geldi. Global piyasalardaki türbülans öncesinde 43.736 puan seviyesinde bulunan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise hala bu seviyenin yüzde 1,08 altında işlem görüyor. Dalgalanma esnasında 38.824 puana kadar gerileyen İMKB, bu süreçte yüzde 11,23 değer kaybetti.

Gördüğü en düşük seviyeden bu yana yüzde 11,43 yükselen İMKB, dalgalanmanın yaralarını tamamen sarabilmesi için yüzde 1,09 daha yükselmesi gerekiyor. İMKB her ne kadar dalgalanmanın açtığı hasarı tam olarak kapatamasa da 44 borsa içinde dalgalanma esnasında gördüğü en düşük seviyeden bu yana en fazla yükselen altıncı borsa olmayı başardı.


Bilgiyi veren Ufuk Korcan / REFERANS GAZETESİ
Kaynak: ekolay bigpara


44 borsa içinde bu kadar cabuk toparlanan 6. ülke olmak bile iyiye işarettir :)

Gönderilen Resim

#10 ArGuS

ArGuS

    ๑۩۞۩๑Kime ne...

  • Üyeler
  • 6.416 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Belirlenemedi...
  • İlgi Alanları:2d, 3d görsel tasarımlar...

Gönderim zamanı 29.03.2007 - 14:44

Güçlüdür Türkiyem ...
O kadar hortumladılar yinede banamısın demedi...

Yanlışı gören ve önlemek için elini uzatmayan insan, yanlışı yapan kadar suçludur.


<!--aimg-->Gönderilen Resim<!--Resize_Images_Hint_Text--><!--/aimg-->





Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli